Môj pubertálny syn nenávidí môjho partnera
Ahojte, skúste mi prosím poradiť - mám 15,5 ročného pubertálneho syna. S partnerom a synom žijeme spolu 4 roky, s partnerom máme 14 mesačnú dcérku. Vzťah medzi partnerom a synom je tak zlý, že včera to malo vyvrcholenie - syn na FB napísal o ňom, že je kkt, on si to samozrejme prečítal a namiesto toho, aby vychladol a riešil to ústne, tak vletel mu do izby a zbil ho. Ja som úplne v koncoch, syn mu vykričal, že ho 4 roky trpí len kvôli tomu, že chce, aby som ja bola šťastná a jeho nenávidí!!! Momentálne mám v hlavne obrovský chaos, neviem, ako to riešiť, chcem, aby sme žili aj naďalej ako rodina, no uvedomujem si, že už to možno po tomto cirkuse nebude možné. Partnerovi som už dávno vysvetlila, že je a aj bude navždy môj syn a budem ho ochraňovať či sa to niekomu páči alebo nie. Partner sa snažil, veľa vecí sa snažil ho naučiť, chcel však stále od neho, aby mal aj povinnosti, ktoré mal doma robiť. Syn to väčšinou urobil, aj keď s ofukmi a hundraním, ale urobil.
Nikto si nevie predstaviť, aký chaos mám v hlave.
Popularizačné, ale niekoho možno zaujme http://www.maminka.cz/clanek/tatinkove/nejsi-mu...
@lenkaa33 Dedukujem, že sa pasuješ na tú, ktorá dokáže poskladať to puzzle najlepšie. Ovšem každému tu môže vyjsť len karikatúra skutočnosti. Ty si si aj s tým málom informácií dovolila, čo by si možno nedovolil ani niekto, kto ich zblízka tie 4 roky sledoval - označiť zakladateľkinho muža za k...
To mi celkom stačí, aby som si urobila názor na tvoje analyticko-deduktívne schopnosti.
Jediné, čo je tu jasné je, že chlapec je v puberte a dostal bitku, pretože otčim nezvládol, ako sa o ňom vyjadruje.
Dennodenne dostáva bitku x-pubertálnych chlapcov na celom (aj civilizovanom svete). Keď rupnú nervy biologickým rodičom, každý to tak-nejak pochopí. Keď sa to stane náhradnému, ktorý je v omnoho komplikovanejšej situácii, tak je to podľa tu prítomných "psychologičiek" k... Úprimne....nedovolím si o tom pánovi povedať nič konkrétne, pretože ho nepoznám. Ale je celkom možné, že je to proste obyčajný chlap, ktorý sa "neuvážene" pustil do dobrodružstva založiť si rodinu so ženou s predpubertálnym chlapcom a teraz "nesie následky". Nie každý je psychológ, aby dokázal také niečo ukočírovať.
@reanda boze drahy, kazdu dobu tvorili ludia vychovavani "fackami"- ti dnesni o tych fackach vedia ovela menej. Kedysi bola jo prisna doba co sa vychovy tyka. Tak v skolach ako aj doma. Dnesna doba sa prisnostou na tie doby minule ani nehrabe. Asi preto to tak aj dnes vyzera, vsade arogancia, absencia akychkolvek hranic, diagnoza jajizmus v plnej krase stylom enem jaaaa a moje dzeci! Stucha sa to, sace sa to, zazera to, vrci to na kazdom kroku div, ze laktom oko nevypichne okoloiducemu. O lahostajnosti jak prasa ani nehovorim. Toto nie su ludia vychovavani vcas a dobre mienenou jednou vychovnou. Toto je doba ludi, ktorym akosi nedal nikto limity. Takze o com si to vlastne pisala? Nechapem. Absolutne je tu zbytocna polemika na temu fyzicke nasilie! Pretoze je to znacne zhysterizovane a nafuknute. Neschvalujem facku dospievajucemu chalanovi, ale zas tu z toho nerobme zalezitost tyrania...Take nic zakladatelka nespominala.
@bibianka
Keď rupnú nervy biologickým rodičom, každý to tak-nejak pochopí. Keď sa to stane náhradnému, ktorý je v omnoho komplikovanejšej situácii, tak je to podľa tu prítomných "psychologičiek" k...
No presne si definovala ten rozdiel - biologický rodič verzus partner matky alebo otca ( pre teba náhradný rodič ) .
Toto si treba uvedomiť že to nemožno stavať na jednu rovinu . Ty to dávaš do jednej roviny a to je podľa mňa chyba. Odpustit bitku rodičovi - mame otcovi je vždy ľahšie ako odpustit bitku " cudziemu človeku ", zniesť kritiku od rodiča je vždy jednoduchšie ako keď do teba pumpuje cudzí človek.
Ked ti strelí matka je to iné ako ked ti vytne nevlastný otec , a to dieta sa pýta " akým právom ma tlčie cudzí človek ? Právom toho , že dá matke peniaze , lebo ju priviedol do druhého stavu a ona musí byť doma ? Hm alebo má na to právo , kdeže sa o mňa môj druhý biologický rodič nestará ?
Kto je v tomto vzťahu dospelý ? Pubertiak alebo nevlastný rodič . A ja podobne ako @lenkaa33 si myslím že dieťa k takému potitulovaniu nevlastného rodiča nepríde len tak , zo dňa na deň.
Ja nie som psycholog , mám však osobnú skusenosť. Skusenosť je neprenostná a nie je všeobecne aplikovateľná 🙂
Ja tu problem vidim v tom, ze otcim robi rozdiely akonahle sa stal aj on sam otcom a pomerne cerstvym. Ma doma male batola ,dievcatko. Bol sucastou cakania na nu, vidi ju od narodenia a buduje si k nej uplne prirodzene vztah. O toto bol ukrateny v pripade chalana. A tak si ten vztah nevybudoval a momentalne mu zrejme na nom vadi vsetko. Umocnene je to zlozitym vekom, ktorym chlapec prechadza. Ma to tazke sam o sebe, hlada sa, hlada svoje miesto vo svete. Tak ako kazdy z nas. Lenze ak tu chybaju tie zakladne momenty, ktore zakladaju na dobre vztahy, potom to nedopada dobre. Cokolvek mozno chalan spravi, otcima moze iritovat. Mozno pre neho tiez z nepoznanych pricin, ktore driemu kdesi hlboko. On si to ani nemusi uvedomovat, ze prechovava k chlapcovi averziu. Staci impulz a nestravi jeho spravanie. Naposledy to vyvrcholilo uz fackou. Lenze tomu zrejme cosi muselo predchadzat, ked ho mlady otituloval tak nepekne. Ved chalan isto tiez nie je porantany na hlavu, ze neciti, nevnima ak je k nemu niekto nie celkom uprimny v citoch. Moze sa otcim navonok snazit kolko chce a presviedcat seba, svoju partnerku a matku chlapca ako aj svoje okolie, ze k chlapcovi ma dobry vztah. Ale pravda vyplava na povrch pri nenapadnych podnetoch, kedy otcim vyjavi reakciami presne to, co v skutocnosti pocituje voci svojmu nevlastnemu synovi. Otcim je podla mna teraz orientovany primarne na svoje biologicke dieta, navyse to v tomto veku vyzaduje od neho aj viac pozornosti, laskavosti. Batola ho nerozculi predsa tak ako naladovy pubis. No a averzia sa prehlbuje. Otcim vnima ten rozdiel - tu ho mala neirituje, prave naopak, oblazuje ho svojimi malinkatymi rucickami, nozickami, milym blabotanim...pubertak ma uz ine prejavy a to sa nemusi zrovna stretat s pochopenim. Tu vidim to robenie rozdielov.
@jabadaba to ake su niektore deti nie je o tom, ci ich rodicia fyzicky trestaju alebo nie. deti kopiruju spravanie dospelych. vela dospelych tiez nema uctu k inym ludom, niektori pred detmi nadavaju, ohovaraju, castokrat nemaju rodicia na svoje deti cas, nevysvetluju im co sa moze, co sa nemoze. a vela rodicov je tak unavenych z prace a z riesenia existencnych otazok, ze ked pridu o siestej, siedmej domov, tak uz nemaju silu venovat sa detom. a casto im je jedno, co ich dieta robi, hlavne nech ich neotravuje, minule som cakala pri pokladi a za mnou bola matka so cca 6-rocnym synom, ktory mi naschval skakal po nohach. jeho mama to videla, napriek tomu synovi nic nepovedala, lebo skakal po nohe mne a nie jej. chapala by som ak by ten maly mal nejaku chorobu a jeho mama by povedala, prepacte, ale jej to bolo uplne jedno a skor ako na chorobu to vyzeralo, ze maly skusa co moze. a toto ziadna bitka nevyriesi. ked som bola mala, tak som obcas dostavala bitku, mala som kamaratky, ktore bitky nedostali nikdy v zivote, napriek tomu nemozem povedat, ze by som bola lepsie vychovana. deti mozes tlct od rana do vecera, ale ked sa rodic bude spravat tak ako sa niektori rodicia spravaju, tak to k nicomu nepovedie
@maminuska No to je hádam vtip, kde žiješ, niekde na lazoch? Takéto tituly schytávajú dnes od pubertálnych výrastkov úplne cudzí ľudia, netreba im deň, stačí pár sekúnd. Toť nedávno sa naša učka zo škôlky sťažovala, ako ju otitulovali spredu aj zozadu 15-17 roční chlapci, ktorí sa nasťahovali na terasu škôlkovej triedy.
Otčima neospravedlňujem, ale dokážem pochopiť, že nezvládol situáciu. Dúfajme, že si v budúcnosti zvolí primeranejšiu formu trestu. Myslím, že zabaviť mobil, tablet atd., dať zaracha a pod. stále celkom slušne funguje. Zvlčilý puberťák je vhodný aj na upratovanie a podobné užitočné činnosti.
Nevšimla som si, že by zakladateľka písala, že by sa to stalo viac krát. Z toho, ako sa vyjadruje sa o situácii, sa dá pochopiť, že bola výnimočná. Takže nerozumiem, prečo tu z neho robíte obludu. Každá minca má 2 strany a pravda býva obyčajne niekde uprostred.
A ešte jedna vec - ak v tej rodine nový muž supluje úlohu chýbajúceho otca, tak je náhradný rodič. Tvoj dieťa biologického otca k dispozícii má, nemôžeš mu vnútiť iného, zakladateľkino nie. A zdá sa, že ho potrebuje ako soľ.
Mmch - podľa tvojej teórie by nemohli udeľovať tresty ani adoptívni rodičia, pestúni a vychovávatelia v decákoch.
@reanda ale nevrav. Nevieme deti milovat...no to ma podrz. Dost odvazne tvrdenie, nemyslis? A Ty si kto? Ahura Mazda, najvyssia z bozstva, ktora ma patent na milovanie svojich deti a ostatni tento kumst neovladaju, tak si im to prisla zdelit zo svojho oblacika? No si ma takto k noci aj pobavila.
Deti sa okrem lasky aj vychovavaju. Predstav si. Aj to je laska, ze prave tu vychovu dostanu. Ja sa zas neviem vynacudovat takymto opicim materiam, ktore samou laskou k dietatku zabudnu vychovavat a potom sa preberu az im dietatko jedneho dna svacne facku, ked mamicka nenavali prachy. Jo a potom mame este v skolach a dokonca uz aj v materskych skolach taketo produktiky lasky bez vychovy, ktore inych sikanuju. Zazivame prave zopar takych krasavic preruzovelych, z ktorych sa asi mamicky dosieraju a v skolke a skole mi otlkaju syna! A zrejme ani netusia co ich krasavicky dokazu. No ktora mamicka by to o neznuckej krasotinke povedala, ze?
Vies, ono sa da vychovavat s laskou. Laska a vychova sa nevylucuju. A fakt, ze raz za uhorsky rok, v opravnenych situaciach, namiesto toho, aby si rodic dral usta nezmyselnym vysvetlovanim, ustedri potomkovi vystrahu v podobe placnutia, tak to este nezaklada na vyfabulovane domnienky o tyrani. Ono jedna vychovna je aj podla psychologov ucinejsia v spravny moment nez kvakanie do bludu. No len, ak niekto nema mieru, jasne, potrebuje zakazy. Inak by sam seba neukociroval. Ti co mieru maju ti ju vedia dodrzat. Vsetko v zivote je totiz o zdravej miere. A to plati tak o vychove ako aj o laske!
Kazdopadne, ak sa z nejakeho neznameho dovodu pasujes do pozicie vsemilujucej a jedinej milujucej mamicky pod slnkom, ok, doprajem Ti to. 😉
@bibianka ja som si utvorila svoj nazor po precitani iba prispevkov zakladatelky. Svoj nazor nepokladam za jediny a jedinecny a spravny. A nikde to netvrdim. Ja som mala diskusiu medzi Juliou77. Tebe vsak unikla pointa. Ten PAN syna zakladatelky iba kritizuje ( z prispevky zakladatelky ). Nehovoriac o tom, ze biologicky otec by sotva , vo vacsine pripadov, svojho syna iba upozornoval a napominal, kritizoval atd. Urcite by mali spolu aj chvile, kde sa spolu dobre zasmiali, kde otec preukazaje aj lasku. Takze niet sa comu cudovat, ze 15 rocny chlapec si ho dovolil nazvat kkt. Myslim, ze keby som zila s niekym, koho trpim iba kvoli jednemu z mojich rodicov, niekto, kto mi neprajuvuje uprimny zaujem a obcas prejav lasky, pochopenia. Ale pocuvam iba kritiku a rozkazy, buzeraciu atd, tak by som taky nazor mala aj ja a tiez by som sa podelila o tom s niekym, komu doverujem - kamaratke. Pretoze vychova dietata, ci uz aj v pubertalnom veku, nie je iba kritizovanie a rozkazy, ale aj pochvala, preukazanie naklonnosti, zaujmu ( okrem ineho samozrejme ) - velmi jednoduchy vzorec. Ale princip fungovania medziludskych vztahov ti nemusim objasnovat - to uz je len obozretny usudok na zaklade jednoducheho vnimania situacie, skutocnosti, skusenosti a vedomosti.
@jana121212 myslis? No ja som skor nazoru toho, ze dotycna otrla mamicka v obchode je skor zo spektra tych milujucich, ze dopraju synackovi cokolvek. Ved na dieta nemozno ani krivo pozriet....a potom to tak vyzera. Mamicka aj Ty, obe ste zozali to co sejete. Lasku bez vychovy. Tak sa nestazuj. Moje deti na nohy nikomu neskacu. Ani sa nebiju. Ale zato uz starsiemu limity ukazane boli. No ano. Koledoval si a zapamatal si a uvedomil si! Bez traumy do zivota. Len s tym, ze chape, ze robit nieco inym co sami nechceme nemozno. Vies?
@bibianka hm 😀 😀 , si ma pobavila že na lazoch 😀 . Niekedy by som si to fakt priala.
Moje deti biologického otca k dispozícii nemaju , nevidel ich 4 roky a ani sa o nezaujíma.
"Mmch - podľa tvojej teórie by nemohli udeľovať tresty ani adoptívni rodičia, pestúni a vychovávatelia v decákoch"
Ale mohli ,pretože tam ten druhý biologický rodič nie je , tam nie je žiadny. 🙂
@jana121212 este k tomuto som chcela, citujem "deti mozes tlct od rana do vecera"...
no nie, nemozes. Vidis, zachadzas do extremu a zenies veci zbytocne ad absurdum. Nemusis vobec dieta mlatit ani cely den, ani kazdy den. To robia tyrani. Toto uz je tyranie, ano. Bez nadsazky. A to treba aj rozlisovat. Len tohto rozlisovania akosi mnohe nie su schopne. V zivote, pocas vychovy, nastavaju aj situacie kedy zbytocne rodic bude vysvetlovat, vyhrazat sa, podmienovat si ci vydierat takym alebo onakym zakazom. Skor toto ma dlhodobejsie dopady na psychiku dietata ako vystraha v podobe kratkeho capnutia. Mne sa zda smiesne siahanie na veci ako mobil, TV a spol. Zbytocne sa tymto kramom v ociach deti pripisuje vyznam, ktory pre zivot nemaju.
@maminuska je to tak. Su momenty kedy dieta nie je ochotne byt na prijme. Ja som tiez vyfasovala. Prvy raz v zivote od otca v 15 ke. A koledovala som si sakramenstky. Dodnes si pamatam aka som bola neskutocne hnusna a nevedela som sa zastavit. Darmo mama po mne kricala. No tak mi papa jednu vychovnu ustedrili a hned sa mi rozjasnilo a veru som sa aj riadne zahanbila. A rodicia nie su ziadni tyrani a nikdy neboli. Nic ma nepoznacilo. Tych vychovnych dohromady som podostavala ako safranu, oproti tomu ako som asi vedela pit krv. 😀
@jabadaba neviem z akeho spektra bola ta mama, mne prisla skor, ze sa jej to netyka, lebo dupal mne na nohu a nie jej, tak to nema potrebu riesit. ja som jej 2x slusne povedala, ze mi skace na nohu a ona sa tvarila, ze nepocuje, nevidi. toto je vec, ktoru by bitka podla mna nevyriesila, stacil by zakaz a ten chlapec by prestal, pripadne keby sa s nim mama pocas toho cakania pri pokladni rozpravala. ja mam nazor, ze treba zakazat, vysvetlit a ked to nepomoze, tak az potom to riesit bitkou a aj to len do urciteho veku. ako nahle sa bitka stane nieco bezne, tak prestane na deti zaberat a neviem si predstavit, ze by som bila takmer 16-rocneho chalana, konkretne v tom pripadne co pisala autorka mi to pri skor kontraproduktivne. a hlavne to ze niekto nebije deti, neznamena, ze ich nevychovava
@jabadaba myslela som tu vetu tak, ze bitka bez vysvetlenia a rozpravania sa o probleme nic neriesi
@jabadaba Prepac, ale fakt nemozes davat do rovnosti vychovu a jednu vychovnu. Akoze kto deti neudrie, tak ich nevychova? Pochopim, ked niekomu uletia nervy a dieta udrie, berie to ako svoje zlyhanie. Nepochopim, ak niekto chce bitkou, ci fackami vychovavat. K comu sa tym vychovava? Ze konflikty sa riesia bitkou, ze je pripustna len absolutna poslusnost?
Aj v tomto pripade ta bitka nikam neviedla, len zhorsila a vyhrotila situaciu v rodine. Syn dalej bude otcima nazyvat kkt, len si bude davat lepsi pozor, nenavidiet ho bude este viac. Nebolo by lepsie to prediskutovat a najst cestu ako spolu lepsie vychadzat? Najst cestu aby syn otcima bral a nemyslel si o nom, ze je kkt.
@ella555 ja si skôr myslím že situáciu nie vyhrotila ale konečne otvorila a ukázala v plnej kráse problém .
A dokonca si myslím že je dobre že sa to stalo - okrem tej bitky - lebo zrazu otčim zistil že je u synátora K.Kt a matka zistila že je tu značný problém a mala by ho začať riešit a konečne zasiahnuť.
@ella555 to čo je za za otázku z tvojej strany, kto deti neudrie tak ich nevychová?
@jabadaba táto žena písala, že v 15tich jej preplo a ohluchla a otec jej jednou výchovnou vrátil sluch.
Nemôžem si pomôcť, ale dnes niektoré mamičky idú na vlastné deti a dokonca aj v čase ked nie sú na svete cez knihy, kamarátky a kto čo povedal, unikla im vlastná intuícia, cit a niečo materinské. Môžete deti akokoľvek milovať, nie sú stroje, sem tam musia niečo vyskúšať, niečo vaparátiť, ved určite toto je pre zástupkyne psychologov , normálny vývin a od toho sme tu my dospelí aby sme ich usmernili. U niektorých detí to ide slovom, no niektoré potrebujú vrátiť sluch. Na výchovu nie je recept a je to tá najťažia úloha pre rodičov. A keďže sa nám doba vyvíja "musím uznať správnym smerom", výchova sa presmerovala len do interného prostredia a okolie nech sa do môjho dieťaťa nestará. Tri deti mi prešli cez základnú a strednú školu, mám dosť skúsenosti aj s deťmi aj s učiteľmi, aj s rodičmi.
KED BOL SYN PIATAK, MALI V TRIEDE CHLAPCA , BITKáRA, CO VšETKýCH SIKANOVAL, MALý GRAZLIK, UCITELIA BEZMOCNí, RODICIA TIEZ, ALE V INOM SMERE BEZMOCNí, TRVALO TO šTYRI MESIACE, AZ JEDNEHO DNA SI PODAL MôJHO CHALANA, KTORY SA BIT NECHCEL A DILINKA IGNOROVAL. LENZE AJ ON MA SVOJU HRDOST A TAK SA POBILI. oBIDVAJA NESLI NA ZAPAS LEBO SA JEDNALO O SPORTOVú TRIEDU, TENTO MALY GRAZLIK TO ROBIL UMYSELNE, NO MôJ CHLAPEC SA NEMOHOL NECHAT PONIZIT. vIEM TO, LEBO JA NEJAK OD MALINKA S DETMI KOMUNIKUJEM A VIEM O NICH VSETKO, AJ DOBRE AJ ZLE. tAK SOM NABEHLA DO TRIEDY, MALEHO SOM SI PODALA PRED CELOU TRIEDOU, PRETOZE NEUSTALE ROBIL PROBLEMY V TRIEDE A NEKOMPROMISNE SOM MU VYNADALA PRED DETMI A KEBY SA CO I LEN ODVAZIL MI ODPAPULOVAT, TAK MU TAM JEDNU CAPNEM A VERIM, ZE JEHO RODICIA BY SI ANI NEPIPLI A NEZAUJIMA MA KTO Sú , CO Sú. ZASRAN PIATAK NEBUDE STAVAT VSETKYCH DO POZORU, LEBO PSYCHOLOGOVIA SA POTREBUJU ZIVIT A Z JEDNEJ FACKY SA ROBI HNED NASILIE.
@juliana77 Ta otazka preto, ze mi prislo, ze prikladas jednej vychovnej velky vyznam, dokonca ako recept na vsetky nevychovane a drze deti.
Mam ale pocit, ze sa tu trochu pletie aj to co je jedna vychovna, ak je to trest za nieco, tak s tym nesuhlasim. Ak rodicovi uletia nervy a udrie, vo vyhrotenej situacii, stava sa, nemalo by sa, potom by sa podla mna mal rodic ospravedlnit, alebo si to s dietatom vydiskutovat.
@jana121212 no presne, stacila by reakcia tej otrlej matky. Sama vidis, ze ona nereagovala. A synacik tak dostal informaciu, ze moze cokolvek co si zmysli. Ziadnu spatnu vazbu totiz nedostal a zrejme ani nedostava. Samozrejme, ze najprv su na mieste vysvetlovania ci upozornenia. A az potom moze nasledovat trest radikalnejsi. Ved ja nikde nepisem a ani som nepisala, ze ma rodic dietatu bez varovania jednu strelit. To nie. A ano, v tomto s tebou suhlasim, len do isteho veku maju urcite typy trestov vychovny vyznam. To by mal rodic vediet rozlisit kedy co zvoli a comu uz dieta rozumie alebo pripadne comu by este vobec neporozumelo. No a uprimne, ask by mne cudzie dieta skakalo po nohe bez toho, aby jeho ctena matka zasiahla, tak by to asi netrvalo dlho. Rozhodne by som si na tu nohu uz po treti raz skocit nenechala a maleho spratka by som poucila. A bolo by mi srdecne jedno co by si o tom mamicka pomyslela. Ak je natolko tupa, ze si dieta nevychovava, nuz tak to musia spravit iny, ktorych sa nedostatky jej vychovy dotykaju!
Ono, teraz je ohromne v mode ohradit sa voci kazdemu ktro napomenie nase dieta, tolka trufalost a drzost. To je presne o tom co som pisala - dnes tzv. mamicky zalaskovane k dietatku nevedia coby roupama aj so svojim potomstvom, nenapomenu, neupozornia, je im total egal komu ich dieta robi zle. Prioritou pre takuto mamicku je stastny usmev jej dietatka a ostatne je o total clone nevidim nepocujem! To je aj priklad tej, s prepacenim, kravy nebeskej, ktorej fafrn Ti skakal po nohe. Proste postoj a la enem ja a moje dzeci. Aj po hlavach kadekomu! Keby ludia reagovali ako kedysi, ze by spratkovi ustedrili lekciu, tak by to tu kapanek inak vyzeralo.
@ella555 preco zachadzas do nelogickych zaverov z mojho prispevku o tzv. jednej vychovnej? Co to je za prekrucanie? Ja hovorim, ze vychova ma nutne stat na facke? Tak to sa ohradzujem a dorazne. Toto uprimne neznasam. Tu hysterizaciu a vkladanie cloveku do ust nazory a slova co nikdy ani nevyslovil. Ono, zneuzit sa da proti cloveku totalne vsetko ako vidim. Takze nie, ja nepovazujem vychovnu po prdeli za nosnu cast vychovy dietata, ale povazujem ju za ucinejsi sposob vychovy v situaciach kedy uplne zlyhava akekolvek vysvetlovanie. Dieta ma tendencie skusat kam az moze zajst vo vytacani rodica. Castokrat nema absolutne sajn co svojim konanim sposobi, pretoze uplne prirodzene v istom veku nevie uvazovat v dosledkoch. A sorry, ak sa sprava tak, ze ublizuje sebe ci inym a neda si povedat, tak ano, jedna stiplava je na mieste.
Ja mam dojem, ze ludia pre klapky na ociach absolutne nevedia uz rozlisit co je este zdravy protest a co je tyranie. Je to chore a zvratene, ze sa stieraju hranice medzi tymto. To mas presne priklad z Britanie a USA, kde sa uz toto doviedlo do absurdnosti, ze Ti dieta zabavia aj za to, ze nan skaredo pozries! A nemusime si hadam hovorit nic o tom aki "excelentne" vychovani su ich spratkovia, ze nie? Ostatne, do BA z UK chodia cele hordy nevychovanych dospievajucich hajzlikov. To su produkty presne takehoto zvrateneho posudzovania vychovneho usmernovania. A len tak dalej, agrsia a arogancia mladych narasta priam geometrickym radom, priamo umerne s kotenim sa vselijakych pseudo humannych akozeodbronikov, ktory dieta povysili na piedestal nedotknutelnej bytosti, ktorej clovek uz nemoze ani vynadat ak robi zle, len to tisko strpiet. A pardon, ja sa s tymto nestotoznujem. Pretoze to ma dopad aj na mna, moje deti. Arogancia inych sa tyka aj mna, aj teba....a ja nemienim byt naraznikovou zonou niecieho vychovneho paskvilu. Sorry!
Takze poprosim, neprekrucovat a nedomyslat si co clovek mienil a nenafukovat z komara somara. To uz pomaly hranici s hysteriou okolo rasizmu. Aj tam presne ako pri jednej vychovnej podaktori stracaju sudnost v odhade o co ide.

@bibianka ano, vidis, aj ty si odhalila celu situaciu akoby si vedla mna sedela a ako malo ti stacilo, celkom dobre na 15 rocnu pubisku, ze? ....... 😝 vychadzam z poskytnutych informacii pisane zakladattelkou. Tiez citam vyznam viet a nie iba slova napisane na obrazovke. Ja som citala iba prispevky zakladatelky, mozno keby si si to tiez tak vyselectovala a necitala ine prispevky, tak by si to videla mojimi ocami. Precitaj si akym stylom pise a opisuje situaciu zakladatelka. Nepriamym sposobom poukazuje na nespravne spravanie partnera a je si toho vedoma...a dava to taky zmysel, teda mne , aky vyjadrujem. Tebe to mozno mysli inak ... kazdemu sa sklada " puzzle" v hlave inym sposobom.Niektori su preto psychologovia , ini kuchari, dalsi uctovnici a niektori taxikari alebo manazer. Ale podla dostupnych informacii je to pre mna celkom jasne a trocha som to nabublila specialne pre Julianku77 😝 . Ide o to, ze to je velmi pravdepodobna situacia ( aj ked nemusi byt ) a mozno si to kkt ani neuvedomuje a je velmi bezne, kde nevlastny otec ma tzv alergiu voci detom z partnerovho predosleho vztahu, mozu to potlacat vo vnutri, mozu to prejavit napriklad aj tym, ze sa nesprava ako otec a ani ako nahradny otec. Ten syn by kkt zrejme ani nikdy nenapisal, keby ho ten cudzi chlap , ktoreho pozna 4 roky iba nekritizival. vies ako je to, nemozes len ' udierat ' ( podotykam, nemyslim doslovne udierat) .