Matka nevesty sa odmieta s nami zoznámiť
Náš syn sa bude na budúci rok ženiť. Zásnuby prebehli bez účasti rodín, mladí žijú v zahraničí. Rodiny sa nepoznajú. Nastávajúca nevesta má len matku, ktorá nikdy nebola vydatá. Býva na druhom konci Slovenska. Občas chodievam služobne do toho mesta. Od syna som si zistila jej tel.číslo a zavolala som jej, že by som sa s ňou chcela zoznámiť, keďže sa chystá svadba. Odmietla ma. Nemyslite si, že som sa natískala na návštevu k nej domov... Len som ju pozvala na kávu do kaviarne s tým, že časovo sa maximálne prispôsobím. Odmietla. Prívalom slov, ale bez adekvátnej výhovorky. Že ona sa nemá so mnou o čom baviť. A už o svadbe vôbec nie .... Svadba bude v našom meste. Predpokladaný počet svadobčanov: ich bude 3x viac ako nás. To ale nie je problém. Problém je, že ja si myslím, že by sme mali zoznámiť ešte pred svadbou. Ale ona si to nemyslí. Neviem ako ďalej. Cítim sa urazená a neviem to predýchať. Čo mám robiť ? Ako ďalej ?? Manžel, aj naši rodičia (starí rodičia ženícha) sú z tejto situácie zhrození. Syn o tom ešte nevie, ale asi tuší, lebo tel.číslo na jeho budúcu svokru som páčila veľmi ťažko.
@katy83 tak to u nas prebiehalo stretnutie sialene. Priniesla som s obavami domov partnera po 3 rokoch vztahu. Ja sama som prisla domov po roku a pol. Moja mama sa zachovala uplne strasne. Pozdravila partnera, nech si sadne do obyvacky a den pokracoval akoby sa nic nedialo. Pozerala jednym okom telku a druhym sa pytala ako sa mame. Do toho prisiel manzel mojej matky ktory zacal nervozne pobehovat po byte a pytat sa zdvorilostne frazy. Matka zdrhla do kuchyne. Atmosfera by sa dala krajat. Za 15 minut pride moja matka do obyvacky ze jej mam prist pomoct s vecerou. V kuchyni na mna vybafne ze moj partner ma prist skarabat zemiaky na veceru - ze nechape co by mal len tak sediet. Este ma poziadala ci mozem umyt okna ked som prisla konecne domov. Podotykam ze moja mama bola zdrava 50 rocna zena a byva panelaku v 2kk. Jej manzel je o 10 rokov mladsi. Ja som jej povedala ze tie zemiaky ocistim a okna umyvat nebudem. Matka sa spytala ci si dame slivovicu a na to ze nepijeme si dala ona sama. Do toho prisli jej znamy s ktorymi si matka pripila na nas prichod. Pretoze matka hrotila ze mame ostat cez noc - prisli sme zo zahranicia kde sme vtedy byvali, tak nas dala spat do obyvacky pretoze inak nebolo miesto. Vobec sme nespali pretoze tam mali tikajuce hodiny a neboli sme na to zvyknuti. Vo finale moja matka o 6.ej rano vstala a zacala robit bordel v kuchyni, ze teda ona vstava skoro a ze mame vstavat a co chceme jest. Odisli sme hned po ranajkach a nikdy sme temu nasej prvej navstevy neotvarali. Moja matka je dodnes v predstave ako bolo vsetko v najlepsom poriadku a vsetko vyborne prebehlo. Vsade hovori aka je spokojna s mojim frajerom a ake mame vyborne vztahy.
Ja som ticho. Neriesim (citaj nevytvaram konflikt). Moja matka je blazon. Som rada, ze vsetci mame dost rozumu a nechavame veci tak ako su. Keby moja matka chcela stretnut partnerovu matku alebo upravovat vztahy tak to by sa mohla rozlucit ze uvidi mna, partnera alebo nase dieta.
Pisem to preto, aby pre tych ktori skusenost nemaju videli, ze su aj nenormalne matky 🙄
No dievčatá, dosť už! Väčšina z vás nakladá na zakladateľku viac, ako je únosné. A pritom v téme tejto diskusie je úplne normálna vec. Zoznámiť sa s rodinou budúcej nevesty pred svadbou. Tak to bolo odjakživa a nielen vo filmoch. A práve to chcela aj zakladateľka. Takto to fungovalo u nich. Aj u nás. Môj muž prišiel s kyticou so svojimi rodičmi požiadať ma o ruku. To isté moji zaťovia. A to nie sme rodina s modrou krvou🙂 To, že mnohé z vás to nezažili, ani vaši rodičia si na tom nezakladali, tiež svedčí o úrovni tej, ktorej rodiny. Zaujímavé je tiež, že len málo z vás k téme priamo neodpovedá. Všetky píšete o zasahovaní, či nezasahovaní do vzťahu mladých a rozpitvávate to dookola. Nevyjadrujete sa, či je alebo nie je podľa vás zoznámenie sa rodín pred svadbou v poriadku. A keďže syn s priateľkou a dokonca ani nastávajúca svatka to odmietli, začalo to zakladateľke vŕtať v hlave, prečo asi. A tak si poskladala mozaiku, z ktorej jej vyšlo to, čo uvádza. Z jej strany nejde o nijaké zasahovanie do vzťahu. Lebo ak by sa stretnutie s matkou budúcej nevesty uskutočnilo, nemusela tu byť táto diskusia.
@oli18 ona si poskladala mozaiku a z tej jej nieco vyslo.....hmmm, nuz ok. Nie v kazdej rodine to musi byt, ze sa rodiny spoznavaju a preto hned nemusime skladat nejake mozaiky snad
@moni244 Dnes vzdialenosť nie je prekážkou na stretnutie. A o úrovni to vypovedá /aj tvoj príspevok/ , to je môj názor a ty mi ho nevyvrátiš. Ja žijem v inej spoločnosti ako ty a tam je to samozrejme. Ale ak máte niektoré aj také rodiny, ako sa píše vyššie, niet sa čo diviť, že zoznámenie rodín neprebehne. Rodičov si nikto nevyberie. P.S. padla kosa na kameň. teraz budem ukameňovaná ja namiesto zakladateľky. Píšte si čo chcete, odchádzam. Pre mňa to skončilo.
@ade2 Rozhodnutie ostatnych ludi mozete len respektovat. Dajte tomu cas. Mozno sa odhali, co je vo veci. Mozno by som to povedala synovi, povedala by som mu, ze sa zda, ze sa nechce zoznamit, akoby sa niecoho bala alebo bola nahnevana, ci nahodou nevie preco. Alebo sa to mozete opytat priamo jej na svadbe, ze vam to znelo, akoby sa nechcela vobec kontaktovat, ci je nejaky dovod, ci sa to da zmenit alebo nie...ale asi by som bola opatrna a davala tomu cas. Samozrejme, mozete sa porozpravat s oboma mladymi, len s respektom, na nic netlacit. Dovod to urcite ma cele, podla mna. Nemusi vobec suvisiet s vami.
@moni244
si moja menovkyna ale az ma trasie akym stylom pises..tu nejde o ziadne kamaratenie sa, ci navstevovanie sa, nebodaj rodinkovanie..nic si nepochopila, lebo si zahladena len do svojho nazoru..ako taka sliepocka,,,
Slusnost, empatia ti asi nic nehovoria...uz len zo slusnosti a ucty k cloveku sa patri stretnut aj ked len prvy a posledny raz so svokrovcami, co je na tom preboha?
Ved maju pred svadbou...mna by velmi potesilo keby mi zavola matka zenicha ze ci nedame kavu...mozno by sme si nesadli, ale nevadi,,,VED SME LUDIA...toto nema nic s modernou dobou, ale s tym ze postupne z mladych vyrastaju totalny asocialy ignorujuci svojich rodicov a svokorvcov...
Ja mam muza zo zahranicia a predstav si ze svokor prisiel aj s kyticou k mojej mame...keby ich nedelila jazykova bariera tak si volavaju na kazde sviatky..a ja som rada ze to tak je...sestra tak isto jej svokrovci volavaju zakazdym na sviatky, ak nasi pridu do toho mesta sa vzdy stretnu a je to prijemne...pohostinny, milí ludia..tak to ma byt a nie ruky prec od vsetkeho..ako je mi vas luto niektorych pre vas rodina uz prestala mat akukolvek hodnotu., a este tu presviedcate ostatnych ze je to v poriadku...smutne,,,distancovat sa od normalnych ludskych potrieb.,, z cloveka sa stava naprogramovany robot, ktory ma iba dva tupe programy ANO A NIE....CIERNE A BIELE....DOBRE A ZLE....PEKNE A SKAREDE....SPRAVNE A NESPRAVNE... 😝
ale mile dievcata zivot je o uplne inom a nie je len cierno biely....
@ade2 za danych okolnosti, ze to mate vy platit, by som si s nimi pohovorila. Presne to by som im povedala, co citim a co tu pisete. Urcite by toto nebolo po voli ani mne. Ako respektovat ich rozhodnutia pre vyber partnera, jej matky sa nestretavat a zatajovat, OK...ale to, ze ja to mam cvakat a takto sa budu spravat, to nie. Toto musia zas oni pochopit. Preco to vlastne mate platit len vy? To ste im ponukli alebo ako?
Pre pána Jána :D
Ja v dnešnom svete moc nerozumiem medziľudským vzťahom a ani sa nečudujem, že je medzi ľuďmi veľa nevypovedaného. Mojich a mužových rodičov som zoznámila dávno pred svadbou (brali sme sa po 9tich rokoch, po dvoch rokoch nášho sme ich zoznámili). Moji rodičia sa o mňa starali, máme super vzťah, tak mi prišlo prirodzené, že majú právo vedieť, kto sú manželoví rodičia. Vôbec sme to neorganizovali na silu. A ani teraz ich nenútime, aby sa stretávali. Keď majú chuť, tak skočia na kávu alebo sa stretávajú na rodinných oslavách. Neviem, prečo by hneď pri prvom stretnutí museli rozoberať svadbu. Ja považujem za totálne faux pas, keď sa nevestini a ženíchovi rodičia začnú zoznamovať pri svadobnom stole. Je fajn, že autorka chcela nadviazať kontakt. Bohužiaľ, keď druhá strana nemá záujem, nesilila by som to. Neostáva jej ani nič iné, ako to akceptovať 🙂
presne faux pas ...pretoze sme ludia a nie zvierata..pretoze je to prirodzene...pretoze su to rodicia cloveka, ktoreho si berieme, milujeme...je tisic PRETO...ale ked ta to rodicia nenaucila mila moni, zakladom slusneho spravania, tak niet o com..
ano, mohli by stretnutie zorganizovat deti, ale dotycna pani este pred 8mesiacmi vzhladom na to, ze chodi na sluzobne cesty do mesta kde byva svatka, tak navrhla kavicku..obycajne nezavazne stretnutie...nikomu sa nevtierala...co je na tom??? je to matka zenicha..ako sa zachovala svatka a ako sa vyajdruje nevesta by bolo aj pre mna neprijatelne a naozaj to svedci a dost vekych dusevnych komplikaciach..tak ako aj tu citam je tu vela s podobnou krvnou skupinou..ale cert to ber..
ako som pisala vyssie problem je aj dotycnej pani zakladateky syn, lebo zrejme uz aj on zabudol ako sa chovat k matke..
ano mladí su mozu robit co chcu,,, ale potom nech nepytaju peniaze od rodicov na svadbu..ci toje o.k?
Nevesta nema potrebu normalne rozpravat so svokrou, zoznamit ju s mamou, ale peniaze by schmatla...o co to svedci??? clovek bez chrbtovej kosti..
No ale tu sa uz davno neriesi povodny problem...zakladatelka obnovila temu a zacala riesit bulimiu buducej nevesty...na to jej diskutujuce odpisovali, ze sa prilis stara. Mne napr. ten email synovi prisiel prinajmensom zvlastny, neviem si predstavit dostat nieco take od mojich rodicov - prave preto, ze vztahy mame velmi dobre. S tym zoznamenim - reakcia nevesty nej matky bola cudna. Nevidim na tom nic take hrozne, ze zakladatelka zavolala buducu svatku na kavu. Aj ked ja som ina povaha, ja by som asi naliehala na syna, nech zorganizuje spolocne stretnutie.
Ale co sa tyka toho "noveho" problemu bulimie - tak tam by som sa ako svokra stiahla a pockala, kym nebudem poziadana o rady. Aj ked sa to tyka syna zakladatelky, predsalen je to dusevny a zdravotny problem cisto buducej nevesty, prilisnym zasahovanim do toho, moze zakladatelka narobit vo vztahoch viac skody ako osohu.
ano co sa tyka bulimie tak tam zakladateka nic nezmoze a nemala by sa do toho montovat aj ked sa zrejme boji o syna ze bude nestastny..ten mail na mna posobil tiez formalne akoby pani nekomunikovala so svojim synom ale s nejakou vecou...take neosobne, studene jak psi cumak,,,preto si myslim ze ani z jej strany to nie je koser..ale chapem aj ju ze taku nevestu nechce...tu ide uz potom aj o vnucata ak ich vobec bude moct mat..dievcata co trpia tymto ochorenim sa stavaju vela krat neplodnymi..nehovoriac ze v hlave to uz maju riadne pomotane...zit s dusevne chorym nie je sranda.
@apolka77 ved ja tiez chapem, ze to nemoze mat na salame, kazdy chce pre svoje dieta to naj...ale matky tolkokrat dokazu pachat v zivotoch svojich deti vela skody. Tu si musi uvedomit, ze nic nezmoze. Po prve, s bulimiou prisla ona sama a dokonca ju mozno ma aj buduca svatka, ktoru v zivote nevidela, ale z jej spravania jasne vydedukovala ???? Pisala, ze synova priatelka k nim chodievala cele roky a nic jej dovtedy netrklo, lebo ved aj ona sama bola v mladosti stihla. Neviem, niekto tu potom spomenul 40 kg, ja som to az tak dopodrobna necitala, ale zasa asi tazko nevestu vazila...ja mam aj sestru taku vychrtlinu, niekedy ma ozaj aj 43kg - u nej je to skor stresove, ked je vacsi tlak v praci a pod., ziadnymi poruchami prijmu potravy netrpi. Ja trpim castymi migrenami a ked mam zle obdobie, zvraciam aj dvakrat tyzdenne. Zvracala som aj v skole, aj v praci...no proste zivot sa pre migrenu nezastavi. Ved moze ist predsa o celiakiu, crohnovu chorobu...hocico ine...a mozno nic...A pani sa chce do toho strasne montovat ( este aj s tym teatralnym vyjadrenim, ze ju budu nakoniec vsetci vinit! ???? ) A co chce dosiahnut? Aby sa syn s priatelkou rozisiel? Ci aby ju podrobne informovali, pripadne zahrnali do svojho zivota? Ak aj je urcity problem, je to zdravotny problem priatelky, nie jej syna. Preto chapem, ze ked ziju v zahranici, priatelka s buducu svokrou maju iba formalne vztahy, tak jej to moze byt vyslovene odpudzujuce, ze sa do nej niekto takto na dialku chce starat.
Takze suma-sumarum najlepsie riesenie je aby sa syn rozisiel s priatelkou. A kazdy problem je hned vyrieseny. Toto nema buducnost ziadnu
@lubkavargova1 teraz uz len ako to docielit, lebo syn sa zjavne rozchadzat nechce 😀
@petra3312 ale teraz bez srandy to pisem...toto je cele zle...svatka sibnuta, nevesta sibnuta plus bulimicka...onedlho skoci z dajakeho okna abo pod auto..nedajboze vobec nebudu moct mat deti..cize vnuca: 0....no syn s nevestou u prdele na druhej strane sveta...je to cele zle! To je proste nonsens..nebude sa moct chvalit, alebo opisovat aku ma super nevestu a svatku, pravidelne navstevy...nic...a ked sa mlady naseru tak s nou prerusia kontakt...ona bude za tu zlu...no chyba jej to? Nie...no sup sup dotlacit synatora k rozchodu. Najlepsie riesenie pre kazdeho.
@petra3312 Máš skvelých rodičov, s ktorými si úžasne rozumiete. Hovorila si s nimi niekedy o svojich zdravotných problémoch ? Ak s nimi máš dobrý vzťah, určite Ti pomôžu.
Ja viem, že na môj názor nie si zvedavá... je podľa Teba normálne občas grckať... lebo stres, lebo toto, lebo tamto. Ver mi, že to nie je normálne. Potrebuješ lekára, ktorý zhodnotí Tvoj zdravotný stav. Kým nie je neskoro.

@katy83 no ale nie vzdy to tak je.... moja matka zalomila rukami z akej rodiny mam uz teraz muza... som sa napocuvala. Uz sme spolu 12 rokov bez problemov a matka zmenila nazor a ked sa cosi nahodou dejee stoji na jeho strane 😀 neda sa to proste zovšeobecniť ale toto uz aj mne pride pritiahnuté za vlasy...