Môj strýko ma nezavolá za krstnú svojmu synovi
Dobrý deň
Chcela som len jednu otázku ohľadom krstín moj strýko ma nezavolá za krstnú svojmu malému (čakala som že zavolá preto lebo on je krstny mojej malej)
Ohlásila som sa že idem na návštevu vtedy mal malý asi 4tyždne a jeho priateľka povedala že nie len toľko ďalej som to neriešila keďže ja keď som prišli z pôrodnice v sobotu pondelok už boli u nás pozerať malú potešila som sa že prišli ale ona neviem prečo sa takto zachoval doteraz sme mali dobre vzťahy.
Pozvala ma na krstiny malého iba SMS ani nezavolala a to iste aj mojej mame( moja mama je sestra jej priateľa)
A ešte je tu jedna vec keď prídem k ním tak ona mojej malej sebavedomo hovorí že je krstná (pritom nie je pokrstena a nie je ani strýkova manželka ) čiže nie je jej krstná doteraz som s tym nemala problém ale ona ho odhovorila od toho aby som bola krstná keďže on bol moja prvá voľba čakala som že aj ja budem jeho ako vy ste sa zachovali vy ?
Ešte som chcela podotknúť že bývajú s mojou babkou aj dedkom z maminej strany babku som zvykla navštevovať ale odkedy sa malý narodil tak som tam ani nebola.
Keď pôjdem na krst tak plánuje vrátiť 300€,fľašku a tortu tak ako dával stryko.
Budem rada za odpovede
@edita23455
A strykova partnerka nie je krstnou tvojmu dieťaťu len preto, že nie je pokrstená? (Viem m, je to vážny dôvod.) Keby pokrstená bola, tak by si ju automaticky za krstnú chcela? Prejavila si pred ňou ľútosť, že škoda, že nemôže byť krstnou? Či tam zavážilo aj to, že je pre tvoju rodinu "iba strykova priateľka, nie manželka).
Lebo možno pre toto sa cíti vyčlenená z tvojej rodiny a rak radšej navrhla pre svoje dieťa iných krstných rodičov, nie teba.
@svetlonos no čo ti poviem každy ma domáce problémy nemyslím si že je to prehrešok
@edita23455 problém je ten,ze sa ,,Mamka a babka,, pýtajú. Načo také otázky? Nemajú to tie dve čo riešiť a tou otázkou len zlobu robia 🤔
krstného a krstnú si hľadajú rodičia,nie babka, tetka. Muž aj ja mame krstné deti keď sme neboli manželia a nepoznali sa, ale ani jedného sme nedali a to sú nám súrodenci.
@minka201 no neviem ona povedala aspoň mne že ona sa nedá pokrstiť ale je to jej vec ona take neuznáva
@minka201 ako ju moja rodina veľmi nemusí ale tak ja s ňou vychádzam dobre vždy sme sa spolu rozprávali aj moja mama dokonca ju zamestnala vo svojej firme keby ju nemala rada tak to neurobí
@edita23455 A keby pokrstená bola, volala by si ju za krstnú mamu?
@minka201 áno l
@edita23455 veď som jej povedala že kedy mala krst tak hneď ju volám lebo je jeho priateľka
@edita23455 a chces viesť dieťa k Bohu? Ak áno, na to nepotrebuješ byť predsa krstna. Aj dar môžeš dať.
Mne uniká pointa, prečo nepraktizujucim veriacim tak záleží na krste. Nežijete podľa učenia, vyberáte si sviatosti, ktoré vám vyhovujú, ešte okolo nich robíte úplne zbytočné dusno v rodine, viac riešite dary a čo sa patrí. K čomu teda táto povrchná viera? Veď tie skutky sú v priamom rozpore s učením viery.
@abbey1 tak predsa ak niekam ideš tak sa patrí dať darček a áno viem akú ma krst úlohu
To je taká sprostosť toto "ty si krstný môjmu dieťaťu tak je musím byť tvojmu". Každý si môže zvoliť koho uzná za vhodného, vôbec sa nemusí byť krstným rodičom nasilu "vracať" . Aj ja s partnerom sme krstný synovi švagrinej ale naše deti majú iných krstných a žiadna dráma sa kvôli tomu nekonala 🤦 aj ona to sama vzala úplne v pohode a ešte žartovala že aspoň nebude musieť drahé darčeky kupovať lebo by ju to zrujnovalo 😂. Tiež od krstných našich detí by som v živote nepožadovala ak budú mať v budúcnosti vlastné deti aby nám to "vrátili" a vybrali mňa s partnerom za krstných rodičov . Tiež to s tou návštevou po narodení dieťaťa. Pozri, máš matky ktorým nevadí keď sa kľudne priamo do pôrodnice natrepe úzka aj široká rodina a kamošky a máš matky ktoré chcú počkať do konca šestonedelia kým sa oni samé cítia na návštevu , to je slobodná vôľa a právo každej jednej. Že tebe nevadilo keď prišli skoro po pôrode je tvoje rozhodnutie, tiež si im mohla povedať že chceš počkať do toho a toho mesiaca dieťaťa kým sa ty fyzicky zotavíš a zvyknete si s dieťatkom jeden na druhého. Každá má iný pôrod , hojenie po pôrode , každé dieťa je iné , každý sa inak rýchlo naučí prispôsobiť a každý má svoje hranice. Ak sa fyzicky ešte necíti na návštevy alebo chce ešte viacej času kým si zvykne na dieťa a fungovaní popri ňom tak je to len jej vec a rešpektovala by som to, nevidela by som v tom nič zlé.
@edita23455 Ja o koze, ty o voze. Ale nevadí. Skúste sa všetci v rodine zamyslieť, o čom krst je. Možno sa prestanete vzájomne urážať pre hlúposti.
Vybrali si krstného rodiča, akceptujte to a hotovo. I bez titulu krstná môžeš byť tomu dieťatku blízkym človekom. Teda ak to myslíš úprimne.
@samimami777 len chápeš už mala návštevy od kamarátok a tak myslela som si že uprednostní najprv rodinu ale nevracajme sa už k tomu je to vlastne jedno dôležité je že sú zdravý
@edita23455 v tom prípade je to hnusné ak kamošky pozvala. Ja že nikoho nechcela aby chodil aby sa v kľude zotavila. Potom asi má niečo proti tebe a partnerovi ?
@abbey1 máš úplnú pravdu aj bez toho môžem byt dobrá teta ♥️
@samimami777 ale nie aj v pôrodnici za ňou boli známe aj doma už aj budúci krstny s priateľkou bol a samozrejme som chcela ísť až po ňom nech predsa ide prvý nie a volala som jej tak o týždeň a povedala že nie tak ja neviem no moja Mamka keď sa vráti koncom augusta z dovolené tak ide tiež ide pozrieť malého ale ja nejdem pôjdem na krst a hotovo
@edita23455 fuuu to je mi ľúto že prakticky odmietla len teba 😔 hlavne ak máte fajn vzťahy . Skús sa s ňou na krste pozhovárať prečo a netráp sa veľmi kvôli tomu , vyzeráš ako dobrá baba iná by bola rada za takú krstnú 😊
@samimami777 ďakujem 🤗
@edita23455 zial, toto je uplna blbost. Urazit sa, ze nebudes niekomu krstna mama. To nie je ich povinnost vybrat si teba. Mala si im oznamit, ze to ocakavas od nich, ked si jeho davala za krstneho rodicia. A ze nemas co robit na navsteve novorodenca v sestonedeli? To je snad jasne. Ak ma niekto ine poziadavkyz tak ich akceptuj. Nie kazdy musi byt ako ty. Ale urazit sa za takuto blbost🤦
Sorry ale o krstnom rozhoduju rodicia- otec a mama dietatka a ta ťa asi prehlasovala. U nas sa davaju vzdy krstní z matkinej strany- neviem preco.
@edita23455 preco by mal ist tvoj stryko vobec? My sme davali nasich surodencov a nie ze mamin brat.
Ale k veci...riesis zbytocne hluposti ktore nezmenis, hras sa na urazenu ze im chces "vratit" tortu...detinske, dnes to uz nie je "povinnost" ...ale povedat jej, ze nie je krstna, to nevies...
@zuzinka888 no u nás je to tak že ja som mala zo svojej lebo priateľ ke jedináčik
@euka210 brata nemám čize asi nie no
@euka210 ja som nepovedala že neviem len som ju nechcela uraziť to je všetko
@euka210 vieš išiel strýko mala som na výber ešte aj bratranca no ale volala som strýka ono lebo moja sestra v tej dobe ešte nemala 16rokov tak nemohla byt je odomna o dosť mladšia mala iba 14 čiže preto som sestru nevolala
@edita23455 a strykova priateľka nie je pokrstena čiže asi tak no
@edita23455 ja napr vobec nechapem takemuto ponimaniu medziludskych vztahov...chcem niekoho za krstneho, za svedka napr, tak ho proste dam, lebo si to prajem. To vsak absolutne neznamena, ze druha strana potom "musi" vybrat zasa mna.. to je čo za hlúposť a ešte sa kvoli tomu urazat 🙈

@smilingwoman no počúvaj ja keď som krstila malú tak som bola za farárom aj strýko tak bol a moja mama sa prekecla že ale oni spolu niesu zosobášený 😂a on že koľko takých je ale dieťa nie je problém pokrstiť ale záleží od kňaza no tiež som počula že sú prípady kedy nepokrstíl dieťa čiže to sa stáva no a myslím si že keď ja takto žijem a aj oni takto žijú tak toto určite nazavažilo😂😂😂