icon

Môj otec všetko kontroluje

15. feb 2021

Ahoj kočky, mám deti , najmladšie má 3 roky a mám aj otca, ktorého mám rada ale ma aj nesmierne vytáča. Neustále ma kontroluje , a to mám už cez 40+ a on má cez 70.Je vitálny a zdravý , moja mama žije a tiež je zdravá . No a ešte mám manžela , vzťah je taký priemerný . Nebývame spolu s rodičmi , ale asi 10 minút chôdze od seba. To že mi volá večer či ešte varím a prečo varím nech to vypnem že vyhoríme alebo keď od nás odíde ešte stojí za rohom 20 minút či náhodou nevybehne najmladší trojročný syn , zabuchnú sa mu dvere a akože tam zamrzne. Deti mali pred domom lopáre a on ich schoval že sa môžu na nich poraniť alebo vyjsť von a tam na kopci umrznúť. Ide ma z neho s prepáčením drbnúť. Ale vrchol bol asi tento víkend , kde sa mu dcéry pochválili že idú s tatinom na chalupu , na čo začal hystericky kričať do telefónu že čo je to za sprostý nápad že sú mrazy a malý vybehne a zamrzne nám , že tam bude zima a zavolá na nás policajtov . Chalupa je normálne zariadená , je tam krb a radiátory, je to v dedine , nie na nejakej samote. Na čo som mu povedala nech zavolá . Do večera piatka 10 sms, ako sme nezodpovední a že tam príde a to už som teda nevydržala a jasne som mu povedala že nech sa neopováži , že nie sme malé deti a takto sa k nám chovať nebude. Troška sa skľudnil ale v nedeľu manžel otvoril vráta ráno a takmer sa zrazil s otcom ktorý tam kontroloval zábradlie na schodoch a posýpal nám schody soľou ktorú si doniesol . To už manžel nepríjemne vyštekol že či prišiel na kontrolu , že nie že prišiel za vnúčatami. Vbehol vraj dovnútra skontroloval teplotu v dome , poskákal po doske betonovej ktorú máme nad meračom vody, aby sa deti neprepadli ( 1 metrová jama ) ...vždy bol taký ale teraz sa to začalo stupňovať. Keď mu poviem že či si myslí že je to normálne, tak mi povie že pre každého je normálne niečo iné a že potom zbytočne budeme nariekať keď sa niečo stane.

Ako by ste sa chovali voči takémuto otcovi ?
Myslíte že to už nehraničí s duševným ochorením ?

Deti ho majú radi , vždy im niečo prinesie a vie to s nimi , ale mňa a manžela asi z neho vystrie.

Strana
z2
teleskop
15. feb 2021

@anita1978 a zistile ste ako sa citi ona?

autor
15. feb 2021

Ale jeho mama pokiaľ žila kontrolovala jeho , zomrela minulý rok 95 ročná a keď prišiel za ňou tak ho zotrela ako hada , že ako sa to obliekol , že však vonku je zima a či chce prechladnúť. Ak chcel zobrať syna k rieke , tak 100 rád aby mu tam nespadol .

teleskop
15. feb 2021

v tomto fore sa najdu vdzy ludia ktori ti napisu ze je to ok, mile, prejav jeho lasky...su to ludia pre ktorych je v poriadku byt v podriadenej pozicii, ktori potrebuju byt buzerovani, kontrolovani, ponizovani a nevedia si predstavit najst svoju cenu a sebahodnotu, ty uz ked si sem tento prispevok davala si vyjydrila nevolu toto tolerovat, je otazne pokial vies zajst aby si svoj zivot zmenila....ak cakas odobrenie, ze to co robi je v poriadku, lebo sa ti nechce ist do konfrontacie a nieco menit, tak tu najdes aj toto odobrenie...🙂 🙂

anita1978
Odpoveď bola odstránená
teleskop
15. feb 2021

@anita1978 ja som toto zazila od svokra preniesol to na manzela svokra len pozdravim nerozpravame sa, manzla som davala "do kopy" roky kym sa unormalnil, obcas ma zachvevy sialenych zvykov...aj teraz.

luciannka83
15. feb 2021

Nehovorte mu viac ako je treba, ze kam idete, co mate v plane. Mna by trafilo. Pevne nervy. Lepsie to nebude.

zuzap33
15. feb 2021

Demencia prišla, už to bude len horšie

katkaseiner
15. feb 2021

No raz mi otec 'zakazal' ist na svadobnu cestu do Thajska lebo su tam nepokoje... podotykam nepokoje boli v Bangkoku a my sme tam vobec nesli... to je asi jediny pripad kedy nam kazal zmenit nieco... no nezmenili sme... tam kam sme isli to bolo aspon 1000km dalej... cize nic... asi je chybou ze je tak velmi blizko.

jaskolka
15. feb 2021

Nuž keď čítam, že to robila aj jeho mama, teda tvoja babka jemu tak je jasné odkiaľ a prečo to ma. Proste tak bol"naučený "to už nezmeníš. Aj som sa, zasmiala na tých opisoch, čo robí,ale chápem, že to je ozaj na slučku, keď to máš denne a viackrát. Bohužiaľ, ono sa to asi bude len zhoršovať, je naučený všade vidieť len to zle a vytvorí si najhoršie scenáre. Jedine si ho" nevšímat"aj keď to asi je nemožné. Prajem ti len božskú trpezlivosť, a držím palce 🙂

autor
15. feb 2021

@teleskop zmeniť to chcem , lebo sa niekedy bojím sama seba že tak vybuchnem že po ňom niečo praštím . Ja taká ale napríklad ale nie som , ani jeden z mojich súrodencov, sme normálni ľudia čo chápu , že ešte len vykročím z domu a už som v riziku a s tým treba jednoducho žiť , normálne bez takýchto obsedantných stavov. Ale zas na druhej strane , mám ho rada, lebo viem že keď ozaj budem potrebovať pomoc, pribehne aj keby mal hlavou dovŕtať tunel Višňové a dostať sa ku mne . Potrebujem ho usadiť ale tak kultivovane , nie mu nadať vulgárne . Na druhej strane vidím že muž je na konci s nervami a keďže on s ním nevyrastal , veľmi rýchlo sa môže stať že ho pošle do pečka alebo mu nadá do starých ch.... .Znášame to už 13 rokov, nebolo to vždy takéto ale posledné tri roky sa to značne stupňuje.

teleskop
15. feb 2021

preto som radila odbornika, ktory ti pri takejto "diagnoze" poradi ake kroky spravit

cuvienka
15. feb 2021

@teleskop ono by bolo najlepsie keby chodil aj na nejake sedenia k odbornikovi, len s tym by musel suhlasit

gazpalm
15. feb 2021

Kks to ako nasi😂moc zima,hrozne horko, ma prsat, do hory? Su tam medvede atd atd...je to na hlavu

elizabet173
15. feb 2021

Chapem ta, ze si z toho na nervy, kto by nebol. Podla mna je to diagnoza, urcite by pomohol odbornik, minimalne tebe, aby ti poradil ako na neho. Snaz sa mu nehovorit o vasich planoch a keby vyzvedal, napr. co budete robit cez vikend, tak mu rovno povedz, ze mu nic nepovies a nebudes musiet pocuvat prednasky. Ak ti vola s pyta sa, co robis, povedz, ze citas. Ak by pindal aj k tomu, normalne ho upozorni, ze ked neprestane, zlozis a aj to urob. Divim sa tvojmu manzelovi, ze s nim neurobi poriadok. On nema ziadne pravo vam vstupovat do vasho sukromia a nieco napravat. Je jedno, ci je to alebo nie je otec, je mi luto, ak trpi nejakou paranojou, ale nemusia zaroven s nim trpiet dalsi. Keby ste byvali od neho 300 km, tak by to ako odkontroloval?

0silvia0
15. feb 2021

Tak skus ist na neho jeho zbranami. Otec, bol si tento rok na preventivke? Urolog, kolonoskopia, musis ist, lebo nieco zanedbas. Otec, zacvicil si si? Co si jedol? Kolko porcii ovocia a zeleniny si zjedol? Tlak si si odmeral? Ano otec, my nezmrzneme, sme mladi, ale ty vo svojom veku by si nemal vychadzat do mrazu, posmyknes sa, zlomenina ako vysita, vies ake maju seniori krehke kosti? Daj ho dole jeho zbranami, drzim palce

andreatytler
15. feb 2021

Ty kokso... z tohto by ma slak trafil uz po mesiaci a vy s tym zijete uz roky. No obdivujem ta. Mne by bolo jedno ci to mysli v dobrom a ci je to otec... takto by som nemohla zit. No ale kazdi sme ini.
Nezhorsilo sa to nahodou ked isiel do dochodku? Kedze sa nemohol realizovat v praci, prenasa to na rodinu.
Tak ako uz niekto poradil... najst mu pracu, zamestnat ho. Nech ma na kontrolovanie co najmenej casu. A tiez by som s nim komunikovala len velmi malo... ziadne informacie o buducich planoch, ze kde idete a tak.
Mozno skuste mamin pristup... uplne ho ignorovat a robit si po svojom.
Je to diagnoza ale neviem ci by bol ochotny ist za psychologom....
Tiez nemyslim ze by vnucata mali byt tym poznacene, kedze vy (surodenci) ste "normalni" ale zase zalezi od povahy...
No fakt zabijacka je to a to je podla mna len spicka ladovca co si sem napisala... napis o tom roman.🙂

violaceus
15. feb 2021

Inak mne ho prišlo ľúto, veď musí byť hrozné žiť v takej neistote, strachu, podozrievani :( a asi sa to tým vekom naozaj stupňuje a vy to musíte trpieť, no možno by pomohlo keby ste si uvedomili že problém má on, nie vy a skúsili to s ním podobrotky, láskavo a ukázali mu že vy ste v kľude a máte všetko pod kontrolou, možno by sa potom upokojil aj on ( starý ľudia mávajú pocity neistoty, potrebujú mať pri sebe oporu - tak ako deti )A tiež si myslím, že aj psychologicka alebo terapie by mu mohli pomôcť, i keď nepredpokladám že by tam dobrovoľne išiel 🤔 ... Držím palce aby ste to s nadhľadom všetci zvládli 🙂)) pokiaľ nejde o život nejde o nič 🙏☺️

zoes
15. feb 2021

@violaceus krasne si to napisala, presne to mi chodilo hlavou,prislo mi ho luto,v akych strachoch zije..samozrejme niesom za to to trpiet, ale spolocne riesit..ale aj pochopit a prijat.

fiafia
15. feb 2021

Ocino žije v strachu, očividne sa u neho vyvinula nejaká paranoja. Ma vás rád a preto sa asi u neho prejavuje ten strach, boji sa,že vás stratí. Snažila by som sa mu pomôcť, možno terapia, lieky bude to ťažké ale má možno len pár rokov pred sebou načo si pokaziť vzťahy. Muž je snáď inteligentný a chápe,že je chorý tak poslať ho do pecka by asi nepomohlo. Skôr to skúsiť ignorovať a vysvetľovať veľa.

h2
15. feb 2021

@0silvia0 👍👍👍 Toto je najlepšia rada v tejto téme!

whatever1
15. feb 2021

Uprimne mi ho je ľúto. Trpi cely zivot. Žije v uzkostiach a strachu, neustále si prehráva katastrofálne scenáre, ktoré by mohli nastať. Je mi ľúto aj teba samozrejme... Podľa mňa má psychicku poruchu, možno OCD. Alebo zažil neaku traumu o ktorej nevieš. Pochybujem že ho dostaneš k odborníkovi na staré kolená....Možno pomôže ak začneš robiť veci tak aby ti začal dôverovať. Budeš mu pritakavat, predbehnes ho keď bude chcieť niečo skontrolovať, opytas sa ho na názor/radu, atd...A ako bolo vyššie písané, nadstav mu zrkadlo a začni sa aj ty jemu starať do súkromia. Aspoň uvidí že aj ty sa strachujes o druhich a chceš mať veci pod kontrolou..

evaachesa
16. feb 2021

Toto mi príde ako riadna paranoja a možno aj niečo ďalšie. Alebo je to len povahou a vekom to bude len ťažšie? 🤷 A to som si myslela že som na tom bola zle keď ma mama do 25tky kontrolovala a vyvolávala kde som... Číhala na okne či ma frajer odprevadil až k bráne, alebo otca poslala hľadať ma na diskotéku lebo som jej nedvíhala telefón...teraz sa na tom smejem, no vtedy som sa skoro od hanby prepadla 😅 u mňa to ale vyriešilo odsťahovanie 😏

xxxtvojamama69xxx
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2