icon

Máte vo svojom okolí manipulátora?

zuzincek
20. aug 2017

Takmer každý sa už v živote stretol s manipulátorom. Niekto s ním problém má niekto nie, záleží na Vás aká ste silná osobnosť a ako sa viete takejto osobe ubrániť.
Mňa samú teraz čaká boj. Nakoľko manipulátor sa NEZMENÍ, musí sa zmeniť náš prístup k nemu/nej.
Polovica úspechu je spoznať črty manipulátora a priznať si, že sme manipulovaní. Tu udávam 30 znakov podľa ktorých je možné ho určiť. Odporúčam knihu od Isabelle Nazare-Aga: Nenechajte so sebou manipulovať, ktorá je dostupná aj na webe.
Tridsať charakteristických znakov osobnosti
1. Vzbudzuje u ostatných pocity viny odvolávajúc sa pritom na rodinné vzťahy, priateľstvo,
lásku, profesionálnu zodpovednosť atď.
2. Prenáša zodpovednosť na iných alebo sa zo svojej zodpovednosti snaží vykrútiť.
3. Nevyjadruje jasne a jednoznačne svoje žiadosti, potreby, city a názory.
4. Obyčajne odpovedá neurčito a vyhýbavo.
5. Mení svoje názory, správanie a city podľa situácie alebo osoby, s ktorou je v styku.
6. Svoje žiadosti zakrýva logickými dôvodmi.
7. Dáva druhým najavo, že nesmú nikdy meniť svoj názor, musia byť dokonalí, všetko vedieť
a reagovať okamžite na žiadosť aj otázku.
8. Spochybňuje kvality, schopnosti a osobnosť druhých, nenápadne iných kritizuje a posudzuje,
hovorí o nich s dešpektom (opovrhnutím).
9. Necháva svoje odkazy vybavovať inými ľuďmi alebo sa uchyľuje k nepriamemu vyjadreniu
(namiesto osobného rozhovoru telefonuje, necháva písomné odkazy).
10. Podnecuje podozrievavosť, rozdeľuje ľudí, aby mohol lepšie vládnuť a je schopný rozvrátiť
manželstvo.
11. Dokáže zo seba urobiť obeť, aby ho ostatní ľutovali (preháňa závažnosť choroby, sťažuje sa
na neznesiteľných ľudí vo svojom okolí, na pracovné preťaženie a pod.).
12. Nedbá na žiadosti iných ľudí (i keď tvrdí pravý opak).
13. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb (k jeho obľúbeným pojmom
patrí ľudskosť, milosrdenstvo, rasizmus, hodnotenie „dobrá“alebo „zlá“ matka).
14. Skryto sa vyhráža alebo celkom otvorene vydiera.
15. Netaktne mení tému uprostred rozhovoru.
16. Vyhýba sa pracovným schôdzkam a poradám, uteká z nich.
17. Zameriava sa na neznalosti druhých a snaží a vyvolať dojem, že „má navrch“.
18. Klame.
19. Hovorí klamstvá, aby sa dozvedel pravdu, prekrúca a interpretuje výroky druhých.
20. Je egocentrický.
21. Závidí trebárs aj partnerovi alebo vlastným deťom.
22. Neznáša kritiku a dokáže popierať celkom zrejmé fakty.
23. Nedbá na práva, potreby a prianie druhých.
24. Veľmi často žiada, vydáva pokyny a núti druhých konať na poslednú chvíľu.
25. Jeho slovný prejav znie logicky a koherentne (súvisle a jednoliato), avšak jeho postoje, činy
a spôsob života svedčia o pravom opaku.
26. Používa lichôtky, aby sa zapáčil, dáva darčeky alebo nečakane preukazuje drobné služby.
27. V jeho prítomnosti sa ľudia cítia nepríjemne a neslobodne.
28. Ide za svojim cieľom veľmi dôsledne , ale na úkor iných.
29. Nepriamo nás prinúti robiť veci, ktoré by sme pravdepodobne z vlastnej vôle nerobili.
30. Ľudia, ktorí ho poznajú, o ňom stále hovoria aj keď nie je prítomný.
Človeka u ktorého je možné rozpoznať v správaní prinajmenšom osem (8)
charakteristických znakov z tohoto zoznamu označujeme ako manipulátora. Správanie danej
osoby sa už nedá považovať za celkom normálne. Manipulátori, ktorých odhalíte však zvyčajne
dosiahnu 15 a viac bodov. Človek s 20 charakteristickými znakmi znamená vážne ohrozenie
nášho psychického aj fyzického zdravia.
Na záver už len poviem, že budem rada za každú radu, pokiaľ máte skúsenosti s takýmito ľuďmi.

takaakoty
22. aug 2017

Takyto clovek ma takmer pripravil o posledne zvysky zdraveho rozumu. Clovek nakoniec spochybnuje sam seba, svoje pocity, nazory...Bolo to ako zly sen. Vitaz boja s psychopatom neexistuje, ale teraz mam aspon klud. Po vsetkych klamstvach ktore vedome siril o mne, sa mi krasne pretriedili "priatelia". Konecne mam pri sebe len ludi ktori ma naozaj uprimne miluju a na ktorych sa mozem spolahnut. Hoci mi tento boj takmer vzal zdravie, psychicke aj fyzicke, vysla som z neho silnejsia. Citim slobodu, konecne po 3 rokoch...co ma mrzi je to, ze mne blizka osoba je este v pazuroch tohto cloveka a viem, ze ju caka tazky a dlhy boj o svoju slobodu.

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet
Ja osobne sa vôbec nepovažujem za slabšieho jedinca. Skôr by som sa nazvala príliš dobrosrdečná. A už len z tohto pohľadu sa dá so mnou manipulovať až až. Ale nikdy ma nedokáže zmanipulovať cudzí človek, tam som tvrdá, ale len blízky.

libawet
22. aug 2017

@jednicka1111 tu ide hlavne o to, že každý jeden človek si má byť vedomý určitých svojich hodnôt, mať to zdravé sebavedomie, nie za každú cenu s iným súhlasiť alebo nesúhlasiť, jednoducho zobrať si k srdcu to zdravé jadro, tú rovnováhu. Chápem, blízky človek/partner/manžel/rodič....tam je to horšie a ťažšie, no dá sa to aj tam - slušne ukázať, že takto so mnou "kývať ešte môže, no takto už nie ".Mať presne stanovené hranice, pokiaľ kto môže zájsť, aj tí blízki, a tí hlavne. Rodina koľkokrát dokáže ublížiť viac ako cudzí ľudia, záleží len od nás, koľko znesieme a dokedy a či si to necháme.

libawet
22. aug 2017

@takaakoty čo človeka nezabije, to ho posilní.

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet pravda. ale tá pre mňa horšia pravda je aj to, že to ovládam iba teoreticky. prakticky som na sebe ešte nedokázala zapracovať natoľko, aby som to dokázala aj realizovať. bohužiaľ.

libawet
22. aug 2017

@jednicka1111 ľudia vo všeobecnosti veľmi neradi idú do otvoreného konfliktu, na to treba aj odvahu, no hlavne argumenty a dobrý slovný prejav. Skús si to spísať, čo by si dotyčnému povedala, priprav sa na jeho protiargumenty ( ak s ním žiješ a teda poznáš ho, mala by si už vedieť, čo asi odpovie a ako ), nacvič si to sama, aj možno pred zrkadlom a choď to toho. Mala som raz jednu kolegyňu, ktorá ma zneužívala pracovne. Istý čas som to zniesla. Prišiel však čas, kedy to prestrelila a riadne. Otvorene ( a bolo mi jedno, kto nás počuje alebo nepočuje ) som jej všetko vykričala. Ona, vždy tá dôležitá, zrazu sa úplne stiahla, do konca začala predo mnou cúvať, pretože som naozaj v tej chvíli bola schopná jej jednu aj uvaliť, nezmohla sa na slovo, pretože všetky moje slová boli pravdivé a ona nemala čo dodať. Odvtedy si na mňa netrúfla. Neskôr som dala aj tak výpoveď odtiaľ, no nie kvôli nej. To už bol iný príbeh.

matildam
22. aug 2017

@zuzincek Ľudia, ktorí manipulujú, sú psychicky nevyrovnaní (čo vychádza z ich vlastnej neschopnosti vysporiadať sa so svojim životom, vzťahmi a vlastnými emóciami) a psychická nevyrovnanosť má dosť široké spektrum.

Sú ľudia, ktorí manipulujú v "malej miere" - teda spĺňajú zopár znakov manipulátora (podľa uvedenej tabuľky) a vlastne môžu pôsobiť ako ´úplne fajn ľudia´. Manipuláciu tohto typu väčšina ľudí vôbec nerieši, nezamýšľa sa nad tým, pretože manipulátori "slabšieho rangu" dokážu do istej miery korigovať svoje správanie, dokonca aj oľutovať svoje nevhodné reakcie, dokážu fungovať vo vzťahoch... jednoducho cielene neničia svojich blízkych.

Na druhej strane sú tu takí, ktorých osobnosť je "rozpadnutá", ide o vážne psychické a osobnostné poruchy, ktorými títo ľudia trpia a reálne tým ničia ľudí okolo seba. Osoba, s ktoru mám skúsenosť, je egocentrická, pretláča svoje názory napriek tomu, že narúšajú vzťahy v rodine, myslí si, že len jej názor má hodnotu. Správa sa neúctivo, často neslušne/vulgárne, je agresívna, pri vzájomnej komunikácii podceňuje a "zhadzuje", nedokáže si vypočuť ostatných, skáče neustále do reči. Je sebaľútostivá, hádže zodpovednosť na ostatných, na všetko má výhovorku, prekrúca vaše slová. Je sebaľútostivá, no nepreukazuje súcit voči iným. Je "citovo chladná" voči tým, ktorí jej správanie ´prekukli´, paradoxne extrémne milá k ľuďom, ktorí sa podriaďujú jej názorom.

Práve tieto kontrasty v správaní - k niekomu byť veľmi dobrý/k inému chladný, veľmi mätú rodinných príslušníkov. Dlho som správanie manipulátora sama pred sebou ospravedlňovala (´veď ten človek nie je tak zlý, preháňam to, má predsa aj dobré vlastnosti, možno nemá rád/rada iba mňa, možno sa ešte zmení...). Po čase, keď som sa na to dokázala pozrieť s čiastočným nadhľadom, musím uznať, že dotyčná osoba sa nemení, má viacero konfliktných vzťahov, je veľmi frustrovaná a poľutovaniahodná.

matildam
22. aug 2017

Ak chce manipulujúca osoba pretláčať svoj názor, môžete si vypočuť jej názor a rozhovor ukončiť vetou ´ďakujem ti za názor, viac sa k téme nebudem vyjadrovať ´ a zmeňte tému. Ak manipulátor začne byť slovne agresívny, máte právo ukončiť návštevu/rozhovor a odísť. Ak správanie presahuje medze slušnosti, niekedy je nevyhnutné na dlhšiu dobu prerušiť kontakt - netelefonovať, nestretávať sa, držať si fyzický aj citový odstup. U mňa zabrala jedna dôležitá vec - dotyčná osoba vie toho veľmi málo o mojom osobnom živote (samozrejme, musím si dávať pozor na to, čo hovorím aj pred inými členmi rodiny, aby sa isté informácie k nej nedostali...)

hiradka
22. aug 2017

Dievcata...neverim na nahody a prave teraz ked mam problem so svokrou som tu nasla o manipulovani tuto konverzaciu...a viete co? Okrem trich bodov na nu vsetko sedi do bodky...ja sa tu trapim...psychiku mam pomaly vcudu ...

matildam
22. aug 2017

@hiradka Nemusíte jej to trpieť, ale chce to od vás veľa síl, sebazapretia a ideálne by bolo, keby aj podpory od manžela.

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet slovný prejav mám vynikajúci, argumentujem bez prípravy. nejdem sa vých varovať, to určite nie, ale s tým problém nemám. len: S TAKÝMTO ČLOVEKOM NEEXISTUJE KONŠTRUKTÍVNA DEBATA, prekrúca, skáče do rečí, mení témy uprostred rozhovoru, začne ignorovať...hocičo, len nie rozumne rozprávať. Vyskúšala som neraz, viem.

peter2404
22. aug 2017

@selena2
keby si zila len s manipulatorom, mozno to je aj psychopat !
pozri sem
https://casprezeny.azet.sk/clanok/128135/vydala...

napriklad sa tvoj chlap nerad hada - je to cisty psychopat ! idete spolu do divadla a bavi vas to oboch ? tak tu uz nie je co riesit, hned od neho ruky prec !

matildam
22. aug 2017

@peter2404 Peter, súhlasím s vami, ak sú vám články tohto typu na smiech. Tvári sa to ako nejaký pseudovedecký hybrid podaný žurnalistickým štýlom... to je, žiaľ, kvalita väčšiny tlače na Slovensku. Existuje ale množstvo kníh a vedeckých článkov (vtedy je angličtina výhodou), ktoré dokážu ľuďom, čo sa trápia, otvoriť oči a pomôcť im ako ďalej.

libawet
22. aug 2017

@peter2404 ono treba mať aj trochu toho " sedláckého rozumu " ako sa vraví, že ? Toho " filipa ". Niekedy sa nedá ísť na takýchto tzv. manipulátorov ani rozumom, ani silou, ani mocou, niekedy treba dať jednu rovno medzi oči. Takže dievčatá - možno že by boli dobré aj hodiny karate. @matildam @jednicka1111@hiradka @selena2

libawet
22. aug 2017

@peter2404 toto je ešte lepšie - ste rozdielni ? Hádate sa ? Preč od seba !
https://casprezeny.azet.sk/clanok/127737/5-jedn...

peter2404
22. aug 2017

Moj osobny nazor som uz napisal - ak hladate macku tak sa vam ako macka javi kazde zviera. Podobne je to aj s tymito znakmi ci uz manipulatora alebo psychpata.

@matildam
Nemyslim si vsak ze tu je na mieste nejake citanie odbornych clankov, toto su diagnozy urcene pre odbornika psychologa alebo psychiatra. Kazde samoliecenie prinasa so sebou rizika, rovnake je to aj v pripade liecenia psychickych poruch..

jednicka1111
22. aug 2017

@peter2404 keď si prečítam odborný článok, to ešte neznamená, že idem niekoho liečiť. stačí, keď mi ten článok odpovie na to, s kým mám do činenia...

libawet
22. aug 2017

@jednicka1111 v čase pre ženy nie sú odborné články. @peter2404 to myslel ironicky.

libawet
22. aug 2017

@jednicka1111 ale na to nepotrebuješ predsa článok, aby si zistila, s kým máš dočinenia. Sama to nevieš? Veď Ty s ním žiješ....ja neviem, fakt sa pýtam, kde je ten zdravý sedliacky rozum? Prestaňme sa riadiť raz a navždy internetom, ľudia a zoberme svoj vlastný rozum do hrsti. Ak by to tak bolo, aj MK by stratil význam, že ?

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet ani ja som nereagovala na odpoveď k článkom v čase. medzitým bolo aj to, že tie sú bludné, ale existujú aj solídne odborné články, takže moja odpoveď mierila tam

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet ak vidím, že niečo nie je v norme, tak je normálne, že chcem vedieť, čo to je. a nie som odborník na všetko ani na všetko nestačí zdravý sedliacky rozum. to by sme sa nepotrebovali ani vzdelávať

zdenka523
22. aug 2017

V nasej rodine je to svagrina, najmladsia zo suredencov,ale svina riadna....tymto Ta pozdravujem, lebo viem, ze si na MK👍 Manipuluje vsetko, vsetkych, ohovara a snazi sa vsetko pre svoj prospech...

libawet
22. aug 2017

@jednicka1111 ja som to skôr myslela tak, že už moc skôr čítame ako sa riadime vlastným úsudkom a skôr dávame na rady v tých odborných článkoch, že sme už takí " zblbnutí " z toho. Lenže nič nie je len čierne alebo biele, je aj sivá a hlas aj nášho srdca a rozumu. Neexistuje univerzálny recept na niečo alebo niekoho, každý jeden sme osobitný, zvláštny, každý jeden z nás má akúsi úchylku....je tam síce zoznam bodov - " toto vám určí, že doma máte manipulátora, tyrana, pedofila, gaya, psychopata " ( to sú príklady )....a čo ak je x ďalších bodov, ktoré dotyčný má a tie určia, že takým nie je? To je ako s lekármi. Sto lekárov, sto názorov. Nakoniec sami sa musíme rozhodnúť a vtedy sa máme riadiť vlastným inštinktom, srdcom a rozumom a zladiť to so situáciou, v ktorej žijeme...toto som tým len myslela.

jednicka1111
22. aug 2017

@libawet Ja sa nehadám. zdravý sedliacky rozum mi povedal, že to nie je v poriadku. ale rada by som o tom vedieť viac. a na to už zdravý sedliacky rozum odbornosti nemá

nela1916
22. aug 2017

@matildam No napr. u mňa sa ako dosť dôležité ukázalo, že som si k nej nevytvorila citový / priateľský vzťah. Tým pádom až toľko nevedela ani o mojom súkromí, neliezli sme si do osobného priestoru.

matildam
22. aug 2017

@peter2404 Možno som sa nesprávne vyjadrila... cieľom odborných článkov nie je v prvom rade "liečiť", ani samoliečba nie je dobrý nápad v mnohých prípadoch (sú tiež ľudia, ktorí dokážu informácie spracovať a aj s nimi ďalej veľmi efektívne pracovať) a liečiť rozbitú osobnosť (manipulátora už tobôž nie! 🙂 Čím viac informácií máte, tým sa na vec dokážete pozrieť z lepšieho uhla. Tie články/knihy sú písané odborníkmi, ktorí sa v problematike vyznajú a vedia napr. poradiť minimálne v tom, čo nerobiť (z vašej strany), aby sa s manipulátorom dalo ako-tak vychádzať. Možno aspoň dovtedy, kým nájdete odbornú pomoc - väčšinou len pre seba samého, keďže manipulátorská osobnosť si neprizná svoj problém, a teda nemá čo riešiť. Mnohí ľudia, ktorí sú manipulovaní (či už o tom vedia, alebo nie), začnú mať po čase takmer na 100% psychické problémy... a to je na tom to smutné.

matildam
22. aug 2017

@nela1916 Tým lepšie pre vás. V mojom prípade mala daná osoba priamy vplyv na moju výchovu a medzi nami bol citový vzťah od detstva. Ako dieťa som si samozrejme mnoho vecí neuvedomovala, to prišlo až neskôr.

jednicka1111
22. aug 2017

môj otec bol manipulátorom, teraz to už viem správne nazvať. a dopadlo to tak, že v dospelosti sa na mňa lepia jemu podobní. a ten terajší partner, to je už vrchol, doslova čerešnička na torte...

nela1916
22. aug 2017

@matildam Joj! Tak to je ale strašná smola, ja som na takú osobu narazila, um, v menej oficiálnom prostredí? Resp. mala som ešte kamarátku, ktorá vykazovala tiež kadejaké patológie, ale to bolo už tak dávno, že to neviem spätne zhodnotiť. Pevne dúfam, že sa ti podarilo vymaniť spod tých vplyvov.

zuzincek
autor
23. aug 2017

@lapalma https://www.google.sk/url?sa=t&source=web&rct=j... odporúčam, sú tam aj prípady zo života a rady ako sa brániť