Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera
Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.
@suem Čítam a neviem koľko máš rokov, no to čítanie ma ani tak neinšpiruje k určitým vetám skôr život. Moja sestra sa rozviedla ako 24 ročná, mala dve malé deti a ked som aj s dalšou sestrou celé roky rýpala prečo si niekoho nenajde, tak jej odpoved bola, že ona nechce aby jej deti niekto otkal. Dnes sú chalani dospelí, starší je v pohode a mladší grázel jak vyšitý, čo ju aj okráda a možno je len otázka času, kedy ju niekam pošle, proste grázel, a verím, že práve kvôli nemu nechcela nikoho doma, lebo aj to skúsila, ale dotyčného posla do niekam a vieš prečo, lebo mladý bol zrazu pod kontrolou a už nemohol mamu tak klamať. chceš aj konkrétne mená, tí ľudia su reálni totiž
A pani to poňala dobre, a prečo by mala zostať sama??? Nemá právo žiť, alebo to opustené matky si budú hľadať spoločnosť až v domove dôchodcov?
@juliana77 Neriesilo sa tu, ci si maju alebo nemaju matky s detmi najst noveho partnera. Riesilo sa, ze otcim zbil syna dotycnej. Neplet tu teraz prava matiek na vlastny zivot, ani nezvladnutu vychovu tvojej sestry.
Povedala som k teme co som chcela, bude lepsie, ked dalej prispievat nebudem, lebo sa to tu zvrhlo a uplne odklonilo od povodnej temy.
Samozrejme si nenecham ujst dalsiu reakciu @sivia0201 na moju osobu 😉
@suem Otčim nezbil syna z dlhej chvíle, ale preto lebo sa zachoval chalan neprimerane. A mne je napokon jedno či partnerka teraz na základe múdrych rád vyhodí partnera, pretože to je silná brutalita, to by si fakt nechať nemala a nech len mladého posadí na koňa.
Fakt mi to je jedno, ale určite mi nie je jedno arogancia dnešných detí. Každý používame hlavu na niečo iné, niekto ju ma možno preto , aby mu mal druhý po čom skákať.
A tu v tejto diskusii som zistila, kde je pes zakopaný a prečo sú tie deti dnes nezvládnuteľné, opravujem hyperaktívne.
@juliana77tak zo žiarlivosťou u detí som sa stretla. Práve preto sa pýtam ,lebo to môže s tým súvisieť a neznamená to že sa nálady pubertiaka " zvládnu / bitkou.
Môj manžel je vlastný otec detí a k takej obmedzenej reakcii sa nezníži. Rozvážnosť a trpezlivosť vo výchove je tiež dôležitá .
Ak je niekto nevlastný rodič tak je to ešte dôležitejšie ,aby neurobil niečo čo môže naštrbené vzťahy zhoršovať.
Oveľa dôležitejší je prístup s citom.
Ak o " mužnosti " môžme hovoriť vtedy keď otec vybuchne a naloží možno 50 kg dieťaťu ,a by vypustil ventil, tak to mi príde dosť nemiestne....
Môj otec bol nemanželský a takýto prístup otčima ho úplne zlomil na 30 rokov sa z otčimom nebavil a babička si to veľmi vyčítala , že nevidela vopred nezáujem o syna, len o ňu....
Mám aj skoro 25 ročného aj 18 ročného syna . Mladší ma volá roky krstným menom ako tvoj teba a čo má byť🙂
V rodine okrem toho že je potrebná "Slušnosť, Rešpekt, Autorita, Vďačnosť, Poslušnosť. " tak tam musí byť v prvom rade LÁSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A tá je chápavá a citlivý tatko by sa viacej zaoberal tým čo môže napraviť a nie len pokaziť. Jeho reakciou sa mu to nepodarilo...
Rada by som vedela , či bude mať taký istý meter aj na dcérku v puberte ..... 🙂 🙂
@juliana77 absolutny suhlas s tvojim poslednym prispevkom. Ked kedysi dieta ked nieco vycaganilo v skole dostalo od ucitela trstenicou, cestou stretlo pana farara a dostalo jednu vychovnu aj od neho a doma ho cakalo rucne pokarhanie od otca a deti mali respekt a uctu k svojim rodicom do staroby a este aj potom na nich s laskou spominali. Kym dnesne deti su postavene na piedestal, lebo jedna vychovna v nich vyvola traumu. A co z nich vyrasta? Arogantni zmätkovia, ktori si nevazia rodica ani ucitela. Lebo vedia, ze ak ucitel co i len krivo kukne, mamicka alebo ocko nabehne a ucitelovi to riadne spocita. Tak nech mi nik nevravi, ze neustalym vysvetlovanim a sirokanskymi hranciami decku niekto pomaha. Plne triedy drzych a nevychovanych deti hovoria o niecom inom. Cest vynimkam.
Ahoj!! 🙂 Necetla jsem jeste zatim zadny prispevek... ja zacnu Tvoji posledni vetou Tve nelehke Temy 😉
"Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave."
Ma odpoved: "Ja si to umim predstavit" 😉 😎
Vis, zlata stredni cesta totiz neexistuje...ja jsem "nakonec"manzelovi vycitala, ze v nekterych situacich nereagoval jako ten Tvuj, predevsim v techto kritickych letech, kdy si dospivajici clovicek mysli, ze je chytrejsi nez Vsichni ostatni...
tato jejich myslenka se jim neda vzit, ani po dobrem a ani po zlem 😉
nejlepsi je vazne delat to, co zname tri opicky:
"Nevidim, neslysim, nepovim"..ale to znamena se zahrabat nekam 3metry pod zem... 😎
Dospivajici maji a ovladaji doslova zazracne umeni..umeji vytocit k nepricetnosti, umeji zranit az na kost,znaji nase kazde slabe misto, mozna prave proto, ze vedi, ze to jejich je na tom stejnem miste..To misto se jmenuje: identita...
Hledaji se..a cim vic se hledaji, tim vic si nerozumi a nerozumi ani nam...Maji na nas vztek, mysli si a zavidi nam, ze mame "jasno"...ale to, co my pokladame za samozrejmost, oni potlacuji...vedi a znaji nase omyly, slabe chvile..zkraty a chteji byt jini...ne vzdy je pro dospivajiciho vzor prave rodic...dospivajici si mysli, ze ON by dokazal urcitym nasim chybam predejit..
Zvlaste kdyz se jedna o zraneni mamy, ktera se vydala jinou cestou nez jeho biolog. otec, at uz je duvodem cokoliv..
Hledaji svou identitu..radi by se poznali...v urcitych pripadech maji strach se ztotoznovat s tim, co jejich biologicke..zavidi "nebiologickemu"..a stretavaji se s ruznymi otazniky..a muze byt enormni prekazkou i jen "pouhe jine prijmeni nez ma jeho sourozence"..Ztraceji se,mysli si, ze nepatri nikam, domnivaji se, ze jsou ztraceni a ze je nikdo nemiluje...ze jsou trpeni....
To, ze dostal, jednou pochopi jako projeveni Lasky...
tezke pochopit, ja vim, urcite se to nekomu libit nebude..ale Laska pokud nekdo neslysi se da "probudit jedine pesti v pravy cas"...
nejhorsi je lhostejnost,i kdyz nas chteji vytocit..nereagujeme, hledame pochopeni..nejsme pro ne v jejich ocich dostacujici pro pocit ochrany...a bezpeci...Jakoby cekaji na "pest"..vedi, ze presahuji meze, potrebujizastavit...i kdyz to nikdo z nich v techto letech nepotvrdi...
Myslim si, ze spravni chlapi se o zenskou MUSI "poprat"... 😉 aby kazdy vedel, kde je jeho misto a ze v srdci je misto pro kazdeho, kdo prijde uprimne a z lasky... 🙂 😉
p.s. Vis, Tvuj pritel prisel, kdyz Tvuj syn byl v letech, kdy potreboval muzskou figuru..priklad..a ted je v letech, kdy by se rad sam se sebou popral...hleda se...Ver mi, ze kdyz napise v techto letech, ze je kkt..neni to tragedie, nejde o zradu.. 😉 Zrada je, kdyz nejsi NIC...je kkt..aleto znamena, ze ho citi, ze neni ignorovan...kkt za par let bude tim nejlepsim pritelem a vzorem a pri vzpomince na pesti u PC bude ten nejkrasnejsi usmev a podekovani.."diky, ze jsi prisel, potreboval jsem to" 😉
Hodne stesti...
Lepsi pesti nez klidna snaha pochopeni nepochopitelneho.. 😉
@lulka12 Nie nebude na dcérku taký istý meter, pretože to je dievča a nie chlapec a malá vyrastá s vedomím, že má vlastných oboch rodičov.
Slovíčko láska som vynechala, pretože deti by sa mali rodiť z lásky, že a tá je samozrejmá, že, lenže niektoré príspevky zostali len pri tomto slove Milovať svoje deti a to stačí a ostatné je nepodstatné. Treba to skombinovať aj s ostatnými slovíčkami a určiť správnu mieru, to len na vysvetlenie.
Pretože tie názory, že deti stačí milovať a nie vychovávať ma dojali.
A poznám aj také rodiny, ako tvoja vzdávam úctu. Len škoda, že ich nie je viac.
@lulka12
nejsou pesti jako pesti..neuznavam nasili...ale jsou diospivajici, ze pokud nedostanou "pesti", aby se zastavili..trva jim sakra dlouho setrvacni zarizeni ..a zastavi se az kdyz jsou na dne..az kdyz jsou rozlozeni jako auticko na setrvacnik, ktere bud pretahlo kolecka a nebo narazilo do zdi... 😉
radeji lecit "modrinu" nez polamane telo a znicenou dusi... 🤐 😔
p.s. o jake hranici jsi psala..ja psala Zuzice251
@zuzika251 necitala som celu diskusiu, vrchne prispevky mi stacili🙂 Ja som z podobnych pomerov, jedine co vidim ako riesenie je sadnut si ako RODINA, ale nie umelo nahnat vsetkych nervoznych za stol a ide "byt porada" ale prirodzene za nimi prist ze takto to fungovat nemoze, vo vasej rodine su pomery taketo, musia chlapi zit ako partneri... jasne povedz ze nebudes tolerovat synovi urazky na stranu nevlastneho otca, inak ho postihne "OD TEBA" (nie od neho) patricny trest, za partnerom si stojis a urcite nie je hlupy aby nevidel ze aj jeho surodenec potrebuje otca... na opacnu stranu prizvukuj, ze nebudes tolerovat aby partner akymkolvek sposobom mladeho trestal. V konecnom dosledku si zlost za tu bitku odnesies ty, to mi ver... pretoze si nieco take ako matka dovolila cudziemu cloveku (ano, tvoj partner je pre to dieta cudzi a nic s tym nikto neurobi), keby ti prisiel trieskat sused na dvere ze ho ide zbit, lebo nieco o nom na FB napisal, nenechala by si ho, ze? Urcite mal dovod to napisat, mozno sa pohadali alebo neviem co tomu predchadzalo a novodobo si ludia ventiluju pocity na FB...
Pre kazde dieta, pokym tam nie je vybudovany priatelsky vztah s respektom, bude novy rodic iba nejaky s prepacenim "parazit"... ;) Otcim sa tiez musi zamysliet a pochopit ze on otec chlapca nebude nikdy, nenahradi ho.. moze s nim byt iba kamos, nic viac... zase uz je to velky chalan, tak dlho vas trapit nebude, za chvilu si najde svoje zaluby a doma uz riesit nebude nic...
@simca06022011
..osobne si myslim, ze neni treba mit duvod napsat "kkt" 😉
Zalezi, co dospivajici ocekava...a kdyz to napise nekam, kde se to precist kymkoliv..ver tomu, ze se mozna i na pruser tesi..to je jejich pubertalni umeni "umet vyprovokovat"a hlavne vedi jak..a kdy.. 🤐
@atinag a ako sa to potom stalo viditelnym?
@simca06022011 otcim mu nahodou zobral tablet z ruky a precital si to..
@irriss Päsť je asi hranica či nie ......
Aké iné výchovné metódy sa dajú použiť potom ..... Remeň, trstenica , ako tu niekto napísal....
Tiež si myslím ,že hrubé vyjadrenie o otčimovi nestálo za takúto reakciu..... A puberta sa zvládať dá , len sa treba vedieť na to nadstaviť.
Ustála som to pri dvoch chalanoch , sestra pri troch babách a nemôžem hovoriť o žiadnych problémoch....Bitka je už v tomto období zbytočná.
Dieťa je najtvátnejšie do 12 . roku života , potom sa toho už veľa nevytlčie. 🙂 🙂 🙂
ak má človek s dieťaťom dovtedy dobrý vzťah zvládne to ....
@atinag
aha..tak to ja zase neuznavam..ja nectu NIC, co mi neni dano k precteni... 😉 a to mam deti ruznych vekovych kategorii..ale zkusenost mi napovida:
ze...Soucasna spolecnost prilis dodava energii a silu mladistvim a zapomina na silu Rodiny..
V rodine by mela byt ochrana a bezpeci..ale "spolecnost" doslova nabada mladistve, jak rodinu opustit...a mit se lepe..."lepe"..
Dospivajici ma v soucasne dobe takove zbrane, ze kterych RODIC MUSI mit strach..pojud se bude snazit je mladik pouzit.. 😠
Spolecnost ukazuje, ze rodina je neschopna,...ze jsou a existuji i nina reseni,staci se vzbourit a je mozny zivot BEZ pravidel..respektive podle pravidel"spolecnosti" 🤐
OK..kazdy mame vlastni zkusenost..ja si rikam, ze jsem nemela jednat s pokorou a bezmeznou laskou,ze tam byla ma chyba..ze kdyz si rikal o pest,mel ji dostat...nemela jsem resit kazdou situaci s "pohlazenim"... 😉 toto je me vysvetleni..
Hluboce lituju, ze nedostal..kdyz jsem jeste na nej "dosahla" 😔
Dokazala jsi to...tleskat nebudu...neni vsechno vychovou..nekdy vychova je zbytecna, kdyz DNA je potvora 😅
@atinag dakujem ano uz som to nasla 🙂
@irriss pochybujem o tom...
@zuzika251 chybu spravit tvoj partner, precitala som si to dalej, syna urcite netrapi ze makate na dome a zarabate,ako vravis "pochopi to ked vyrastie" ano pochopi, to ze nemoze mat len tak tenisky za 100EUR, ale nepochopi ze sa cudzi clovek s mamou trapili aby jemu zabezpecili dom.... robite to pre svoju dceru, partner to urcite neberie tak ako ze honobi majetok pre tvojeho syna, to vidiet aj na jeho pristupe, ze on chybu nerobi a nema preco diskutovat s tvojim synom. Nema teda pravo ho ani nijak trestat, narusil mu sukromie uz len tym, ze cita jeho spravy a urcite ho sekyruje a kontroluje.. ;) ak budes od syna teraz vyzadovat viac ustupkov voci partnerovi bude to este horsie... jeden robi druhemu na priek.. no ako deti.
@juliana77 no on očividne svoje vlastné dieťa ľúbi, ale 15-ročného syna svojej partnerky berie za cudzí a nežiadúci element - aspoň podľa slov samotnej autorky diskusie, ktorá sa vyjadrila, že naňho nevie nájsť pekného slova. Je to smutné, ale časté.. a pri hľadaní druhého partnera by na toto mali ženy klásť dôraz predovšetkým, lebo áno, je pravda, že deti vyrastú a partner ostane (možno) na celý život, ale AKO budú vyrastať tie deti by malo matke záležať rovnako ako jej záleží na sebe samej.
@argyro Každý sme si strojcom svojho šťastia a nešťastia a ako si kto ustelie tak aj bude spať. Jeden problém sto názorov, diskusia je o tom, že máme právo sa tu vyjadriť k danej téme, ja by som reagovala inak, ty inak, no po vojne je každý generál. A nikdy sa nechytám jednostranného názoru na vec. Mńa zráža do akej bavlnky sme uložili naše deti, a je to skutočne pre ich dobre???

@suem Pretože nie všetko je riešiteľné pod dohľadom psychologov, niečo potrebuje čas, aby to aj tí chalani pochopili. Pani to pochopila a určite to nenapísala na základe niakej jednej skúsenosti.
Bolo by dobré spýtať sa chlapov, majú trochu iný systém na riešenie problémov a to čo je pre ženy tragédia, muži to vedia stroviť lepšie.