icon

Môj otec všetko kontroluje

15. feb 2021

Ahoj kočky, mám deti , najmladšie má 3 roky a mám aj otca, ktorého mám rada ale ma aj nesmierne vytáča. Neustále ma kontroluje , a to mám už cez 40+ a on má cez 70.Je vitálny a zdravý , moja mama žije a tiež je zdravá . No a ešte mám manžela , vzťah je taký priemerný . Nebývame spolu s rodičmi , ale asi 10 minút chôdze od seba. To že mi volá večer či ešte varím a prečo varím nech to vypnem že vyhoríme alebo keď od nás odíde ešte stojí za rohom 20 minút či náhodou nevybehne najmladší trojročný syn , zabuchnú sa mu dvere a akože tam zamrzne. Deti mali pred domom lopáre a on ich schoval že sa môžu na nich poraniť alebo vyjsť von a tam na kopci umrznúť. Ide ma z neho s prepáčením drbnúť. Ale vrchol bol asi tento víkend , kde sa mu dcéry pochválili že idú s tatinom na chalupu , na čo začal hystericky kričať do telefónu že čo je to za sprostý nápad že sú mrazy a malý vybehne a zamrzne nám , že tam bude zima a zavolá na nás policajtov . Chalupa je normálne zariadená , je tam krb a radiátory, je to v dedine , nie na nejakej samote. Na čo som mu povedala nech zavolá . Do večera piatka 10 sms, ako sme nezodpovední a že tam príde a to už som teda nevydržala a jasne som mu povedala že nech sa neopováži , že nie sme malé deti a takto sa k nám chovať nebude. Troška sa skľudnil ale v nedeľu manžel otvoril vráta ráno a takmer sa zrazil s otcom ktorý tam kontroloval zábradlie na schodoch a posýpal nám schody soľou ktorú si doniesol . To už manžel nepríjemne vyštekol že či prišiel na kontrolu , že nie že prišiel za vnúčatami. Vbehol vraj dovnútra skontroloval teplotu v dome , poskákal po doske betonovej ktorú máme nad meračom vody, aby sa deti neprepadli ( 1 metrová jama ) ...vždy bol taký ale teraz sa to začalo stupňovať. Keď mu poviem že či si myslí že je to normálne, tak mi povie že pre každého je normálne niečo iné a že potom zbytočne budeme nariekať keď sa niečo stane.

Ako by ste sa chovali voči takémuto otcovi ?
Myslíte že to už nehraničí s duševným ochorením ?

Deti ho majú radi , vždy im niečo prinesie a vie to s nimi , ale mňa a manžela asi z neho vystrie.

Strana
z2
luccija
15. feb 2021

Nezmení sa iba k horšiemu:(je úzkostlivy starostlivý hlavne nech ten strach neprenáša na deti budú vo všetkom vidieť riziko

dominikac321
15. feb 2021

fuuu a to som si myslela, ze len mna moj otec v 28cke kontroluje ked nie som po tme doma s autom...

pribinak
15. feb 2021

Dať sama sebe pravidlo že telefón dviham len 1x denne. On časom pochopí

solange7
15. feb 2021

To je strasne. Asi bol vzdy viac uzkostlivy a staroba to len prehlbuje.

h2
15. feb 2021

@pribinak Neviem, či to pomôže, býva 10 minút pešo od nich, určite by sa zakaždým prišiel osobne presvedčiť, či žijú, keď mu nedvíhajú telefón. 🙄 Čo ak vyšli von a zamrzli? 😁

autor
15. feb 2021

@pribinak ako zas on mi cez deň nevyvoláva, ak mu nezdvihnem ja , alebo muž volá ešte dcere a ked nie aj tá , tak sem príde a zvoní . Ak by sme mu neotvorili je schopný zavolať policajtov .

janickacrazy
15. feb 2021

No na starobu sa negatívne vlastnosti zhoršujú, bude to len horšie. Ak sa nechcete odsťahovať niekam ďaleko, tak sa jediné obrniť trpezlivosťou a nebrať si to osobne.

autor
15. feb 2021

Cez leto robí cirkusy ked sme kúpili bazén , že stačí chvílka nepozornosti a deti sa nám utopia alebo pridusia , poškodí sa im mozog a budeme sa starať o ležiaka, slintajúceho a čistit mu cievku na krku . Ak ideme k vode, už sme utopení , nečistia poriadne bazény , ja dostanem mykozy , deti afty alebo sa utopia v bazene nikto si to nevšimne a vytiahnu nás už stuhnutých .

anita1978
Odpoveď bola odstránená
pribinak
15. feb 2021

@h2 nevadí on pochopí, trosku mu to bude trvať, ale pochopí

autor
15. feb 2021

@anita1978 aj môj otec je bývalý vojak .

karhu
15. feb 2021

je jedno ci je vojak, extra starostlivy alebo je to choroba...ocividne to robi, lebo ste mu to doteraz tolerovali..nastavit hranice a drzat sa toho

autor
15. feb 2021

Dcera má 12 rokov , od 10 rokov chodí sama zo školy , teda na druhom stupni , rok sa za ňou zakrádal ako úchyl , aby sa jej po ceste nič nestalo. Ked to takto píšem znie to ešte hrošie ako keď to žijem .

teleskop
15. feb 2021

no ty kokos, urcite je to porcucha, ak je byvaly vojak,policajt, ucitel oni ostanu takito vysinuti lenze velky problem je to ze ty si to neuvedomujes ale jeho chovanie vas priamo ovyplvnuje a lahko mozete dusevne ochoriet, skor by ma prekvapilo keby nie, jemu asi nepomozete, (muze mu zacinat aj demencia, tam je takato obsedancia, paranoja) ale na vasom mieste by som zasla za dobrym psychologom, a urcite sa nechala viest ako suzit s takymto clovekom,

autor
15. feb 2021

@karhu xy nastavené hranice, vyhodíš ho dverami vlezie oknom . Dohádaš sa s ním ako s koňom a na druhý deň príde akokeby sa nič nestalo a začne nám ukladat topánky pred dverami aby sme sa na nich nepotkli .

0silvia0
15. feb 2021

Neda sa to nejako vyuzit? Takato doslednost? Kupit otcovi psa a nech sa realizuje? Cvici, venci, kontroluje? Alebo mu najst na dochodku nejaku pracu? Vratnik?
Mam otca v rovnakom veku, ale z tohoto by ma slahlo... ale zas mam starsie deti, tie by dedka rychlo upratali...

anita1978
Odpoveď bola odstránená
teleskop
15. feb 2021

@0silvia0 len psa nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stary_ujco
15. feb 2021

Toto musi skončiť. Lebo to prenesie na vnúčatá, ktoré to budú považovať za normu. A sami dobre vieme, ze toto je patologický stav. Po 70ke už niektoré veci ťažko, najmä ked si uvedomuje čo robí, ale povazuje to za normalne.

0silvia0
15. feb 2021

@teleskop ze? Chudak pes, uz teraz ho lutujem😬

anita1978
Odpoveď bola odstránená
pribinak
15. feb 2021

Nevadí, dvihnúť len 1x a policajti keď ich párkrát preženiem mu dohovoria a poriadne

karhu
15. feb 2021

nerespektuje vas, musite byt dosledni...ked ho jeden den vyhodite a dalsi den si u vas uklada topanky, tak znova urobit cirkus, poslat ho prec..a takto dookola kym to nepochopi...to moze trvat aj mesiace..
ocividne mu to doteraz vzdy preslo, odignoroval vas..jasne ze to bude robit ked vie ze to funguje..ze sa vzdate...zatial je vytrvalejsi on...musite ho prekonat🙂😈

0silvia0
15. feb 2021

@anita1978 to je tiez dobra taktika😁

anita1978
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
15. feb 2021

@anita1978 no moja kamoška mala takú mamu, v skriniach všetko v kominkoch, všade upratané, kamoška mala jedno pero na stole v izbe a ona že: "Máš tu hrozný neporiadok, okamžite si uprac!" Skoro som odpadla. Muž od nej ušiel, veď to bol teror.

luccija
15. feb 2021

@anita1978 pochytil to od otca🙂to sú naučené vzorce správania.
Autorka je taký a ver tomu, že preňho je utrpenie za všetkým vidieť nejakú nehodu, nepríjemnosť.Bol taký aj na teba v detstve?

anita1978
Odpoveď bola odstránená
autor
15. feb 2021

my ako decká sme museli mať vždy perfektne upratané , ako otec bol dobrý , chodili sme po výletoch , doprial nám aj hračky (ale iba bezpečné ) večer nám hovoril rozprávky a hlavne v tej dobe neboli mobily takže nás nemohol tak detailne kontrolovať, ale ako otcovi mu nemám zas nič čo podstatné vyčítať. Spätne si uvedomujem však že moja mama to mala blbé , kuchta sa u nás nepoužívala lebo by vybuchla, vodický si nespravila lebo otec si to neprial lebo by nás mohla zabiť. Doma bola do 10 rokov najmladšej sestry, lebo ju musela chodiť čakať k prechodu pre chodcov aby ju nezrazilo auto . Dne sna neho zvysoka dlabe , nepočúva ho a urobí si po svojom , na čo vznikajú medzi nimi hádky a potom príde jeden ku mne sťažuje sa , druhý ku mne sťažuje sa .

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2