Manželstvo po 10 rokoch a vášeň

na_znamenie
22. mar 2015

Niektoré tu píšete, že po 10 rokoch to nie je "také" vášnivé, aké to bolo na začiatku. Resp. po 10 rokoch stretnete niekoho, s kým prežívate opäť tú vášeň a zvažujete, či si rozbiť rodinu, alebo nie. Jednoducho porovnáva sa tu dlhoročný vzťah, s chémiou / vášňou nového. Do 10 rokov mám ešte ďaleko, ale nejako sa s tým neviem vyrovnať už teraz 🙂.
Nehľadám odpoveď prečo k tomu dochádza, ale či sa niekomu darí držať "plameň" vo vzťahu aspoň na úrovni prvých chvíľ po 10 a viac rokoch manželstva. A ako to dosahujete? Predstava, že to má postupne vyhasínať je pre mňa neakceptovateľná. Zvlášť, ak by to malo ísť s niekým novým. Tak to musí ísť logicky aj existujúcom vzťahu / manželstve.

mima4
22. mar 2015

@na_znamenie si nastolil taku temu, otazne je, co si predstavujes pod vasnou a ci je pre teba zakladom vztahu.
Ja som vo vztahu 8 rokov, z toho 5,5 vydata a aspon ja to vnimam skor tak, ze cim "starsi" vztah.... tym silnejsi.

1martincanka1
22. mar 2015

@na_znamenie podla mna sa neda generalizovat, ze vsetky vztahy su po 10.rokoch "vyhasnute", logicky mi napada otazka, co bude po 20.? 30.?.. pride mi to rovnako odveci ako tvrdit, ze vsetci muzi su rovnaki atd. Ja si myslim (na zaklade mojho v maji uz 10.rocneho vztahu, v ktorom som velmi stastna..), ze "ake si to urobis, take to mas".. a to sa tyka uuuplne vsetkych oblasti zivota (rodina, sex, vztahy, praca atd.)..

svetluska82
22. mar 2015

@na_znamenie nam velmi pomaha ist raz za cas na vikend na welnes a pod. Sami dvaja.

na_znamenie
autor
22. mar 2015

@1martincanka1 Nezovseobecnujem. Mal som na mysli len tie vztahy, kde to chladne. "ake si to urobis, take to mas" to tu podla mna nefunguje, skor "ake si to urobite, take to mate". Nemam pocit, ze vztah je o jednom.

mima4
22. mar 2015

@na_znamenie
inak, vyznie to hnusne..ale ked citam tu prispevky niektorych zien, ako muzov poslu spat do detskej a co zo seba spravia po narodeni dietata..tak trochu sa necudujem...ze po x rokoch ta vasen sa z toho vztahu uplne vytrati.... moj nazor

lucianakoniku
22. mar 2015

@na_znamenie ked sme este nemali deti, pomohlo kratke odlucenie a ked sme boli opat spolu, nevedeli sme sa od seba odlepit. super bolo aj zmenit prostredie, vypadnut niekam na vikend alebo na par dni. teraz ked sme uz rodicia, ani si nespominam kedy sme boli sami len my dvaja. pri detoch je udrzat vasen tazsie, nam pomaha najviac asi to, ze sa snazime vyzerat jeden pre druheho co najpritazlivejsie, lebo momentalne sa len sami dvaja nikam nedostaneme a este to asi nejaky cas potrva.

emilia25
22. mar 2015

Ja SOM S MUZOM TIEZ POMALY DESAŤ ROKOV A V MÁJI BUDEME MAŤ 7 VÝROČIE MANŽELSTVA ALE MILUJEME SA STALE VIAC A VIAC A VIAC.KED NEMÁME 5 DNÍ SEX TÁK TO UZ JE NA NEVYDRZSNIE.NIEKEDY SA LEN TAK KUKAM NA MUŽA AKY JE STALE SEXI NÁDHERNY ÚŽASNÝ.TAK ISTO MÔJ MUZ NEMÁ PROBLÉM ZAKRIČAŤ V OBCHODE NA PLNE HRDLO TO JE MOJA ŽENA A MILUJEM JU NAJVIAC NA SVETE.A JA SA ČERVEŇÁM A PRITOM SA MI TO PACI.PROSTE STALE SA MILUJEME ZBOZNUJEME.A HRDO POVIEM MÁM TOHO NÁJSEXI NAJUZSSNEJSIEHO NAJLEPSIEHO PROSTE NAJ MUŽA.TAKŽE AJ PRAVA LÁSKA S VELKYM L EXISTUJE.aj po toľkých rokoch.

meusicka
22. mar 2015

@na_znamenie tak ja som pomaly uz 10 rokov vydata a spolu sme viac ako 15 rokov a ked chces vediet, podla mna zakladom je aby sa vztah stale vyvijal dalej, stale treba mat pred sebou spolocne ciele a na tych spolu pracovat. a co sa tyka vasne, pokial vsetko funguje ako ma, tak aj ta vasen sice nie je ta ako na zaciatku ale stale tam je. prichodom deti sa vela meni, casu je menej a aj prilezitosti, ale prave preto treba pracovat na tom, aby ten cas, co mozes stravit s osobou ktoru milujes, aby aj ten cas, ktory si pre seba ukradnete, stal zato. aby ti fungoval vztah, treba pozerat nie len na vasen ale na vsetko z coho sa vztah sklada .... ci uz v robote, aby sa partnery navzajom vedeli vypocut, najst si cas, a pocuvat druheho, ako sa mu dari v praci a teiz aj ako sa napr. jej dari doma, ak je prave s detmi na MD alebo RD. treba si najst priatelov, spolocnych s ktorymi sa obaja citia dobre. a vsetko je len o komunikacii. navzajom sa rozpravat a navzajom sa pocuvat a poradit sa a navzajom si pomahat. nepodcenovat pracu druheho, a celkovo nepodcenovat druheho, byt si rovnocennymi partnermi.

1martincanka1
22. mar 2015

@na_znamenie 🙂 nepochopili sme sa.. nenapisala/nemyslela som to, co som napisala tak,ze TY zovseobecnujes, tak nebud vztahovacny 😉.. ako si napisal "niektore tu pisete.." - tie generalizuju.. co sa tyka pouziteho jednotneho cisla - opat to nebolo myslene tak, ze vztah je o 1.. mam pocit, ze nie si chlap, ked si vsimas nepodstatnu vec 😕 len som tym chcela povedat, ze vzdy treba zacat od seba.. takze tie/ti, ktori su vo vztahu nestastni by mali najprv riesit svoj pristup k partnerovi atd. nehladat chyby na tom druhom a zo seba robit "obet klise fraz", ze po tolkych rokoch a bla bla..

horana
22. mar 2015

Snazit sa udrzat tu vasen co na zaciatku, v tej forme a tej intenzite je iluzia. Je to nepochopenie a najlepsia cesta k tomu hladat po frustracii to u ineho. Lebo to z principu nie je mozne. Vsetko je vyvoj a snazit sa udrzat aby po jari neprislo leto, po detstve dospelost a po nej zrely vek a staroba je boj proti prudu, ktory je predom prehnany. Ako dieta ked krici: ja nechcem dospiet, nechcem! lebo sa mu vyhody detskych auticok a hlinenych gulieciek zdaju dokonale a neprekonatelne.
Ono je to v skutocnosti este krajsie potom, len to neprichadza samo, treba na tom pracovat, treba prekonat prekazky. Ked niekto caka nekonecne motyle v bruchu, samochodnu zamilovanost aby prstom nemusel pohnut a zalievali ho vlny chemie, klame sam seba. Moze to roznymi umelymi fintami natahovat par rokov, ale v starobe este viac narazi.
Poviem to asi tak, sex prirodzene po rokoch nie je intenzitou to co byval, a je to aj ziaduce, vyvija sa totiz do inych foriem blizkosti a lasky. Co sa vam vidi prirodzenejsie, nadrzany starec ktory slinta na svoju zvraskavenu babicku po x plastickych operaciach snaziac sa porazit vek, alebo ideal porozumenia si aj bez slov aky mali Filemon a Baucis z greckej baje, kde spolu iba sedia na priedomi a ten suzvuk uz vobec nepotrebuju naplnat telesne, cez to vsetko tam je a este silnejsi? Samozrejme to druhe je aj krajsie aj prirodzenejsie. A cela dospelost je cesta od jedneho k druhemu, pomaly prerod, ktory nie je zly ale naopak krasny. To je nasa spolocnost nastavila reklamu ze len mladost je dobra len vykonnost, ale nie je to pravda. Kazdy vek ma svoje vyhody. Jedno vyhasne, druhe sa rozziari. Je to zakon zachovania energie, ona nezanika, len sa transformuje do novych foriem.
Preto sa nebojme prezivat to ako to prichadza, zazit si vsetky fazy az na dren, nehrajme sa na nieco co nie sme a ocenme to co prave je. Skratka byt spokojny bez davania si podmienok: ked to nebude takto, budem smutny. To je uvazovanie tak 5r chlapca.

nezabudka1410
22. mar 2015

@na_znamenie Ahoj,.... napíšem, ako to bolo u nás....brali sme sa z lásky.....vášeň bola, prišli 3 deti a postupne, ako to môj muž nazval, z nášho manželstva sa stala logistická spoločnosť, ktorá zabezpečovala chod domácnosti k spokojnosti detí. Ja som tušila, že to nie je v poriadku. Neraz som ho prosila, aby sme išli aspoň von, že vzťah neprekvitá sám od seba.... nerozumel mi, vtedy mi nerozumel. Predpokladám, že si myslel, že máme harmonický a fungujúci vzťah. Lenže my ženy sme iné,.....Naše manželstvo malo dobré a horšie obdobia až prišlo toto obdobie, ktoré urobilo hrubú čiaru. Zistili sme, že každý vlastne funguje sám...... a stretávame sa iba doma a naša konverzácia sa skresala na správy o deťoch. Naozaj sa vytratila vášeň. Každodenná rutina okolo detí, práca......akosi sme pozabudli na seba. Na nás ako pár. Keď som precitla z každenného zhodu a zamyslela som sa ako to vlastne fungujeme a že to vôbec nie je dobre...... prvé, čo som urobila, som vystrnadila naše deti zo spálne. Striedavo sa niekto ku mne večer šuchol a manžel zostal v detskej izbe alebo v obývačke. 🙂 Keďže sme to obaja cítili rovnako.... hne´d sme sa dohodli na náprave..... A začali sme na chodiť spolu von, na začiatok. Len my dvaja. Skočili sme do divadla, do kina, na večeru, na kávu.......ja som sa obliekla, upravila..... bolo vidieť, že je prekvapený, aká iná žena som 🙂 Vyhodila som všetky hnusné , veľké nočné košele, ktoré som mala ešte v čase, keď som bola tehotná. Vyhodila som všetky odporné tričká, ktoré sa ešte znosia na doma. 🙂 Skočila som si ku kozmetičke, začala som trošku cvičiť,..... ja sama som sa začala lepšie cítiť, z občasného sexu sa stal sex pravidelný, skúšame všeličo..... 😎 Veľmi často si otvoríme vínko večer, doprajeme si spoločný kúpeľ,.... na wellness sa ešte len chystáme. (musíme zabezpečiť opatrovateľku pre nášho postihnutého syna). Som vydatá 14 rokov. 🙂

lucianakoniku
22. mar 2015

@nezabudka1410 ano ano ano, konecne niekto zdiela ten isty nazor ohladom tych hnusnych odpornych nocnych kosiel pre tehotne a kojace zeny. to je podla mna uplny zabijak vasne a fakt nechapem vyrobcov vsetkych tych idiotskych infantilnych vriec s potlacami maciciek a mackov ze dokazu vyrabat taky hnus. Akoby tehotna/kojaca zena nemala vobec pravo byt sexy.
Myslim si presne to co ty, ze vzhlad teplakovej kralovnej nie je to prave orechove co vztahu pomoze. Drzim palce, len tak dalej 😉

na_znamenie
autor
22. mar 2015

@lucianakoniku Hmm pyzama, fakt 😀 Je cas zenu prekvapit nejakymi novymi a dohliadnut, aby tie stare isli prec. Chlap vie byt (niekedy) neskutocne slepy 🙂

simca06022011
22. mar 2015

@lucianakoniku je len na zene ci si nieco take kupi a ci nie ;) kedze si zeny teraz tie infantilne veci kupuju, tak ich vyrabaju ( a nejde iba o pyzamy pre tehotne... ved aj pre netehotne kupis pyzamu s Minnie... bambim a neviem cim...). Daju sa kupit aj normalne... ja som mala kojacu/tehu pyzamu od Lascany, prefektnu. Dokonca aj viac druhov ;) Vyzerali elegantne, krasne a viac menej ako klasicke saty... cize ani pred necakanymi navstevami som sa nemala za co ospravedlnovat :P

@na_znamenie no pred vela chlapmi moze partnerka behat aj naha.. aj v neglize.. a aj tak ich nepohne :P A nie len v 10+rocnych manzelstvach :P

lucianakoniku
22. mar 2015

@simca06022011 ano, to je pravda, ved ja sa tiez snazim tie infantilnosti nepodporovat, ale je fakt, ze mackovia a macicky su standard vo vsetkych obchodoch v ktorych som zatial bola. nehovoriac o tom, ze ako tehotna/kojaca nemam tolko casu brusit po obchodoch a po internete, takze sa mi uz zopar krat stalo ze som sa nechtiac z nudze stala majitelkou takehoto modneho kuska 😀. Tu Lascanu pozriem, vdaka za typ, este sa mi kosele na kojenie zidu 🙂 🙂 🙂

na_znamenie
autor
22. mar 2015

@simca06022011 Neviem si to predstavit. Ja si aj tie asexualne pyzama odfiltrujem 🙂 Pozn. Uzasne sa robi home office, ked beha stale okolo 😀

simca06022011
22. mar 2015

@na_znamenie no vidis, stastna to zena :P Mne moj drahy pred par rokmi povedal, ze mam tie kosielky a spol povyhadzovat, lebo prechladnem zbytocne :P mam sa riadne obliect doma ;)

mysicka36
23. mar 2015

Presne tak, aj domáce oblečenie môže byť pohodlné a sexi. Ja aj do záhrady v legínach. Vyťahané tričká vyradiť na handry a je to 😀

natalym
23. mar 2015

Ja som s manželom v manželstve 20 rokov a taká vášeň je medzi nami aj keď sa hádame aj keď sa milujeme, že ažžžžžžžžžžž. To hádanie je moja zásluha, milovanie jeho. Je to iné ako na začiatku to je jasné, ale nevadí mi to.

simca06022011
23. mar 2015

@mysicka36 no ale mozu byt obaja v mickey a minnie a mozno sa im to paci :P a teda niektori pani si tiez nedavaju pozor co nosia :P

na_znamenie
autor
23. mar 2015

@simca06022011 Muzi, zeby nosili vianocne darceky ? 🙂 Este, ze na mna moja v tomto smere kasle =] Tak uz len spat nahy 🙂

natalym
23. mar 2015

My spávame nahí, resp. min. oblečení.

palomablanca
23. mar 2015

@horana nádherné myšlienky... 😉

kikina84
22. apr 2019

@na_znamenie my sme napr.mali s manzelom deti az po 7 rokoch..dovtedy sme spolu len zili,uzivali si,festaky,koncerty,chaty,cestovanie..cize sme sa citili dost vybujaceny,mozno je to aj tym..brat sme sa ani nechceli,nemali sme potrebu..no nakolko je manzel cudzinec,vzali sme sa kvoli dcere ,aby sme usetrili kopec papierovania ..aj to sme sa brali zo dna na den pomali,na urade, v rifliach a koseli 😉..dvaja svedkovia..a nikto iny..ja som bola v 8 mesiaci ked sme sa brali a uz som ledva stala..tesila som sa nech nas oddaju a mozeme ist na obed..hlad nepustil...jednak sme usetrili kopec penazi a nervov ohladne vybavovania svadby a mozno je to aj tym ze si potrpime na ine priority,nikdy som po velkej ani malej svadbe netuzila..radsej ideme na dovolenku niekde..spoznat svet. Hlavne ze sme svoji 😉..My sme si potom nejak z manzelom rozdelili ulohy co sa tyka prace,domacnosti,spolocnych vyletov a tak..skratka sa vieme zosuladit..Zatial to funguje...ja napr.manzela lubim stale viac a viac..aj ked niekedy mame mensie krizy,ale o tom je ta sila vediet to prekonat,ak clovek chce,vsetko sa da..Ja si hlavne myslim ze by sa velmi vela manzelstiev neskoncilo rozvodom,keby si ludia dali cas a nevhupli po roku do svadby a robenia deti..ja ked som s muzom vydrzala 7 rokov prvych ,som vedela ze ma neomrzi a ze s nim chcem byt..skor by som si s nikym ani deti nerobila..Samozrejme su aj vynimky co sa tyka manzelstva,ale myslim ze vacsina parov do toho ide hrr..preto sa skoro rozchadzaju..My sme spolu zatial 16 rokov..a rada by som bola keby to este dlho tak zostalo ..drzim palce 🙂