icon

Môj byt - preto manžel odišiel

filomenajanska
13. feb 2022

Dobrý večer, ahojte. Prosím o Váš názor: Sme takmer 20 rokov manželia, máme deti. Rodičia mi kúpili za slobodna byt a zhruba po 4 rokoch manželstva začal manžel/"podkutý názormi svokrovcov"/ rýpať do mňa, že býva v mojom byte a furt dokola nanrážky na to. Pohádali sme sa, odišiel, o 4 dni sa na moje prosby vrátil, situácia sa ukľudnila na istý čas. Ale potom zase sa táto téma otvorila, teda on ju otvoril. Do bytu počas manželstva kúpil nejaké zariadenie, ale nič nemusel rekonštruovať, prerábať. Toto sme riešili počas manželstva niekoľkokrát, ale mne prišlo strašne nefér, že stále rýpe do môjho vlastníctva, priamo sa nevyjadril, čo chce, či chce byť spoluvlastník, alebo čo, ale neskutočne ma tým dokola provokoval, aj keď vedel, že mi to ubližuje a pre mňa to bolo nepodstatné, veď som to brala, že je byt nás všetkých. Nás dvoch a našich detí. Keď som mu navrhla, aby si aj on za našporené peniaze niečo svoje kúpil, tak nechcel.Lebo na tie vybavovačky nemá povahu. Teraz z odstupom času to vidím tak, že pre neho bolo pohodlnejšie sa nasťahovať do "hotového" a nič neriešiť. A počúvala som každý mesiac také, že: "vyplatil som ti byt", "povysával som ti byt a pod." Nenávidela so tie reči a nechápala som, prečo ich stále dookola musí opakovať, keď vedel, že mi to ubližuje. Situácia sa vyhrotila až natoľko, že odišiel do podnájmu, už tam býva niekoľko mesiacov, so mnou komunikuje iba ohľadne vecí, čo sa týka detí a ja som zostala sama s deťmi v mojom byte. To asi podľa neho mám mať za trest, že som ho nedala ako spoluvlastníka, alebo ako by ste to chápali? Neplatil ani hypotéku, iba klasicky sme platili ako manželia mesačné náklady za byt. Je to veľmi zložitá situácia pre mňa. Nechce sa so mnou o ničom, čo sa týka nás dvoch rozprávať.Neviem, čo mám robiť. Myslíte, že som to mala riešiť skôr, a vnímať asi jeho potrebu byť spoluvlastníkom môjho bytu? Najstaršia dcéra, ktorá počula niekoľko našich hádok mi povedala, že ona by toto od svojho partnera netolerovala a že by mu hneď na začiatku vymedzila hranice-dokonca, keby do nej podríval tak ako do mňa môj manžel, zobrala by mi kľúče od bytu a nech ide odkiaľ prišiel. Čo by ste vy urobili? Myslíte, že som to nechala zájsť priďaleko a dovoľoval si príliš namiesto toho, aby si vážil, že máme strechu nad hlavou, bez hypotéky v dnešnej dobe? Ďakujem vopred za vaše názory.

1andrea111
14. feb 2022

@filomenajanska tak s RD som to prehliadla😉 koľko vlastne máte deti?

1andrea111
14. feb 2022

@filomenajanska Ja úprimne to nevidím nato, žeby ste sa dohodli, lebo pre neho je to veľký dlhoročný nerieseny problém a nemyslím žeby sa chcel do toho vrátiť lebo trápiť ho to bude stále a keď ste to doteraz nedoriesili, prečo by to malo byť zrazu inak? Len sa navzájom zbytočne trápite

filomenajanska
autor
14. feb 2022

Nehnevám sa na vás, možno máte aj v niečom pravdu,ale fakt bol nečinný, roky a nemá dobrú povahu, strašne rýpe,aj keď to bolí v duši. Neviem čo bude, život ukáže.Ale strach mám a hnevá má,že to nechcel a ani teraz nechce riešiť. Tak držte prsty nech to dopadne dobre, tak aby sme boli všetci spokojní.....

1andrea111
14. feb 2022

@filomenajanska to rypanie je frustrácia, ktorá keby pominula, prejde aj rypanie.

maryetta
14. feb 2022

Necitala som vsetko. Ale mam pocit ako by ho mozno aj rodina “ponizovala” ze nic nema? Alebo ze ty ho takto drzis ze mu “nechces” dat svoju polovicu?
Kazdopadne by som nedala. Ani by som si nerobila narok na nieco co by mal manzel pred manzelstvom.
Navyse keby to bolo 5rokov. Ale 20?
Prispieval lebo tam aj on byval. Ale…

arabeska
14. feb 2022

@1andrea111 môj exmanžel dostal darom byt v ktorom sme žili. Nikdy mi nenapadlo žiadať aby ma zapísal do lv. Alebo si inak nárokovať na jeho byt. Nedaj bože ho dookola vydierať a vyžadovať zapísanie do lv. Hanbila by som sa čo i len na to pomyslieť . Výdaje išli samozrejme pol na pol, veď som tam žila aj ja.

Tu autorka dala dosť návrhov, neprijal alebo neriešil nič. Nechal sa zmanipulovať rodinou a vďaka nim prichádza o svoju ženu a deti. To je absurdné celé. Odísť lebo niekto ma nezapíše do lv..

1gramofon
14. feb 2022

Obaja ste spravili chybu.Také divne mi to príde, ty sa tváris ze sak co, sak to je dom pre nás a pre naše deti, ale zostala si vlastníkom, on nemá nič. Píšeš, že on len do hotového chcel ísť, ale aj ty si to mala dosť ľahké, nemusela si stresovať, riešiť, zháňať byt, peniaze... Pokiaľ si mu to takto povedala, že len na hotové by išiel, tak to ja by som pozrela, že ta práva sa ozvala. A on zase nič robiť nechcel celých 20rokov. Asi čakal, že sa to zmení a ze nebude musieť riešiť, ale radšej mal šetriť a zobrať byt, dat ho do podnájmu, neskôr podarovať deťom...

oblecenie99
14. feb 2022

Hlavne, že teraz je tiez v cudzom a plati si to z peňazí patriacich do BSM, ktore, na rozdiel od spomínaného bytu, spoločné naozaj sú..

Ja chápem, že je to menej štandardná situácia, že žena niečo vlastní pred manželstvom, dokonca tak na surovo napísané, ma toho viac ako muž, ale tak dobre ráno, je 21. storočie. Resp. skúsme prijať fakt, že rodičia dokážu a chcú dat vlastnej dcere nehnuteľnosť, jej do daru, a nie s ňou ako veno. Áno, mohli niečo nadobudnúť aj spolu, mohol od nej odkúpiť podiel, dalo by sa to riešiť. Otazka je, prečo to neurobil? Chápem, autorka je ta akčná vo vzťahu, tak mala vybaviť všetko sama, vyhliadnut nehnuteľnosť, vyriešiť hypo v banke a jemu len strčiť papier do ruky.. Predpokladám, že muž by už bol spokojný, neozvala by sa opäť mužská jesitnost (aj keď tu by pasoval výraz detský truc) , že on si prosím pekne musí nabrať hypo a ma len polku a ona ma o jeden byt viac. Autorka by mala hento a hentamto urobiť, porozprávať sa, vybaviť, tlačiť, predať, prepísať, zadlzit sa, len aby muž bol spokojný a mohol sa už konečne cítiť ako oridžinal chlap - hlava rodiny.

sissi07
14. feb 2022

Nič by som neprepisovala. Byt si dostala je Tvoj, za 20 rokov mal dosť času to riešiť, keď chcel mať niečo svoje.
Podľa mňa teraz trucuje a skúša, koľko vydržíš.Neustupovala by som, veď on sa spamätá koľko bude v tom podnájme platiť, aby za chvíľu pri zvyšovaní všetkého mal na chleba.
Porieš si výživné, sú to aj jeho deti, tak nech platí.
Ak ho ešte ľúbiš, daj mu nejaké ultimátum do kedy, že sa chceš stretnúť a porozprávať, aby ste našli riešenie.
Ak nebude mať záujem, tak asi Ti bude lepšie bez neho.
Neviem aký má príjem Tvoj manžel,či by vedel niečo splácať, ale ak doteraz nič nebol schopný kúpiť, pri dnešných cenách už ťažko niečo kúpi.
Somár je, niežeby bol rád, že máte strechu nad hlavou a zdravé deti, tak radšej toto robí.

lienka.7
14. feb 2022

@filomenajanska vies co uz chcem vidieť ten návrh na rozvod... dovod: žena na mna nechce prepísať polovicu bytu ktorý je darovali rodiča 🤣🤣🤣👍

filomenajanska
autor
14. feb 2022

A myslíte si, že keby som mu aj fakt kľúče od bytu a vchodu zobrala, tak by sa mohol zobudiť, alebo sa ešte viac zasekne? On ku nám do bytu už nechodí, ale či by to nebolo ako taká výstraha, že spamätaj sa, lebo tu už skutočne nikdy neprídeš? (Aj keď ja chcem dosiahnuť pravý opak - ale s ním sa po dobrom nedá ). Tak myslím, že terapia šokom. Či už by to bolo moc?

zmrzlinka2021
14. feb 2022

@filomenajanska nerob nic, cim by si zhorsila danu situaciu. Terapia sokom moze dopadnut katastrofalne.
Normalne chod za nim tam kde byva a komunikujte spolocne.

elizabet173
14. feb 2022

@filomenajanska nebrala by som mu kľúče, poslala by som mu list, že sa chcem stretnúť a doriešiť to. Čítala som tvoje ďalšie príspevky, vy ste ale boli pasívnymi obaja, nehnevaj sa. Nemuseli ste platiť hypo, nemuseli ste riešiť prerábku bytu, čo zhltne kopu financií a píšeš, že ste mali ledva na dovolenku. Viem, písala si, že si bola dlho doma, čiže ste žili len z jedného platu, nech už bol dôvod akýkoľvek, bolo to možno pre všetkých pohodlné, ale dosť krátkozraké. Druhý plat mohol ísť na druhý byt, ktorý by sa prenajal a následne splácal sám a tam by mal aj muž svoj podiel. Už to žiaľ nevrátite späť, ale chcela by som vedieť na tvojom mieste, na čom som. Na rovinu by som sa ho spýtala, či sa chce rozviesť, alebo má záujem to dať ešte do poriadku, že ty takto ďalej žiť nemieniš. Samozrejme nič by som na neho neprepisovala, to bol aj je nezmysel.

lienka.7
14. feb 2022

@filomenajanska
@filomenajanska ked sa teraz takto vydaril, uz by som mu len z princípu nic neprepisala... 20 rokov mu to nevadilo, resp.vyhovovalo a teraz ti zacal riesit a odsťahoval sa??? Nie je v tom nejaka 3 slečna nahodou??? Takto ta vydiera a hneď keď prepis byt aj na neho sa s tebou rozvedie a ešte ho budeš aj vracať z bytu? Na toto si nepomyslela?

filomenajanska
autor
14. feb 2022

No, to sa stalo presne jednej mojej známej. Tá je teraz s deťmi v centre, lebo predala svoj byt, za peniaze kúpili nový, väčší a on sa potom s ňou rozviedol, ostala bez peňazí, bez bytu, lebo ten nový on napísal na seba. Ostala sama s dvoma deťmi.

mpg
14. feb 2022

Možno by bolo dobre napísať mu list, ale nie nejak tak ladený, že čakáš ako sa vráti, len taký všeobecný, že keď sa rozhodol bývať mimo Vás, ako plánuje s výživným a ostatné dorieši právnik. Aj kľúče by mohol vrátiť. A stretávať sa s ním len na bezpečnom mieste, aby náhodou nenútil niečo on podpísať.
@filomenajanska

1gramofon
14. feb 2022

Keď spolu kupovali byt, tak mala dohliadnut na to aby tam bolo aj jej meno, v opačnom prípade nedať žiadne peniaze. Takže kamarátka sa zachovala hlúpo.
A teraz čítam, že autorka nepracovala dlhšiu dobu. Keď on živil celú rodinu dlhu dobu, tak asi ťažko mohol mať na ďalší byt, našetriť niečo ani náhodou... keď si nemala prácu, tak peniaze asi tiež nie, čiže najskôr on videl reálne, že ďalší bytík nebude.
A ešte že terapia šokom a zobrať kľúče... Keď to tak čítam, keby si chlap, tak by tu o tebe úplne inak písali

panda21
14. feb 2022

@1gramofon nepracovala lebo bola na rodicaku 🙄 aj ten vyšší rodicak je nejaký peniaz, a keďže nemajú hypo, kľudne mohla platiť polovicu inkasa..

lienka.7
14. feb 2022

@filomenajanska este raz, keď mu to 20 rokov nevadilo, teraz zrazu mu to velice vadi a chce polku bytu? Načo??? Nepises kolko je preč... a prepáč ale opustiť zenu s malym dieťaťom, je u mňa chrapun prvého rangu. A z čoho plati ten prenájom? To mu uz nevadí davat do cudzieho? Kde mate tie vaše úspory?

barbie1981
14. feb 2022

Ja som na strane autorky, tak isto by som svoj byt neprepisovala! Veď keby mu to až tak vadilo tak mohol zobrať hypo a kúpiť svoj alebo pre rodinu, aby vedel že získať byt a splácať ho nie je med lízať. Píšete že autorka si naň nezarobia ale zarobili to jej rodičia!!!!! Ešte píšete že je autorka na RD a on platí všetky výdavky, tak sú to aj jeho deti a strašne veľa mužov platí keď je žena na RD všetky výdavky a ešte hypo k tomu!!!! Samozrejme nepoznám názor druhej strany ale tu to vyzerá na tvrdohlavého lenivého muža ovplyvneneho svojou rodinou, ja by som bola skôr za rozvod ako udobrenie, lebo muž , ktorý odide z domu od ženy a deti a nekomunikuje nie je pre mňa hodný.

dadis
14. feb 2022

@1andrea111 Mna by zaujimalo, ze co si ten chlap.po rozvode kupi...ved bude byvat v najme, platit vyzivne. Ked doteraz nebol schopny poriesit nieco, tak po rozvode mu to nehrozi....ja to skor vidim tak, ze kriza stredneho veku a mozno mladsia krv 🤷‍♀️

simca06022011
14. feb 2022

@lienka.7 vadilo mu to uz davno 🙂

1gramofon
14. feb 2022

A ze on sa nevedel pohnúť, ty si ho stále ťahala, v kuse to tu je písané a potom zrazu hľa, aj ste sa pozerali spoločne, ale nemali ste peniaze, z jedného platu (jeho platu) asi ťažko

1gramofon
14. feb 2022

@panda21 ale ona tu píše o tom ako sa on nevedel pohnúť, že je unavená robiť vsetko aj za neho... Pričom tu neskôr sama napísala, že sa aj spolu pozerali, že čo by kúpili, ale nemali na to vôbec peniaze, keďže ona nerobila, boli z jedného platu. Samozrejme ze niečo platila, ale ja sa mu nedivím,ze mal toho dosť. Mne to z jej príspevkov príde z jej strany detinské. Vyhovára sa tu na to, že mu mali rodicia kúpiť niečo, že je z dediny a to v sebe nezaprie a asi nezvláda mesto...

mpg
14. feb 2022

@filomenajanska Alebo ešte jednoduchšie vymeňte si na byte nový zámok a kľúče.

panda21
14. feb 2022

@1gramofon veď sú spolu 20 rokov. Pracovala, bola na RD, pracovala, teraz je na RD. To je max 6 rokov z 20tich. Na nové mať nemusia, ona chcela nech si vezme ušetrené peniaze a poriesi sebe nejaký byt, keď chce niečo mať. Novostavba a jednoizbak je dosť rozdiel. A jasné že nepracovala keď bola na rodicaku.

barbie1981
14. feb 2022

Ešte nechápem príspevky typu , že už mal toho dosť, čoho akože? Že prišiel asi do manželstva bez majetku a potom chcel polovicu? Že muž ťahá celú domácnosť a žena sedí za jeho peniaze doma? Nech si muž skúsi akože tu rodičovskú "dovolenku", veď mali ako manželia byt bez hypotéky čo má dnes málokto, tak si mohli užívať ušetrené peniaze a dedičmi by boli ich deti, tak čo mu vadilo? Tu to vyzerá na iný problém z jeho strany ako pol bytu,

mishkamishka
14. feb 2022

@filomenajanska ahoj, ja mám ešte jeden návrh. dohodni termín u mediátora, aj hodinu. Manželovi ho oznám s tým: vtedy a vtedy tam a tam ťa čakám u mediátora, kde budeme riešiť situáciu. ak neprídeš, podávam žiadosť o rozvod. ak príde, riešte k spokojnsti oboch, mediátor určite pomôže. ak nepríde, podaj žiadosť o rozvod, aby si nehovorila do vetra, už by ťa nebral nikd ybážne. gordický uzol - nejde ho rozpliesť, treba ho rozseknúť. budeš mať svedomie čisté, že si urobila všetko pre záchranu manželstva.

bmuller
14. feb 2022

@panda21 no neviem... ze by si kupil nieco jeho... akoze co by bolo take hodnotne ako byt, ak nie iny byt?
autorka dostala byt darom, a sama pise - A my sme aj pár krát pozerali na iné nehnuteľnosti,ale toľko peňazí sme zase na novú nemali z našich platov.
takze zjavne zas taky plat ani muz nema, ze by si sam kupil nehnutelnost len kvoli dobremu pocitu... a tu autorkinu nehnutelnost nema sancu odkupit a spoluvlastnit - "Ja aj keby som ako chcela, ja som si ten byt sama nekúpila, takže som sa nemohla aj tak rozhodnúť bez toho, aby som sa poradila s rodičmi, oni. nakoľko ho poznajú veľmi dobre, nesúhlasili by s prepisom a on to vedel."
toto proste nema riesenie bez toho, aby muz potlacil svoje ego a zmieril sa s tym, ze nebude vlastnikom nehnutelnosti... co je dost tazke na prehryznutie.

maris5
14. feb 2022

Uzivaj si pohodu vo SVOJOM byte a nic neries. Uzivaj si deti, konecne do teba nikto nerype. A ked o par tyzdnov zistis, ako si psychicky oddychnuta doriesis aj tento problem.