Môj muž ide za krstného, ja nie
Aký máte názor na toto? Mužová sestra s manželom sú krstní rodičia našej dcérke. Pravdu poviem že som sa tešila, že švagriná nás dá na oplátku za krstných jej dieťaťu. Asi po 8 rokoch sa aj im narodilo dieťa. Vždy sme mali pekné vzťahy, i keď švagriná sa o našu dcéru ani moc nezaujímala. Ale reku veď ked bude mať deti sa to zmení. Za krstných rodičov avšak na naše prekvapenie zavolala švagriná svoju kolegyňu spolu s kolegyniným manželom. Kolegynin muž však odmietol ísť za krstného. Vyjadril sa, že vlastne moju švagrinu ani nepozná. A sám ani nevie či bude tvoriť so svojou terajšou manželkou (tou jej kolegyňou) naďalej pár i za niekoľko rokov, keďže majú veľa problémov. Odmietol ísť za krstného iba pár dní pred krstinami.Preto švagriná ako náhradu za krstného narýchlo zavolala svojho brata (môjho manžela). On samozrejme okamžite súhlasil s tým,že veď nenechá sestru v štichu(aj v hambe) a konieckoncov aj on s tým rátal, že pôjdeme za krstných my. Mňa samozrejme zavolala na hostinu. Ale aj tak ma to veľmi vzalo, že ma nezabolala za krstnú mamu. Podľa mňa mal manžel sa vyjadriť, "keď nejde moja žena za krstnú, tak nejdem ani ja. Kedže si chcela za krstných kolegyňu s mužom tak si rieš následky." Myslíte, že preháňam? Ďakujem za vaše názory.
@mimka1402 veď hej, ultimátum to nie. Predsa je to jeho sestra.
A aké riešenie vidíš ty?
Lebo ja žiadne.
@zuzanka.zuzu presne tak, mám pocit,že tým gestom, mi dali najavo, že nepatrím do rodiny. Vtedy sa o voľačo svokra so mnou nepohodla. Tak som si zrátala dve a dve
nuž ale tejto dvojici katolíckej úderky nevysvetlíš 😀 pretože JE to aj o vzťahoch v rodine, nie len o viere a obrade a neviem čo...
@mimka1402 presne tak! Bola by to riadna blbosť aby to vravel. Boli by z toho iba rozbroje. Kvôli mojej ješitnosti. 😔 A zase by som bola za zlú. Ale pochopte, že mi to prišlo ľúto. Že radšej volá neznámeho muža (kolegininho manžela).Ale máte v tom pravdu. A ďakujem za názory všetkým.
Si velmi vzrahovacna .. ze mas pocit ze ta neprijali do rodiny.. Ved ty uz v rodine si .. si tomu dietatu teta to je viac ako krstna ked uz si zakladas na tituloch. Si myslis ze toho muza kolegyne ktoreho ani nepozna chcela do rodiny”? To nie je ziadna hanba Keby bola len 1 krstna kolegyna. Si predstav ten trapas zeby mala povedat sorry nebudes krstna lebo svagrina si vydupala ze musi byt ona. Je uplne normalne za tvoj muz suhlasil. Nic stym nema tak ho nestavaj medzi dve mlynske kola koli tvojej ješitnosti. Keby ta neprijali do rodiny tak ta ani na ten krst nepozvu ..
Nie, tvoj muz je jeden chujo! A to sa nezmeni. Ale poxhadza z chujovskej rodiny, kedze k tomuto vobec doslo a takymto popreplietanym sposobom.
Tvoj muz mal povedat sestre : dobre, XY, pojdem
za krstneho, samozrejme so zenou, lebo vies, bolo by to take Sproste, tak si zrus aj tu kolegynu, - cim by jej dal najavo, ze celkovo aj jeho brala len ako druhoradeho, lebo to tak aj bolo. Tymto teba ale muz nielen ze zahanbil, ale aj z neho urobil sprostu opicu, ktora skoci tam, kde jej banan ponukli. Lutujem ta, ze mas takeho, podoba sa na sprostu slovač, z dzedzinyyyy. Ked uz krstni, tak manzelsky par, ked su manzelia a nie kolegyna a tvoj muz. Ide tu o princip a rodinne vztahy. No ty osobne opacne by si si toto nedovolila, to by si bola zla nevesta/svagrina, obratene to uz ma byt akceptovane a s radostou. Poradim ti, ak sa ti nieco nepaci, treba to dat najavo. Chlap by tuto vec zobral s usmevom a povedal co uz, ale keby doslo k najhorsiemu, by to nakoniec tiez vykrical a splechol do tvarí, kazdy si zapamata kazdu krivdu a ty ked by si sa vyjadrila pred manzelom , ze toto toto hento, on by to mal okamzite vziat do uvahy, akceptovat, napravit, lebo nie jeho sestra o vas v comkolvek rozhoduje ako o páre, ale Vy Sami Dvaja.
Ja ti dám pohľad teraz trošku z opačnej strany (a nechcem sa zastavať švagriná lebo jej riešenie nevyšlo najlepšie ALE…) my sme vyberali krstných pre dieťa dlho ešte kým som bola tehotná… presne sme chceli aby to bol pár z blízkej rodiny, aby sme utužilo vzťahy … ok vybrali sme mužovho brata s partnerkou, všetci spokojní … keď sme išli vybaviť krst asi 3 týždne pred tak farár nám túto možnosť zavrhol ( lebo nie sú manželia a žijú spolu “len tak”)… cele skoro 3 týždne do krstu sme kombinovali, hľadali, rozmýšľali, väčšina párov v rodine žije bez manželstva spolu, takže by neprešli, ti čo sú v manželstve uz sú krstní pomaly každému dieťaťu v rodine, a vyskladavat dvoch “cudzích” ľudí sme nechceli … takže výsledok v našom prípade bol krst bez krstných rodičov 🤷♀️ ako krstných oslovujeme pred malou tých čo sme mali povodne vybratých aj keď nie sú na papieri … a samozrejme sme si aj vypočuli ako sme to na prd vyriešili že sme si mali niekoho vybrať… čo tým chcem povedať … keď ti nebude prvá voľba začína to byt veľký problém … švagriná možno keby jej ide kolegyňa s mužom tak ok, vy sa trochu urazite, budete chvíľu pohnevani ale vzťah z neteri vám to nezmení a koniec koncov by ste možno po pár rokoch aj tak skončili ako “nepísani” krstní vy, lebo kolegovia a kamaráti nemusia byt na veky a za chvíľu sa môžu s kolegyňou prestať vydať 🤷♀️… lenže stalo sa čo sa stalo, švagriná to na rýchlo riešila, domiešala to ako sa dalo a teraz uz čo? Už to musíte brat ako to je, uz sa neoplatí trucovat ani dohadovať, predpokladám že uz je po krste a uz s tým aj tak nikto nič neurobí … áno, švagriná je blbá že zavolala ku kolegyni brata, krory je ženatý a teda logicky ta nemala obísť minimálne s otázkou či by ti to neprekážalo … ale ok, stalo sa, uz sa to nezmení a ty si zbytočne nerob v rodine dusno, neboj sa, kolegyňa nie je naveky, nakoniec budeš ty pre tu malu aj tak bližšia ak budete udržiavať kontakt ;) a manželovi to na oči nevyhadzuj, keby mňa sestra volala za krstnú určite by som ju v tom nenechala aj keby sa môj muž na to mal uraziť
Myslis, ze ti budu zakazovat viest neter k viere? Ci iba si jesitna a potrebujes mat titul “krstna”? Tvoj muz to neriesil a neodul sa preto lebo je to blbost a nemienil kvoli tomu vyvolavat hadky v rodine.
Ona si vybrala kolegynu a aj nam sa stalo ze krstny nechcel aby jeho frajerka bola tiez krstna kedze mali pred rozchodom, tak maju len jedneho krstneho co je normalne mozne, takze nechapem na co do toho tahala tvojho muza. Mohla dat len kolegynu a hotovo,nic by sa nebolo stalo. A minimalne ak by sa mi stala taka situacia tak by som ako svagrina isla za tebou a vysvetlila ti to, aby si sa nehnevala. Ale ja mam pocit ze v poslednej dobe ludia stratili zabrany, taktnost a slusnost sa totalne vytraca a smutne ze aj v ramci rodiny.
Nie je nutnosť volať vždy automaticky par ako krstných. Ja sama mám krstnu a krstného úplne iných ludi, pritom obaja mali manželských partnerov v čase, keď moji rodičia ich požiadali, aby boli krstnými rodičmi mne.
Nie všade to je taky zvyk, proste rodicia si tak vybrali a hotovo. Ja som automaticky oslovovala aj krstnej muža, že "krstný",a opačne(teda krstného otca manželku "krstná") , ale vedela som samozrejme, ako to je.
Tak v pohode by dala za krstného chlapa čo vôbec nepozná, ale teba ako švagrinú dať nechce.. zaujímavé 🤔 ja nie som kresťanka, môj muž je krstný trom deťom (ja som krstný svedok) pre mňa toto vôbec nie je dôležité, ale už len ten princíp by ma mrzel, lebo by mi ukázal ako má švagriná neberie.. neverím že by to iných v takejto situácii nenapadlo..
Mňa napr.dodnes mrzí že kamarátka ktorá nás zavolala na krst svojim synom sa s nami prestala baviť (dôvod neviem) a tak ich ani vyrastať nevidím.. a napr. moju neter ktorej sme boli na krste ľúbim rovnako ako tie netere ktorym som nebola, beriem ich úplne rovnako, sú moja rodina.. ale takáto ignorácia by ma mrzela, hoci premna krst nie je dolezity..
@autorka
@zuzanka.zuzu
Dievčatá, k viere predsa mozete dietatko viest aj bez toho aby ste boli krstné. Zduvat sa kvoli tomu a vydierat manzela hovori len to, ze je to o vasom egu, o vas, nie o tom dietatku. Pretoze nic vam nebrani starat sa o o dieta po duchovnej stranke, vypomahat rodicom.
Máš úplnú pravdu, ja by som to vnímala podobne. Nakoľko vás nebrali ako prvú voľbu, a potom iba tvojho muža, veru by so odmietla. Tak oni si majú právo vyberať a vy (muž) nemá právo odmietnuť? Citila by som sa rovnako ako ty. Koniec koncov, manželstvom ste sa stali jedno telo a jedna duša, tak buď obaja alebo ani jeden. Moj pohľad. Tie komentáre vyššie mi prídu úplne od veci.
Ja som ešte nepočula, že z manželov ide iba jeden.U máš ss to robí tak, že keď je baba alebo muž slobodný, ide za krstného sám. Je to voči tebe neferove a t oj muž by jej mal povedať, že pôjdete bud spolu alebo nik. Ste manželia, nie frajeri....mozno je to staromodne, ale je to manželstvo a ste par
Autorka...Chapem ako sa citis, to iste sa stalo u nas. Ked sa v rodine narodilo mojej prvej dcery krstnemu otcovi syn...mali sme byt krstni my s muzom. Lenze jeho manzelka je inej viery (on bol krstny dcere este ako slobodny a bol nasej viery,potom sa az ozenil a presiel na jej vieru) a tak jeden z krstnych musel byt ich viery, cize zislo z toho, zeby sme boli my ako par. Krstnu mali napokon z jej rodiny rovnakej viery a mojho manzela chceli za krsneho...odmietli sme, pekne sme im vysvetlili, ze ked sa uz tak stalo nech je krstnym otcom manzel tej ktora bude krstna. A tak aj bolo. Aj mojmu muzovi to bolo blbe. Predsa to bola moja rodina a on ako prizeneny mal byt krstny bezo mna .. ja Ta teda chapem. Cloveka to zamrzi. Chapem ale ze aj on je jej brat a nechce aby bola v stichu...ale tak ponukla by som jej, ze nech je ako svedok krstu napr. Nie krstnym. Naoko ze jej to nebude na krstinach pred ostatnymi take neprijemne... Ale bude iba ujo. Krstnu mamu moze mat kludne aj iba jednu..
Nerozumiem, preco sa ma akoze davat za krstnych silpu mocou par.
Ja nie som krstna nikomu a ani realne nebudem, ked sa nahodou sestre podari dieta, maju probpemy, lebo su evanjelici, ja som katolicka.
Moj muz je krstny bratovmu synovi a krstnu dali svagrininu sestru. Normalka. Dokonca, jeden brat volal za krstneho pre dceru bratranca, ktory je slobodny a ani jedneho brata. Krstna je zase svagrinina sestra. Takze krstni su vlasrne kazdy z inej strany rodiny. Ostatni su ujovia, tety...Nikto neriesi.
Áno mrzelo by ma to, áno aj ja by som asi bola jesitna. Ale potom by som si nad tým porozmyslala a uvedomila som si, ze brat je brat a je predsa dôležité, aby svojej sestre pomohol. Napriklad keby moja sestra takto potrebovala pomoc, tak by som jej tiež pomohla a neriešila by som nejaké muzove pocity.
@zuzanka.zuzu a krst je vždy len o viere. Ostatný život je aj o vzťahov v rodine, ale krst je cirkevny úkon.
prečo si ja stále myslím že krstní rodičia preberajú po nejakom nešťastí rodičov za dieťa výchovu ? po lopate - v prípade smrti rodičov krstní rodičia by si mali svoje krstné deti zobrať ako za vlastné a starať sa o ne.... to nie je len o darčekoch na sviatky....
@akbara77 ale byt krstnym je vztah voci dietatu krstniatku, nie voci manzelke. Ta manzelka tiez moze duchovne pracovat s dietatom - kde je problem?
V postaveni? 😉 V tom ukazat sa, kto som?
Alebo mam iny umysel - byt napomocna manzelovi a rodine?
Ja by som to nijako neriešila, nevyžívam sa v oficiálnych tituloch. Pochopila som to tak, že švagriná veľmi chcela mať za krstnú tu kolegyňu, preto nevolala mňa. Ale teda vôbec nerozumiem, prečo by nebola byť krstný rodič len tá kolegyňa sama, načo do toho motať aj brata? Ja mám len krstnú mamu a moja dcéra tiež.
Ja som krstná dvom deťom, mamzel ani jednému. Ajtak ho baby volajú krstný. Teraz v lete budem krstná tretiemu a manžel zas nebude. U nás ke to taký zvyk je krstná z jednej strany rodiny a krstný z druhej. Absolútne by som to neriešila. To sú take blbosti.
Treba si v prvom rade uvedomit co krstni rodicia znamenaju. Je to niekto kto sa o dieta postara v pripade ze by sa nedajboze rodicom nieco stalo a stara sa onho vlastne cely cas od narodenia. To nie su len darceky, to je aj o vychove, navstevovani sa, budovani si vztahu. Naozaj by to mala byt blizka rodina, najlepsie manzelia. Lebo co potom ked su to dvaja ludia z roznych rodin a este sa aj nepoznaju? Co z takych ludi bude mat dieta do buducna? Ved sa pokope ani v zivote nestretnu. Ja osobne by som odmietla byt krstna dietatu spolu s cudzim clovekom a aj k ucte voci svojmu manzelovi by som to neurobila keby ma o to niekto poziadal. Ja osobne si myslim ze aj tvoj muz by to mal prehodnotit.
A urazaju sa tu, ako keby im na tom krste zalezalo. Dieta pokrstia a vacaina potom uz ani do.kostola nejde a nemodli sa. Hlavne, ze dupem, ze musim byt krstna. Toto tie je o tom, ani o darcekoch na narodeniny, meniny...
@vierka0508 hm a čo v prípade že sú to manželia, dajme tomu sestra mami dieťaťa a jej manžel a rozvedu sa ? Krstného už nikdy deti neuvidia. A zas druhý prípad. Krstná mama je mamina sestra a krstný otec je otcov brat. Dieťa bude v podstate navždy v kontakte s oboma krstným rodičmi 🙂
Ja si myslim ze neprehanas…kedze sme uz manzelia tiez by mi vadilo keby nedali za krstnych oboch s uz duplom ked su oni vam..vobec mi neoride ze si mimo ako pisu niektore hore..a presne s manzelom by som si to vydiskutovala ze ta to ranilo. Svagrina nemala davat kolegynu ale teba a ked uz dala ju tak smola a ani tvojho manzela.
@vierka0508 nie, v dnesnej dobe to nie je ani o tom, co pises Ty. Krst je duchovna zalezitost a podstatou krstneho rodica je, ze ma rodicom pomahat vychovavat dieta ku krestanskym hodnotam, viest dieta k viere. Budovat vztah s Kristom! Nejde o pozemske zalezitosti.
Robite ti z toho akesi potencionalne pozemske regentstvo, ci co...🙄.
Aj u nas sa to robi tak, ze 1 krstny je z muzovej strany, vacsinou brat, bratranec, kto koho ma a z druhej strany 2. krstny/a. Ostatnych volaju deti bud teta, ujo, najcastejsie ale len oslovuju menom.
Ono napr aj ja vidim v okolo ze ked je vela surodencov z jednej aj drzhej strany tak je krstnym jeden a krstnou druhy ale je tam rozdiel a to ten ze su to surodenci a nie nejaka kolegyna a plus male potom berie za krsrnych rodicov oboch aj ich manzelov/manzelky aj tak to maju rodicia snimi odkomunikovane..

Autorka, ale popravde úprimne, oplatí sa ti kvôli tomu trápiť? Veruže neoplatí. Chápem ak máš problémy v rodine, dotklo by sa to aj mňa ak by som mala takéto pocity a takéto zvyky. Ale ja osobne nevidím tam extra riešenie.
Muž by odmietol= problém v rodine a aj tak by bol problém že ty si ho donútila a bola by si za zlú..
Možno si myslíš, že keby si krstná tak si viac v rodine. Ale bohužiaľ ak máte zle vzťahy tak podpis v kostole nepomôže 🙈
Neter nemôže za to akú má mamu a ani koho vybrala za krstných. Uvidíš. O pár rokov to nebudeš vnímať ako problém.