Môj muž je lakomec
Ahojte, za mojho muza som vydata 6 rokov, ja mam 31, on 40. Vzdy bol sporovlivejsi, ale co vystraja poslednu dobu uz nezvladam. Co je vsak najdolezitejsie, neviem ci je chyba vo mne alebo v nom a s rodinou sa hanbim o tom hovorit. Mame tri a pol rocnu dcerku s ktorou som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov ale chodi do skolky a ja na polovicny uvazok robim. Muz je sukromny podnikatel, nedavno sme sa prestahovali do rodinneho domu. Do prace mi nechcel dovolit ist, aby nemal viac povinnosti s malou (ale moc toho veru cele dni nerobi) a tak sme sa dohodli na polovicnom uvazku. Od kedy vsak robim (tri mesiace) nuti ma polovicou prispievat na vsetko, odisli mi gumy na aute-musela som si ich kupit sama (resp ich jemu splacam po 30€), pokazil sa mi iphone-za vlastne som si kupila novy atd atd, skratka do koruny miniem mesacne vsetko, lebo platim malej skolku 130 € mesacne, robim domov nakupy a skasiruje ma uplne za vsetko. Neviem mu vysvetlit ze z polovicneho platu to nejde a moze byt rad, ze mi nemusi davat, este mi berie??? Nadava mi ze nekupujem domov nabytok atd ale ja fakt to z platu neviem pokryt.. Podotykam, ze kym som bola na regulernej materskej robil to iste- robil sice viac nakupov domov ale vsetky moje naklady som si musela hradit sama, dovolim si povedat ze za celu matersku mi nedal do ruky ani euro, musela som preto vymyslat vsetko mozne, aby som si z domu na seba zarobila. On sa ma pri tom dobre, nudzou netrpime, teraz sa chce ist potapat na maldivy za kopec penazi (s tym ze ja s malou budeme doma) pretoze on si to zasluzi a postavil nam dom... Je to ok? Som vadna ja alebo on?
tak ako každá téma aj táto skoro upadne do zabudnutia a ženy budú potrebovať nový podnet, ku ktorému by sa mohli vyjadriť. Zo zotrvačnosti ešte chvíľu pôjde.
V jednom príspevku napísala toto: "fizycky ma netyra ale psychicky ma veru trapi strasne. Trpim uzkostami, zle spim atd, nebudem sa rozpisovat.. "
Ja jej držím palce. Urobila veľmi dobre, že sa z diskusie stiahla.
v kazdej diskusii sa autor velmi skoro stiahne, nebude si predsa sypat popol na hlavu...resp. autory ocakavaju radu nad zlato, ktora neexistuje..pohladenie ega a dokaz ze postupuju spravne
nepotrebuju pocuvat nazory inych ani ich to vlastne nezaujima tak neviem preco sa tu niekto pasuje do roly psychologa..ci nebodaj mame mat vycitky svedomia ze sa autorka kvoli nasim nazorom stiahla??? ci tahat jej medove motuzy popod fuzy?
stiahla sa tak sa stiahla.. jej problem..
treba si vsimat aj komu je prispevok adresovany..to, ze niekto vytvorí temu este neznamena, ze kazdy prispevok musi byt adresovany jemu...o tom je diskusia..aspon podla mna.
@apolka77 ja som sa pytala len z toho titulu, ze niektore ju nazvali rovnakou, vypocitavou, zlatokopkou atd. ja si to nemyslim. keby bola, tak netaha tolko zo svojho platu.
pre nic ine. pristup k tomu mas spravny, autorke ta spravna "drzost" - davam to zamerne do uvodzoviek, nakolko je to uplne normalne zrejme chyba, mne tiez. myslim, ze to ze je zvyknuta na nejaky standard, preto nie je horsi clovek.
@bodka13 ci sa to da. z vlastnej skusenosti (skusila som vsetko) normalnou cestou a dohodou neda, aspon u mna to neslo
Rozpravala si sa snim o tom niekedy? My mame spolocny rozporcet vsetko hradime spolocne a to moj manzel ma o x-nasobok vyssi prijem a bere ako poctu ze sa moze o nas starat. Skus mu povedat ze sa ti to nepaci
@apolka77 a prečo by nemohli byť štastní ked šetria? ty im vidiš do hlavy? každého teší a robí šťastným niečo ine....kdesi v polovici diskusie tu autorka písala, že si nemože? alebo niečo v tom zmysle kupit ani vanish, či tu somarinu do wc, čo visí, resp. že pre jej muža je to blbosť, napr. aj pre mna, ale to nemá nič spoločne so šetrením alebo s lakomstvom....jednoducho maju rozličné pohľady na vec, financie a priority...
@apolka77 autorka vie, ze nepostupuje spravne a je pasivna. aspon podla mna. nazory su jedna vec, ci su objektivne je vec druha. vo vztahu nie je stastna, lebo v nom taha za kratsi koniec. neni to len o financiach. je ta submisivna, a vie to. tazi ju to a celkovo vztah s manzelom, ktory sa prejavuje ako ten, co za kazdu cenu chce kontrolovat situaciu. nepaci sa jej to. to nie je len o peniazoch, ale o tom, ze ten manzel si stratka tie peniaze automaticky zoberie a je mu jedno, ako to vnima, ako sa citi. Akoby na jej nazore ani nezalezalo. zjavne chce mat vsetko podla seba, neriesi veci vzajomnou dohodou, tam je hlavny problem
ja tu preto odpovede na svoje problemy nehladam. viem, ze urcite percento nazorov by bolo velmi prinosnych, zvysok by bolo komenty - preco si, naco si, ako mozes a posledne by bolo uplne prekrutenie situacie pripadne obvineniam. naco mi to je dobre? 🙂
@katarinapekna
@mircalla myslím že tok celej diskusie zmenila výška ich príjmov, na Slovensku sa úspech žiaľ neodpúšťa...
preboha zena, ten prispevok bol adresovaný nie tebe, nie autorke, ale sissmis, ktora prekrutila zmysel vety
...a ked si to aj myslim mas s tym problem? je to moj nazor ty mas iny tak klud... 😎 o nicom nikoho nepresviedcam...iba ak, tak samu seba...asi ako kazdy v tejto diskusii...
@timea7 napr. ja som sa nikdy nevyjadrovala k výške príjmu. ani jej, ani jeho. moj názor je nemenný či ona má 250e a on 5000 alebo opačne. jednoducho vyskakujem do výšky svojho príjmu a budem rád, ak mám strechu nad hlavou, mám čo jesť. to, že si v manželstve neznamená, že budeš žiť na ukor jedného či druhého, prípadne sa nan spoliehať. človek vstupom do manželstva nestráca predsa svoju individualitu a pokial mám co jest, mam strechu nad hlavou, je naivne ocakavat, ze jedna ci druha strana by mala dat na to alebo na hento, ked nechce.
@katarinapekna môj názor na to, že je ekonomicky týraná sa nezmenil, ja som totiž prehliadla tú výšku príjmu, takže som mala pár strán sklz 😎 iba ma o to viac prekvapilo, že s ním ešte stále je.
@apolka77 no a nie? V zahraničí, keď vyhráš konkurz na riaditeľa, tak ťa susedia vítajú nastúpení na ulici potleskom, u nás spoza záclony zazerá suseda zelená od jedu, lebo si už predstavuje výšku platu....s úsmevom ťa víta na druhý deň, keď oškrieš auto o stĺp....námahu, neprespané noci a všetko, čo je za tým miestom riaditeľa nevidí....
@apolka77 ja reagujem na teba, na konkretnu vetu bez ohladu na to, komu ju adresujes, nakolko mam pocit, že je to verejná diskusia....nemusis presvidčat, len sa pytam, kde si k tejto teze došla....vieš v tejto krajine si totiž myslim, že ludia ani nemaju z čoho šetrit, su radi, ak vobec maju prachy týzden pred výplatou.....čiže hovorit o nešťasti je scestne, každý ho vidi v niečom inom, niekto by bol stastny, keby mohol mesacne ušetriť aj 10 e, niekto je stastny ze do tej vyplaty vobec prezije, niežýe šetrí a je nešťastny 😅
Zena je ako kvetina a chlap by ju mal polievat aby kvitla do krasy.dnes to je cele zvratene zena je ako chlap preto take zeny su dlho same.chlapy sa ich boja proste.preto aj ked su zeny v manzelstve tak muz ju podvedie presne s tou kvetinou lebo tam ma pocit ze je chlap.
@timea7 ja ti tvoj nazor neberiem, ale ako mozes povedat, že je ekonomicky týraná???? je na ulici??? bez jedla??? žobre? nepusti ju do domu? zatial čo on si užíva teplo domova? aké tyranie, preboha? jednoducho odlisny pohľad na priority a financovanie zivota.
ja som to myslela tak, ze ludia ktorí musia setrit kazdu korunu asi nebudu velmi stastní ze su v takom polozeni.. je dost stresujuce stale mysliet na peniaze..kazdy by si asi vybral komfortnejsí a pohodlnejsi zivot, ty snad nie?..alebo chcess povedat ze ta setrenie robi stastnou?
...jasne vyvracia to prieskup, ze ludia z najchudobnejsich krajin su najstastnejsii
..ale tí zas vobec nesetria...beru zivot takí aky je a neriesia blbosti ako my teraz... 😝
@katarinapekna ty absolutne netusis, co je to ekonomicke tyranie.
@katarinapekna sú tu jasné znaky ekonomického týrania. O nejakej láske, úcte tu nemôže byť ani reči, takto sa nesprávame ani ku kamarátom, nieto ešte k životnému partnerovi. To, že ona nič neodloží z 1000 eur a potom si musí 5 požičiavať od neho, som už riešila, to je jedna stránka mince, ale že si ich požičiava od vlastného manžela, to je druhá stránka mince.
@apolka77 presne tak....ja život beriem taký, aky je, neriešim ludi, staram sa len o seba a teší ma každé nové ráno, jednoducho všetko to, čo mám zadarmo, resp. to, čo sa kupit nedá
@timea7 tak si polož otázku prečo si požičiava a mas odpoved.
@katarinapekna ja odpoveď nepotrebujem, tú nech si dá ona sama, ja nie som v stave pochopiť, prečo ženy v takomto vzťahu zotrvávajú, ale tak zase nemusím chápať všetko.
@katarinapekna ked je zena napriklad doma s vazne chorym dietatom a preto nepracuje, tak tiez ma vyskakovat len do vysky svojho prijmu = vobec? a ma sa spoliehat len sama na seba? ja teda nie som vydata, ale o com je potom podla tebe manzelstvo, kde si maju vzajomne pomahat ci podporovat sa? teda aspon by to tak fungoval malo a u tych stastnejsich ich funguje
ak sa tu rozumie dobre anglictine, tak tu je video o empatii. nieco, co velmi chyba nielen tu, ale aj v beznych ludskych zivotoch na ulici, v susedstve ci praci.
https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw
@sissmiss
a co nie je pravda ze peniaze boli aj budu ???
aj ked som mala malo, vzdy sa nieco stalo a situaciu som vyriesila..pravdaze nie zo zalozenymi rukami..
dalej, prekrucas vetu..nenapisala som, ze nechapem preco niektori ludia setria...citaj s porozumenim...napisala som, ze ludia co stale setria a boja sa minat nie su stastní...snad v tom vidis rozdiel..ja velmi chapem tych ktori su v zlej fin. situacii aj my sme v takej boli...ale ako pisem..kazdy chvilku taha pilku...