Môj 4-ročný synček odmieta manžela

25. dec 2022

Ahojte,máme taký problém že synček 4r odmieta manžela. Keďže väčšinou ja som sa starala onho od bábätka,ja ho nosím do škôlky,ja sa s ním hrám keďže manžel býva unavený z práce. Všetky činnosti ja s malým robím,večer ho uspavam,jasime sa,veľa sa rozprávame atď. Aj keď je chorý,ja sa oňho starám,ja mu dávam lieky,ja k nemu vstávam v noci.Teraz počas sviatkov keď sme všetci doma,ja varím pečem a chystám všetko. Malý stále ťahá za mnou,ako mne to nevadí,len trvá mi to dlhšie spraviť veci keď mi pomôže. Včera som už bola taká unavena že som vykricala manželovi nech mi trochu pomáha,nech sa zahrá so synom. Isol že ide sa s ním hrať do detskej,no malý ho nechcel. Povie mužovi že choď preč,ja chcem maminku. Na to sa muž oduje že čo mu to malý dovolí povedať,že som ho to ja naučila a nech mu vysvetlím že on je otec že má sa aj s ním hrať. Ja to vysvetľujem že treba sa hrať aj s ocinom,že sme rodina a máme robiť všetko spolu. No synček len mňa chce a manžela odmieta. Ako to zmeniť?

bajka16
25. dec 2022

No netreba sa čudovať v prvom rade. To dieťa rodiča potrebuje od úplného začiatku. Tvoj muž spravil veľkú chybu, že sa mu nevenoval viac. Ale nevadí, nič nie je stratené aj keď má malý už "svoj rozum". Zmeníš to tým, že jednoducho ich budeš nechávať častejšie samich. Iba oni dvaja. Ty choď kde chceš, na hodinku/dve. A keď to bude pravidelné a zaradíte minimálne jednu činnosť denne, ktorú bude robiť s otcom, napríklad kúpanie alebo uspavanie, tak určite sa to zmení. Držím palce.

sense
25. dec 2022

Zmeniť to môžeš tak ze začne manžel robiť viac veci s dieťaťom. Je jasne ze syn nemá k otcovi vzťah keď všetko robí mama. Manžel je pre syna kvázi cudzia osoba.

natalala
25. dec 2022

Ja sa vobec necudujem, ze syn muza odmieta a jedine, co by som vysvetlovala je manzelovi a to dovod, preco je to tak. Ja nechapem naco maju chlapi deti, ked ich vlastne “nechcu” a obtazuje ich starat sa o ne. Samozrejme, ze v 4 rokoch zrazu lusknutim prsta nevznikne vztah medzi nimi. Ked pracuju aj popri mensich detoch obidvaja rodicia, tak co obidvaja povedia, ze su unaveni z prace a dieta nech sa postara same o seba? 🤷🏼‍♀️ ak chce mat tvpj muz nejaky vztah zo synom, tak namiesto obvinovania teba by si mal k nemu najst cestu a vymyslat aktivity aby sa zblizili.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaa1991
25. dec 2022

Aj moj manzel je unavený z prace chodi kazdy den od pon do piatku od 6 do 18hod do prace tiez som nonstop.s.malou ma skoro 5r ale kazdy vecer boli spolu pohra sa snou trosku vikendy od 2r su spolu (kedze robi vonku veci budovali sme sa novostavbu takze.pri com mohla byt s nim bola) od vtedy montujú aj v garazi ;) to bola chyba oboch tak ako radia vysse nechat hodinu dve.
Ist na nakup dakde najpr na hodinu potm na dve ;)
To ze moj robi stale tiez vsetky veci ohľadom malej robím len ja kupanie jedenie lieky spime spolu a ja vas obdivujem ze ani tu hodinku vecer ste za tie roky nemala pddych ked dosiel manzel domov ;)

autor
25. dec 2022

@bajka16 Rozmýšľam aka činnost by to mala byť. Kúpanie je u nás horor,malý sa nechce kúpať. To ho musíme obaja,manžel ho drží vo vani a ja rýchlo umývam. Malý reve pri kúpaní,od národy nemá rád vodu. Uspavanie,ja mu prečítam rozprávku,ležím ešte pri ňom pokiaľ trochu nezaspí. Manžel nemá trpezlivosť na takéto.
@natalala On to skúša tak že ide k nemu do izby,výbere si hračku že ide sa hrať a volá aj synčeka. Ide za ním chvíľu sa zahrajú,no potom malý hľadá mňa kde som. A manžel povie že on skúša,no aj tak malý len mňa chce.
@elizabet173 Ja som sa ho snažila zapájať do starostlivosti o malého od bábätka. S niečím mi pomáhal. No časom sa mu už nechcelo. Syn zle spával,manžel sa nevyspal v noci do práce. Cez víkendy a keď bol doma tak si oddychoval a ja som sa s malým hrala. Na nákupy,ku kamarátke väčšinou chodím aj so synom spolu. Manžel je buď v práci alebo si doma oddychuje. Keď mu poviem že nechám mu doma malého,tak povie mi nech ho zoberiem so sebou že on si chce mať chvíľu kľud a oddýchnuť si.
@zuzkaa1991 Ja mám oddych večer keď malý zaspí

amiaja
25. dec 2022

Tvoj muz nema ziadny zaujem budovat vztah a starat sa o maleho. Na vsetko ma vyhovorku a ked s nim ma ostat sam tak radsej ho mas ty zobrat so sebou a on si oddychne🤦‍♀️ ani sa necudujem ze ho maly nechce.

basska_b
25. dec 2022

Ja som toto riesila na tej konikovej poradni detskeho psychologa. Dali dobru radu, ze na vztah treba dvoch a ja to za nich nevybudujem... ono, niektori tatovia sa vedia viac jasit a hrat s detmi, niektori nie (najma ak su prvorodeni...). Mam aj kamosky dve, co tiez muz chodi o 21.00 domov (moj nastastie tak 18.30 a oni maju chalanov a ti aj sami si otecka pytaju...)

"Včera som už bola taká unavena že som vykricala manželovi nech mi trochu pomáha,nech sa zahrá so synom."

Toto u nas nepomaha, konci to rovnako, skor treba vytvorit situaciu, kde su spolu. Napr. poslat ich von a ja za nimi pridem o nejaky cas. Zacat sa hrat v trojici, nieco zaujimave, napr. Duplo a potom ja odidem... alebo do obchodu ich poslat. Samozrejme ked muz chce.

A potesim ta, ze s rastucim dietatom to bude lepsie, ked sa dieta narodi, potrebuje mamu 100% a tata 0%, postupne sa to preklapa a az v skolackom veku je to 50:50.

Ja depkujem, ze mam aj kamosky, kde sa deti jasia s tatom a on s nimi robi vsetko a ony maju nohy hore. Ale potom si poviem, sak ja som mamina v prvom rade, mama je vzdy na prvom mieste. Moj muz lubi deti, pomaha, co vie, to nie ze by nie. Ale dieta ak si moze vybrat na koho sa obrati, castokrat je to ta mama

basska_b
25. dec 2022

No, teraz som si precitala, co si dopisala - tak vyzera, ze nema zaujem s nim mat vztah. To je smutne. A este za vinu da tebe, ze maly chce teba. Jasne, ked je s tebou viac casu, uz ste zvyknuti na vzajomnu komunikaciu a reakcie ... Muz mojej kamosky hovori "na co cakaju ti chlapi, kedy zmaturuje??"

bajka16
25. dec 2022

Aj môj 3 ročný vyvádza pri kúpaní. Muž bojuje, ale kúpe ho iba on. Uspavat ho tiež nie je sranda. Môj muž tiež nie je extra trpezlivý človek, ale predsa ho uspava.
Kto chce, nájde si spôsob, kto nie nájde dôvod. 🤷🏻‍♀️

beata_k
25. dec 2022

Nevysvetluj dietatu, ze ste rodina. Vysvetluj muzovi, ze ste rodina. Raz sa mu syn kompletne otoci chrbtom a bude neskoro.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dadis
25. dec 2022

Chybu robis ty, ze robis vsetko sama. Co robi v domacnosti tvoj muz? Lebo 4,5r dieta chce pomahat dospelemu..hra sa tak...lenze lezat na gauci s tvojim muzom musi byt nuda. Preco nie je tvoj muz v kuchyni, ked sa vari???

autor
25. dec 2022

@basska_b On tiež to hovorí že prvoradá je mama a mama sa má starať sa o deti. Aj preto moc sa nehrnul do pomoci. Ja som si už zvykla že s malym som väčšinou ja,len občas by sa mi zišlo trochu voľna trochu času na seba aj cez deň.
@bajka16 Potom môj muž nechce,lebo sa vyhovára čo ako sa nedá s malým.
@beata_k Neviem možno si nájdu k sebe cestu keď bude synček väčší.
@elizabet173 Chápem čo hovoris,no možno sa to zmení keď bude syn väčší a nájdu si k sebe cestu. Potom možno mňa už nebude potrebovať.
@dadis V domácnosti nerobí manžel nič. Domáce práce a varenie je moja robota,aj mi pomáha synček so všetkým. Manžel robí chlapské práce vonku okolo domu a tak. To zas nechce aby malý bol pri ňom lebo on do všetkého ide a vraj môže si ublížiť

dadis
25. dec 2022

@autorka Smutne..takto si to asi videla doma, ked ti to pride normalne. Moj otec vzdy pomahal mame v kuchyni, rovnako moj manzel a teraz aj syn..

0kristina0
25. dec 2022

Ak si myslis, ze casom to bude ine, velmi sa mylis. Pokial sa tvoj muz nezacne snazit, tak s nim vztah nebude mat nikdy. Poznam takeho 40 rocneho ktory dodnes nema vztah so svojim otcom lebo otec sa mu nevenoval. Takze odporucam to riesit, nech sa muz spamata. Inak tieto prastare nazory, ze o dieta sa ma starat matka su primitivne.

autor
25. dec 2022

@dadis Mňa vychovávala len babka,otec nežil s nami. Neviem čo je a čo není normálne.

dadis
25. dec 2022

@autorka tak to bude tym, ze si to v rodine nevidela :(

amiaja
25. dec 2022

Takto to nema byt.. ty si zena, nie sluzka.. manzel tiez robi bordel tak nech si uprace. Tiez je hladny nech navari. Dieta je aj jeho tak nech sa stara. Cele zle. Hlavne si s nim nerob dalsie deti dokial nepochopi ze aj on je sucastou domacnosti, nie inventar o ktory sa treba starat.

ropucha6
25. dec 2022

@basska_b moje dieta ma 6tyzdnov a je mu uplne jedno, ci je s nim mama alebo tato, takze tvoje 100% a 0% neplati urcite vseobecne. Nastastie teda moj manzel od zaciatku robi s dcerou vsetky aktivity ako ja. @autorka, asi len zapajat manzela do aktivit s vami v trojici, len to bude chciet aj jeho uprimnu snahu…

lujza123
25. dec 2022

Ono je veľká chyba nezapajat otca do starostlivosti od samého zaciatku. Niekedy sa tomu chlapi bránia, niekedy ich žena nepusti - všetko robí automaticky sama.
No a potom ti takto dopadne, deti nemajú vztah so svojím otcom a otcovia nevedia co je to byť otec, su len peňaženkami.

4 ročný chlapec je už veľký, nech ho otec zapája do jeho činnosti - práce okolo domu, rubanie dreva, auto môžu ísť spolu umyť.... To ich bude baviť obidvoch

Hlavne nerobte dieťaťu animátora 24/7, je dobre deti neucit hrať sa samé. Jasne ze si treba nájsť každý deň čas aj na spoločnú hru, ale nie nonstop. Fakt je lepšie dieťa zapojiť do činnosti co momentálne robíš ako mu vymýšľať hry.

majka4555
25. dec 2022

Tak uprimne niet sa preco cudovat...ale stratene to nie je ...chce to len cas...a muz musi chciet sam a nie ked mu povies ty...pomaly nech sa zapaja aj on do aktivit ak ked sa spolu hrate, kupete, jete, na prechadzky,...obcas ich nechaj samich, povedz synovi normalne, ze teraz potrebujes toto a tamto si spravit, odist, mat cas pre seba, ist na nakup,...aby to neostalo len pri tom, ze povies a budes doma po ruke..nie proste vypadni aj ty a daj si ten cas pre seba..a uvidis syn sa nauci, ze aj otec patri k zivotu a nauci sa...skoda, ze to je takto nastavene v zivote, neboj sa nie si sama...poznam velmi vela rodin, ze deti naucene na matku, lebo matka robila doslova otroka 24/7 a muza nikde...ono si to treba len spravne nastavit

mirko84
25. dec 2022

Chyba je strane vas oboch, vyrazne vacsia ale na strane manzela. Tvoj najvacsi problem je, ze si nevies obhajit svoj nazor, ze vzdy ustupis, ze vzdy pristanes na jeho “akoze” dovody, ktore su v skutocnosti len vychcanymi vyhovorkami. Moja stvorrocna dcera a dvojrocny syn so mnou bezne vrtaju, srobuju, varia, krajaju zeleninu (to mame napriklad obaja ruku na ostrom nozi). Samozrejme, trva to dlhsie ako keby som to robil sam ale zaprve ich zabavim, zadruhe vidia ze veci sa nespravia same a tiez potom maju odmemu vo vyslednom produkte (cinuz uvarene jedlo alebo zavesene hodiny na stene).
Pan manzel je unaveny z prace? A co na tom. Syn ma 4 roky, predpokladam ze do prace chodis aj ty tak povedz, ze aj ty si unavena z prace a robota doma sa spravit musi. Nepytat sa, ci postrazi syna kym ty navaris ale povedat: bud navaris veceru ty alebo postrazis syna kym navarim ja. Treba ho zapajat aj do prac v domacnosti a to aj za cenu ukazky, co sa stane ked to nikto nespravi - studena vecera, neoprate pradlo, … dolezite je nevymeknut po jednom dni. Su potom aj zbrane tazsieho kalibru ale s tymi opatrne - konkretne moze byt niekto unaveny na postelne radovanky ked musel cely vecer upratovst, varit, ..
Iplnybgol je uspavanie. Na co akoze nema trpezlivost? Precitat 5 stranovu rozpravku a potom sediet 20 minut ticho v izbe? Jasne, panko bude radsej pri telke slebo s telefonom ale to proste trba zatrhnut.

rony2255
25. dec 2022

@mirko84 kiež by malo viac mužov tento názor. Ja som mala šťastie, že som mala oboch rodičov takýchto 🙂 zapájali nás do prác a venovali sa nám obaja rovnako 🙂 ale tiež si to obaja priniesli z domu.
Niekedy záleží na tom, čo muž aj žena odpozorovali doma, aký model rodiny dostali. A či chcú veci robiť rovnako ako ich rodičia, alebo inak.

autor
25. dec 2022

@mirko84 No ja som ešte doma nepracujem,tak mám viac času na dieťa aj na všetko ostatné. Tým pádom aj viac trpezlivosti na všetko. K uspavaniu,keď mu ide manžel čítať malý ho nepočúva a keď si ľahne prinho tak malý odbehuje z postele a vymýšľa dlho do noci. Keď uspavam ja pekné počúva a po chvíli zaspí. Preto uspavam ja. Zapájať dieťa do práce nechce manžel kvôli tomu že to ide pomalšie pri malom a musí si dávať pozor aby si neublížil. Tak nezapaja ho do ničoho.

mirko84
25. dec 2022

Ale to je prirodzene, ze ked 4 roky chodil spavat s tebou, tak pri manzelovi teraz vymysla. To moze trvat tyzden aj mesiac, kym si zvykne. Tak isto ako napriklad zaspavanie dietata sameho v izbe je vec, ktora sa trenuje dlhsie, tak aj toto. Treba sa zacat striedat, jednu noc ty, jednu manzel a to aj za cenu toho, ze bude den, tyzden, mesiac vymyslat tu noc, ked je s manzelom. Casom sa to podda a bude pre maleho jedno, kto s nim ide spat - bude to prebiehat s obidvoma rovnako

zuzuliatko18
26. dec 2022

Áno, je pravda, že činnosti a práce trvajú s dieťaťom dlhšie, ale ako inak sa ich naučí? Nas drobec so mnou umýva, zametá ,upratuje, s manželom opravuje a vŕta. Má vlastný malý kufrík s náradím. Áno, trvá to dlhšie aj je to komplikovanejšie, no on si tak neskutočne čas s tatinkom užíva, že škoda ho nezapojit. A aspoň vidí, ako sa pouziva náradie, aj že činnosti v domácnosti sa delia. Lenže.je to aj o nastavení manžela..ten môj bol dlho akýsi bezradný, keď.bol.drobec menší a len tak sa.prevaloval alebo s ním bolo treba cvičiť.no napríklad.teraz na serblik ho učí viac tata, od mňa to neprijíma tak pekne a na tatinka sa teší. Jediná nevýhoda.prenhk je, že ho ráno budí, aby ho dal.cikat🤣