Môj priateľ je egocentrik
Ahojte. Ja a môj priateľ sme spolu takmer dva roky. Obaja máme po 40tke, každý je finančné zabezpečený, bývame každý vo svojom. Máme spoločné záujmy a priateľov. Ja som spoločenská, citlivá a skromná povaha... on zasa človek s veľkým egom, kam príde, tam ho všetci zbožňujú alebo sa ho boja, alebo ho nenávidia, je spoločenský, voči priateľom a svojej rodine ústretový a vždy ochotný pomôcť. Od začiatku vzťahu odo mňa vyžaduje slobodu... stretávanie sa s priateľmi pri pivku, venovanie sa svojim záujmom, svojim deťom, svojej rodine. Toto všetko u mňa má. Myslím, že chápavejšiu partnerku už sotva niekedy môže mať. Ale... na druhej strane... mám po celý ten čas čo sme spolu pocit, že tou chápavou stranou som len a len ja.... Ak trápi niečo mňa, v tom momente zahrá mŕtveho chrobáka a začne ma ignorovať. Vraj čaká, kým sa vyfučím. Pritom som mu niekoľkokrát povedala, že ho potrebujem, jeho objatie, aspoň kúsok jeho empatie. Ale on... nič.... Ticho.... Až kým sa zasa neotrasiem a prídem s úsmevom na tvári a tvárim sa, že je všetko ok a ideme ďalej. Nie som typ, ktorý sa vie hádať a vykričať partnerovi čo si o ňom myslí, čo je asi chyba, viem. Žiaľ, iná už ťažko budem. Som typ, ktorý ticho trpí a nekomunikuje. A dúfa, že nájde v partnerovi porozumenie a jej partner jej pomôže v ťažkej situácii. Veď kto iný, ak nie on. Žiaľ. Môj prípad to nie je. Poradíte ako na takéhoto chlapa? Ľúbim ho, ak je dobre, tak máme pekný vzťah... je milý, ochotný, dal by posledné... ale čo sa týka citov... viem, že svoju lásku prejavuje viac skutkami ako rečami, no tá jeho ignorácia, keď ma niečo trápi, ma strašne ubíja. Má zmysel bojovať? A ako? Byť tvrdá, nekompromisná a neempatická ako je on? Naozaj neviem....
Maaaaris. Nie je on nahodou vodnar? 😀 lebo poznam par takychto ludi, akurat ze su to zeny a vsetko v znameni vodnar 😀 sranda. Aj moja mama.. okrem ineho samozrejme, vzdy robila toto. Nesuhlasis so mnou? Tak na teba najacim, ako sa s tebou neda vychadzat a ofucim sa... a vies kolkokrat nemala pravdu a spravila chybu? A mozno jej to aj neskor doslo, ale tvarila sa, ze nie, ze ona sa nikdy nemyli.. A ked sme chceli, aby bol klud tak sme sa museli chodit ospravedlnovat a doprosovat.. achjaj, ver mi, ze tie deti to velmi vnimaju a nic dobre im to neda...snad v dospelosti potom najdu partnera, ktory ich nauci povedat svoj nazor a nebat sa, ze sa potom niekto urazi... pretoze to budu robit, radsej nic nepovedia, aby nahodou nebolo zle.. joj, asi lepsie ze v tomto vztahu nemas vlastne deti...
@mrkvicka060 Ma neštvi, ja som vodnárka............ Ale som sa musela zamyslieť.
@janska čo Ti on dáva? Že Ťa zbavil samoty a začala si vďaka nemu žiť? Je takou Tvojou náplasťou na samotu, na zábavu, bez neho Tvoj život je nudný a nezáživný?
V Tvojich slovách som si všimla, že v oboch príspevkoch si napísala, že si pre neho INÁ. Je to niečo čo spomínaš a mne príde, že si na tom nejako zakladáš. Ten pocit výnimočnosti, ktorý si myslíš, že pre neho máš, že takú ženu ako Ty nestretne (vieš akú inú? takú čo si nechá robiť na sebe to, čo mu Ty dovolíš, že necháš nech Ťa ignoruje, necháš mu jeho slobodu a všetko čo k nemu patrí, že sklopíš uši, otrasieš sa, nasadíš úsmev a ideš ďalej). Realitu nechceš vidieť, vysvetľuješ a skresľuješ ju. Ospravedlňuješ jeho. Buď sa s tým zmier ako to je - se vším všudy, lebo iné to nebude alebo naber odvahy a naplň si svoj život sama. Keď budeš Ty šťastná a naplnená, nebudeš to hľadať vonku a nebudeš s takým mužom, čo Ti nedá to, čo Ty potrebuješ k tomu aby si vzťah vnímala ako obojstranne naplnený.
@natalym jaaaaj 😀 samozrejme, nechcem nikoho urazit. Urcite to nie je tym znamenim, je to proste nahoda, ze ja poznam takych.. 🙂 prepaaac
@katarinapekna
Nie som zúfalá. Iba hľadám riešenie, či takýto človek stojí za to, aby som ešte bojovala... alebo je lepšie byť sama... Určite sa potrebujem zmeniť ja. Stále robím rovnaké chyby. Poraďte ako byť tvrdšia.. myslieť viac na seba....
nemyslim, ze je to znamenim.. ja poznam vodnarov co taky nie su, a pritom Leva, Vahy (inak aj ja som vaha a taketo stavy nemam🙂)) ) a Ryby a ktoru su s popisom tohto pana uplne ale uplne rovnaki :D
Som začala uvažovať nad sebou. 😀
Lenže to ja mám prejdené, keď sa prispôsobím a ja s tým nesúhlasím tak to vždy vypáli zle. T.J. keby som si robila podľa seba tak to dopadne dobre. Lenže keď je zle, tak on sa stiahne a ja to musím riešiť. Od istého času robím tak, že ak s tým nesúhlasím tak bojujem, áno ako píše @mrvicka060 ziapem. čo mám nechať nech to ide podľa jeho debilných zásad a potom to riešiť, keď je to na hovno????? 😝
Hej ale dakedy mi povie, že sa so mnou nedá.
Radšej idem.
@janska Ale ty sa vobec nemusis menit 🙂) Myslis na seba, mysli na seba... rob si co sa ti paci, co mas rada.. a partnera treba brat takeho aky je a vobec sa nevzrusovat nad jeho vrtochmi, ak je to zle ze to neviem tolerovat tak zbohom... podla mna to je jedine riesenie ako byt spokojny.
@natalym ano, mas to nechat a potom to neriesit ked to po**** 🙂)))ja to tak robim, ale aj nazjapem, ze to urcite nebude dobre a ked to pototo poriesi si to sam.... :D cize je varovany chlap vopred :D
@simca06022011 suhlasim, netreba riesit, on je taky a aj bude, cize moc na vyber nema bud sa zmieri s tym aky je a bude ho mat rada aj tak, alebo to nechat tak a radsej si ist po svojom.
@simca06022011 No lenže to sa nedá moja keď sú do toho zainteresovaní iní ľudia............
Niekedy...........
No už to nerobím keď sa mi to nezdá a ohrozuje to priamo mňa, nedám sa.
@janska príčina môže byť v tom, že si sa naučila, že si hodnotná vtedy, ak niekomu pomáhaš a zachraňuješ ho a potlačíš seba. To mohlo vzniknúť v detstve. Na egoizme nie je nič zlé. Nie je nič zlé na tom, keď si človek určí hranice. Keď povie nie. Lebo Ty pomáhaš druhým z takého nie zdravého nastavenia seba. Vy dvaja ste úplné protiklady. Tak ako on je extrém v silnom egoizme aj Ty si extrém vo svojom obetovaní sa.
Baby ste úžasné, ďakujem za podporu 🙂
@mandala77
musím trošku nesúhlasiť... on sa vie tiež obetovať... voči priateľom.. rodine.. a aj mne... malý príklad... to sme boli akurát "pohádaní".. teda ja som podľa neho trucovala, lebo mal zasa svoje snobské výlevy... a zavolala som mu, že som práve kvôli jednému pakovi takmer havarovala, lebo ma pri predbiehaní takmer vytlačil z cesty, no našťastie som celkom slušný šofér a ustála som to... mala si vidieť čo narobil.. do polhodiny hozastavovala hliadka a kontrolovala mu doklady a fúkačky a tak... a celý večer ma vtedy nepustil z objatia...
@janska no, pozri...ty tu píšeš svoj pohľad na vec. Ťažko si utvoriť názor. Je vraj egoista, nevie prejaviť city. Neskôr ale napíšeš, že s tebou trávi veľa času, pomáha ti, objíma ťa. Takže definuj presne, čo ti vlastne chýba. To čo robí, ja vnímam ako prejavy náklonnosti, pozornosti, možno ťa nemiluje ako blázon, ale asi ťa má rád a je mu s tebou dobre tak, ako to práve je a chce ostať iba v tejto rovine vzťahu (čo úplne chápem, má po 40-tke, má svoju rodinu, svoje deti, asi nepotrebuje viac). Nie je náhodou problém v tom, že ty by si chcela viac? Nie je toto prameň tvojej frustrácie, ktorej on odmieta čeliť, lebo on už sa rozhodol, že inú formu partnerstva nechce? Možno nie si až taká matka tereza 😎 Možno len hráš rolu (chápavej a tolerantnej), len aby si si ho udržala a stojí ťa to veľa síl, tak zákonite príde moment, keď to z teba nejakým spôsobom ide von (možno nič nevyčítaš, ono niektorí ľudia vedia na iných naložiť bez jediného slova) a on to nechce, nepotrebuje a vyhýba sa tomu. Ak vyložil karty na stôl a dal jasne najavo, že nič viac, než to čo máte, od vzťahu nechce, tak by som ho až v takom zlom svetle nevidela. Otázne je, či sa dokážeš uspokojiť s tým ako to je, alebo sa rozhodneš byť trpiteľkou na vždy 😉
@janska nooo.....na tomto si tiez dokazoval svoje ego nemyslíš? ked sa u chlapov jedna o auto a nejakeho chujka za volantom tak to čo spravil ten tvoj nie je nič nezvyajne.
Ale priniesol by ti čaj keby si bola chora ?Chodil by za tebou do nemocnice kazdy den keby si bola chora? Mozno mesiac...vieš...,,doebat,, nejakeho paka na ulici nie je problém...to dokazeme mnohí..ale pomoct ked to naozaj treba ...
@janska ja som asi nechápavá, ale aká to je obeta? Ja si myslím, že je to prejav, ktorý by mal mať miesto v partnerskom vzťahu - jeden sa o druhého primerane bojí, nechce aby sa mu niečo stalo a tak keď sa večer stretneme a muž vie, že mi urobí dobre, keď ma postíska a povie, že sa o mňa bál....tak sa poteším a bolo by to tak aj v opačnom garde...ale fakt ma nikdy nenapadlo, že by to bola obeta.
Dúfam, že nie si nastavená tak, že všetky tvoje ústupky sú v norme, jeho prípadné ústupky sú obeta...
Zaujímavá diskusia....
@natalym asi je to ine v partnerskom vztahu, ako vo vztahu matka/otec a dieta alebo kamaratky alebo vztah kolega-kolega...

@janska prečo sa chceš meniť v jadre? Zmeň svoje postoje - minimálne tie o tom tichu a trpení... @sardinka336 to napísala "surovo" ale pravdivo ....ak nebudeš rozprávať a chceš tíško trpieť, no tak trp. Aký je to vzťah (a je to jedno, či je to vzťah vás dvoch, on vs. jeho deti, on vs. jeho priatelia,...), keď je akceptovaný len vtedy, ak ON je ten kto určuje čo a ako bude a zbytok sveta sa len ticho podriadi? Si určite rozumná žena, veď ti musí byť jasné, že takto to nemôže fungovať....resp. môže, ale zbytok sveta musí proste zraziť päty, držať hubu a krok. Ak si ochotná to prijať a akceptovať, že jediný kto vo vašom vzťahu bude robiť kompromisy, postláčať svoje pocity, prispôsobiť sa, proste žiť život, ktorý ti určuje niekto druhý, bez ohľadu na tvoje vnútorné prežívanie, tak aj to je cesta.