Môj byt a priateľov pes ničiteľ
Mile zienky,
moja situacia je takato: s priatelom sme sa spoznali na prechadzkach, ja mam psa aj on ma psa. A to co nas spojilo, nas teraz rozdeluje. Nebyvame spolu, raz sme u neho, raz u mna. Problem je, ze jeho pes vsetko demoluje, trha, brecha, skace po sedacke aj po nas, hryzie… Priatel ho nikdy (!) nenechal ani na hodinu sameho. Ked maju prist, musim vsetko poskryvat, ale on si aj tak najde nieco co by rad znicil. Aj ked ho okrikneme a potrestame, nerespektuje to a o chvili schmatne tu istu alebo inu vec. Takze o nejakom prijemnom veceri u mna doma sa neda hovorit.. Viackrat som uz priatelovi zdoraznila, ze mi to prekaza, ze ho nemoze tak rozmaznavat, ze mu nesmie tieto veci dovolit, nepomohlo. Pes je vytazeny dostatocne, treningy, psia skola, les, prechadzky.
Takze nemohlo ani po dobrotky ani po zlotky, priatelovi som povedala, ze si neprajem, aby jeho pes bol v mojom byte, pokial sa neodnauci nicit a ze sa nemienim dalej prisposobovat v mojoj domove jeho psovi. Ze moze prist sam, alebo budeme travit vsetci spolu cas u neho a vonku. Objasnila som mu, ze kazdu jednu vec v byte som si kupila sama, s laskou a za peniaze, kvoli ktorym robim ako kon, a jednoducho ma to az boli, ked vidim ze hocico zdrapne a mu to musim vytahovat z papule. Ak pes prestane nicit a bude respekovat povely, je opat srdecne vitany, ale takto nie.
Priatelova reakcia bola akoby som mu povedala, ze ma svojho psa minimalne utratit a ze to nicenie nie je take strasne. Aj som mu vyjadrila pochopenie, ze viem ze svojho psa lubi, ale ja toto v mohom byte uz dalej neakceptujem. Na druhy den sme sa tejto teme venovali opat – trochu vychladol, ale stale povazuje sa strasne, ako mozem povedat, ze jeho pes nesmie byt u mna doma. A ze ako som to formulovala (ze jeho pes nie je vitany) je strasne. Ze to vraj nesmiem, ze ved je to clen rodiny. A ja mu na to akoze nesmiem? Ja SMIEM povedat kto moze v mojom byte byt a kto nie a ja som si to nezmyslela z cista jasna, ale ze jeho pes sa nevie spravat a nici, ze to je ten dovod. On to nechape a povazuje to odomna za „neferove nepartnerske jednanie.“
Normalne je mi az blbo z toho, ako ma priatel obvinil z neferoveho jednania, svojimi recami mi robi zle svedomie, hoci viem, ze nema pravdu. Neda sa s nim o tom bavit, podla neho mam tolerovat psa v mojom byte a on sa bude snazit byt viac razny, povedala som NIE, az ked naozaj dojde k zmenam potom. Vobec sa mi to nepaci, ako prehnane reaguje a zo mna robi este tu zlu.
Prosim o radu a dakujem velmi pekne za precitanie aj odpovede.
@natalkanasta Ach jaj psickari... no keby som mala priatela so psom, pes by ku mne nesmel...mozno ma ukamenujete, ale pes patri na dvor ku rodinnemu domu a nie vyvalovat sa v byte...a vsade ten smrad, sliny a chlpy...sorry ale je to humus zit v psej bude.
To ze Ti nici veci si Tvoj priatel snad vsimol a vypada to, ze na psovi mu zalezi viac ako na Tebe, dala by som mu PAPA
Vychova a vycvik psa nie je ani sutaz vtom kto je silnejsi ani cvicenie v presadzovani si vlastneho Ja. Nikdy nie je nevyhnutne usilovat sa k nasiliu. Staci pouzivat zdravy rozum nesetrit pochvalami a snazit sa aby bol vycvik zabavny. Dobry vycvik je zalozeny na vzajomnej dovere a respekte.. Niektore plemena maju zvyraznene urcite instinkty a reakcie.. Avsak kazdy pes bez ohladu na rasu ma svoju osobnost , a vycvikove zatazenie musi byt indi vindi. Trenovat psa neznamena zapisat sa do kurzu a chodit tam zo psom raz za tyzden hoci dobre vedene lekcie mozu byt vynikajucim zdrojom poucenia ako vycvicit psika. Trenovat psa neznamena ani kazdodennu prechadzku do blizkeho parku ci lesa na pole kde sa pes podrobi serii cvikov. Vycvik psa je v prvom rade vec pristupu. Clovek nemusi byt ani genialnym cvicitelom aby ste svojho psa naucili sa dobre spravat. O vycvik musi byt skutocny zaujem. Vycvik zahrnuje spravanie rozhodnutia otom kde pes spi ,s akymi hrackami sa hra, akedy dostane zrat. Vycvikom clovek stimuluje prirodzene schopnosti psa posilnujete poziciu vodcu,a ucite sa psovi rozumiet. Len co sa to clovek nauci zisti ze niet zvierata ktore by sa vam odmenilo aktivnym a radostnym partnerstvom😁😁😁
@natalkanasta nechcem Ta raniť, ale on má radšej svojho psa ako Teba, ešte ked aj prekrúca Tvoje slová. Treba mať odlišný prístup k zvieraťu a k človeku, zvlášť k človeku, ktorého miluje. Nech sa rozhodne, či Ta bude rešpektovať, alebo sa rozídte.
Necitala som vsetky príspevky,ale prispejem. Najväčší problem, ktory si podla mna neuvedomujete je ze breton je stavač, je to POĽOVNÉ plemeno, ktoré bolo vyšľachtené na PRACU. Poľovné plemena v rukách začiatočníkov casto končia na bazosi ako nezvládnuté.Jemu nestačí hodinová prechádzka s hádzaním loptičky. On potrebuje pracovat,nie v psej škôlke robit sadni-lahni. Kazdopadne ked uz ho ma, riešte to ako mu zamestnať hlavu,fyzicky sa pracovne plemeno neunaví nikdy.Viem o com hovorim, mam tri poľovne vedené maďarské stavače a chovateľsku stanicu. Prva chyba je nenaučít psa na samotu,co ak pojde priateľ na služobku,nebodaj do nemocnice? Co so psom? Takze kennelke,klietku a naucit.Este nie je neskoro.Je to velmi mladý pes,pubertiak, da sa s nim este krasne pracovat ak viete ako. Odporúčam poradiť sa s odbornikom ale hlavne priateľ sa musi naucit ako pracovat so psom.Lebo pes nie je hlúpy alebo nezvládnuteľný, jeho výchova VZDY odráža len majiteľa.Jo a kastracia nic takéto nevyrieši, skutočne nehnevajte sa niektoré,ale radiť kastraciu mladému zdravému psovi za to ze ničí a majitel ho nevie viest,to je skutočne hnus.
Tolko energie davať do čokla???? To mohli mať radšej dieťa....to je tak, ked si ludia kupuju zviera a nevedia o jeho povode, vychove a maju nulovu autoritu, že aj pes si s nimi robí čo chce. Priatel si urobil zo psa ,,človeka,, a podriaduje mu všetko. Mne by ziadny čokel doma nič nedemoloval ani neničil -resp. skusil by to raz a dostal by jeden šlah remenom...myslite si čo chcete humanisti ja to volám učenie podmienovaním. Taký priatel čo je mu pes prednejší....by asi za nejaky čas nebol mojim priatelom.
@dadakraus Ahoj Ďakujem za tvoj. Môj priateľ si vybral poľovne plemeno, pretože je poľovník A chce ho vycvičiť aby S ním chodil na poľovačky. tejto oblasti tréningu sa psovi venuje.
Problem však je, že V iných oblastiach nie je K nemu prísny. Ako som už písala V predchádzajúcich príspevkoch.
Pes nie je nezvladnutelny ale nezvládnuty. Problem je že priateľ povyšuje potreby psa na úroveň človeka.
ahoj, na mojej oblubnej stranke hafici.cz som okrem iného nasla tieto informácie:
Bretaňský ohař je lovec. Jedna, či dvě krátké procházky nebudou v případě tohoto plemene nikdy stačit. Psi vyžadují dlouhé procházky a možnost volně běhat, skotačit a hrát si. V ideálním případě by měl být bretaňský ohař zapsán k loveckému výcviku, nebo by mu měla být nabídnuta alespoň nějaká náhradní pohybová aktivita, např. psí sporty. Důležité je zvládnout s bretaňským ohařem minimálně základní výcvik poslušnosti, aby se pes nevydával na vlastní lovecké výpravy bez souhlasu svého pána. Bretaňský ohař si při dostatečně srozumitelném výcviku a výchově dokáže poslušnost nakonec velmi dobře osvojit.
Sama mám psa ktorý má asi v zadku duracel. Najviac sa mi páčia tie komentáre niektorých malých detí keď ideme okolo napr,. "aký pekný pes..., a ako sa ponáhľa....
alebo: "aký cirkusový koň" a pod.
No a ten váš má ešte iba 15 mesiacov, uf čiže prekypuje mladosťou a hyperaktivitou.
Preto neobsedí ani po dlhej prechádzke, ktorá by inému plemenu, hoci aj takému mladému úplne stačila. Chcem tým len povedať, že chyba nemusí byť v priateľovej výchove, len musí byť vo výchove naozaj veľmi dôsledný.
No a verím, že tvojho priateľa tá urazenosť skoro prejde, predsa tiež musí uznať, že nemáš chuť si nechať zdemolovať byt a vôbec to nie je o tom, že by si jeho psa nemala rada.
Asi musíte hľadať nejaké alternatívy k tráveniu spoločného času, myslím tým raz so psami, inokedy len vy dvaja.
@duplessis Ďakujem, to chapem,že jeho pes potrebuje oveľa viac výbehu A aktivít. Že to je jednoducho veľmi aktívny pes A že jeho výchova alebo výcvik niE sú zlé. druhá vec je ale ta dôslednost A prístup,jemu pripadá vtipné keď sa pes vonku rozbehne na cudzích ľudí, skáče A brese. Už takto mnohých okoloidúcich riadne vystrašil. on mi to potom rozpráva A ešte sa čuduje že ludia nahnevane reagujú. príde mi nenormálne že za to psa nekarha, ale smeje sa. Chudák pes tak ani nevie že to nesmie. Keď Som S Jeho psom ja karham ho, nenechám ho aby tahal na vidiTku. Párkrát ním trhnem A on zrazu prestane ťahať. pes je ucenlivy. Keď ma psa na voditku priateľ, mohol by mať lyže na nohách. Pes ho ťahá. Prechádza sa pes S ním, nie on so psom. Pýtam sa priateľa A čo ti na toto hovoril trener? No že ho nesmiem nechať ťahať. A ja že prečo to neskúsiš podľa trénerovych rád? A on že no lebo to by musel aspoň 2 týždne striktne dodržiavať(tennto rozhovor sme mali asi pred mesiacom.
Vám pripadá normálne že keď bol stena priateľ S nim 2 mesiace spal na zemi A chodil S ním V noci každé 2 hodiny von venčiť? (tto sme ešte neboli spolu)
no len ci to nie je tak ze aky pan taky pes... 😀 😀
@natalkanasta
nečítala som žiadne reakcie, takže možno moja reakcia už zaznela u niekoho iného.
prvé čo by ma zaujímalo či pes sa rovnako správa u priateľa doma
ak iba u teba tak by som povedala že žiarli, má problém s tým, že nedostáva dostatok pozornosti od majiteľa
záleží aj na veku a plemene, taký tvrdohlavý kokrík, alebo teriér potrebujú "pevnú" ruku
žiaden benevolentný prístup, dôslednosť a ráznosť musí byť
dohodni sa s priateľom na "výcvikovej" návšteve kde sa budete venovať jemu a nie sebe, budete ho vychovávať
/ skúsili ste ho zatvoriť do klietky? či by bol kľudnejší, dať mu zopár jeho hračiek, nejakú kostičku s ktorou by sa zabavil/
priateľ tuším tiež potrebuje prevýchovu, ako "veliť" psovi
@hennyinnsbruck tiež ma napadlo kastrovanie, no ak pánko nie je rázny a nechá psa robiť čo chce tak to aj tak psa moc nezmení
Jednoznacne chyba majitela.... Rozmaznal ho a nepozna teraz svoje miesto. Vies pes musi vediet ze je vzdy o stupen nizsie ako clovek. Tvoj chalan to bouzial nepochopil ,ze ked mu dovoli vsetko tak to bude skvor na skodu. Ja by som ho asi na tvojom mieste prizabila 😀 neviem obdivujem ta ze to este tolerujes, ja by som buchla ako petarda keby ze to vystraja u mna. Ale viem ze su ludia co sa touto problematikou zaoberaju a napravaju psie spravanie. Bol o tom aj clanok v Zivote sa tam jeden chlap co vychovava taketo psiky vyrozpraval. A vysvetloval kde majitelia robia chyby.
@pillipilli
ale ten majiteľ musí chcieť, tu si myslím, že majiteľ moc nechce 😖
Tak potom uz len zastrelit 😅
radšej sa nepýtam koho 😎
@pillipilli
@natalkanasta tak v tom pripade je vyborne ze psa si zobral na tieto ucely. Bohuzial, to aky je dalsi problem, teda ze mu dovoli aj to co by nemal je horsie :( drzim vam palce aby ste to nejak zvladli,da sa to, ale je potrebne uvedomenie asi aj na strane priatela :( Vela stastia.
@kadan myslim ze to je vsetkym jasne 😀 😀 😀
Ahojte, dakujem Vam velmi pekne za vsetky prispevky a rady.
Priatel mi povedal, ze bude respektovat, ze jeho psa v mojom byte nechcem, aj ked to povazuje za nespravne a vyclenenie jedneho clena z nasej svorky. Ze nebude ku mne chodit pes ale ani on.
To bolo vsetko. Od jeho vyrokov, ze moje spravanie je neferove a nepartnerske, preslo par dni a kedze sa k tomu uz sam od seba nevratil, ani sa neospravedlnil, chcela som vediet, ci som mu teda naozaj stupila na otlak, zaskocila ho a on preto reagoval takymto utokom alebo to myslel vazne a stoji si za tymito vyrokmi.
Povedal, ze ano stoji si za tym, ze moje jednanie je neferove, nepartnerske a ze co mi je, ze furt chcem diskutovat o tomto, ze si myslel, ze sme to uzavreli ked povedal jeho pes u mna nebude travit cas. Reagovala som, ze to teda povazujem za vaznu vycitku voci mojej osobe, kedze to myslel vazne a nie len z hnevu nevhodne reagoval. Ze ci sa mi za to naozaj nemieni ospravedlnit. Skoro mu zabehlo, ze COOO on sa ma ESTE MNE OSPRAVEDLNIT?! Ze zvierata su tvory slabsie ako clovek a nasou ulohou je preto vyhoviet vsetkym ich potrebam.
Takze on je naozaj o tom vazne presvedceny, ze je v prave a ze este je taky velkorysy a akceptuje moju neferovu poziadavku, ze nechcem aby jeho pes bol v mojom byte..
Som na velkych pochybach ci ma vobec zmysel nadalej pokracovat v tomto vztahu. V mnohych oblastiach si rozumieme, ale aku ma toto buducnost.. On to fakt nechape, tu nie je len problem, ze jeho pes je hyperaktivny a nevychovany. Pes je mily a snad by sa tvrdou drezurou jeho nicive sklony dali eliminovat. Tento muz povysil splnanie potrieb a zelani psa na svoj najvyssi ciel.
Co si o tom myslite? Ako su aj horsie problemy, ale tuto mam pocit, ze v nasej svorke maju psy rovnake postavenie ako ludia. Ma vobec zmysel konfrontovat este priatela? Uraza sa a nechape, aky mam problem, nejak uz sa mi ani nechce ho presviedcat, myslim, ze ked to doteraz nepochopil, ze jeho vztah k psovi je prehnany, asi to uz ani nepochopi a moje vyjadrenia berie ako utoky na svoju osobu.. Dakujem.
@natalkanasta podľa mňa ste reagovali veľmi vhodne a primerane. Priateľovi asi chýba zdravý úsudok..
@natalkanasta Ak si ho nechas ...toho chlapa a nahodou budete cakat babo a ten jeho pes ho bude svojim divokym správaním ohrozovat...cakaj, ze on sa psa nevzda... Stoji Ti to za to? Mat chlapa, ktory 'miluje' svojho psa??? Brrrrrrrrr
@lune Aj ja som uz na to myslela uz, co by bolo keby sme mali babo! Preotze jeho pes sa pohybuje po byte obrovskou rychlostou, beha sem a tam, bezohladu na to, ci do niekoho vrazi, uz ma zoparkrat poriadne doudieral… Priatel ma modriny, skrabance, kusance a vobec mu to nevadi, smeje sa na tom, ze aha tento pes je selma... Mna uz nekuse, pretoze som ho vzdy potrestala, lenze tie sialenie rychle nekoordinovane pohyby, to by som nemohla riskovat preboha ze zhodi alebo udrie dieta!
@natalkanasta No ved a navyse moze zacat ziarlit na noveho clena v rodine...si zena, urcite planujes mat deti...viem, ze to nie je jednoduche...ale Tvoj priatel nikdy nebude chapat, co robi zle, Tvoje vysvetlenia berie ako utoky...Ak Ta naozaj lubi, nech ho da profesionalne vycvicit, inak by som tento vztah nenatahovala...nie je perspektivny. Zvaz to.
no to zaváňa dosť veľkým problémom. Myslím si, že ty by si jeho psa dokázala vychovať ale on asi veru nie a čo je horšie, nevie si to ani uvedomiť, takže zrejme na to musí prísť sám (problémy so psom budú narastať). Dokonca vtedy, keď by ho mal pokarhať, tak sa ešte smeje? Tým len podporuje jeho nežiaduce správanie.
Hovorí o svorke, áno z psieho pohľadu sú ľudia členmi svorky, ale ty predsa nie si pes!
@natalkanasta No.....vekom sa to nezlepší, pokiaľ ho necvičí...nesocializuje....a všetko mu dovolí....A nie je mi jasné, že ho nenechá ani chvíľu samého....on nechodí do práce?
@natalkanasta "Ze zvierata su tvory slabsie ako clovek a nasou ulohou je preto vyhoviet vsetkym ich potrebam." - tak to je po pravde blb, a radšej ani neskúšaj už s ním nijaký vzťah budovať. Pes má byť v ľudskej svorke vždy na poslednom mieste (až po akýchkoľvek deťoch, hosťoch a pod.) a byť si tohto vedomý. Človek, ktorý kladie psa nad iného človeka nie je hoden vzťahov s ľuďmi...
@petra7777 Chodi do prace, nosi si ho tam so sebou, Doma sameho ho nenechal ani hodinu, vzdy hlada niekoho kto mu ho postrazi, jedina ochotna je uz iba jeho mama..
@duplessis Veru tak ja nie som pes 🙂 On nechape co riesim, nastve sa, ked zacnem s touto temou, nie je s nim rozumna rec, a to ja na neho fakt neziapem ani nekricim ani nezaparam pri kazdej prilezitosti.
Rada by som vedela, ci pre neho maju vsetci vo ''svorke'', ludia aj zvierata rovnake postavenie. Mozno sa dozviem, ze potreby zvierat su dolezitejsie kedze im ich zelania mame plnit my...
Hmm otazka, keby si musel vybrat ci budem mat zlomenu nohu ja alebo jeho pes, ze co sa dozviem 🙂

@natalkanasta mmm... skus snim hodit rec o jeho postoji k psovi... mozno sa dozvies dalsie zaujimave veci o tom, co povazuje v zivote za dolezite... ak je pes len vyplnou jeho volneho casu, ked nema deti, este by sa to dalo pochopit. ale inak sa mi zda toto u 42rocneho muza trochu nezrele... nedosledna vychova psa je jedna vec, ale tu akoby bol hlavny problem trochu inde... 😖 😠