Matka je finančne negramotná
Tak minulý rok si dala mama spraviť zuby celý mostík predných zubov. Neviem ako sa tá metóda volá,ale najprv jej povyťahovali všetky zuby von,dva týždne pauza a potom šla na nové.
Stalo to 5 000€ na súkromnej klinike. Brala si úver, časť položila v hotovosti a zvyšok na splátky. Ešte to nedosplácala a minulý mesiac som sa dozvedela od sestry, že už má aj spodný mostík spravený asi mesiac a stálo to znovu 5000€. Dala 10 000€ za zuby behom roka a pol. Opäť si vzala úver a zvyšok na splátky. Nie som zástanca pôžičiek ale toto mi nepríde v poriadku. Pýtam sa jej,už si ten úver teda splatila keď si si teraz vzala ďalší ? A ona že nesplatila....
Tých 5000 nie je veľká suma ale nie je to ani zanedbateľná čiastka. Nechápem kto jej úver poskytol. Mimo to,mama platí dosť vysokú splátku hypotéky viac ako 600 eur. Má 61 rokov. Preto sa čudujem, že do toho išla. Takýmto tempom bude musieť pracovať aj v dôchodku. Príde mi to veľmi nezodpovedné, veď môže zostať na PN a kto to bude splácať? Príde mi finančne negramotná
@anonym_7a014a my sme boli dávno vydaté keď nám otec zomrel,mama je vdova. Jasné pomôžeme, kľudne nech naberá pôžičiek koľko vládze veď my to zaplatíme, zarábame nad pomery že nevieme čo s peniazmi. Kľudne nech aj dom preda a príde bývať k nám. Deti odložíme do CDR a jej pripravíme peknú izbu, zaslúži si to, veď nám pomáhala celý život...čo tam po deťoch,hlavne aby mame bolo dobre....
@anonym_autor sila toto a riadna mňa vychovala starká popri tom som bola vydatá mala deti a pomáhala som aj starkej už len vzdaky a nezaraba som milióny
@oriesocek Ak má dôchodca čím ručiť, tak dajú. Ak má byt hodnotu ja neviem 250k, tak 50k kludne požičajú aj za predpokladu, že by neplatil alebo zomrel. Jeho nehnuteľnosť s veľkou rezervou pokryje ich peniaze. Nehnuteľnosť je nepredajná bez vyplatenia úveru. Pri dedení sa to pekne rozdelí medzi dedičov a je. Banky do rizika nejdú.
@mysicka36 toto vsetko ja viem. iba som pisala, ze mi sme mali rovnaku situáciu a ten uver musel splatit manzel - kedze jeho brat na to nemal peniaze. a ano dostane o tolko viac, ked sa potom dom preda - co sa aktuálne nedá... takze má pekne ulozene peniaze na dobu neurcitu... ☹ Banke je jedno, kto si berie na co si berie... dlhy idu do dedicskeho a proste sa to musi zaplatit, ak sa neodmietne dedicstvo ad block.
akože ja som tiež proti tomu,aby deti kašlali na rodičov, len tu sa na prvej strane píše a toto je dosť ina situacia, mama je chronicky naberač pôžičiek a i keby sa človek rozdal, nie každy ma na to hasiť druhých dlhy
@anonym_3e6dd3 už raz sme ju oddlžili v roku 2017. Hypo mala, ale mala strašne veľa úverov pobraných aj rôzne nebankovky ako ahoj a tak, a už to nestačila splácať tak aby mala na splátky si zobrala na to ďalší úver. Riešili sme to s veľmi dobrým finančným poradcom, úvery sa povyplácali,ja som jej vyplatila úver v hodnote 500€ môj manžel bol striktne proti aj sme mali skrz to hádky, niečo sestra pomohla,refinancovala sa hypotéka. Finančný nám hovoril,aby sme na ňu dali pozor,aby do toho opäť nespadla. A pozrime sa teraz, k hypotéke má momentálne 3 úvery zas
a ešte sa tam pisalo, že mama refinancovala hypoteku a dalšich 50 000 v lufte, tak sorry, ale toto by som ani ja neplatila a tie peniaze nie su v dome na rekonštrukcii, nehovoriac, že nebankovky su najhoršie na peniaze kvôli vyške urokov
@hellwant takže podľa teba si má radšej nechať odhniť ústa, hej? O tom, že to nie je len o pokazenom chrupe, ale má to vplyv na celkové zdravie, sa hádam baviť nemusíme. Žiaľ, zubári sú drahí, a fakt nie každý má na účte 10k rezervu, aby to len tak zaplatil naraz.
Určite sa treba pozrieť na iné veci kde rozhadzuje, ale čo sa týka zubov, tam to úplne chápem. Aj keď možno sa dalo nájsť lacnejšie riešenie, iná ambulancia, ale to naozaj ťažko hodnotiť.
@sissy27 v 60tke už má mať nejaké úspory a nie samé dlhý. A ano, zuby sú nadštandard. Co na tom, ze raz skončí pod mostom, ale aspoň ma zuby za 10k. Tak nejako si to myslela?
@anonym_3e6dd3 už raz sme ju oddlžili v roku 2017. Hypo mala, ale mala strašne veľa úverov pobraných aj rôzne nebankovky ako ahoj a tak, a už to nestačila splácať tak aby mala na splátky si zobrala na to ďalší úver. Riešili sme to s veľmi dobrým finančným poradcom, úvery sa povyplácali,ja som jej vyplatila úver v hodnote 500€ môj manžel bol striktne proti aj sme mali skrz to hádky, niečo sestra pomohla,refinancovala sa hypotéka. Finančný nám hovoril,aby sme na ňu dali pozor,aby do toho opäť nespadla. A pozrime sa teraz, k hypotéke má momentálne 3 úvery zas
@anonym_autor Paneboze to je katastrofa.
@anonym_autor kvôli 500 euram ste sa s mužom hádali?
@anonym_3e6dd3 a to ti príde fér? Zaťažovať potom dlhodobo svoje decká ktoré majú rodiny ?
@anonym_autor kokos je to tvoja MAMA, ktora ta vychovala, utierala ti zadok, živila ťa a ty jej nedoprajes ani zuby?! Otrasné toto čítať. Tak ste sa jej poskladali na bojler. No a čo? Koľko stojí bojler 400eur? Straaaaasna suma naozaj.
Sorry, ale z tvojho textu mam pocit, ze by si bola najradšej, aby…
@anonym_autor nechápem, kde je problém. 🤔 tiež by som nechodila s pokazeným zubami, nebodaj bez zubov atd. A určite by mi vadilo, ak by sa do toho niekto staral. Hoci aj keď dcéra. 🫣
@anonym_autor no možno keby ta bolely zuby tak inak hovoris keď ste videli ze ma zuby v zlom stave a chce to riešiť mono ako detiska ste jej mohli pomôcť vy ale to sa už dnes nenosí načo sak vás len vychovala
Kokos ženy vy nechápete rozdiel v implantátoch za 10000 a protéze za 300? Kto tu hovorí o tom, že má chodiť s pokazenými zubami?
@anonym_5f096c
@nicegirl369
@majka2 a ďalšie...
@anonym_autor nechápem, kde je problém. 🤔 tiež by som nechodila s pokazeným zubami, nebodaj bez zubov atd. A určite by mi vadilo, ak by sa do toho niekto staral. Hoci aj keď dcéra. 🫣
@anonym_5f096c problém je, že si pri vysokej hypotéke zobrala ďalší úver na zuby a v minulosti si už pár úverov zobrala ktoré museli splatiť jej deti..
ale však nech si da aj kryštalove zuby, ked to bude treba splacat plus s 3 uvermi a jednou navyšenou hypotekou... tu su asi uživatelky MK finančne negramotne, ked toto niekto považuje za normalne a este uvery z nebankovky...mama bude musiet zarabat 2000 minimalne do 75...človek si sebe nedopraje a bude platit druhych dlhy..každy sa prikryva perinou na aku má...raz na to nemam, tak počkam alebo inak riešim..že toto ešte niekto podporuje
@anonym_autor to kde jej dali hypo do 71 rokov?
@anonym_a293a2 momentálne je nastavené tak že ti dajú pôžičku aj do 75 rokov , neviem kde ale dajú pokiaľ sa toho nedozijes na dedičskom sa to musí vyplatiť ak nie ide do s majetku na dedičskom konaní ,hold realita dnešnej doby
@anonym_autor kvôli 500 euram ste sa s mužom hádali?
@anonym_69c31d tak pre niekoho je 500 eur veľa ! Je hodne ľudí čo si za celý rok nenasetria 500 eur , bohužiaľ
@anonym_autor moja svokra je taká istá ,má 68 rokov a 2 roky do zadu si brala pôžičku na linku , potom na gauč a potom na kúpeľnú ,keď s ňou moja žena robila poriadky tak že však to zdedí ako neviem či si myslí že si vytrhame obkladačky so steny , pretože dom už jej nie je ale švagriny , celý život ťažko nepracovala od 50 je na invalidnom + má od 45 vdovský ,dosť pekne peniaze a nikdy nič nešetrila a ani nikde nechodí ,nechápeme kde tie peniaze dáva

@anonym_7a014a nie je dôležité mať na splátky a žiť od výplaty k výplate, dôležité je mať luxusné zuby a tým sú všetky problémy vyriešené 🙏
@anonym_autor no možno keby ta bolely zuby tak inak hovoris keď ste videli ze ma zuby v zlom stave a chce to riešiť mono ako detiska ste jej mohli pomôcť vy ale to sa už dnes nenosí načo sak vás len vychovala