Môj byt - preto manžel odišiel
Dobrý večer, ahojte. Prosím o Váš názor: Sme takmer 20 rokov manželia, máme deti. Rodičia mi kúpili za slobodna byt a zhruba po 4 rokoch manželstva začal manžel/"podkutý názormi svokrovcov"/ rýpať do mňa, že býva v mojom byte a furt dokola nanrážky na to. Pohádali sme sa, odišiel, o 4 dni sa na moje prosby vrátil, situácia sa ukľudnila na istý čas. Ale potom zase sa táto téma otvorila, teda on ju otvoril. Do bytu počas manželstva kúpil nejaké zariadenie, ale nič nemusel rekonštruovať, prerábať. Toto sme riešili počas manželstva niekoľkokrát, ale mne prišlo strašne nefér, že stále rýpe do môjho vlastníctva, priamo sa nevyjadril, čo chce, či chce byť spoluvlastník, alebo čo, ale neskutočne ma tým dokola provokoval, aj keď vedel, že mi to ubližuje a pre mňa to bolo nepodstatné, veď som to brala, že je byt nás všetkých. Nás dvoch a našich detí. Keď som mu navrhla, aby si aj on za našporené peniaze niečo svoje kúpil, tak nechcel.Lebo na tie vybavovačky nemá povahu. Teraz z odstupom času to vidím tak, že pre neho bolo pohodlnejšie sa nasťahovať do "hotového" a nič neriešiť. A počúvala som každý mesiac také, že: "vyplatil som ti byt", "povysával som ti byt a pod." Nenávidela so tie reči a nechápala som, prečo ich stále dookola musí opakovať, keď vedel, že mi to ubližuje. Situácia sa vyhrotila až natoľko, že odišiel do podnájmu, už tam býva niekoľko mesiacov, so mnou komunikuje iba ohľadne vecí, čo sa týka detí a ja som zostala sama s deťmi v mojom byte. To asi podľa neho mám mať za trest, že som ho nedala ako spoluvlastníka, alebo ako by ste to chápali? Neplatil ani hypotéku, iba klasicky sme platili ako manželia mesačné náklady za byt. Je to veľmi zložitá situácia pre mňa. Nechce sa so mnou o ničom, čo sa týka nás dvoch rozprávať.Neviem, čo mám robiť. Myslíte, že som to mala riešiť skôr, a vnímať asi jeho potrebu byť spoluvlastníkom môjho bytu? Najstaršia dcéra, ktorá počula niekoľko našich hádok mi povedala, že ona by toto od svojho partnera netolerovala a že by mu hneď na začiatku vymedzila hranice-dokonca, keby do nej podríval tak ako do mňa môj manžel, zobrala by mi kľúče od bytu a nech ide odkiaľ prišiel. Čo by ste vy urobili? Myslíte, že som to nechala zájsť priďaleko a dovoľoval si príliš namiesto toho, aby si vážil, že máme strechu nad hlavou, bez hypotéky v dnešnej dobe? Ďakujem vopred za vaše názory.
MK je fakt super stránka, kamoška mala pravdu.Aj jej ste už pomohli. Mňa to nakoplo rýchlo konať, celá sa klepem, ale už to muselo byť jasné. No čo, pravda bolí, ale je mu sa to vráti, pevne verím.
@nikolka1986 ty tu o com tocis???? Ked chcel byt, mal sa o neho aj pricinit, nielen natrcat ruku. A obviňovať zenu ze je na materskej alebo rodičovskej? Nech sa paci, môžu si to tatinkovia vymeniť, garantujem ti ze po max.mesiaci to vzdajú. A co je to za chorú dobu, aby po 20tich rokoch bez pričinenia prišiel chlap len tak k bytu? K cca.100.000€? Aby mal na rozbeh s cicuskou????
@nikolka1986 a tak snáď tie deti si nespravila sama ale sa dohodli. Mohol ísť na RD a ona do práce, nechcel, tak čo mu to mala prikázať? Keby je sprosta a prepíše mu pred rokmi byt, tak teraz vypláca daku pipku aby mal panko na rozbeh s novou slečnou. Dostane byt od rodičov a potom ešte bude musieť požičiavať na RD peniaze, aby vyplatila debila z jej bytu 🤦♀️ logika.
@nikolka1986 ja osobne takú nepoznám, myslíte prípad že muž vlastnî dom/ byt a po svadbe zamieri na kataster dať polku žene 😁o takom ani jednom prípade som nepočula
@nikolka1986 Aká vychcanosť? Ani ja by som nenapísala partnera polovicu zdedeného alebo darovaného bytu. Neboj sa, jemu nič nie je. Potreboval zámienku, aby mohol byť s novou ženou.
@nikolka1986 ty radšej nemysli uz. Keby ho autorka dopísala na LV, je automaticky polka bytu jeho a nikto neriesi ci dal jej za to niečo alebo nie. A pri rozvode ho vyplaca z polovice aktuálnej trhovej ceny!!! Cize hypoteticky, ak by autorke dali rodiča byt v Starom meste v BA, teraz také byty idú od 350k hore!!! Cize panko by si prišiel k naozaj pekným peniažkov!!!
Keby toto urobila tvoja matka tak aj spolu s tebou skončí pod mostom ked nema na vyplatenie vychcaneho chlapa a jeho milenky.
Asi toľko k tomu.
@nikolka1986 len eventuálne teba nevedia vychovať. Chod si urážať a múdrovat niekde inde!!!!
@nikolka1986 Ja dufam, ze ludia s tvojim zmyslanim ani majetky nemaju a preto tu hlasaju take "altruisticke" nazory. Preco?
Po prve by ani nevedeli ako k nim prist.
A po druhe by ani nevedeli ako si ich udrzat.
@nikolka1986 a ty sa v prvom rade nauc slusne a konštruktívne diskutovať. To ze niekoho urážas svedčí o tvojej mentálnej vyspelosti. A tomu zodpovedajú aj tvoje predpotopne rady. Tak si ich laskavo nechaj pre seba a svojich rodičov.
@nikolka1986 hlavne ze ty máš patent na rozum 👌👌👌 gratulujem ti 🤣
@nikolka1986 🤣🤣🤣🤣 no vidíme ako si dopadla ty. Dávaš tu rady par excellence 👌👌👌👌
@nikolka1986 ked mi je niekto ukradnuty, tak nereagujem... a už vôbec mu neradim zle a neurazam ho! Ale to asi tebe "nedobija" 👌
@filomenajanska zaujimave, ako sa to same dobre poriesilo. Cokolvek sa stane, hlavne sa k sebe nevracajte, neviete spolu fungovat ani hospodarit.
Namiesto toho, aby ste sa podporovali, Ty si prisla k hotovemu a tam si skoncila, o nic si sa sama nepricinila ani pre seba ani pre rodinu, deti.
Tvoj muz sa po Tebe vozil, lebo si mu to dovolila, vidis aky je sikovny s podnajmom pri milenke. Myslim, ze este len teraz sa budu diat veci, aky je "schopny" a akcny pri inej zene..
Urcite ries s pravnikom (uz vcera bolo neskoro) vyzivne na seba a deti a spolocne auto a uspory.
Milenke teraz platis bytik a benzin aj zo svojho..
@nikolka1986 tak toto si už fakt prehnala, asi pozeráš do zrkadla. Urážky a vulgarizmy sa tu netolerujú !
@bodkolienka81 85% zdieľam tvoj názor, ale prečo ju zhadzuješ že sa nepricinila ! Ze dostala byť od rodičov je fakt, ale bolo to ich rozhodnutie, ona sa na kolená nebachala pred nimi. Pricinila sa o prácu, zárobok aj o deti a ich starostlivosť. E ušetrené za hypotéku mohli použiť na slušný štandard a dovolenky, keby hypo museli platiť ani geroj sa na dovolenku nedostane. Ona fungovať a hospodáriť veru vedela, čo nahospodaril on ? Joooj veľa, milenku, a ktovie koľko ich bolo predtým, lebo takéto útoky a rypanie robí chlap, ktorý sa chce vyviniť, svoju neschopnosť a úlety svrbiacich vajec hodiť na ženu, lebo on je chudáčik. Aby bola ona ťa sviňa čo ho vyhodila, rozviedla sa.
A kde je teraz jeho rodina, cicudka im už pasuje, už mu prepísala pol domu ? Tak prečo je s ním v podnájme.
Manželia v našich podmienkach majú spoločné nehnuteľnosti v podstate (na nejaké výnimky) najmä odvtedy, keď sa dali odkúpiť bývalé družstevné byty, kde predtým roky žili.. Resp. postavili dom na mladomanzelsku pôžičku. Ja vlastne vôbec nechápem, kde sa berie to "musíte mať všetko spoločne a mate spoločne budovať domov, ergo byt na LV dvaja". Vo veľkej väčšine prípadov to ale bolo tak, že (zvyčajne) žena vydajom išla za nevestu, bývali spolu u svokrovcov a neviem ako vy, ale ja teda ani jeden taky prípad nepoznám, aby sa k tomu domu aj reálne po právnej stránke dostala. Nehnuteľnosti potom zdedil ten, kto tam bol "doma", zvyčajne práve ten muž. A prosím, dajte mi tu príklady, že ste počuli vo vašom okolí, že dom sa v pohode prepisoval na syna a nevestu. Ci chlap prepisoval dom na ženu. Alebo ešte lepšie, napíšte tu, že je to bežné.. No nie je.
Čítate si to aj po sebe niektoré? Ma prepísať len tak na chlapa polku bytu, ktorý dostala do daru? Aby sa oň necítil zle? Ma sa zadlzit, a kúpiť si ďalší byt, len aby on sa necítil zle? Nie, tu absolútne nešlo o to, že on nemá, tu išlo to, že ona má. Proste závisť. Už vidím, aky by bol spokojný, keby mal z polovice zaplatiť ženu a ona si svoju polku uziva zadarmo, no nehorazne. Alebo ešte lepšie, bol by v pohode s tým, že ona ma byt a on si ma brat hypo na vlastný, kde by tiež vlastnil len polovicu.
Mimochodom, ja by som svoj byt, v ktorom bývam, nikdy neprepísala ani na vlastné dieťa... Aby sa potom nestalo, že z čistej lásky (lebo podľa niekoho je podstatou manželstva vlastniť všetko spolu, aj to, čo sme vlastnili predtým mali len my treba vraziť do spoločného majetku, ideálne aj na papieri, nech ten druhy vidí, ako ho ľúbime) by sa na LV objavil aj niekto iný. Len tak. Lebo láska. Lebo manželstvo. Lebo ináč by sa chudák cítil zle.
Kokso, v kútiku duše som si aj hovorila, že či v tom nieje nejaká žena a potrebuje sa nabaliť ale potom som si povedala, že ego mu asi nedá, no toto som vážne nečakala, že sa to vykrystalizuje takto.
Čo bolo to bolo, treba ísť plnou parou vpred, myslieť na seba a na deti a ja želám veľa veľa síl 🤍 dobre, že si to nikdy neprepisala, bývanie je to najdôležitejšie a ver, že by to neurobilo trištvrte ľudstva. Ale vždy sa tu nájdu experti 🙄.
Baby naco na "nu" reagujete...je sposob uvazovania a vyjadrovania svedci len a len o jej "hlbke"...
@cacianka nepisem to ako zhadzovanie, ale fakt. Za 15 rokov mohli mat splatenu hypo na druhy byt, precestovanu polku zemegule, pre deti nasetrene na studium v US...
Snivala o dome s bazenom, ale namiesto toho si nechala 20 rokov zneprijemnovat zivot a nic neriesila...
Aspon chlap sa rozhybal a hadam sa im teraz bude obom lepsie zit..
@filomenajanska ak si nadobudla byt pred vstupom do manželstva, je Tvoj a bodka...za to sa nemusíš cítiť previnilo a ani spoločný manželský život Ťa nezaväzuje k tomu mu dať polovicu - teraz aspoň vidíš, že je schopný od Teba odísť, ignorovať Ťa a bývať v podnájme...a jemu by si mala dať polovicu svojho majetku? Jasné, že Ťa chce vytrestať a donútiť Ťa, aby si mu prepísala podiel. A prečo by si mal za Vaše spoločne!! ušetrené peniaze kupovať byt a Ty by si sa mala vzdať podielu...to čo je akože za somarinu?? Je to psychologický vydierač. Jediné, čo by som bola ochotná urobiť v záujme udržania vzťahu je ten Tvoj byt dať do prenájmu, peniaze za prenájom ukladať na spoločný účet a kúpiť si iný byt, ktorý by bol fifty fifty.