Márnotratný otec
Ahojte.Ani neviem ako začať,skusim situaciu opisať jasne a stručne a nie velmi kvetnato i ked som nešťastna a už neveim ako dalej.Nemala som lahke detstvo a netrvalo ani nejak dlho,Priliš skoro ma dobehli starosti dospelych,pretože to zazemie v rodine nebolo velmi idealne. Moj otec nikdy ale NIKDY nevedel hospodariť s peniazmi. Zamotal nas do dlhov,plus velmi pil.vela z tych dlhov aj ja už ako dospela žena znašam i teraz.Da sa povedať že ma vlastna rodina dostala na kolena.Podarilo sa mi horko ťažko dostať aspon do nejakeho štandardu a preživam čestne ako sa da.Pracujem,nemam na to aby som rozhadzovala peniaze,ale mam byvanie,dokažem si ako tak pokryť svoje vydavky a splacam dlhy.Otec žije sam,na stare kolena prišla na neho akoby druha puberta,nabral si opäť požičky a penaize sa mu rozkotulali velmi rychlo.Pred par dnami som sa dozvedela že ešte pred pol rokom vzal dalši uver. Teraz chce vziať dalši,lebo už nema a hrozi že pride o byvanie.Ja už neveim čo mam robiť:( Sama mam dlhy,a je to obrovsky kamen ktory ma ťaži,pomaha mi len viera v srdci prekonať to,ale už nevladzem.Snažim sa mu dohovoriť že to nemusi skončiť dobre,že uvery sa dedia a on že ma svoj vek,že to takto nemože isť dalej.:( Jeho odpoved? Som nevdačna,milion vulgarnych nadaviek,citove vydieranie...atd atd.....Sestra sa do toho nestara,ma vsoj život,nie je s nami v kontakte..mamka je už neboha....:( Co mam robiť?:(Bojim sa že ak sa mu niečo stane ostane všetko na nas deťoch.teda na mne a na sestre.Mam rada svojho otca,ale velmi sa mi tymto spravanim vzdaluje....Nechape že mi na nom zaleži a že spoločne by sme našli nejake riešenie..on o to nema zaujem.Zatajuje mi tieto finančne veci,lenže lož ma kratke nohy a vždy to vyjde najavo.:( Je mi to cele luto:( Dakujem že som sa vam tu mohla aspon trochu vyžalovať.
Ahoj, pokial nie si rucitelkou na ziadnej z poziciek, tak v podstate splacat nemusis, ak dobre viem. Co sa tyka "zdedenych dlhov", tu je cosi k tomu http://dennik.hnonline.sk/servisne-prilohy/5775...
Bohuzial, beznou praxou takychto ludi je, ze kym vedia, ze niekomu z rodiny bude ich bude luto a vzdy pomoze, neprestanu. Vedia, ze maju svoju zachrannu obet, ktora (aj ked sa hneva) sa nakoniec vzdy ulutosti a najde nejake riesenie. Nechaj ho padnut na hubu. Viem, o com hovorim a viem, ze to nie je lahke. Ale tvoja sestra urobila spravne. Takym ludom treba pomoct raz - dvakrat, ale ked sa to opakuje, odstrihnut sa a rodic-nerodic (ci surodenec, partner, ktokolvek), prestat za nich riesit ih prusery a sracky. Su to dospeli ludia zodpovedni za svoje rozhodnutia a ty tu nie si na to, aby si si nechala znicit zivot, lebo niekomu sa proste zachce. Drzim palce a prajem vela sil 🙏
@vierkainka ahoj, viem, ze toto ti velmi nepomoze, ale mozno ta budu menej tazit obavy o buducnost. Ak si teraz zoberie uver, bude nasledky znasat iba on (neviem, co by si robila, keby o tu strechu nad hlavou prisiel, ale mozno by sa zobudil). Ak by sa mu nebodaj nieco stalo, tak dedicske konanie prebieha tak, ze sa daju dokopy vsetky majetky + vsetky dlhy a v pripade, ze prevazuju dlhy mas pravo dedictsvo odmietnut. Takzesice nic neziskas, ale ani nestratis.
To, ci sa chces o otca starat sa musis bohuzial rozhodnut sama... neviem, ci by som sa mojmu dokazala postavit chrbtom... na druhu stranu chapem aj postoj tvojej sestry.
Drzim palce, ale v kazdom pripade sa hlavne vyrozpravaj, dostan to zo seba... hadam otec dostane rozum... pekny vecer
Mojmu nevlasnemu otcovi zomrel syn, mal dlhy ktore automaticky prepadli ma pozostalu rodinu. Syn bol uz dospely a otec mal co robit aby preukazal, ze so synom nezil v spolocnej domacnosti. V takom pripade plus este ked sa zriekne celeho dedicstva prepadaju dlhy mestu ci statu alebo ako to je....
@lusy1507
@katrin21 dedič zodpovedá za poručiteľove dlhy len do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva - pre príklad, ak je dlh 1000,-€ a nadobudnutý majetok 500,-€, tak sa dedí dlh len v tej výške 500,-€. Zas naopak, ak je zdedený majetok vo výške 10 000,-€ a dlh vo výške 1000,-€, dedí sa celý. Nie je však možné odmietnuť dediť iba časť dedičstva alebo časť dlhov. Vždy len všetko v celku.
Vzdy mas moznodt odmietnut dedicstvo. Nie si zodpovedna za nezodpovednost svojho otca. Nie je povinnostou deti zachranovat rodicov ked si sami skodia napriek snahe pomoct
Dedičstvo, teda v tomto prípade dlhy, môžeš odmietnuť. Ale keď ho odmietneš tak sa automaticky vzdávaš aj aktív, nie len pasív. To znamená, že keby si po ňom mala zdediť napríklad aj byt tak nedostaneš ani ten. Ale pokiaľ nie si ty ručiteľka pri tých úveroch tak si z toho nemusíš robiť hlavu. Ži si svoj život ako sestra 🙂
Tak my sme toto riešili teraz, takže viem celkom presne. Zomrelý narobil pred smrťou nenormálne dlhy, po smrti jeho manželka odmietla dedičstvo, nakoľko tam bolo viac mínusov ako plusov- áno aj dlhy sa dedia, ibaže tým páom prišla aj o dom a o sumu, čo nechal na účte.. Potom dlh prešiel na ich deti, , potom jeho mamu, jeho súrodencov a ich deti. Všetci sme odmietli, za naše deti, ktoré s tým nemajú fakticky nič, musel rozhodnúť súd. A nevieme, čo bude ďalej. Takže nie je to sranda, prísť potom o všetko..
Treba dať pozor na to, že dieťa (akokoľvek staré) má vyživovaciu povinnosť voči rodičovi (akokoľvek starému). Čiže teoreticky môže nastať situácia, že otec ostane na ulici a môže ťa dať na súd o výživné. Súd vtedy skúma, ako sa dostal do problémov, aký je jeho zdravotný stav, či môže pracovať a pod...
@kurtik Ale tak isto musí skúmať aj to ako žije ona nie? Keď dokáže, že ledva vyžije ona z toho čo má tak jej nemôžu dať platiť výživné. Keby jej aj prisúdili, že mu má dávať nejakých 30€ mesačne podľa jej finančnej situácie tak čo by z toho mal? Podnájom si z toho nezaplatí, možno to bude mať na mesiac aby mohol chodiť do nejakej bezdomoveckej ubytovne a tam mu dajú teplú večeru a to je asi tak všetko..
Uvery sa dedia ale len do vysky zdedeneho majetku pokial ja viem, takze maximalne zdedis po nom 0
@vierkainka
pre istotu sa na to este opytaj nejakeho notara, nie tu na MK, ale tak to byvalo v minulosti
Ahoj.Mojej kolegyni zomrel brat ktory mal dlhy.Tym že sa vzdala dedicstva nic to pre nu neznamenalo
nie je pravda, že sa dedia dlhy do výšky zdedeného majetku.. dedíš všetky plusy aj mínusy, (čiže kľudne môžeš prijať dedičstvo kde výsledok je mínus) ale ak prevyšujú mínusy môžeš dedičstvo odmietnuť, viem to, minulý rok som to riešila za svoje deti.. podstatné pre teba ale je, že nesmieš preberať na seba bremeno za problémy tvojho otca.. je dospelý a zodpovedný za svoje činy.. ty máš svojich starostí dosť, nechaj ho nech si robí so svojim životom čo uzná za vhodné.. dlhy za neho rozhodne neplať, lebo si zvykne a bude vyrábať ďalšie.. ale priprav sa na situáciu, že môže prísť o strechu nad hlavou a to by si už musela riešiť.. otázne je ako.. rozhodni sa a tvoje rozhodnutie pragmaticky oznám otcovi a viac sa o jeho hospodárenie nestaraj.. nech si svoje problémy rieši sám.. nenechaj sa do toho zaťahovať, viem že ti na ňom záleží ale nechaj ho žiť svoj život, lebo ak to budeš neustále preberať na seba, akurát si tým zničíš zdravie a budeš prežívať neustály stres a aj tak mu nijako nepomôžeš.. držím silno palčeky 😉
@danyb, vies zle, minusove dedicstvo na sk neexistuje. Dedicstvo moze byt nulove alebo plusove, minus ti mozu.sposobit maximalne poplatky, takze je rozumnejsie taketo dedicstvo odmietnut, ale ak ma niekto majetok v hodnote 10 € a 100€ dlhy, nemozes po nom zdedit - 90€, to sa jednoducho neda.
Dievčatá iste je, že na dedičskom konaní sa riešia pasíva a aktíva, dôležitý je len rozdiel medzi nimi... A môže sa stať že aj pri tom všetkom preverovaní majetku notárom sa na niečo pozabudne a po niekoľkých rokoch sa vytiahne ďalšie pasívum (mne sa to stalo, išlo o dlhy). Takže v takomto prípade je istejšie asi dedičstvo nechať tak, pretože dôsledky, ktoré vzniknú jeho prijatím trvajú aj veľa rokov po .... a vždy sa môžu nájsť nejakí kamaráti s dĺžnym listom a potom bude zakladateľka platiť do nemoty
Mne zomrel ujo (mamin brat) a ostalo po nom 70€ na ucte a nesplateny uver nieco cez 5000€. Iny majetok nemal, zil v podnajme a nic nevlastnil. Dedil sa dlh, bolo to minusove dedicstvo. Vzdala sa ho jeho mama, vsetci jeho surodenci a preslo to aj na nas - jeho netere a synovcov. Ja som to odmietla a potom som to musela odmietnut aj za trojrocneho syna ako jeho zakonny zastupca.
@vierkainka zriekneš sa v prípade dedičského konania dedičstva a vybavené.
To koho dlhy teraz splácaš? jeho? svoje?

Uvery sa dedia? To kto ti nakukal? Otec mohol a moze do dlhov dostat maximalne seba a pripadne este naivnu manzelku. Nie dospele deti a ani dedicov. Takze mozes obcas otcovi priniest nakup ci vysat byt, ak si vzorna dcera, ale nemozes ho vychovat a zachranovat. Ak sa o to chces pokusat, odporucam dobreho psychiatra (naozaj, vobec to nemyslim urazajuco), syndrom spasitela je znicujuci....