Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera
Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.
@juliana77 julka presne, je to tak. Dnes sa bude kde kto prizivovat na tliachani o jednej vychovnej, pricom nevycvalani grazli unikaju ich pozornosti. A je to o tom, ze keby kazdy sopliaka co sa nevie vpratat do koze natriasol nazad do gati, tak aj sikane sa spravi utrum!
Ja nevychadzam inak z udivu. Napr. moje dieta je sebavedome, komunikativne a nebije sa. Ale uz dostal par vychovnych, ano. Zaujimave na tom je, ze ho to neubilo, pretoze ozaj dostal opravnene a v pravy cas! Nie je tyrany! Za to ma v triede par spoluziacikov, uslapnute tiche mysi, ktore cloveku do ksichtu nepozru, nepozdravi to, no ako male telata, bez urazky! A vzapati sa clovek o tychto teliatkach dozveda, ze mimo dosah dospelych su ohromne husti a syna mi otlkaju! Dievcata!!! Len tak mu vypalia facku alebo ho kmasnu za golier. A ked sa dieta verbalne ohradi, tak male usliapnute drzane sa mu este povysmievaju aky je slaboch! No tak neviem, doma ich zrejme maminky zabudli usmernit alebo tam je normal, ze zena je ako agresivna samica voci muzovi. Inak si to neviem vysvetlit. Zrejme tam panuje nazor, ze dievcatecko moze vsetko, tak ako maminka, aj bezdovodne kydnut niekomu facku. No a uprimne, ja uz mam toho dost a chystam sa zajst do skoly a dievcatka usmernit. Cakat az to spravi ucitelka, ktora im len povie no no no, alebo kym si rodicia pripustia, ze ich lasocky vedia byt znacne hnusne, tak na toto ja uz cakat nemienim. Smutne a teda hanba, aby sa takto zakerne decka spravali! Vizitka rodicov! Sotva vsak milujucich, skor opicich, zaslepenych!
@aurorag A on otčima neponížil, ked mal potrebu o nom vypisovať, že je kkt. Možno ktorýkoľvek iný muž by bol na jeho mieste a zastupoval jeho "otca" by bol u neho kkt. A pokiaľ sa rodič stará, dbá o všetky potreby dieťaťa a to dieťa zostane stále dieťa u rodiča ,má rodič právo na výchovnú, bez ohľadu na vek. A ked dostal v šiestich rokoch po zadku, to si určite nepamätá, ale ked je vo veku, ked už priamo hľadí rodičovi do očí , tak tú výchovnú s očným kontaktom si určite zapamätá.
@jabadaba písala som, že mám tri deti, ktoré mi prešli základnou aj strednou školou. mám aj školáka a mám aj trojročného chalana, takže ja tu netlápem niake naštudované teorie, od teoretikov, ktorí živé deti videli len na obrázku, ale sa opieram o skutočnú realitu a prešla som tým, a nevyšla som z lesa na lúku, ako to odcitovala istá mamička. Riešenie problému , ktorý sa týkal môjho dieťaťa mimo mna a mojho bydliska som nechala na zainteresovaných, a kompetentných pokiaľ to bolo v ich silách, no väčšinou nebolo, takže som nemala problém si to vyriešiť osobne. A z vlastnej skúsenosti viem, že nemá zmysel dohovárať rodičom, pretože už ich nik nenaučí čo mali dávno ako rodičia vedieť, lepšie je dohovoriť dieťaťu, ktoré sa stalo obeťou nezrelých rodičov, akým spôsobom, to už záleží od pohlavia a veku dieťaťa a od konkrétneho problému. takže, kde nestačí učiteľka musíš ty. Ona by to vedela vyriešiť, ale možno sa bojí o miesto, že??
@juliana77 a on sa ma citit ponizeny, ze ho tak nazvalo soplave decko? komu to adresoval? otcimovi? alebo iba tliachal s kamosmi?
a ked ze to bolo na FB, tak primerany trest by bol na mesiac mu zobrat pristup na internet alebo telefon. alebo oboje! potom si moze do vankusa vykrikovat, kto je kkt.
ale vlastne som sa nechcela zastavat nevychovaneho pubertiaka, skor mi vadi to, ze otcim nezvladol situaciu.
ja by som s tej bitky velky problem nerobila 😉,pokial tvoj partner nie je agresor a skutocne sa o nho stara,akoby bol jeho syn ...pobiju sa aj dospely chlapi...on je pubertiak a verim,ze aj keby to bol jeho bio otec,urcite ho bude "nenavidiet"....pretoze v tomto veku to je normalne,treba len hladat cestu,ako mat kamaratsky vztah...najlepsie,objavit nieco,co velmi bavi tvojho syna,a tvoj partner pojde cez to...
@haslerka27 tymto sposobom,ze partner prec,sa absolutne nic nevyriesi...a keby to bol jeho bio otec,to by bolo ako uz OK,keby otec odisiel prec? By akurat tak ukazal synovi,ze syn je pan v rodine...
treba synovi vysvetlit,ze nebolo na mieste ani ta bitka,ani ten status na FB....a ked ma jeden s druhym problem,treba si sadnut,pokecat,a najst sposob,ako si spolu vychadzat.....
este ma napada...syn je v puberte a on potrebuje vyryvat a toto je prenho taka barlicka, o ktoru sa opiera,vyuziva
@aurorag otčim sa zachoval dobre. skôr to matka nezvládla ak to začala rozmazávať pred synom. Ved taký vzťah moje, naše deti je tanec po tenkom ľade, tak nebudeme po ňom skákať. Ten konkrétny problém je u mna, vzhľadom na vek a situáciu toho chalana normálne straviteľná situácia. Ked niečo vykypí z hrnca nebudeme utekať pre hasičov, stačí zastaviť plyn.
Ahojte
Som velmi prekvapena roznostou nazorou k tejto teme..., v podstate mate kazda nejaku tu pravdu v prispevku co ste napisali..
velmi je tazke podla mna, zapajat sa do takejto zlozitej situacii hlavne tym..., ktory to nezazili na vlastnej kozi , ako sa povie, nic v zlom, ale aj ja keby som to nezazila priamo u nas doma taketo situacie tak neviem adekvatne uplne presne pochopit jadro problemu veci...
Vravim z vlastnych skusenosti z domu treba rozhodne vela komunikovat....
Dalej partner v tomto konkretnom pripade by nemal trestat... , len radit manzelke mimo dietata ako by mala reagovat a pripadne potrestat za precin dieta...
Partner je istym sposobom hendikepovany,...nepozna to dieta od mala..., neciti taku lasku prirodzenu ako jeho matka..v tomto pripade
samozrejme to sa mu nesmie vycitat...laska len tak z neba nespadne..., matka to ma dane prirodou, a otcim si len
velmi tazko vie najst cesticku k jej dietatu...
Partner by sa mal v prvom rade viac sustredit na vychovu svojej dcerky, bit jej prikladom....
Chlapec iste pocituje a tym, ze nevyrasta z vlastnym otcom..., surodenecku zriarlivost...to je uplne prirodzena vec...
ci ma dieta rok...alebo 15rokov
Velmi tiez zalezi na tom ci chlapec restektuje svoju vlastnu matku , ci ma voci nej doveru
tuto matka nesmie v nijakom pripade stratit!
Rolu tu zohrava k vytvoreniu harmonii aj to ci oni dvaja ako partneri si rozumeju, ci tam nevladne napatie, lebo to
sa tiez moze dost prenasat na toho chlapca
skutocne kto to nezazije ten nech nesudi
a velmi by ma potesilo, keby ste sa tu zbytocne nehadali...kazda z vas to mysli dobre ..chce poradit...a to je zaklad tejto temy 🙂
@zuzika251 ahoj,je lahké niekomu radit,ale robit správne veci v praxi je tažšie,tvoj partner nemal syna zbit,zober syna niekam von na neutrálne miesto a snaž sa s nim porozprávat,nech ti povie o svojich pocitoch,vysvetli mu že žijete v jednej domácnosti a musite sa rešpektovat,nemusí mat tvojho partnera rad,a jemu by som povedala, že nechcem aby to v budúcnosti este urobil,syn je teraz vo veku kedy potrebuje vediet ze ho mas rada a stojiš pri nom.Aj ked sa zdá že už je velký a nestojí o to,aj tak by som mu každý den povedala že ho mam rada a objala ho.Prajem TI vela síl,maj sa
@reanda lebo je hnusná doba. deti sú odchované na PC hrách, všade je samá lož a nenávisť voči tomu druhému a samozrejme honba za peniazmi a to kazí strašne chakter....
to čo vidím oklo seba sa mi vôbec nepáči........... ale nebudem tu už viac vypisovať, lebo sa všetko čo napíšem obracia proti mne. a mudrane sa povyšujú, urážajú. je to tu zbytoče volačo vapisovať....
@suem prepac ale toto mi nedalo sudis tu skoro kazdu jednu matku ! posmievas sa ako pubertacka !! namiesto toho aby si niekomu trosku poradila a aspon slovami nadej dala , je to ubohe a pod uroven ako si tu jedenej nemenovanej mamicke vynadala ,NESUD NIKOHO KYM JEJ NEOBUJES TOPANKY A NEPREJDES TYM CIM ONA PRESLA !!!! si chora a trapna opica ktoru by som ani neoplula !!!
@jabadaba divne tvrdenie, ze preco si zena, ktora ostane sama s dietatom narazi chlapa ... to akoze ona uz nema pravo na ziadny partnersky zivot po rozvode ? 😕 ... rozmyslas ako v stredoveku
@zuzika251 ked sa rozhliadnem dookola, vidim vacsinou rozmaznane, neslusne decka, ktore sa nevedia spratat do koze. Puberta - kazdy nou musi prejst, ale vsetko ma svoje hranice. Drz sa svojho priatela, tym, ako zareagoval, chcel synovi ukazat, ze mat uctu voci rodicom, blizkym atd... je zaklad slusneho chovania. Preboha, neviem sa vynacudovat, co tu niektore vypisovali (teraz sa urazia a vynadaju mi), ale vychovnu si mlady zasluzil. A keby ho to nepreslo, dala by som mu aj facku este zoparkrat. Nie som zastancom telesnych trestov, ale nehnevajte sa, aby mlady napisal to je jedno kde, ze jeho otcim je K. A vobec takto oplzlo nadaval. Tak to ma podrz, ze otcim by sa mal ospravedlnit. Za co? Ze chce vychovat normalneho, solidneho cloveka? Ze neche vychovat drzeho, nemozneho chrapuna, ktorých je po skolach plno, lebo ich rodicia im nevedia dat vychovnu a nenaucia ich zaklad slusneho spravania, co je to ucta voci rodicom, starsim, dokonca k sebe samym? A na margo rozhovorov - pubertiak a jeho casty stav - JEDNYM UCHOM DNU a DRUHYM VON. Takuto vychovnu si zapamata skor ako rozhovor, ktory ani nema chut absolvovat. Urcite nech sa o tom aj otcim s nim porozprava, ked vychladnu, mozno to bude par tyzdnov so zdutymi tvarami, ale ver, ze ked bude syn starsi, pochopi. Chapem, ze si stojis za svojim synom, ale prepac, toto si syn dovolil privela. Necudujem sa Tvojmu priatelovi. Tu nejde o telesne tyranie, ako tu niekto napisal. Ale zda sa, ze mlady vam zacal skakat po hlave. Ked by sa isiel otcim ospravedlnit, nabuduce co spravi, ked mu tento facebookovy vylev presiel? Ty ho poznas najlepsie, aj syna, aj otcima, urcite vies, ako im to obom vysvetlit, tak vela stastia.
@zuzanockamt dobre rano stara mama, par stran dozadu sme si to so zakladatelkou dovyjasnovali. K ostatnemu som ja doplnila ako to bolo myslene.
Pa pa a citaj na buduce vsetko a v kontexte.
@jabadaba zacala som citat temu od zaciatku a po par prispevkoch mi veru stacilo ... tak som radsej skoncila
@zuzanockamt no co uz.
@digysa nic v zlom pises tu o tom ako to mas nastudovane od psychologa atd ze nema pravo atd. no a keby sa spoznali a dieta bolo este malicke tak to by pravo mal.
je tu plno prispevkou ktore mi pridu uplne smiesne. Riesite to tu ako keby jej partner syna snad zabil. Rady tipu rozchod atd no preboha normalne na konovi snad ide len o nicenie vztahu. Ved v kazdej druhej teme citam rozid sa atd. No sa necudujem ze sa v dnesnej dobe ludia rozvadzaju uz len kvoli tomu ze si jeden z nich zle prdne.Keby to bolo opacne ze syn si najde priatelku a matka s tym nesuhlasi tak vela z vas tu bude davat rady ze ved je skoro dospely, nechaj ho aj on ma pravo atd atd. Ale ked si matka najde priatela tak je zle, a este jej tu niekto napisal ze nechape zeny ktore sa rozvedu a hned si najdu chlapa. No sorry ale ak by som viedla vztah v ktorom nie som spokojna, potom sa dokopem k rozvodu, a potom som sama a najdem konecne niekoho kto mi vyhovuje tak preco nie. Ved som clovek. Ja neviem, pripada mi to ako keby zena co ma raz deti a mala manzela je uz len matka a sluzka a nema pravo na ziadny osobny rozvoj a bozechran ze vztah. Ved sa spamätajte
@silvia0201 Aha takze ja mam IQ hombacieho kona, preto ze ty nechas svojich synov fackovat cudziemu chlapovi. Lebo sa nevies dockat kedy vypadnu z domu Nie len ze si zla matka, este aj hlupa a uboha zena. Komu nie je z hora dano v apatieke nekupi, tebe evidentne dane nebolo 😉
@papulnata Vcera registrovana a nahodou prispevky hned za @silvia0201 . Zasa tu fičia duplicitne nicky? Pozri si like pod mojimi prispevkami a pod prispevkami vasimi, a pochopis aspon aku ma moj a vas nazor podporu a kolko ludi s nim suhlasi. S tym ze jedna matka uprednostni svoje "uspokojenie" pred detmi a necha ich otlkat cudzim chlapom a ohana sa tu zlou dobou. Uboheeee
@zuzika251 neprispievam často, ale po prečítaní tvojho príspevku mi naskočila husia koža. Tvoj partner zbil tvojho syna preto, že si prečítal jeho súkromnú poštu a ty to sem napíšeš s kľudom angličana akoby mu povedal dobrý deň? Viaceré sa ťa tu pýtali, ako to bolo s tou bitkou, či to bola "jedna výchovná" alebo riadna bitka, neodpovedala si... Nie je to podstatné, lebo tvoj partner nemá čo ubližovať tvojmu dieťaťu! Ani jednou výchovnou ani nijako inak, ako mu to vôbec môžeš dovoliť??? Už nikdy, nikdy mu to nedovoľ! A zmier sa s tým, že s takým postojom, aký má tvoj partner z tvojho syna a tvojho partnera kamaráti nikdy nebudú! Takže by som asi zaviedla pravidlá - tvoj partner nech s ním nič nerieši, očividne je voči nemu zaujatý a nielenže nevie ale nemá vôľu riešiť veci s ním tak ako by sa na otca patrilo. Spomínaš, že preňho je to len "hajzlík" hm zaujímavé pomenovanie pre partnerkinho syna! Za to by podľa svojho vzoru správania zaslúžil preplesk! Aký je rozdiel v tom že on tebe medzi 4 očami povie ze tvoj syn je hajzlik a tvoj syn ho pred kamoškou nazve kkt-om??
Takže k tým pravidlám: ak k nemu nevie byť partner milý a nevie si k nemu nájsť cestu, tak nech ho ani nevychováva! žiadne trhanie tabletu z rúk a už vôbec žiadne tresty, všetko, čo sa mu na ňom nebude páčiť nech láskavo prehliada!! chodí s ním von? hráva s ním futbal? venuje sa mu nejak? je k nemu vôbec niekedy milý a prejavuje mu rešpekt a lásku? toto všetko musí prísť najskôr od neho, AZ POTOM od dieťaťa!! a ak mu to neprejavuje nema pravo ho ani vychovavat, vychovávaj ho len ty!
Ale hlavne dufam, ze take nieco ako bitku mu uz nikdy nedovolíš 😖
@zuzika251 priznávam sa vopred ,že som nečítala všetko čo sa tu popísalo , ale napadlo ma ,či bol vzťah chlapca a tvojho nového partnera vždy zlý ,alebo sa časom zhoršil.....
Či si si mala možnosť odpozorovať ako spolu vychádzajú a či bude vhodný nielen ako partner pre teba , ale aj člen rodiny kde sa majú cítiť všetci dobre...
Nezhoršil sa vzťah medzi nimi až keď má partner s tebou vlastné dieťa a syn sa cíti na vedľajšej koľaji.....
No asi vyzniem ako tvrdá a staromódna , ale ak sa nevydarí manželstvo a sú tu deti, ktoré trpia tým,že som in nevybrala práve najlepšieho otecka po druhý krát to 1000 krát lepšie zvážim ...
Určite je na mieste viac sa zaoberať synom v tom NAJCITLIVEJŠOM VEKU, lebo dospelý človek by už mal vedieť primerane reagovať ale syn sa to len učí....
@suem niektoré máte úžasnú schopnosť čítať medzi riadkami. Kde si sa dočítala, že @silvia0201 necháva svojich synov fackovať, ona len stojí nohami na zemi a rieši normálne problémy, ktoré prídu pri výchove detí, žiadna matka nečaká kedy jej dieťa vypadne z domu, právne naopak u" nás majú mamičky tendenciu dýchať za deti," a potom ked už by sa samé mali zodpovedne postaviť k životu tak sa ich samostatnosť zosype a nie schopné realne myslieť a zodpovedať sa. Čo je na tom, že niekto napíše že ked deti odídu tak zostane len s partnerom, ved to je pravda.
@lulka12máš pocit, že dôvod partnerov reakcie bol preto taký, lebo majú aj spoločné dieťa? A ty si sa ešte nestretla s tým, že aj medzi vlastnými súrodencami je žiarlivosť?
@argyro keby bol ten partner taký háklivý na cudzie deti, tak by si s partnerkou nezačal a nevytvoril ešte väčšiu rodinu.
Viete mamičky, je rozdiel dať trojročnému dieťaťu do roku jeho oblúbenú hračku a máte svoje milované dieťa vychované a je rozdiel komunikovať s päťnásťročným chlapcom. A skutočne poznám aj deti v jeho veku cca, s ktorými nepohnete, no kedže aj poznám väčšinou pozadie tak tam platí, koľko dáš toľko dostaneš.
A koľko dáš, tým som nemyslela, že jedno dieťa treba vyvoziť v troch kočíkoch, rozmýšľať kde asi zoženiem ten suprový svetrík pre malú, lebo v tom by bola ona určite šťastná, dať svojmu dieťaťu, lebo ho Milujeme hračku, ktorú chce ono, a nie ktorú uznáme my za vhodnú, lebo to by už bola Výchova a Výchova tu podľa niektorých nemá nič spoločné s Milovaním dieťaťa.
Píšem to asi štvrtý krát, partner sa zachoval ako muž, a kedže tvoria rodinu a prestaňte už s tými rečami, že on je otčim, pretože niekedy tí otčimovia urobia pre cudzie deti viac, ako ich biologický, len tie mamičky tu nevypisujú , mál právo zareagovať bez toho, aby sa išiel najskôr posťažovať svojej partnerke. Je svojprávny a ked je ako partner dosť svojprávny na to aby toho chlapca živil a zdieľaľ s ním súkromie je aj svojprávny na to, aby chlapca morálne podržal , ked padá dole nosom, a to aj padal, pretože mladému unikli kľúčové slová, Slušnosť, Rešpekt, Autorita, Vďačnosť, Poslušnosť. Alebo mi niečo uniklo?? Už sme až takí svetoví, že u nás deti poslúchajú rodičov?? Ten chlap je momentálne rodič.
A niečo pre tie ktoré by to chceli prekrútiť, ,môj sedemnásťročný syn ma oslovuje krstným menom, som jeho najlepšia kamarátka, ale tie kľúčové slová POZNA veľmi dobre.
@juliana77 Vidim, ze mas pocit, ze jedina vies ako to je a co je pre koho to spravne. Odkial sa ten pocit berie, len aby si pri tej vychove nieco neprehliadla, lebo 17 dieta este nie je dospele a to ako sa deti uplatnia v zivote a aky zivot budu viest sa ukaze az ovela, ovela neskor, nie v puberte.
@juliana77 Necitam medzi riadkami, citam prispevky v tejto diskusii. Nech sa paci: @silvia0201 12.3. 21:13 : reagujem na nadpis tejto témy....
ja to mám doma dvojmo a zvykla som si.... už to neriešim. viem že chalani to vyrastú, prejde ich to, odídu z domu a mne ostane už len môj drahý
@ella555 to nie je pocit, to je realita. Veľmi rada ťa k nám pozvem na návštevu a predstavím ti mladého muža, ktorý má svoj názor, správanie muža, gentlemana a má úctu k ženám, ktorý žene aj cudzej otvorí dvere, v autobuse uvoľní miesto a má úctu k starším. je športovec , dosahuje prestíž a má toľko skromnosti, že by ju mohol rozdávať. a ked tvoje dieťa bude niekto na ulici biť, tak môj syn sa neotočí ako väčšina ľudí, ale tvojmu dieťaťu pomôže.
@juliana77 a dalsi z 12.3 21:21: jedno ti poviem. tieto deti nemajú pred ničím a nikým rešpekt. treba ísť na nich tvrdo. vidím to na svojich. pokým som ich vychovávala sama, nikam to neviedlo. odkedy mám partnera, ten ich naučil. ukázal im mužský vzor. a nie vždy sa mi páčili jeho metódy, ale nezasahovala som.
toto je sku... doba.
Citaj az potom pis komentare!!!

Dievcata, ja teda nie som zastanca tej modernej vychovy, ze ticho tolerovat detom vsetko. Nemam este pubertakov, ale zbit pubertaka sa mi zda uz trochu neskoro. "Vychovna" ma skor ucinok v mladsom veku. Na takeho pubertaka (ked si spomeniem na seba) ma skor negativny vplyv. Ponizi ho to.