Môj muž je alkoholik. Čo mám robiť?
Ahojte,
som asi priveľmi mladá na to, aby som mala takéto problémy, no mám ich 😢 PROSÍM PORAĎTE MI!
Muž má problém s alkoholom, pije KAŽDÝ deň. Niekedy 3 veľké jeden a pol litrovky piva, inokedy fľašu whiskey, minule, keď sme nemali doma alkohol a bolo pokazené auto, zistila som, že vypil tinktúru z medvedieho cesnaku (cesnak naložený vo vodke) 😖
Už máme za sebou toľko hádok o alkohole, že to radšej ani nepočítam.
Vie, že má problém, no má milión výhovoriek, prečo pije. Hlavne, že nie je šťastný na mieste kde sme - iba pred necelým rokom sme sa prisťahovali, že chce ísť preč. Vraj by potom nepil. Lenže dom je rozbúraný, keďže ho prerábame svojpomocne a to sa nedá švihnutím čarovného prútika.
Chcem ísť psychologičke, aby sa na to pozrel niekto nezainteresovaný a povedal mi svoj názor. Je to dobrý nápad? Pomôže mi to?
Čo ste robili vy, keď Váš muž pil a boli ste bezradné? Čo pomohlo?
Moja babka cely zivot pri dedovi trpela, vkuse hadky, bitky, liecenia, krik. Ked chcela odist (s mojou mamou) tak sa vraj zabije atd. Ostala. Nakoniec maju tri deti (tretie, moja teta, sa vydala v 18tich aby ju to dostalo z domu), a babka je s dedom stale. Uz nepije ako kedysi (odkedy mal operovane klby nikam nechodi- cca 7 rokov). Ale kazdy den musi mat dva 1,5l piva bo inac krik ze si pojde vyberat on dochodok a ani tie peniaze babka neuvidi a podobne vydieracky. Kazdy jeden den pocujem jak babka vzdychne ze "jaka sprosta bola ze ona snim ostala", "ze prečo nepocuvala ludi co jej vraveli aky je" alebo "že ona sa musi na stare kolena trapit s takym debilom"................ TO ZNAMENA!!!!!!!!! - kasli nanho! Pokial on nechce, tak ty nic nezmozes.
Ahoj, no je to veľmi vážny problém a hlavne, je to JEHO problém, Ty sa môžeš snažiť ako chceš, ale ak ON nebude chcieť niečo zmeniť, budeš sa len trápiť. Existujú rôzne typy alkoholikov, nie každý sa opíja do nemoty, niektorým stačí určitá "hladinka". Napr. ak staré babky čo si zvykli každý deň dať frťana odviezli do nemocnice a nemali svoju dennú dávku, zrazu chytili absťák.... Takýto človek je chorý, treba sa na to tak pozerať, ale dobrá správa je, že táto choroba sa dá "liečiť" doživotnou abstinenciou. Existujú kluby anonymných alkoholikov, pozri si najbližší podľa vášho bydliska a skús sa tam poinformovať, mali by mať aj psychológa alebo doktora, ktorý sa im venuje a ten by Ti poradil najviac, čo treba robiť. A buď rada, že ešte nemáte deti, to by bolo peklo.
@j.a.n.e.7 Anonymní Alkoholici sú svojpomocná skupina, nemajú doktorov ani psychológov. Všetky skupiny, vychádzajúce z AA sú svojpomocné a žiadni odborníci v nich nie sú. Napríklad na Prednej Hore alebo v Pezinku mávajú také otvorené skupiny, kde prídu ukázať ako funguje program, veľa psychológov ich odporúča, ale nie nie sú nikým zastrešovaní, pod nikoho nespadajú.
@fialovy_safran Moj otec je alkoholik, nastastie mama po 13 rokoch od neho odisla a rozviedla sa ... necakaj tak dlho a bud rada ze s nim nemas dieta ... mna ako dieta to ovplyvnilo v tom, ze som abstinent a aj muza som hladala abstinenta ... vo vseobecnosti mam problem akceptovat ludi co piju alkohol aj ked sa snazim si vtrepat do hlavy, ze nie kazdy kto si da pohar vina je alkoholik ... zivot s alkoholikom je des ... ak chces napis mi IP mozem ti porozpravat detaily od lovenia prazdnych flias zpod gauca az po hanbu teenagera ked bol jeho otec po*taty a po*raty pred panelakom a ty tam prides s partiou kamaratov ... naozaj chces toto pre svoje dieta ktore ani nemas?
Ak je mladý a hanbí sa to riešiť inak, môže mi napísať, ale to dohadujme cez IP.
mila uatokra,vopred pišem,že nemam v zaujme ťa pouočvať,ani sudiť,iba vyjadrujem svoj nazor....manželstvo ma byť o vazjomnej suhre a pomoci v dobrom aj zlom,,,neznamena to však,že si maš nechať pokaziť zvyšok života....tvoj manžel nie je chvalabohu obeťou nehody,alebo važnej choroby kde by si mohla zvažovať či s nim ostať alebo nie...to že pije,je jeho dobrovolna volba a niči tym seba,ale najmä svoju rodinu vratane teba.....alkoholik si vždy nejaku vyhovorku najde prečo pije....pokym sa on nebude chcieť z toho dostať ,ty mu nepomožeš....pomož sebe a odid.... dajte si pauzu a možno si uvedomi a prizna si že je alkoholik....maš pravo byť šťastna,pretože maš iba jeden život....
Urcite chod k psychologicke. Pozri si stranku liga za dusevne zdravie stranky anonymnych alkoholikov precitaj si stranku zachytka.sk tvoj muz je zavisly psychicky aj fyzicky. Pracuje? Ono okrem psychiatrie a liecby unho a abstinencie unho nie je pomoc. Mate deti? Uprimne ak nemate nerob si ich daj mu ultimatum ze sa musi ist liecit a abstinovat cely zivot ak nie opustas ho v momente. Drzim palce
my sme aj dieťa mali, aj tak som to zdala veľmi rýchlo. najväčší problém bol ten, že ten môj bol neskutočne agresívny. S každým sa bil, šoféroval opitý - to bolo bežné...nie s takým človekom som žiť nedokázala. odišla som od neho aj s dieťaťom. Je to už dávno, ale neoľutovala som to nikdy....
@barborazilina presne viem o com hovoris, moja mamka sa nerozviedla zil s nami pokial nezomrel, aj ked ku koncu uz vladat nepil. Nemam dobre spomienky a presne tak ako ty pises hladala som abstinenta, resp cloveka co pije ked uz tak dobre cervene vino ako pozitok a nie preto sa ozrat.
@fialovy_safran mojko návrhmi mu liečenie ak naň nepôjde zbal svojich pár svestiek a choď od neho preč bude to len horšie .... aby ťa nezačal bit ... On svoj problém neprizná a budes trpieť len tí a neskôr aj detičky nájdi si iného chlapa čo je chlap a nie troska závislá na hocicom v čom je nejaký alkohol však chlapov je spústa a vihovorky tipu on je nešťastní na tom mieste kde ste to je úbohé len aby mohol piť však je chlap a nie malé ufnukane decko...
dovol aby som ti povedala svoju skusenost..hned po svadbe po mesiaci som prisla ze ma podvadza..po roku zacalo pivko kazdy den 5x politer palenka cigarety kazdy bozi den! vyustilo to do hadok a potom ma 6x fyzicky napadol a znasilnoval..utekala som k nasim ked zaspal sviniar. nasi taktiez nevedeli ze som bola u nich a raz som musela prespat v drevarke v zime lebo na chcel zabit noz na stole to bolo jeho :'(
@katkaluky89 no ked si prisla po mesiaci na to, ze ta podvadza, naco si s nim bola este dalsi rok???
A preco si neodisla po PRVOM napadnuti a znasilneni???
boze zeny, to ste fakt take masochistky niektore????
@obsadenemeno prečítaj si na túto tému niečo o Štokholmskom syndróme. Týraná žena aj keď od muža odíde, veľmi často sa k nemu aj vráti. Tam sa vytvára závislosť. Dobrý film na pochopenie je aj Týraná.
@deti95060810 a ako to s nim dopadlo? super ze si odisla
@mandala77 poznam Stokholmsky syndrom. Ale slecna tuto pise ze uz PO MESIACI zistila, ze ju podvadza. Nemusela to nechat zajst az tak daleko, k bitkam a znasilneniam.
Chyba je v tom, ze mlade zeny su este stale vychovavane vo viere, ze bez muza po boku neznamenaju nic. Ze lepsi hocijaky manzel, ako ziadny manzel. Ze "ona ho zmeni". Ze takto to ma byt, ze slubila "v dobrom aj v zlom". A ze "mat chlapa" je jediny ciel v zivote. Ani rodicom sa nepriznaju. Ake smutne.
Ach jo. Ja by takym chlapom gule rezala. 😠
Ak sa máš čoilen trochu rada,odíď od neho. Ani sa neobzeraj späť. Zničí Ti život. Viem,nečíta sa to dobre,ale nemáš nad čím rozmýšľať. Si mladá,deti nemáte (chvalabohu že nie s alkoholikom). Budúcnosť máš vo svojich rozhodnutiach.
@juliet86 oženil sa druhý krát, našiel si jednu rozv ženu s 2 deťmi, mali spolu ďalšie 2, ale on sa aj napriek tomu nezmenil. Agresívny je stále a keď si vyžere tak 100 krát viac. myslím, že ona pri ňom poriadne trpí...jedna známa býva blízko nich a povedala mi, že tam je niekedy poriadne ródeo.. o nášho syna nejavil nikdy záujem, takže nie sme v kontakte. chlap má z toľkého alkoholu zdr, problémy - podžalúdková žlaza...
ja som si založila rodinu tiež, máme ďalšie 3 deti, postavili sme si dom a žijeme si svoj život. syn je vo 4 ročníku na aplikovanej mechanike - VŠ. ocinko asi nebude nadšení, ale syn dostal ponuku od školy či by nechcel pokračovať na 3 stupni VŠ....A prečo nie, však to je synove rozhodnutie, na otca nemusí brať ohľad - ani on nebral na syna nikdy ohĺad. Syn sa musel v 18 r. s ocinkom súdiť o výživné...Nie sú spolu v kontakte, syna vydedil....
Ďakujem Vám všetkým za odpovede!!! Nebola som na internete, tak som nemohla reagovať. Ono je to tak, že je pravda, že už s pitím aj fajčením raz prestal...keď sme sa sem nasťahovali. 3 mesiace nič, bol šťastný ako blcha. Potom ale prišla moja mama - jeho svokra s kamarátkou, vynervovali ho a zapálil si a kúpil pollitra. Začali nám dochádzať peniaze, bolo toho na nás strašne veľa naraz, on to nezvládol. Keď si vypije, nikdy nie je agresívny - VÔBEC. Práve naopak. Neopíja sa do nemoty...NIKDY. Vždy len do určitej hladiny, keď sa mu ešte ani jazyk nepletie. Fakt sa čudujem často koľko toho zvládne! Každopádne úprimne som sa s ním porozprávala, bolo mu to veľmi nepríjemné - podľa mňa sa hanbí a zároveň bojí, že ho oberiem o to, čo tak zbožňuje...promile. Ale bol slušný, priznal si chybu. Každopádne ja idem teraz na mesiac až dva k mame, on bude zarábať peniažky a chodiť ma navštevovať. Hlavne tie peniažky sú teraz totiž problém, presťahovali sme sa, prerábali...nemáme hypotéku tak nás nič netlačí a zatiaľ sme nemali robotu. Kdežto tam, odkiaľ je má práce a dobre zaplatenej habadej. Takže to urobíme takto, aby sme mali zas na rozbeh nejaké peniaze a potom hor sa do hľadania práce tu, keďže zatiaľ sme na to popri prerábaní domu nemali čas. Takže bude mať možnosť sa ukľudniť s pitím, keďže robiť bude fyzicky a tvrdo, nebude môcť chľastať. Povedala som mu aj, že o tom oboznámim jeho mamu aj kamarátov - ako na tom je. Nie pre hanbu ani nič podobné, preto, aby ho v pití nepodporovali, aby ho nevolali piť, aby pred ním nepili, aby nemali doma alkohol, keďže teraz bude nejaký čas naspäť doma. Bol z toho dosť neštastný, že im to chcem všetkým povedať, no problém treba riešiť a do kaše sa môže dostať každý a ponižujúce na tom nie je nič, keď si to človek prizná a poprosí o pomoc. Zatiaľ aspoň takto, uvidíme, kam sa to vyvinie.
@fialovy_safran ahoj. Uprimne znies ze ho lubis a hladas moznosti co ako dalej......
Prosim ta precitaj si nieco o spoluzavislosti napr na zachytka.sk pretoze si spoluzavisla! Riesis jeho problemy ochranujes ho pomahas mu vysvetlujes a ospravedlnujes. Obvinujes okolnosti a ine osoby z jeho zlyhani.... to nevadi ze nie je do nemity ci agresivny ci sa mu nepletie jazyk..... su styri druhy pitia alfa beta gama delta.... je velka sanca ze bude mat problem pracovat skrz pitie. Musis si uvedomit ze on je chory a zavisly a nevie/nechce sa zbavit alkoholu. Este je zavizly aj od nikotinu a ma to prepojene......
Neotehotni s nim. A uvedom si stresov problemov chorob ma kazdy vela v zivote. On bude pri nich vzdy siahat po alkohole a tym situaciu este zhorsi. Chapes? Je to psychicka diagnoza. Mate problem s peniazmi s byvanim takze riesenie alkoholu pocka. On ak chce pit a on chce put bude aj ked vsetci kamarati a rodina ho nepozvu na pivo aj tak bude. Ty musis pochopit ze to aj neni ich uloha. Zdravy clovek je v tomto svojpravny. On nie. Zostavanim s nim samu seba odsudzujes na zivot s alkoholikom. Keby to bol heroin je to v poriadku? Samu ta prekvapi kolko zvladne no to je desive. Predstav si vsetok alkohol co do seba nalial uz. Predstav si co to robi s mozgom s pecenou atd atd
tak ak môžem, prispejem aj ja. Utekaj od takéhoto človeka a to rýchlym krokom - neobzeraj sa dozadu. Zachráň seba kým nemáte deti. Potom by si s ním zostala kvoli nim a tým by si sa zabila. Mám už svoje roky a za sebou život s takýmto človekom. Síce neskoro ale oslobodila som sa od neho a teraz žijem život kľudný, štastný. Hnevám sa sama na seba, že som to nesekla oveľa skôr - ale brala som "ohľad na deti". A to bola veľká chyba. Ja aj moje deti sme štastné teraz. A paradoxne u detí som tým, že som žila s ich otcom - alkoholikom vybudovala medzi nimu barieru. Stretávajú sa málo, teda skoro vôbec. Život s alkoholikom je ťažký a naozaj vo väčšine prípadov bez štastného konca.
Jasnee..je nestastny, nasrala ho svokra, on nic nezvladala a bla bla bla.. Co si myslis, ze ked teraz spolu chvilu nebudete ze hned prestane pit? Nebud smiesna. A to ze bude pracovat, ved hovoris ze sa nespije do nemoty tak aky to je prenho problem ozrat sa a ist rano do prace? Samozrejme ze si akoze priznal chybu a ma od teba pokoj na chvilu. Odides a bude si robit to na com je ZAVISLY. Nechapem teraz celkom kvoli comu si to pisala, ked ho len obhajujes ved ho vykopni na liecenie a nie recicky a oboznamit o tom pol mesta, co je male decko ze ty budes chodit za rodinou a jeho priatelmi aby mu nedavali alkohol?! Viem ze to myslis dobre ale podla mna to je na hlavu. Prepac, ale ta predstava dennodenne chlastajuceho chlapa a este k tomu bez roboty a bez penazi !!! Vo mne vyvolava neskutocnu zlost. za co pil ked nemate peniaze? Mozes ho lubit, ale rozmyslaj realne. Nikto ti tu nechce zle.
lahka odpoved - odist, kym este nemate deti, potom to bude inak drsne...
Uteč,kým je čas. Nepozeraj späť. Nechaj si poradiť,každá jedna čo ti píše,aby si odišla vie,aký život by si mala,kebyže zostanete spolu.
ja mam pocit,že autorka s nim aj tak ostane...možno sa spamata,ked bude neskoro.Nepoučitelnost je v mode,takže vela stastia do buducna
určite by som s alkoholikom vo vzťahu neostávala, aj keby sa liečil... vyliečený alkoholik je stále abstinujúcim alkoholikom, nikdy nebude takým, akým bol pred závislosťou. Vo vzťahu s niekým je vždy určité riziko že to nevyjde, toto (alkohol) je riziko navyše a poriadne veľké. Zvlášť v prípade, že ešte nemáte deti... Ale je mi jasné, že všetko čo ti niekto povie, budeš filtrovať cez svoju optiku... ešte nie si tam, aby si si toto uvedomila, skutočne uvedomila... bohužiaľ ☹.
Ja práve odchádzam od takého muža, boli sme spolu 17 rokov, alkoholikom je možno 5 rokov, tieto veci sa vyvíjali u neho veľmi nenápadne. A aj teraz je ešte stále "nenápadný" alkoholik... nebije nás a netýra... ako sa on sám vyjadril v reakcii na môj plánovaný odchod. "Len" hladinkuje, udržiava sa takmer dennodenne v hladine alkoholu. A pomaly sa to zhoršuje - ja však nemienim čakať, kým padne na úplné dno... kvôli deťom a hlavne kvôli sebe...
Alkohol je metla ľudstva....ak neprestane piť úplne t.j. odmietanie každého jedného pohárika , problém bude vždy! Zazila som už viaceré prípady!Takze ak neprestane , musíš prestat Ty s nim žiť.Inac budes mat život plný bolesti.😒

Ak manžel nevie pomenovať problém slovom alkoholizmus a nepotrebuje sa liečiť, veľa nevyriešite.