Matka ma citovo vydiera
Ahojte 🙂
Chcem sa vás spýtať na radu. Mám 30 môj partner 33, bývame s mojou matkou vo veľkom rodinnom dome. No ako väčšinou toto bývanie nie je ideálne. Moja matka nám nedáva priestor na vlastný život, voľný čas. Všetko jej musíme hlásiť dopredu keď niekam chceme ísť, dokonca musíme ju dosť často brávať so sebou na výlety. Inak moja matka je sama bez partnera a na dôchodku. Je chorá, ale je sebestačná, vie sa o seba postarať. Ale má dosť veľké zdravotné problémy. Napr. minule keď som jej povedala, že chceme dieťa, tak jej sa to nepáči, jej reakcia bola zlá. Keď je jar a leto nemáme vôbec voľné víkendy, buď nám naplánuje program robotu na celý víkend alebo musíme ísť s ňou niekam na výlet, čo sa už vôbec mne ani mojmu partnerovi nepáči. Povedala som jej, že sa chceme osamostatniť, no bolo zle. Som nevďačná, sebecká, kašlem na ňu, ona sa zabije, už ma nechce vidieť ak odídem, nemám sa opovážiť vstúpiť do domu potom a podobne. Len takto sa ozaj nedá veľmi žiť, iba vtedy ak úplne poprem moju osobu a to čo chcem. Už som z toho unavená... Bojím sa odsťahovať, že si ozaj niečo spraví.... Čo robiť?
@ciara2 ahoj viem co prezivas presne toto mam doma a som v tvojom veku. Stale doma pocuvam aka som nevdacna sebecka leniva ked taham dva dni 12 a dalsi den mam volno budia ma uz o 7 rano lebo vsak nemam byt z coho unavena. Mojho partnera neznasaju povazuju ho za debila co tlaci ich dcere do hlavy hluposti. Cele zle. Nastastie ma zas on tolko guraze ze si vie buchnut po stole a pod jeho vedenim uz sa dokazem aj ja vzopriet. Ked im poviem odidem z domu : vsak chod ale neviem ktory debil si ta zavesi na krk ta po tyzdni vrati domov. Ked sa ti nelubi chod ale domov sa mi nevracaj. " 😀
@ciara2 no neviem co ti poradit. odist by bolo hadam najlepsie. pokial ta partner miluje, tak by bolo skoda zahodit vztah kvoli mame. podla mna by si mala naozaj pocuvnut rady a po novom roku sa zariadit a odist z domu. pokial je mama aj na invalide ale nelezi , nie je bezvladna, tak si myslim, ze to zvladne. na tie jej reci, ze sa potom zabije a pod, a poberie tabletky. tak by som jej pri tych vyhrazkach povedala , ze ked sa takto bude vyhrazat, vyriesis psychiatriu, pretoze je psych.labilna. pohrozit jej tym a mozno to prehodnoti.
aj my sme mali v pribuzenstve pripad, kde sa fakt aj vyhrazala a pod, a nakoniec to vsetko celkom ok zvladla.
si mlada, partner tiez, a mali by ste si zariadovat zivt podla svojich predstav a nie podla tych tvojej mamy. chce to len pevne nervy. a treba jej to zacat davkovat postupne. povedat jej o svojich planoch, ze chcete ist prec, aby si mala cas na to zvyknut. no a co, ze bude z tho kus vytocena a nebude sa jej to pacit. kolko veci je v zivote, ze sa nam nepacia.
nemozes sa obetovat. jedneho dna sa potom zobudis, a budes zatrpknuta stara dievka, ktora nebude mat nikoho.
poznam pripad, kde presne toto sa stalo a ta pani sama povedala, ze sa obetovala kvoli mame, opatrovala a jej poziadavky isli bokom. dnes zije sama.uz na dochodku, nema nikoho. smutny to zivot.
@ciara2 ze si nieco spravi? Ludia co o tom rozpravaju to nikdy neurobia, si dost stara na to aby si od svojej matky odisla a odputala sa , nechapem preco jej taketo spravanie tolerujes, ja keby tvojim priatelom tak sa radsej s tebou rozidem. Prepac, ale nechapem 30 rocnu źenu, aby si zariadila vlastny zivot, tak radsej poslucha mamicku a matka ako uzna za vhodne nech si urobi ako chce a by som jej to rovno aj povedala.
@lillystranska Zeny preco sa stazujete a neodidete? Tak potom nech Vam treba, ked sa nechate debtat, asi Vam to tak vyhovuje, nechapem, ja ked som niekde nespokojna tak odidem, Hadam robite s partnerom obidvaja a radsej v najme zit a pokoj ako zit s tyranom pod jednou strechou.
@ema234 ja sa nestazujem a do najmu urcite nepojdem platit nieco co neni ani moje?
@lillystranska stazujes sa :D a preco by si si nemohla platit najom? ved ked sa ti nepaci pristup rodicov tak chod... kopec ludi tak zije a platia co nie je ich, alebo si kup vlastne a mozes byt pani svojho casu a zivota :D aj ked je to sproste aj od rodicov, ale myslim ze tu bohuzial tahas za kratsi koniec a s priatelom si mozete buchat do stola vo svojom byvani :D
@ema234 preco tyranom ? 🙂 ved chcu mat uz klud, deti pracuju, tak nech sa pracu do svojho :D este sa mi bude dcera s priatelom doma vzpierat :D resp pod jeho vedenim... vsak mozu byvat spolu.
@ciara2 tebe jednu jedinu radu, si dost stara na to aby si mala rozum a tvoja mam tiez, neviem ci si jedinacik, mozno je na teba prilis nafixovana, ale to sa da riesit iba tym, ze proste odidete. Alebo si urcite pravidla vy... oddelite svoju cast domu, ak sa dohodnete, jej plany proste zrusite, naplanuje si pracu v zahrade? tak nech si pomaly robi sama.. vy si naplanujte udrzbu tiez, vtedy ked vam to vyhovuje, povedzete jej ze sa bude robit toto a hento vtedy a moze pomoct. Ak tam chcete zit v tom dome a s nou, pravidla musia byt. Slusne sa da zit aj na kope ale odtial potial. AK sa s nou neda dohodnut, neda si povedat, ked jej povies dost, dnes nejdeme s tebou nikam, mame svoj program.. ze aky? do toho ta nic.. :D ak tonevie prezit, prestahuj sa. Nenechaj sa vydierat tym, ze si nieco urobi.. ona si zvykla ze si okolo nej, ze sa okolo nej uz aj s partnerom krutite... urcite bude trvat kym sa od toho odvykne, ale bohuzial musi to byt. Nedaj si pokazit vztah.
@meusicka už som to naznačila aj som povedala, že takto nie som šťastná, no bol cirkus a teraz už poviem len, že sa sťahujeme. Mali by sme sa sťahovať hneď po novom roku, už sme si to zariadili, nechceme jej kaziť vianoce a tie 3 týždne vydržíme. A keď som jej to teraz povedala tak bol to riadny cirkus
@lillystranska tak radsej v najme ,toto by som doma nechcela , treba postupne si budovat a nie sa prizivovat a konflikty mat doma, my sme z najmu vo svojom byte a teraz ideme dalej, ale co ved niekomu tak vyhovuje, ako ste vy.
@ema234 a kto vravi ze ja tak byvam?
@lillystranska ahoj viem co prezivas presne toto mam doma a som v tvojom veku. Stale doma pocuvam aka som nevdacna sebecka leniva ked taham dva dni 12 a dalsi den mam volno budia ma uz o 7 rano lebo vsak nemam byt z coho unavena. Mojho partnera neznasaju povazuju ho za debila co tlaci ich dcere do hlavy hluposti. Cele zle. Nastastie ma zas on tolko guraze ze si vie buchnut po stole a pod jeho vedenim uz sa dokazem aj ja vzopriet. Ked im poviem odidem z domu : vsak chod ale neviem ktory debil si ta zavesi na krk ta po tyzdni vrati domov. Ked sa ti nelubi chod ale domov sa mi nevracaj. TOTO SI PISALA TY, CO MAS ZLU PAMAT, VED TAK PODOBNE BYVAS
@ema234 nic si z nej nerob, ona raz tak a potom inak..... 😉
Ty si zodpovedná za svoj život, nie za mamin, aj keby si urobila čokoľvek. Je svojprávna, tak nech si žije ako uzná za vhodné a ty hlavne ži svoj život a nie jej predstavy.
No toto mi robila moja babka, totalna manipulatorka a citova vydieracka, tiez skusala ze sa zabije, ked som jej nezdvihla 30- ty telefonat za den, tak som jej navrhla, ci nepotrebuje dako pomoct s tou samovrazdou 😀 ako toto je u mna konecna, stupen uplnej debility..uplne som sa s nou prestala stykat az sa po pol roku uvedomila, ze tudy cesta nevede a fungujeme ok, aj ked viem v kutiku duse aka je falosna, ako sa snazi miesat sa, vediet o vsetkom, ale uz je to v norme a pre mna na smiech, nech sa bavka na tom dochodku...ale nikdy nikdy nezabudnem, aka dokazala na mna byt, ked som odmietla posluchat a riadit sa podla nej
Tak uz som povedala, ze sa chceme sťahovať. A bol veľký cirkus. Krik, história, plač. Som sebecka, nevďačná, egoista, ze nemám mat deti, lebo som sebecka a lenivá a pohodlná neskôr zase preto lebo deti su nevďačné a sebecké. A ze ked odídem ona to neprežije, nedokáže žiť s tým, ze som sa na ňu vysr.... Dokonca včera na This la ze da pol domu môjmu priateľovi... no do Jari by bol pokoj a potom by zase začala vsetko odznova, zbohom leto, pokoj, kľud, väčšina víkendov buď zabitych robotou alebo spoločným aktivitám. Ked odídem tak uz nebudem mat mamku a ona dcéru. Je velmi tvrdá povaha a zásadová. Z tohto neustúpi a nič to nezmení. Nechápem prečo nemôžem aj ja v klude odísť z domu
A preto som od 18tich mimo domu..hoci na ukor hypoteky a inych veci ale sama vo svojom...pocit na nezaplatenie...nikdy by som s rodicmi nebyvala aj keby sme dobre vychadzali....je to hnus 🙏😲
@ciara2 ale ustupi. Myslis, ze chce byt sama a nemat koho komandovat? Nic neboj, bude sa fukat maximalne mesiac. A potom sa ukludni.
Hlavne nezabudni stanovit urcite zasady, nie ze sa ti natrepe domov kazducky vikend a bude ta manazovat aj z dialky. Teraz je cas, aby si neustupila. Stoj si za svojim a uvidis, ako sklapne. Ludia si k nam dovolia len to, co im my dovolime.
Nemaj obavu, akonáhle zistí že niečo potrebuje raz dva sa odfučí. Ale ty musíš určiť hranice, mame treba aj pomôcť ale zas nie každý rozmar.
@obsadenemeno máš pravdu, toto správanie som jej ja dovolila. bolo mi ľúto, že je sama a všetko to bolo na moj úkor a to nehovorím, že už dva vzťahy sa mi rozpadli za to a o tento nechcem prísť.
@ciara2 áno... odsťahuj sa.. a ona si určite niečo urobí.. pravdepodobne kávu.,. alebo čaj.. možno topinky.. kto vie.. bude zdutá a potom Vás na tú kávu ešte rada pozve... je to od nej nepekné citové vydieranie.. máš 30.. z môjho pohľadu na deti najvyšší čas.. a jej sa to nepáči? No nech si trhne.. čo sa jej máš dovoľovať či môžeš mať deti? Ona nechce vnúčatá?
A čo si myslíte? Mám odísť pred vianocami alebo po sviatkoch? vieme sa 21.12. presťahovať, alebo mám tie sviatky nejako prežiť?
@ciara2 prestahuj sa teraz mamka si to viac bude uvedomovat. My sa tiez akurat rozhodujeme ci kupit byt alebo nie s tym ze 21.12 by uz bol aj nas ale stahovat sa don mozeme az 10.janura co mi tiez moc nevyhovuje kedze cele stahovanie bude len na mojom chlapovi
len keď sa odsťahujem prídem o matku a to nechcem, ale nedáva mi na výber....
Prestahovat sa pred vianocami. Naco davat falosne emocie pokoja. Pri stromceku sa rozplace! ..ze to su jej posledne vianoce v zivote a ze vam umrie od smutku.... takto nedostane sancu... rozhodne teraz! A nechapem ju..nadava na teba aka si zla sebecka a egoisticka ale stoji o byvanie s tebou vsetkymi 10timi -))))
@ciara2 ahoj, ved sviatky mozete stravit spolu aspon na stedry vecer a 1. Sv. Vianocny
myslela som, ze ju pozvete k sebe a ak odmietne, tak aj ona sa predsa moze rozhodnut.

@ciara2 ozaj citove vydieranie, ale ak sa nepostavis teraz, tak prides aj o partnera a bude z teba zatrpknuta zena.....si dospela, a ako pisu vyssie musis si zariadit vlastny zivot. Je to tazke, ale ak to skusis, tak urcite nebudes lutovat....a mama si urite nic nespravi, to su klasicke vydieracske metody (psychicke vydieranie), nic sa neboj 😉