Márnotratný otec
Ahojte.Ani neviem ako začať,skusim situaciu opisať jasne a stručne a nie velmi kvetnato i ked som nešťastna a už neveim ako dalej.Nemala som lahke detstvo a netrvalo ani nejak dlho,Priliš skoro ma dobehli starosti dospelych,pretože to zazemie v rodine nebolo velmi idealne. Moj otec nikdy ale NIKDY nevedel hospodariť s peniazmi. Zamotal nas do dlhov,plus velmi pil.vela z tych dlhov aj ja už ako dospela žena znašam i teraz.Da sa povedať že ma vlastna rodina dostala na kolena.Podarilo sa mi horko ťažko dostať aspon do nejakeho štandardu a preživam čestne ako sa da.Pracujem,nemam na to aby som rozhadzovala peniaze,ale mam byvanie,dokažem si ako tak pokryť svoje vydavky a splacam dlhy.Otec žije sam,na stare kolena prišla na neho akoby druha puberta,nabral si opäť požičky a penaize sa mu rozkotulali velmi rychlo.Pred par dnami som sa dozvedela že ešte pred pol rokom vzal dalši uver. Teraz chce vziať dalši,lebo už nema a hrozi že pride o byvanie.Ja už neveim čo mam robiť:( Sama mam dlhy,a je to obrovsky kamen ktory ma ťaži,pomaha mi len viera v srdci prekonať to,ale už nevladzem.Snažim sa mu dohovoriť že to nemusi skončiť dobre,že uvery sa dedia a on že ma svoj vek,že to takto nemože isť dalej.:( Jeho odpoved? Som nevdačna,milion vulgarnych nadaviek,citove vydieranie...atd atd.....Sestra sa do toho nestara,ma vsoj život,nie je s nami v kontakte..mamka je už neboha....:( Co mam robiť?:(Bojim sa že ak sa mu niečo stane ostane všetko na nas deťoch.teda na mne a na sestre.Mam rada svojho otca,ale velmi sa mi tymto spravanim vzdaluje....Nechape že mi na nom zaleži a že spoločne by sme našli nejake riešenie..on o to nema zaujem.Zatajuje mi tieto finančne veci,lenže lož ma kratke nohy a vždy to vyjde najavo.:( Je mi to cele luto:( Dakujem že som sa vam tu mohla aspon trochu vyžalovať.
Z toho sa už nevylieči. Nechaj to tak, pokiaľ nemáš Ty ohrozenú existenciu. Pokiaľ sa nepriznáš k dedičstvu, nič nezdedíš, teda ani úvery, pokiaľ viem. Nemôžeš si však vyberať, či ich chceš či enchceš dediť - všetko alebo nič. 🙂 Rozhodne nesplácaj otcovi dlhy a určite si nerob výčitky. Je to totiž ako s alkoholikom - kým je niekto, kto ho ťahá zo šlamastiky, bude svoje správanie opakovať.
dkaujem všetkym za vaše prispevky,pomohlo mi to prehodnotiť situaciu a pozerať sa na to všetko racionalne.
@vierkainka je dospelý, svojprávny a má svoj OP ?
je a má. tak je aj zodpovedný za svoje činy. ty si mu vďačná za život,, tak ako sa starali rodičia o nás od malinka, tak im pomáham teraz na starobu my.
ALE - nejde to do aleluja, všetko más svoje hranice, aj láska a starostlivosť o rodičov a najmä ak ich chyby prerastajú ich dobré vlastnosti.
nedaj sa stiahnuť svojim otcom do bahna, do ktorého sa napriek tvojej snahe rúti, vylieč spasiteľský komplex, aj keby ti srdce trhalo. postaraj sa v prvom rade o svoje problémy, postav sa pevnejšie na vlastné nohy, ak otec nechce a odmieta, tak o jeho nohy sa veru nestaraj. uvedom si že nie si zodpovedná za jeho činy.
kto chce kam...
naozaj si sa snažila, pomáhala, takže nemusíš mať výčitky že si nehodná dcéra. ži si svoj vlastný život a otcovi zaželaj všetko dobré, ale nech si ho hľadá sám.

@katarinamarkova To je dobra otazka. Z textu to znie naozaj ako nieco ako spasitelsky komplex na styl zoberiem si pozicku, aby som pomohol inemu. Mozno je to vsak inak