icon

Materská dovolenka a pocit vyhorenia

28. jún 2025

Ženy, vy ste tu múdre hlavičky, idem si po radu. Máme s chlapom 1,5 ročné dieťa. On robí z domu, ja na materskej. Ako jasné, pomôže, porobí doma aj na záhrade. Ale mne už ide hlava vybuchnúť. On môže sám všade, ide za kamošom, do posilky na pol dňa, do Tatier na 4 dni, do Polska s kamošom, po Slovensku na výlet atď. Nevadí mi to, nech ide ale čo ja? Kedy si vydýchnem od bytia iba mamy? Som s malým nonstop, kojím ho, spím s nim v noci. Keď by som aj chcela ísť napríklad si niečo kúpiť, čo som mu aj navrhla, tak začne veď kojím (malý si momentálne pýta dosť, obdobie separačky), tak to používa proti mne, alebo začne ťažko vzdychať, alebo nepriamo dávať najavo nesúhlas. Nepovie nie, len tie pohľady, výhovorky a zahováranie, že môžem byť rada, že robí z domu a že ktoré ženy majú takto doma chlapov, že porobia okolo domu počas pracovnej doby atď. Ale čo ja? Ja mu hovorím o sebe, mojich pocitoch a mojej psychickej únave. Nechápe. Neviem mu argumentovať a slovami popísať, čo a ako mi je. On iba ja som najlepší (prenesene), lebo som doma, keby som šiel do práce, plakala by si, druhé ženy musia zvládnuť samé, keď majú chlapov v robote dp večera atď. Pomôžte prosím 🥹

Strana
z3
venuska523
1. júl 2025

Veru, je to o vzájomnej dohode a pomoci. Ja mam 4 deti (9,7,4,2 a pol) a našla som si brigádu poobede na 4 hodinky, keď uz je manžel doma. Oddýchnem si psychicky a cítim sa super. Musíš! si nájsť čas pre seba, ja som predtým bola na tom ako ty a dobehlo ma to v podobe menšej depky, preto sa teraz snažím byť v pohode najskôr ja, inak nemôžem byť dobrou mamou. Manželovi vysvetli, že potrebuješ čas pre seba, neplánuj si ho a bude ti omnoho lepšie. Ver mi, dieťa bez kojenia vydrží. Môj manžel pri prvom neprizeral vôbec, no teraz zvládne všetky deti. Neboj, aj tvoj to dá.

lucia_089
1. júl 2025

Počkať, akú výhodu máš, že je doma keď Ti s malým itak nepomáha? Iné musia zvládnuť do večera samé. Ok, ale aký je v tom rozdiel ak na Teba kašľe a je len fyzicky doma? Iní aspoň po tom po práci večer pomôžu. Toto je fakt sila. Nielenže je lenivý ale ešte aj manipulátor.

barusa29
2. júl 2025

Ja by som Ta chcela podporit v rozhodnuti kojit do samoodstavu, ak je to to ci si zelas pre svoje dietatko 🙂
Nie je to absolutne prekazka v tom, aby sa mamka mohla realizovat a byt slobodnejsia. Chlap to kojenie zjavne len vyuziva ako vyhovorku.
1.5rocne dojcene dietatko v pohode vydrzi pol dna/mozno aj den aj bez dojcenia. A zas na noc/vikend by som ja neodisla od takeho dietatka bez ohladu na to, ci je dojcene alebo nie je.
A keby aj bolo treba ozaj odist - po dokladnej priprave zvladli aj kojene deticky odlucenie od mamky napr ked bola mamka v porodnici s mladsim surodencom.

Autorke drzim palce, aby nasla niekoho ochotneho postrazit maleho, ci uz sa spamata muz, alebo babky, tety, pripadne plateny babysitting.

janka0702
3. júl 2025

Mame 3 deti a ja len oznámim manželovi vtedy a vtedy idem na nechty alebo idem na nákup alebo idem večer do kamosky na vino tqkze deti su tvoje viac sa nestaram

Strana
z3