icon

Mladí mi chcú platiť za vodenie vnúčat na krúžky a do školy

babababka
18. jún 2022

Vnučky vodím do školy,skôlky na krúžky,starám sa ,keď sú choré,varím pre ne,cez prázdnin sú stále u mňa.Keďže je doba aká je ,je zdražovanie a ešte len bude,mladí sa rozhodli,že mi pomôžu a chcú za opatrovanie zaplatiť.Som povedala,že ja to robím z lásky aj utieranie soplíkov,aj výlety apod.Neviem,ako sa zachovať.Ako to máte vy?Rodičia,starí rodičia?Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
adulka25
19. jún 2022

Ešte nie som babka, ale keď raz budem tak si od svojich synov nezoberiem ani cent. Budem šťastná prešťastná keď mi donesú vnúčatká a budem to robiť z čistej lásky. Moje deti uz majú len starkého (svokra) čo ma veľmi mrzí, ale ten by si od nás nikdy nič nevzal. Akože deti k nemu nechodia na dlhú dobu ani na celé dni nakoľko je uz starší a ani zdravie mu tak neslúži, ale mladšieho postráži pár hodín a starší tam v lete chodieva aj denne keď treba, ale s tým, že ráno ho tam manžel zavezie, ja mu niečo pribalím do ruksaku a okolo 15:30 hod manžel po neho ide. Ide uz mať 9 rokov čiže prebavi sa v podstate sám a väčšinou je vonku na dvore, príde sa max. napiť a naobedovať. Obed buď varí ešte prababka alebo mu pribalím ja nakoľko svokor veľmi nevie variť.

Ja by som tiež skôr ešte prijala, že mi urobia väčší nákup a pri staršom dieťatku, že mu dajú nejaké to vreckové keďže dobre viem aké je to ísť niekde s deťmi, že všetko chcú atď.
Náš starší pôjde asi 1 rok na prázdniny ku mojej tete a tiež mám v pláne urobiť jej veľký nákup a Jakubkovi dám peniaze aby si mohol čo to kúpiť na výletoch, zmrzlinu, nejaký suvenír či napr vstupné na kúpalisko nakoľko teta by si odo mňa peniaze tiež nevzala (je mi ako mama) a viem, že nie sú na tom finančne nadštandardne.

irusa
19. jún 2022

Robíme sem tam nákupy, bývame dvojgeneračnom dome,tak náklady platíme my...oni nám platia 50 e mesačne, stravujeme sa každý zvlášť...no svokra by odolná nikdy peniaze nepýtala a ani nezobrala...ak môžu urobiť nejaký ten nákup prípadne prispieť ak sa niečo pokazí....no peniaze za stráženie ?

gubiko
19. jún 2022

Ja nemám takúto pomoc, len občasnú a náhodnú, ani neviete, čo by som za toto dala, kebyže nám babky takto pomáhajú. Dohodnite sa aká suma a ako ju budú platiť a neberte, že za stráženie. Oni si veľmi dobre uvedomujú, čo majú, chcú aj oni pomôcť, sú to veľmi rozumní ľudia. Akurát nájdite cestu, aby aj pre vás vnútorne to bolo ok, napr. platiť nájomné, nákup, pripadne iné, čo by vám pomohlo. Kiež by sme mali takto dostupnú babinu.

naniki
19. jún 2022

@lija22 výborný príspevok ! Existuje porekadlo,že "všetko čo je zadarmo - je drahé "....Použijem analógiu - či by platil muž žene v domácnosti že perie,varí,upratuje,atď...NO každá povie NIE,ale ...koľko je takých párov,kde muž neparticipuje na domácich prácach...a žena to robí zadarmo,lebo láska...áno....stará sa o dieťa - má min. príjem,žije v partnerstve,partner si odkladá peniaze ,lebo je to vlastne cudzí človek,nie manžel,potom príde k rozchodu a ? Je tu na MK veľa diskusií na túto tému...Nikdy nikto neocení žiadnu službu tak,ako keď za ňu musí zaplatiť !!!!Len vtedy si to uvedomí....V okolí poznám niekoľko rozídených/rozvedených párov,kde pomyselný ekonom.bičík má ten partner,ktorý viac zarábal a pri deľbe majetku to aj patrične dáva najavo.A že jej matka sa starala o deti zadarmo a nezištne - na to sa zabudlo.Koľko peňazí by to stálo ?Toto sa nikdy nezohľadňuje.Podobne ako výkon všetkých domácich prác,ktoré vykonáva mnohokrát iba žena sama.Ak by mali opatrovateľku,upratovačku,gazdinú....vtedy by si uvedomili,akú cenu majú tieto služby,ktoré sú poskytované zadarmo....inak,ako keď za to zaplatíš,nikdy nebudeš poznať hodnotu a cenu týchto služieb.Lebo tak to je v našej spoločnosti,berie sa to automaticky.Lebo aj tu sa cibrí finančná gramotnosť,aj tu sa "rozhoduje" - ako si bude tieto služby partner vážiť a akú váhu im bude prikladať.Koľkokrát si vypočujú opustené ženy,že - veď si mala príjem 400 eur (RP) a ja som robil,alebo ja som celý deň v robote a ty ? Alebo máme úver,usiloval som sa,ty sedíš doma a....Keby som sa narodila ešte raz - išla by som touto cestou - dodávateľské služby - aspoň 1/2 roka.Striktne a prísne....zapisovaním do zošita - všetky výdavky,ktoré robí žena zadarmo,varenie - reštaurácia,donášková služba,nákupy - donáška,čistiareň,žehliareň prádla,opatrovanie detí,stráženie detí,upratovanie,umývanie okien,tepovanie,kosenie záhrady,drobné opravy,atď.Vtedy by partner precitol....inak sa to berie za samozrejmosť.Lebo tento prínos ženy sa nikdy nebral a neberie do úvahy.Bolo by menej zúfalých žien,stagnujúcich v nefunkčných vzťahoch,lebo....starali sa o muža a o deti - zadarmo,pomáhala ich matka - zadarmo a teraz lámu hlavu,ako by mohli odísť ...ale ako,keď nemajú ani vydru.Podobne je to aj s výživným určeným na dieťa,neštorcovali by sa tak,lebo ak je dieťa zverené matke /otcovi - jeho povinnosť je splnená,že odošle matke 200/150 eur - ale to nie sú iba výdavky na stravu/ošatenie/školu....kto porátal iné práce okolo detí ( varenie,pranie,upratov. a pod ? ) akú majú hodnotu vo finančnom vyjadrení? Je iba minoritná časť mužov,ktorí by vedeli tieto činnosti zastať - kompletne bez inej pomoci.A verte,alebo nie,ak sa 2 rozídu - nikdy ten druhý neocení prínos 3.osoby,napr. babky ( starostlivosť o dieťa - opatrovanie dieťaťa ) a to práve preto,že to bolo ZADARMO.A ešte dovetok,ktorý nesúvisi priamo s témou - ak by partnerský/manželský pár platil za všetko,mnou vyššie vymenované,muži by nemali toľko frajeriek - lebo by nato nemali fin. zdroje,nemali by istotu v svojej partnerke,že im to prepáči - lebo kde pôjde s dieťaťom,bez koruny a trávili by voľný čas so svojími ženami - lebo obaja z páru by mali rovnaký podiel voľného času.Boli by obaja odbremenení od týchto povinností - samozrejme za úhradu.Len by mali menej peňazí !!! Alebo by neplatili a všetky vymenované práce robili spoločne/parciálne.Aj vtedy by nemali čas na iné - mimomanželské aktivity.Lebo by boli zamestnaní doma - podobne ako žena.Ja netvrdím,že nevera je priamo úmerná fin. situácií daného záletníka,ale povedzme si úprimne,bez peňazí to nejde.A čím viac fin. zdrojov sa minie na "subdodávky" domácich prác a opatrovanie detí - tým menej si môže utrhnúť na milenku.Táto spoločnosť nie je nastavená na ocenenie prínosu žien/matiek - ktoré unavené po celom dni nemajú silu sa usmievať na lenivého partnera,venovať sa mu,zvádzať ho v peknom prádle - len aby partner nehľadal inde,prestrieť mu,oprať mu a celý deň sa koncentrovať na dieťa.Výsledkom je,že nevyspatá urobená žena nežije svoj partnerský život,supluje upratovačku,gazdinú, au pair,atď - všetko zadarmo,veď ako inak...A partner? Hľadá únik od výčitiek,detského kriku,neobriadenej unavenej partnerky a nájde si usmievavú,milú,peknú,chápavú a vždy pripravenú poskytnúť mu svoje lono chrumkavú náhradu.Lebo nemá páru, čo ( a koľko by to stálo ) - jeho žena celý deň robí.....Zamyslite sa nad tým,koľké to tak doma majú....

minutka
19. jún 2022

@naniki teba tusim chlap nechal 🙈

pribinak
19. jún 2022

@naniki 😱😱😱

naniki
19. jún 2022

@minutka nie nenechal,je to môj uhol pohľadu na status žien v našej spoločnosti

ada1295
19. jún 2022

@babababka Mama mi je pri menšom, keď idem so starším do škôlky mimo nášho bydliska. Tiež nechce žiadne peniaze. Keď čo potrebuje, tak jej to po ceste kúpim a peniaze za to neberiem. Keď nič nechce, tak jej čosi dobré kúpim. Už to vzdala a peniaze mi prestala tisnúť. Som jej vďačná, že mi je pri drobcovi

zuzliq
19. jún 2022

@babababka robím na 1/2 úväzok, stráži mi mamina u nás doma. Dohodli sme sa, že jej budem dávať nejaké peniaze. Sporia na opravu strechy, teda ak by nepomáhala mne, našla by si brigádu.
Mne sa to zdá ale málo, navrhla som jej viac. Plánujem to riešiť tak, že jej na Vianoce kúpim veľký dar.

pericolosa
19. jún 2022

Skvela babka, ticho zavidim. Ak vam ponukaju financnu pomoc tak preco nie. Ved doba je aka je. Ja mojej mame tiez prispievam k dochodku ale nie za to ze mi obcas pomoze s detmi ale preto lebo je vdova a zije vo velkom dome sama, sama by to neutiahla. Mozno by bolo lepsie sa dohodnut na urcitu suumu mesacne na prilipsenie a nie ako platenie za strazenie deti. Ja by som sa asi zle citila keby ze mi niekto plati za saroszlivost o vnucatka. By ste dobrosrdecna kedze toto vsetko nre ne robite a urcite by vam pomohlo prilipsenie k dochodku.

zuznica
19. jún 2022

Zdravim vas, na vasom mieste by som si peniaze zobrala. Deti su vam vdacne za vasu pomoc a tiez sa vam chcu odvdacit. Peniaze mozete odkladat a urobit obcas radost sebe aj vnucatam. Nevidim na tom nic zle. Mne svagrina chodi pomahat 1x do tyzdna s domacnostou a detmi a tiez to ma zaplatene. Mam z toho lepsi pocit ja a ona tiez, kedze ma sama deti. Prajem vam vela zdravia, sil a lasky💜

mima172
19. jún 2022

Si super babina, to len na úvod 😊 Moji rodičia ako starí rodičia by neprijali nič, dokonca frflú, keď niečo prinesieme (minule som mame doniesla tekutý prací prostriedok a už mi šermovala pred očami peňaženkou 🧐).
Samotné "platiť za opatrovanie" znie podľa mňa dosť zle, no všetko ide hore, len nie platy a dôchodky, čiže ak deťom aj často varíš, cestuješ po ne, čiže výdavky sú vysoké, tak nejakú formu revanšu príjmy. Možno nákupy potravín napríklad, deťom dávať vreckové, keď idete na výlet a podobne. Peniaze "na ruku" by som neprijala. Samozrejme záleží to aj od tvojej finančnej situácie, ako vychádzaš s peniazmi.

iveta1970
19. jún 2022

Aj ja mojej mame prispievam ako sa mi dá, lebo ten dôchodok je malý. Tiež by tie peniažky nevzala, ale je to na stravu keď sú tam moje baby a snažím sa jej kupovať veci ktoré by si ona nekúpila. Každých 5 rokov jej s bratom zaplatíme kúpele na týždeň.

euka210
19. jún 2022

@babababka ja by som to na Vasom mieste prijala...je to obrovska pomoc v takomto rozsahu o ktorej rodicia ked maju daleko babky tak len mozu snivat. Ale viem, ze babky za take veci peniaze neberu, lebo to robia z lasky. Aj moji vedeli byt tyzden u nasich a vsetko to platili rodicia a nic mama nechcela. Ale ceny su fakt hrozne. U nas denny tabor na 5 dni stoji 70e...a to sme chudobny vychod, ale kedysi stal 40e a to sme tam vtedy syna dali.
Ja by som tie peniaze okomentovala ze na stravu, vydavky na vylety, na benzin, nie za opatrovanie, to by babka nezobrala.

petkazamborska
20. jún 2022

my to tiez riesieme, ze kupujeme benzin a jedlo , vzdy im nosime nieco ...ale ja budem rovnaka mama ako moja , skratka uzasna :D ako vy :D
a som staastna ze mam len dcery :D lebo ine je byt svokrou

zanettsur
20. jún 2022

presne tak, ono kazda strana ma svoju pravdu a svoju predstavu, oni ti chcu kvazy len pomoct, aj ked to ty robis teda z lasky. no netreba to brat nejak v zlom, ved ked su deti u teda a mladi ti chchu pomoct tak nech sem tam spravia nejaky ten nakup a bude vybavene

juliet86
20. jún 2022

ja mamine davam peniaze mesacne ze na stravu nech na nas neni aspon stratova. ono aj zalezi ze ak mate vy ze 700 eur dochodok a prenajimate byt za 500 a mate vlastny dom a zeleninu ze vam z dochodku ostane 400eir mesacne a mladi maju 2male deti prijmy 1500 a hypoteku 700. zalezi. rozdiskutujte si. samozrejme ze to robite z lasky a nie kvoli peniazom

pieksamaki
20. jún 2022

@babababka ano...samozrejme...aj my tak robime...minimalne prispejeme babke na energie...nakupy....ale tiez sme si to uvedomili neskor ..... obcas peniaze.....ona by sama nic nechcela...a zodrala by sa pre nas....to je tiez nespravne....ale uz par rokov respektujem ze radsej inde platim..lebo ma svoj vek.........a rovnako ked som mala home office som platila pani ktora mi strazila deti...dole na prizemi.....ja som typ cloveka ktory nevyuziva...toto som musela naucit mojho muza....a preto sa musime viac snazit..nakolko deti sme si spravili sami. Zije sa inak ako kedysi....pomoct treba...ale nie donekonecna....kazdy sme iny...je to vecou dohody a kazdemu co vyhovuje.

babababka
autor
20. jún 2022

Ešte raz ďakujem za príspevky,už viem približne ako to u vás chodí.Tak možno pristanem,aby prispeli na výlety a na stravu.Môžu si dovoliť,si myslím.Nikdy som sa nezaujímala o to koľko zarábajú.Mám hlboko pod 700 eur,ešte že je záhrada.Teším sa na výlety,na to, čo nové ich naučím,ako budeme tvoriť apod.Niekedy si myslím,že som sa mala narodiť,ako babka.🙂

Strana
z2