icon

Môj muž je lakomec

sashulka
19. júl 2016

Ahojte, za mojho muza som vydata 6 rokov, ja mam 31, on 40. Vzdy bol sporovlivejsi, ale co vystraja poslednu dobu uz nezvladam. Co je vsak najdolezitejsie, neviem ci je chyba vo mne alebo v nom a s rodinou sa hanbim o tom hovorit. Mame tri a pol rocnu dcerku s ktorou som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov ale chodi do skolky a ja na polovicny uvazok robim. Muz je sukromny podnikatel, nedavno sme sa prestahovali do rodinneho domu. Do prace mi nechcel dovolit ist, aby nemal viac povinnosti s malou (ale moc toho veru cele dni nerobi) a tak sme sa dohodli na polovicnom uvazku. Od kedy vsak robim (tri mesiace) nuti ma polovicou prispievat na vsetko, odisli mi gumy na aute-musela som si ich kupit sama (resp ich jemu splacam po 30€), pokazil sa mi iphone-za vlastne som si kupila novy atd atd, skratka do koruny miniem mesacne vsetko, lebo platim malej skolku 130 € mesacne, robim domov nakupy a skasiruje ma uplne za vsetko. Neviem mu vysvetlit ze z polovicneho platu to nejde a moze byt rad, ze mi nemusi davat, este mi berie??? Nadava mi ze nekupujem domov nabytok atd ale ja fakt to z platu neviem pokryt.. Podotykam, ze kym som bola na regulernej materskej robil to iste- robil sice viac nakupov domov ale vsetky moje naklady som si musela hradit sama, dovolim si povedat ze za celu matersku mi nedal do ruky ani euro, musela som preto vymyslat vsetko mozne, aby som si z domu na seba zarobila. On sa ma pri tom dobre, nudzou netrpime, teraz sa chce ist potapat na maldivy za kopec penazi (s tym ze ja s malou budeme doma) pretoze on si to zasluzi a postavil nam dom... Je to ok? Som vadna ja alebo on?

katarinapekna
21. júl 2016

@timea7 no lebo to nebude také zle, preto 😅 a ženy ostavaju aj v ovela onakvejších vztahoch, zas toto je standard, ktory mna teda nijako neprekvapí, resp. mna už nič neprekvapí 😀

katarinapekna
21. júl 2016

@mircalla ja som sebec, takže ja sa spolieham vždy sama na seba lebo len to je isté, nič iné....a ja manželstvo neuznávam, takže sa k nemu nebudem vyjadrovať, snad okrajovo, aby bola pointa pochopená...hruby príklad - ak mam co jest, kde byvat a dieta tiez v tomto smere nestrada, to znamena, ze základne podmienky su pre matku a dieta splnene, nebudem sa zamyslat nad kadernikom, drogeriou a podobnymi sračkami, ktore mi netreba, ked na to nemam...asi tolko

mircalla
21. júl 2016

@katarinapekna no ja som tiez neni fanusik manzelstva, tiez sa snazim byt na tom tak, aby som nemusela byt na nikom zavisla (prave kvoli detom), na druhej strane ale uznavam, ze manzelstvo moze niekomu fungovat (zato, ze mne vztahy nevysli, inemu mozu) a tiez su v zivote situacie (dufam, ze sa im vyhnem), ked sa len na seba spolahnut nemozes, napriklad ta vyssie spomenuta

katarinapekna
21. júl 2016

@mircalla pokiaľ budem zdrava, tak sa na seba spolahnuť možem a vlastne len to jedine si želám, lebo nemám na výber...borisa kollára som ešte nemala tu česť stretnuť, takže kopem sama za seba, inak sa mi to neoplati

hvolkovamirka
21. júl 2016

@mircalla len ten niekto komu to ide zvladat manzelstvo bez vacsich problemov by nam mohol prezradit to tajomstvo stastia 🙂

majaxy
21. júl 2016

wau, tiež by som chcela byť niekedy taká sebecká, ale ja som zas opak, rodinne založená, a lúbim pomáhat čo možno nie vždy je žiadúce

majaxy
21. júl 2016

@hvolkovamirka ja som ho prezradila a funguje...

apolka77
21. júl 2016

@katarinapekna vies napisem ti to hrubo tak to neber osobne 😉

- niektorym ludom staci v tomto zivote len zrat, spat a srat-
to su ich zakladne podmienky pre zivot...nenazvala by som to egoistom ale minimalistom...mne toto nestaci, nie som predsa zviera...

ja aj ked na to nemam, tuzim po kadernikovi, drogerii, satoch,knihe, kine...kave s kamoskou, ci dovolenke pri mori...povazujem to za obycajne veci ziadny luxus..

katarinapekna
21. júl 2016

@apolka77 ale ved to je v poriadku, to je celkom prirodzene....ked už minimalizmus, tak ja to vidím podobne, ale! treba zvážiť priority, ked niekto na niečo nemá, tak príklad - tento mesiac naqpr. kino s detmi, kupim si jedno tričko a druhy mesiac si kaderník, treti mesiac, toto, štvrty mesiac hento a tak nejak...nieže kažýdý by chcel všetko hrrr naraz a neni začo...a bludny kruh nestastných trosiek zacina...ja nepisem o sebe, filozofujem nad zivotom vo všeobecnosti

timea7
21. júl 2016

@hvolkovamirka ak môžem ja, mala som pred očami dve krásne manželstvá - mojich rodičov a mojich svokrovcov. Čo som si všimla - v oboch panovala úcta jedného k druhému, vždy a za každých okolností. Veľa sa spolu smiali, trávili spolu kopu času, ale mali aj priestor na svoje koníčky a aktivity. Nikdy nikto z nich nemal pocit, že zarába málo, alebo že ten druhý dáva do rodinného rozpočtu (spoločné financie) viac, lebo ako zažili moji rodičia, situácia sa otočila a to sa môže stať v ktoromkolvek vzťahu, že jeden začne podnikať a darí sa mu super, alebo že druhý ochorie a ostane na ID. Nezabúdali na drobné prekvapenia ani po 40 rokoch spoločného života a ženy o seba dbali, aj keď nemali také možnosti, aké sú dnes. A ženy si nenaučili mužov, že budú okolo nich skákať a pre mužov bolo normálne, že sa podieľajú na fungovaní domácnosti a výchove detí. Bolo tam máličko frfľania, výčitiek, ale veľa smiechu, pohody. Ja mám z niektorých tém tu na MK pocit, ako keby manželia, alebo partneri spolu bojovali 😒 😒 😒 😒 . Jedná sa o prkotiny, ale kazí to ovzdušie. Asi toľko, ale tá úcta je asi základom, aj keď láska časom mierne vyprchá.

mircalla
21. júl 2016

@katarinapekna ale ano, to dava zmysel. ja som si seba uz dlho nekupila nic, proste v tejto situacii nemozem vyskakovat ako kedysi ked som si lietala po svete po dovolenkach. uz par mesiacov kupujem oblecko aj deckam v bazari, som rada, ze im urobim daky program. daco ako osobne vydavky nepoznam. este aj po knihy si chodim do kniznice, je mi luto dat peniaze na novu knihu. ja som riadne ubrala z toho standardu, a nehanbim sa to. momentalne na lepsie nemam, mala som kedysi, mozno este niekedy mat budem. kebyze teraz zijem ako predtym,uz mam na krku exekuciu

marcelatje
21. júl 2016

@katarinapekna ja síce nepotrebujem aby ma živil muž, ale ak by som zarábala menej dosť by mi vadilo keby som ja žila z 250,- EUR a on z 2 000,- 🙄
Mám takú kamošku.......potrpí si na pracháčov...raz sa mi tak chválila že ona ešte "chudobného" chlapa nemala. Na moju priamu otázku čo z nich mala odpovedala pravdivo že nič..........nič.......jeden jediný jej raz priniesol magnetky s logom nejakého hotela v ktorom prespal na služobnej ceste.......ona celá bez seba ako na ňu myslel a priniesol jej darček.......... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 žiadny záujem, smsky, pozornosti nič...len keď bol v meste tak jej zavolal a ona sprostá, zaľúbená s vidinou života po pracháčovom boku naklusala ako prešľachtený mopslík ktorý kvôli škuľavým očiam prehliada realitu......na rovinu som sa jej povedala že s ním trtká za magnetky.......nemá to s témou nič spoločné, ale tak som si na to spomenula keď si písala že žena má žiť zo svojich 250,- EUR a má byť rada že má strechu nad hlavou 😕 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

katarinapekna
21. júl 2016

@mircalla nezabudni,že najlepšie veci v zivote su zadarmo....dlho som tomu nevedela prist na chut, ale s pribudajucim vekom je to tak, uznavam a zijem tou vetou kazdy den 😎

bodka13
21. júl 2016

@katarinapekna ale zakladateľka na tie "sračky" má ...len keby to nechala na muža tak ich nepotrebujú ,stačilo by pláchať v čistej vode, riad umývať iba v horúcej a podobne ..a tu je ten kameň urazu : ak to platí ona, používa to aj on ...ak by to mal zaplatiť on už to nie je potrebné
Načo ti je potom partner, ak sa na neho nemchceš spoliehať ? veď vzťah je aj o vzájomnej podpore,opore,porozumení ...či ? urobil mi dieťa tak sme ON a Ja+dieťa, nie všetci spolu ?

@hvolkovamirka hmm...vzťah,partnerstvo,manželstvo je o komunikácii,tolerancii,úcte a hlavne kompromisoch ...no nie až tak,že jeden udupe toho druhého
@majaxy môžeš vysvetliť "ľúbim pomáhať" ? komu? prečo ? ...mám partnera lebo sa ľúbime, chceli sme rodinu tak ju máme a ja mám teraz "pomáhať" aby všetko fungovalo ? spolu musíme konať a správať sa tak ,aby to fungovalo

katarinapekna
21. júl 2016

@marcelatje takto...bud zijem sama a vystačím si s tym co mám, alebo mam chlapa, z ktoreho mám financný osoh...ina cesta u mna neni...resp. to som tym chcela na margo tejto temy povedat...tot vsjo

majaxy
21. júl 2016

@bodka13 ja lubim pomahať iným ludom, rodine, ked si nevedia sami pomôct, finančne ani veľmi nie, ale poradiť ano

bodka13
21. júl 2016

@katarinapekna z príspevku o 20:51 som prekvapená...časť vety od "alebo mám chlapa...." na mňa totiž kuká vypočítavosť ,alebo som to zle pochopila...či to vysvetľuješ správanie zakladateľky ?

sissmiss
21. júl 2016

@bodka13 mohla si ma teda oznacit. Ja som nereagovala na zakladatelku, len na apolku. Podla mna to ma zakladatelka fest zle. Jej muz sa sprava ako nevyzrete decko, zije si svoj staromladenecky zivot, ma svoje peniaze, svoj klud, postavil dom ktory este stale moze "upratat" do firmy a podobne...a ona sa mu stara o dieta, domacnost a este to aj financuje. Mne oci nekole kolko ona zarobi. Ak sa manzel ktory dobre zaraba financne nepodiela na chode domacnosti, tak je jedno kolko ona zarobi, on sa sprava ako chumaj. Jej prijem je jej vyhoda v tom, ze je schopna sa uzivit sama a teda ak by sa rozhodla od neho odist, ma o starost menej, to si mnohe v podobnej situacii nemozu dovolit.
Mnohe radia rozhovor...existuje moznost ze o tom s nim este nehovorila ale to by bolo skor zvlastne keby nie. Podla mna jedine dotiahnut ho do poradne a nech mu to este dakto dalsi skusi vysvetlit... Ale ak je to lakomec povahou (nechava platit kamaratov, narodeninove dary v hodnote par eur aby si vela neminul) tak ja to velmi ruzovo nevidim. Mozno ak ma nejake super kvality, ako otec, ako manzel, tak si zaistit nejako odkladat peniaze na casy keby bolo zle. Ale inak mne to pripada na rozchod. Najviac mi tam rezonuje to splacanie pozicaneho...

majaxy
21. júl 2016

@bodka13 Ano, snaž sa aby tvoja rodinafungovala a hotovo

bodka13
21. júl 2016

@majaxy aha...no ale to,že ja poradím svokre ako upiecť buchty podľa mňa nie je základ toho,že budem mať šťastné manželstvo ....mala by vládnuť harmónia najmä medzi manželmi/partnermi , v našej rodine ...

@sissmiss rozhovorov majú isto za sebou veľa (neverím totiž,že by sa k tomu nikdy nevyjadrila,nevykričala mu to ), alebo možno jej monológov no bez posunutia sa k lepšiemu ...

katarinapekna
21. júl 2016

@bodka13 neriesim zakladatelku a jej správanie, len konstatujem, ak sa mam natahovat v zivote s chlapom, tak urcite to nebudem robiť zadarmo, zadarmo mam okolo seba iné veci, ktoré ma tesia a davaju zmysel

sissmiss
21. júl 2016

@apolka77 mas pravdu, v rychlosti som sla do skratky. Malo to skor byt ze myslim si ze nechapes takych ludi ktori setria lebo musia. Ze mozu nebyt stastni, ale skor pre to ze maju zavazky a nie su slobodni. Ale ze niekedy nastane taka doba ze clovek musi setrit. Aj mna zivi moj muz, a nemusim hovorit pri minani o polovicu nizsiu sumu nez real, a tiez si myslim ze je to tak nejako jeho povinnost postarat sa o mna pocas toho ako ja piplem nase deti (povinnost vo vyzname ze je chlap a toto povazujem za chlapske spravanie, povinnost charakterneho chlapa), alebo kedze nase prijmy aj pocas mojej prac.cinnosti su diametralne odlisne, takze nielen pocas materskej som malo prispievajuca. Ale zrovnala som sa s tym. Takze nase pozicie su podobne.
Moja reakcia bola na to setrenie. Od teba to vyznelk akoby taki ludia co musia setrit boli nejaki horsi alebo nevedeli ako dobre zit alebo co. A to som myslela ze lahko sa hovori ked mas z coho zit.

sissmiss
21. júl 2016

@bodka13 podla seba by som povedala ze mnoho...ale mam kamosku ktora zije podobne ako zakladatelka a ona sa neozve. Dava sice najavo ze je nespokojna ale ziadne debaty ani vykricanie. Jednoducho je taka povaha ze ked je na nu on sprosty, ona je skor paralyzovana a neozve sa. Vraj sa kvoli comusi kedysi ozvala a jeho to uplne sokovalo, ze zostal nemo stat. Ona sa neozyva lebo vraj to nema vyznam ☹

bodka13
21. júl 2016

@katarinapekna aha...pochopené 🙂

mircalla
21. júl 2016

@sissmiss zazila som obe - aj casy, ked som mala peniaze na 2 krat rocne dovolenku na druhy koniec sveta (vlastne), aj teraz to druhe, ze musim velmi setrit. na jednej strane citim dost tlak a stres, na strane druhej som zistila, ze kopec veci vobec vobec nepotrebujem (rozhodne nepotrebujem kazde leto 10 novych triciek) a najma ma to naucilo trochu pokore. takze to beriem ako dobru skusenost.

sissmiss
21. júl 2016

@mircalla ja som bola uz aj tak zle na tom ze som nemala moc na jedlo 🙂 Dieta som dala na prazdniny k mojim rodicom aby nemala nudzu. Mne to velmi k uslachtilosti nepomohlo. Trvalo to nekonecne dlho (aj ked to bolo len par mesiacov) a boli s tym spojene strasne stresy skrz byvaleho ktory mi narobil vela problemov. To obdobie bolo hrozne. Pracovala som a nemala som z toho nic lebo som splacala cudzie dlhy ktore na mna hodil, kazda rada od pravnika bola draha a nic mi nepomohla, bola som ako v pasci z ktorej sa nedalo von lebo tam bol tiger a cakal 🙂 Odvtedy sa na chudobu pozeram inak. Iste ze tie moje okolnosti mohli zavazit a uskromnit sa je ine v dobrom vztahu kde su si partneri navzajom oporou a ine ked neviem ci nedostanem infarkt zo stresu a mam fin.zavazky voci inym (zamestnanci) a ziadne peniaze a ani perspektivu...

apolka77
21. júl 2016

@sissmiss o.k asi to tak vyznelo, tiez som pisala rychlo.
V skutocnosti sme s mm zacinali nie ze od nuly ale od velkeho minusu...ako som pisala na zaciatku bol chudobny jak kostolna mys to ja som na tom bola lepsie,,,viem co to je nemat alebo kazdu korunu otocit 10x...ale mame stastie, ze sa v praci uchytil, ze je stedry a peniaze v jeho zivote nehraju prim..rad mi dopraje, posiela kade tade..
no ja by som mu tiez nemusela hovorit polovicu ceny ale on potom o tom tolko filozofuje ze stracam nervy..ale urcite nie je naivny trtko a tusi ze som zaplatila viac....to uz je taka zenska strategia, aby sa zbytocne nerozculoval.... 🙂

sissmiss
21. júl 2016

@apolka77 caro pisaneho textu 😀
hlavne ze sa lubite a ze vam to tak obom vyhovuje 🙂

mandala77
21. júl 2016

@apolka77 mňa úplne zrazil Tvoj komentár, nielen to, čo si napísala ale aj ten štýl:

niektorym ludom staci v tomto zivote len zrat, spat a srat-
to su ich zakladne podmienky pre zivot...nenazvala by som to egoistom ale minimalistom...mne toto nestaci, nie som predsa zviera...

Nemáš absolútne pojem o minimalizme. Som aj tu na MK v skupine minimalizmus a ani raz som podobný komentár na ľudí, ktorí žijú konzumne a sú zahltení vecami a plastami nevidela. Len to je rozdiel v myslení.

Túžby ľudí často ničia. Lebo im nič nie je dosť. A stále potrebujú niečo nové.
Človek nikdy nenájde uspokojenie vo vonkajších veciach, aj keď sa to tak môže javiť.

marinablue
21. júl 2016

@hvolkovamirka Ja ti prezradím naše tajomstvo šťastia. A náš recept na šťastné manželstvo. Sme milenci a najlepší priatelia zároveň. Keď sme sa zoznámili boli sme hlavne milenci. Keď prišli deti boli sme viac priatelia ako milenci a teraz na "staré kolená sme rovnako priatelia ako milenci" 🙂