Matka mi bráni v stretávaní sa s dcérou
Viem, ze toto forum navstevuju prevazne zeny a tie taketo problemy nemusia riesit, ale skusim.
Mame s byvalou partnerkou dcerku, ktora bude mat 3 roky. Odisla aj s dcerou a sud nam stanovil stretavanie aj vyzivne. Malu mozem vidiet kazdu druhu sobotu od rana do vecera a v utorok od 15 do 18h. Dcerku mam velmi rad a mam s nou dobry vztah. Navstevujem ju pravidelne, nevynechal som ani jeden termin, vyzivne platim pravidelne. Po sude mi byvala slubila, ze mozem dceru navstevovat aj mimo urcenych dni, ale davala mi ju mimo toho co mame urcene sudom asi mesiac, potom ked videla, ze sa nas vztah zlepsuje, tak to hned stopla. Teraz mi nedovoli malej ani zavolat, pritom ked pridem, dcerka sa na mna vzdy tesi a nikdy nechce ist odo mna domov. Poraddte, co mam robit, ked mi matka brani v castejsom stretavani a telefonovani s dcerou? Neviem preco to robi, ci zo ziarlivosti alebo je to pomstychtivost. Keby som mal na malu zly vplyv a nechcela by ma, tak by som to pochopil, ale prave naopak, dcerka ma ma rada a ja ju tiez. Chodim za nou rad, aj napriek tomu, ze musim cestovat 50 km. Nechce mi ju dat ani na prespatie, pritom u svojich rodicov ju nechava bez problemov.
@michele11 žena ktorá chcel LEN dieťa a nechce partnera tak nepotrebuje ani to výživné lebo sa vie postarať sama. To čo píšeš tak takých priapdov je ako šafranu. Snad jedna z neviem kolkatích. Ostatné su naivné ženy, ktoré rozmýšlaju ,,medzinožím,, a vztahy začínaju sexom, vášnou, pritažlivostou lebo ved sme zalubení, dobre nám to teraz klape ked sme plní hormonov a super sexu a v hlavách si maluju buducnosť a rodinu s niekým kho nepoznaju v záťažových situáciách, ako raguje na problémy, stresy, či sa vie aj obetovať, svoje pohodlie.Potom nariekaju ako toto všetko opadlo, vášen oprchala, a prišla tvrdá realita...a zrazu vidia - ten chlap vobec nechce deti, rodinu, prednejší su mu kamarati, koničky, drží kasu, on si kupuje a žena s deckom žije z RD. Takže iste je aj skupina otcov realne a objektivne odsunutých na vedlajšiu kolaj, ale si pozri väčšinu dnešných vztahov a ulohu mužov v rodine - gro je na pleciach pracujucej ženy.
@sklamanyotec Asi sa len snazim nebyt zaujata. S mojim muzom sme tiez zazili krusne chvile, rozmyslala som nad vselicim, nakoniec sme si veci vysvetlili, ale nikdy, ani pocas najhlbsej krizy by mi nenapadlo, ze mu mam branit v tom, aby bol s dcerou. Nech uz by mne vyviedol cokolvek, vidim, ze nase dieta miluje, je zodpovedny a keby sme sa aj raz v buducnosti rozisli, ja osobne by som nemala problem s tym, aby nase deti boli na striedacku u mna a unho.
A co sa tyka niektorych rad, napr. dat ex viac penazi, aby za kupovala darceky ona... No neviem, ale ako toto prispeje ku lepsim vztahom v rodine? Alebo pripravovat dieta na navrat ku mame? Ako a kedy? Ci z tych par hodin, ktore ma k dispozicii otec, ma stravit polovicu tym, ze bude vysvetlovat, ze uz treba ist domov? hm... A 2,5 rocne dieta je kojene, to je sice pekne, ale nie je to polrocny kojenec, nemyslim, ze je to okolo toho treba robit taky humbuk.
Chapem aj tie zeny, ktore sklamal partner, nemali v nom oporu, kasle na deti, ... chapem, ze maju zlost, ale generalizovat a uz len z principu odstavit vsetkych otcov, to je krute. Skuste si predstavit, ze by sudy neprisudzovali automaticky mamam, co by ste robili, keby sud pridelil dieta vasmu byvalemu a vy by ste ho videli len par hodin v mesiaci? Cely cas by ste rozmyslali, kde je, co robi, ako sa ma. Moja mala bola minuly tyzden sama s ockom na vylete, ked som bola chora a bolo mi strasne smutno, uz ho chapem, ako je smutno jemu, ked bravam malu na Slovensko a on ju napr. tyzden nevidi.
@sardinka333 Ja neviem, pisem len svoj nazor, vidim aj tu na MK zeny, ktore muza odsunuli na druhu kolaj, z deti sa stala jedina napln ich zivota. Vsimni si, kolko je tu takych, ktore maju deti s trojrocnymi odstupmi, uz cele roky nepracuju a financovanie rodiny nechali na muzovi. Nerypem tym do viacdetnych rodin, to fakt nie. A co sa tyka toho, ze je vacsina veci na zene, no ano, ked si to tak zariadia, pripadne vyberu zleho partnera, tak co sa da robit. Ja autora temy nepoznam, ale je jedno, co bolo pricinou rozvodu, aj keby byvalu podvadzal, alebo hocijako inak prispel k rozpadu vztahu, preco ho ona tresta cez dieta? Ak vidim, ze dieta chce byt s otcom aj viac, tak preco nie? Ved dieta musi mat aj muzsky vzor, aby sa spravne vyvijalo. Da sa dohodnut, ze napr. ja nemam tolko penazi, tak nech ani on nekupuje darceky, vzdy sa da nieco vymysliet, lebo oni dvaja zlyhali ako partneri, ale nesmu zlyhat ako rodicia.
@michele11
Dakujem ti za tvoje rozumne nazory a vidim, ze mas v lete termin, tak ti prajem aby sa ti narodilo krasne, zdrave dietatko a zilo v uplnej rodine 🙂
@sklamanyotec
Dakujem 🙂 . Rada by som ti zazelala to iste, i ked to asi nebude mozne. Ale prajem ti, aby si mohol travit cas so svojim dietatom a dat mu lasku a pozornost, ktoru potrebuje aj z tvojej strany. A prajem ti, aby si si nasiel inu partnerku, s ktorou vytvorite novu rodinu. Trapenie ti to sice nezmaze, ale aspon budes moct opat zazit ten pocit, ked mas svoju rodinu pod jednou strechou. Neboj sa, ako bude tvoja dcerka rast, budes moct ziadat minimalne o to, aby si s nou mohol byt castejsie, bude moct u teba prespat a veci sa postupne utrasu, dcery vzdy lipnu na ockovi, ked citia jeho lasku, cize sa nebojim o vas vztah 🙂 .
@perzefona si jednostranná , to je všetko .
Ja už som sa prehupla do pozície či sa môj ex stretáva s deťmi alebo nie že mi to je jedno , neriešim to . Takže nejakú zaujatosť voči mužom ako taká nie je , viem že sú aj dobrí muži , jeden taký je teraz mojím manželom a sú aj dobrí otcovia a sú aj ženy mrchy. Ex si pomaly začína vyžierať svoje plody nezáujmu . Karma je zdarma.
Muži čo sa chcú zaujímať idú často na to cez svoje ego , bohužiaľ a potom to plodí takéto problémy aké ma zakladateľ. Pritom by stačilo tak málo.
@maminuska
a co by stacilo?
Je mi luto, ze nemoues travit s dcerkou tolko casu, kolko by si chcel. Nechapem zeny, ktore brania otcovi, stretavat sa s vlastnym dietatom (aj ked nad ramec dohodnutej doby). Niektore komentare tu su fakt chytene za vlasy. Samozrejme, ze dieta nie je lacna zalezitost, a vacsinu nakladov musi znasat matka, ale skor ako tu niektore sudia, by si mali uvedomit, ze ty si sa tak nerozhodol a bol si postaveny pred hotovu vec. Chapem ze kupis malej aj nejaky darcek (aj ja deckam kupim ved zo nie je zlocin). Jedine co ti mozem poradit, ak ti to nebude takto vyhovat a s ex sa nebude dat dohodnut, nic ine ako dat ziadost na sud ti nepomoze. Ja by som odkladala vsetky bloky co minies navyse vyzivneho. Su aj otcovia ktori sa chcu starat a travit s dietatom cas. Take male dieta potrebuje hlavne lasku a tiez potrebuje aj otca. Tiez mam v okoli podobny pripad, otec sa zaujima, malemu nakupil na komplet oblecenie bo ex mu ho dava v starych handrach potrhanych, ide s malym aj na vylet, rozumeju si.... No ona mu robi problemy aj so sudom urcenym casom stretavania. Bude ziadat o striedavu starostlivost. Sme tu sice matky, ale obcas sa na to treba pozerat aj ocami otca, ktori o to dieta zaujem ma. Prajem ti, aby si v buducnosti vyriesil tento problem aj k tvojej spokojnosti. Ako bude mala rast bude si viac uvedomovat, co jej davas (nemyslim materialnu stranku), a utvori si nazor sama. Ja by som nikdy nedokazala branit muzovi aby sa stretaval s detmi, sama mam doma milujuceho otecka, a keby sa medzi nami cokolvek stane nikdy by som zo neriesila cez deti. Tie by mohol vidiet kedy by chcel. Ved su aj jeho a ma na ne take iste pravo ako aj ja. Vela ocinkov je takych co sa o deti nezaujimaju, nevzdavaj sa a bojuj dalej, jedneho dna sa ti zo krasne vrati. Drzim palce!
@xevulax
Dakujem 🙂
Doprial by som tym zenam, ktore tu na mna utocia, aby si to skusili ake to je, ked im niekto zoberie dieta a ked pridu za nim a ked je vonku zima a prsi a ja musim byt s dcerkou zlozeny v nakupnom centre na chodbe aj so vsetkymi vecami a hrackami ako bezdomovci. Ale kto nezazil ten nepochopi. ☹
Baby, vy ste niektoré ako blbé, pardon 😒 myslím si, že je to jeden z mála oteckov, čo sa chce stretávať a starať sa o dieťa, ostatní posielajú iba peniaze a vídajú sa s ním raz za čas.
Očividne ma o dcéru záujem a z písania je viac než jasné, že ex žiarli a robí všetko pre to aby mala dieťa pod "nadvládou". Nech bol ich rozchod akýkoľvek, všetky vieme, že ženy pokial ide o dieťa vedia byť pekné mrchy a viaceré nedokážu pripustiť, že ich dieťa môže mať rovnako rado otca ako mamu a že má 2 rodičov ktorí majú naňho rovnaký nárok. Čo by za to dali iné mamičky, keby ich bývalý sa správal takto. A s tým sporiacim účtom..hovoriť tu akú budú mať hodnotu tie peniaze za pár rokov? To mi príde ako drzosť. Rodičia mi tiež šetrili a vzhľadom na to aká je hodnota peňazí teraz tak samozrejme to neznamenalo toľko ako kedysi, ale mnoho vecí mi to ulahčilo hlavne na vysokej škole 😉
a narážať tu na jeho výdaje a výživné...radšej 160€ výživné+darčeky a k tomu čas strávený s otcom, ktorý je na nezaplatenie ako odbiť dieťa s 500€ mesačne a tým končí starosť otca. A plaatiť ex za to, aby mohol mať dcéru viac krát do týždňa by bolo choré a keby tie peniaze vzala, tak je to poriadna chudera. Nemala sľubovať že sa s dcérou može výdať aj mimo termínov ktoré určil súd. Ale skutek utek že..
@sklamanyotec Pre toto si ja denne kradnem svoje súkromie a bývalý je u nás skoro denne / zo vzťahu so mnou dokonca mentálne odišiel prvý/... čo píšeš by mi bolo strašne ľúto... ale ako vravím, niektoré ženy sú strašné mrchy... možno aj preto, že ich nikto nestopne, keď je čas... a nevedia čo od dobroty
@sklamanyotec a na úradoch sú zas len ženy... a výživné? to tiež čo počúvam, niektoré si doslova dajú zaplatiť, že to dieťa vobec mali, mi to príde... nevážia si vobec ten dar, že sa vďaka niekomu stali matkami... asi tu už musí preplesknúť život
@rybiatko123
Dakujem 🙂
@maaaria3
Dakujem 🙂
@sklamanyotec ked tak milujes svoje dieta,preco si si na sude presadil vyzivne z 300 eur na 160?
@stela310
Pretoze nemienim vydrziavat niekoho, kto mi zobral dieta....keby si poznala moju ex, tak by si vedela, ze tie peniaze by sa k malej aj tak nedostali. Ked sme zili spolu, tak sme si pisali vydaje na malu a bolo to max 200e a to boli v tom este plienky.... a preco by mal otec platit vsetky naklady, ked matka ma mesacne okrem vyzivneho prijem 500e a rodicovsky 220.....a mne nikto nepreplaca cestu a vsetko co kupujem dcere.
@sklamanyotec aj na sk davaju striedavku. 2.5r. vobec nemusi byt kojene a ona tor robi naschval prave koli tomu. Dieta 3-4 hod. kojene nemusi byt a ked chce nech dsava a da ti to vo flasi. Striedava moze byt od piatka do nedelele a hlavne ked dieta nechodi do ZS moznosti je viac, hadam si aj ty rodic a mozes rozhodovat kde a kedy bude dieta chodit do skolky
@sklamanyotec ked ma ona taky prijem tak hadam dietatu zabezpwcuje urcity standard.uz len strechu nad hlavou zabezecit nieco stoji. Dieta saa podielat na zivotnej urovne oboch rodicov. Podla teba ma skor sediet doma a nesnazit sa zvysit si prijem a vtedy by si jej bol ochotny platit viac? Lebo by nemala tych 220€ plus 500€? Potom by si mozno hovoril ze sa jej robit nechce aj ked ma moznost. A zena s dietatom ma predsa tazsiu sotuaciu co sa tyka prace. Napr.ked to pottebuje zladit so skolkou a dieta moze byvat chorlave. Daj si naozaj na upravu styku a pozaduj namiesto tych troch hodin mozno jeden vikendivy den navyse.
@lianka2 Ja som teda asi skromná, ale podla mna 160 eur na dieta stačí bohate, ona má výsadu starostlivosti za ktorú by si mal on ešte priplácat, ako tu čítam... ja idem s bývalým prakticky napolovicu so všetkými výdavkami na dieťa a isto to nie je na každého 160 mesačne /dokonca bez bývania, lebo to by sme mali tak či tak/... a bývala by som pod strechou aj bez dieťaťa a musela si ju platiť... ono je to všetko o uhle pohladu a o schopnosti dohodnúť sa, nerobiť si zbytočne zle
@sklamanyotec je mi ľúto, čo prežívaš, daj nový návrh na súd, stretávanie na dva dni počas víkendu, plus nejaký týždeň cez prázdniny. Tvoja dcérka už nie je bábätko, v jej veku to zvládne. Útoky žien si nevšímaj, si na fóre plnom nešťastných žien, len oni to vidia z opačnej strany. Aj výšku výživného považujem z adekvátnu potrebám dieťaťa vo veku tvojej dcéry, drž sa, bude to lepšie. dieťa bude rásť, časom jej nebude musieť nikto nič vravieť, urobí si vlastný názor. Môj partner má syna, ktorému bolo systematicky vtĺkané do hlavy, aký je otec naničhodník a všetko im zobral a keď to dieťa denne počúva, tak ten názor prijme časom za svoj. On ale nikdy nepovedal nič zlé na jeho matku, venoval sa mu a časom chlapec pochopil, ako to v skutočnosti je a teraz obviňuje matku, že ho klamala. Už nevezme ona nikdy späť, čo pokazila, my sa tešíme z toho, že otec a syn majú super vzťah. Želám ho aj tebe s dcérkou 🙂
@rybiatko123 ale asi si už nečítala aj B ako otecko píše ake su to všetko výdavky, ved dava na sporiaci učet - to je jeho dobrá vola, načo to ,,výčíta,, a dava 50 e na darčeky lebo mala s obchode ukazala prstom na niečo, tak jej to predsa kupi nie? plus kolko stojí strava po reštauráciách a benzín, ked mala robila scény pri predávaní dieťaťa tak namiesto toho aby podporil matku, tak (zrejme spokojný že mala reve a nechce ist ku materi) ...chyba proste nie je len na jednej strane a treba sa na to pozerať aj trošku nezaujato lebo lutovať treba len to dieťa ale nie dospelých, ktorí tuto situáciu sposobili. Otec sa snaží a zaujíma čo je chvály hodné. Ale robí hrubé chyby vo výchove, ktorá je nejednotná a prístupe k situácií. Ten styk s dieťaťom treba jednoznačne upraviť pretože tulať sa s 2,5 ročným dieťaťom ako bezdomovec po meste v zime v lete tak to by som tu upravu sama ako matka chcela.
@sklamanyotec stačilo by správať sa ako dospelý . Neriešiť čo kto povedal , čo kto urobil , kde sa nachádza jeho ex , s kým sa stýka ..., byť nápomocný ale nie dotieravý , nevyvolávať zbytočné konflikty. Nesúťažiť kto má s kým lepší a úžasnejší vzťah.
Tvoja ex pre niečo vzťah s tebou ukončila mala na to zrejme dosť pádne dôvody . Pre teba možno neboli a pociťuješ to ako riadnu krivdu a s tou aj žiješ a konáš. Z hľadiska pocitov máš na to plné právo . Všetku svoju pozornosť si upriamil na dcéru a na každodenné telefonáty aj svojej expriateľke a to ja nepovažujem ani za dobré a ani za zdravé .
Spôsobom akým na to ideš, nikdy nič nedosiahneš, úplne si ex popudíš proti sebe a nastane medzi vami štvanica ako hrom , ako súdna tak aj vzťahová . Na konci budete vyčerpaní , plný nenávisti .
mňa ani neprekvapujú reakcie žien, tu sa iné čakať ani nedá, keďže tu dosť často čítam názory, že len otváram ústa, že čo to tie ženy trepú. Výživne 160 eur na 3 ročné dieťa je málo? že otec nevie, aké je to starať sa o choré dieťa, chodiť s ním po doktoroch a podobne? a kedy to má stíhať, keď to dieťa je s ním 3 a 8 hodín? na to sa teraz presadzuje striedavá starostlivosť, nech sa obaja podieľajú rovnakým dielom.
Ja sama som z rozvedenej rodiny, môj otec je strašne divná osobnosť, ale to sme si s bratom uvedomili až v dospelosti, čo je to za človeka a prerušili sme styky. Ale moja mama mi dala super príklad a vzor do života, u otca sme boli každý druhý víkend od piatku do nedele, hocikedy sme mohli zavolať, alebo on a ísť s ním na výlet, prespať u neho a podobne, na narodeniny ho volávala k nám, aby bol s nami a mali sme oslavu s oboma rodičmi, nikdy som na neho nepočula jediné zlé slovo, aj keď mohla naňho nadávať, hovoriť aký je, lebo je fakt cvok a výživné? dal jej 200 korún na obe deti a to podotýkam až do 18-tky, nikdy ani o korunu viac.
Čiže preto som šokovaná, čo tu píšete, nie všetko je o peniazoch, ale tak čo čakať od fóra, kde ženy nechcú pustiť manželov s deťmi na víkend preč, lebo ich napchajú blbosťami, rozhádžu režim a podobne, ženy neveria vlastným manželom, že sa postará o dieťa, nie to, keď ide o ex partnera. ja mám teraz manžela na týždeň preč u jeho rodičov aj s dcérkou, oni si to užívajú a mňa ani nenapadne riešiť, čo jedla, kedy išla spať, voláme si, viem, že je šťastná, viac nepotrebujem vedieť
@sklamanyotec tvoj problem bohuzial nik iny ako sud nevyriesi...ex je uboha tupka, ktora pouziva dieta ako zbrat a asi sa ukaja na tom, ako ti tym nici zivot...ty (pre mna z pochopitelnych pricin) nebudes peniazmi navyse dotovat tupku, ktora sa nevie ani spravat ako dospely clovek a na dcere jej najviac zalezi pokial je "v hre" a vôbec ju nezaujima, co by bolo pre dieta samotne najlepsie riesenie
poznam podobny pribeh a vyriesil sa stylom, ze matka- vydieracka, zacala spolupracovat, az ked otec "stratil" zaujem, ked uz aj babkam bolo zatazko starat sa o malého, kym ona si riesila kamaratov...to uz potom aj sama vyvolavala, ci si malého nevezme a podobne...akurát otca to stalo pol roka zo zivota dietata, mrzelo ho to, ze malého vidi sporadicky, ale ucel svati prostriedky...v konecnom dosledku to zabralo 😉 vela stastia
btw, vyzivne vo vyske 160eur je akurát, kedze je to vyzivne na dieta a nie na dieta+ex ...ja som za 130 vystudovala VS v BA a tu som
@sardinka333 písal, že soboty si ju bráva domov a utorky nie, to by sa mu asi fakt neoplatilo cestovať tam a späť keď ju má len na 3 hod. a jeho ex nechce, aby u neho spala, tak..? asi neni ochotná robiť kompromisi tak čo má on robiť keď aj napriek tomu chce byť s malou? Ten styk treba upraviť, ale v prvom rade by mala jeho ex povoliť.
A to ohľadom peňazí, do toho ma nič nie je, ale zase chápem že jej chce kupovať darčeky, keďže s ňou býva málo a asi chce, aby si naňho aj dcéra spomenula. A neviem či to vyčíta, skôr to bolo uvedenie na pravú mieru aké má výdavky, aby ho tu nejaké baby neosočovali, že nedajbože neplati.
Ale ako som písala vyššie, pokiaľ ide o dieťa, ženy sú v tomto neskutočné mrchy.

@maminuska
vies tazke je pekne sa vyjadrovat o matke, ktora ti zoberie dieta. Ona sa pred nou tiez nevyjadruje o mne pekne a ci sa stara poriadne nechcem posudzovat, ale ked mi ju da tak casto ma oblecene spinave veci, niekedy dokonca aj roztrhane ☹