icon

Moja dcéra volá svokru mama

vieruska25
23. jan 2016

Ahojte maminky, ani mi nejde o nejake rady, len sa chcem vyzalovat. Dcerka 19mes. uz asi 2mes. vola svokru mama. Svokra chce aby ju volala stara mama, tak sme ju to ucili a mala aj pekne povie "taua mama" lenze si to skratila a vola na svokru mama. Trpezlivo jej to s manzelom stale vysvetlujeme a opakujeme, ze ona je stara mama a ze ja som jej mamka, ze snad to raz zacne pouzivat. LENZE mojej svokre to asi imponuje a este NIKDY ju neopravila ona, ani po rozhovore s manzelom, ked ju prosil aby ju opravovala lebo inak sa to nenauci. Bola som trpezliva dlho, naozaj to trva asi od novembra ale uz mam toho dost. Posledne tyzdne mala zakrici "mama" a ona sa jej na to automaticky ozyva. Zakazdym jej to manzel povie, ale ocividne bez efektu. Predvcerom sa stala taka situacia a ja uz som sa normalne vyrevala ako mi to bolo luto, ze moje dieta vola mama niekoho ineho. Dnes doobedu prisla svokra k nam a boli sme v kuchyni a mala z obyvacky zakricala "mama" a svokra sa dvihla a sla do obyvacky za nou ze co chce. Do mna uz voslo asi milion certov, a rovno som sa jej opytala ci jej to pride normalne, ze mala zakrici mama a ona sa na to ozve, ci si nemysli ze by som sa mala ozvat ja. A ona ze jej to vobec nepride divne, ze co sa rozculujem. Snazila som sa s kludom, ale to jednoducho neslo vyletela som na nu a poslala ju od nas prec, ze mi uz nie je dobre a priserne mi tvrdlo brucho (som tehu v 26tt) ze to vyriesime potom ked pride manzel domov. Ja uz neviem ako dalej....

magduska2
23. jan 2016

@vieruska25 no ja byt tebou kašlem na ňu.. Volajte ju babka a hotovo.. Moja svokra keď sa narodil prvý syn nechcela byt' babka ' tak si navymyslala ' nana ' alebo tak nejako, že deti V Rakúsku ( kde ona pracuje) tak babky volajú.. 😒 No reku mohla by som jej okaslat také somariny.. Ked moj manžel k nej išiel, vždy povedal že ide k babine.. Malý sa toho vždy chytil -A tak jej to aj zostalo, je to babina a basta. Druhá dcérka už ju automaticky tak volá a vôbec neriešim či to tak chce alebo nie...verím ti, že je to nepríjemné.. Kašli na ňu, volajte ju babka alebo teda starká a basta!

bubelko
23. jan 2016

@vieruska25 moj syn (mladsi) volal mama vsetkych - od muza, cez brata, susedu a suseda v tom veku. a ked zakrical mama, tak sa zdvihli vsetci ... pre neho bola "mama" osoba, hociaka, ktora mu mohla pomoct. podla mna pod vplyvom hormonov riesis problem, ktory neexistuje. 😉 mala podrastie a nauci sa hovorit starkej starka 😉

vieruska25
autor
23. jan 2016

@bubelko prekopirujem ti to pisali sme naraz tie prispevky, tak si si to asi neprecitala.... ja chapem, ale ta moja to v osloveniach vobec nema pomotane. Krasne oslovi kazdeho koho vie po mene, nasich babka dedo, cudzich ludi ujo, teta. Jedine svokru vola zle, to ani tak nie je o nepochopeni oslovenia ale o to ze si to skratila

danette
23. jan 2016

@vieruska25 tak ked viete ze je to skratka skuste sa nad to povzniest. Dieta velmi dobre vie kto je jeho mama a svokra si mozno len chce pospominat na stare casy ked ju jej vlastne deti volali mama. Nechala by som ju v tom nech si to este chvilku uzije a verim tomu ze ked mala este trosku vyrastie tak sa to nauci spravne. A ja osobne som napriklad len rada ked deti zakricia mama a zdvihne sa niekto namiesto mna 😀 ale ked ide do tuheho ze maly sa udrie alebo je unaveny tak sa moze babka aj rozkrajat, on chce ist gu mame ako on hovori.

bubelko
23. jan 2016

@vieruska25 ale ja som to pochopila uz z 1.prispevku, ze si to skratila. len si myslim, ze to nie je naozajstny problem, ale skor pod vplyvom hormonov to zle znasas. ako, ved sa nic nestalo. mala nieco chcela, a starka sa zdvihla. a ty miesto toho, aby si sa potesila, ze nemusis skakat, reagujes podrazdene. mala dobre vie, ze ty si jej maminka a keby sa udrela, tak bude inak plakat a chciet teba. a ako pise @danette - babka by sa mohla rozkrajat. 😉

vieruska25
autor
23. jan 2016

@danette u nas ked je niekto druhy mala sa necha obsluhovat len od toho dotycneho, mama nemoze nic, to si pis ze si to uzivam 🙂 a nad tou skratkou som sa ozaj povznasala dlho, vzdy pekne s usmevom, len uz je toho moc strasne ma vytaca svokrin pristup...keby jej len povedala "ja som stara mama, mama je tam" bola by som spokojna a nic by sa nedialo, lebo by som videla aspon snahu z jej strany

zutomad
23. jan 2016

Moja sestra je krstna mama mojim detom a obaja ju volali mama,ked boli mali,ja som tiez bola mama...ked mal starsi 2-3roky a zacal chapat rozdiely,sestra zacala byt krstna mama a ja mami alebo maminka, dieta si to neuveduje, mama je pre neho zatial len zvuk na ktory niekto reaguje... ( ale chapem,ze ta to stve,pretoze je to svokra,keby to hovoril tvojej vlastnej mame,rozplyvala by si sa ake je to zlate, a nehovor ze nie,pretoze aj u mna je to tak,ked nieco urobi svokra a nastve ma to,vzdy si poviem,ze ako by som reagovala,keby to urobila moja mama a vacsinou hned splasnem 🙂 )

moonlight1210
23. jan 2016

@vieruska25 na 1,5 rocne dieta je to dost dlhe oslovenie, co si ma zapamatat. A ty zas zial ako vacsina tehotnych robis z komara somara. Uvedom si, ze je len teraz. Dieta dobre vie, kto je jeho mama a to si pre nu ty. Jasne ze to mrzi. Mna tiez mrzelo, ked sa moje prve dieta zacalo prvy raz usmievat a to vylucne len na mm. Ja som sa mohla aj poskladat a venovalo mi iba tak zachvev usmevu. Ale neriesila som a asi dva mesiace sa uz usmievalo na kazdeho. Aj na mna.
Tak sa ukludni, pre dceru je to iba slovo. O par mesiacov bude zas kus v schopnostiach dalej, ona si aj sama rozlisi ako si zavolat prave teba, ked slovo mama nebude fungovat a dobehne vzdy babka.
Mysli na to, ze pre jedno slovicko robis nepohodlie tomu nenarodenemu. Ono to zenu mrzi, ze je akoby okradnuta o jedinecnost, ale to je len jej pocit. To je akoby sa necitila krasna pokial nema na krku zavesenu stuhu "miss". Akoby krasu znamenala ta stuha a nie jej vyzor.

helena220
23. jan 2016

@vieruska25 ja som to zas mala so svojou matkou..sice so svokrou sa tiez nemusim, lebo sa mi extremne rada motala do vychovy,ale to uz sme s muzom ako tak vyriesili...ale od mala som vzdy mala problem so svojou matkou a ked sme sa stretavali mala tendenciu oslovovat malu:pod k mamicke..a tym myslela seba...hovorila hluposti typu ze ona by sa o moje deti vedela lepsie starat ako ja , tak to takto vymyslela...ale hadky s nou nepomahali...a malej sa stalo ze asi 3x jej povedala mama.a ked to pri jednej navsteve povedala znova:pod k mamicke...ta som jej vyhodila kabelku a kabat na chodbu a ju za nimi, potom sa muz povyhrazal trestnym oznamenim . inak je to mozne, podat trestne oznamenie za tuto vec-mame rodinného pravnika a ten sa jasne vyjadril ze uz taketo trestne oznamenia pri sude boli a bolo ich dost...neviem ako to formuloval, nejake ohrozenie vychovy ci take nieco, bolo to uz davnejsie...ak by nic ine nezaberalo, tak by som sa pustila rovno takto tvrdo...toto si nemozes nechat...

maminuska
23. jan 2016

@vieruska25 mňa by to nevytáčalo , má 19 mesiačkov , význam slova si neuvedomuje. Ja mám deti z prvého manželstva, a deti z druhého manželstva. Trojročnej dcérke som vysvetlila že henten ujo , ktorého vidí na fotkách je ocko jej bračeka a sestričky a teda oni majú jedného ocka ďaleko a druhého ocka, ktorý si ich našiel , doma , tak a aj ona chcela dvoch ockov a tak každému vravela že mám dvoch ockov jedného ďaleko a volá sa XX a druhého doma . Dnes má 6 rokov a už vie s presnosťou kto je koho otec.

vieruska25
autor
23. jan 2016

Mas pravdu uz len to ze je to svokra stve to viac, lenze mojej mamke by som rovno povedala nech ju opravuje a ta by to akceptovala zarucene, a vie ze keby ma neakceptuje nebudem jej malu nechavat. Lenze svokra akceptuje iba samu seba a ani vlastne deti nie, nieto este nevestu, preto po par uskokoch z jej strany jej uz malu nedavam, moze s nou byt u nas aj kazdy den, ale nedostane ju len tak na pol dna, ona vie preco a toto uz akceptovat musi...ale to uz je na inu temu 🙂

petulda333
23. jan 2016

@moonlight1210 jej nevadi ze mala ju tak oslovuje ale to ako sa svokra sprava!!!!ja neviem to fakt necitate poriadne?!?!

ericap
23. jan 2016

@vieruska25 kasli na nu a volajte ju babka 🙂 ked neakceptuje to, ze nema reagovat na "len" mama, tak vy nemusite akceptovat to, ze nechce byt babka 🙂

senta_sofia
23. jan 2016

Ona odmieta pristupit na kompromis, masti jej to brucho, ak vam to vadi, jedinym riesenim, teda okrem toho, povniest sa nad to je, ze ju dcera zacne oslovovat starka alebo babka, lebo asi cakat, lez vyrastie a zacne pouzivat aj stara k slovu mama, zrejme nechces. Mimochodom,bola si pritomna ked jej dohovaral manzel? Nevyriesil to chlapskou diplomaciou, aby boli spokojni vsetci, v preklade nikto a hlavne aby nebol zly on?

katrin21
23. jan 2016

@vieruska25 jednoduche.. ziadna stara mama .. STARKA a je po probleme, nebude mat chaos preco mama ... co ona chape, aky rozdiel mama a stara mama???
nazor svokry je irelevantny, take male dieta nechape potom rozdiel a hadam svokra by mohla uz v jej veku mat viacej rozumu....

katrin21
23. jan 2016

@vieruska25 a tvoj muz nech tiez hovori " chod ku starkej " a nie chod k mame... ved to dieta chaosite... ona si to sice " len" skratila,a le to preto, lebo ona nevidi v tom rozdiel podla mna.. mama - mama , hotovo.

vieruska25
autor
23. jan 2016

@helena220 to ma mrzi ze to u vas takto dopadlo, svokra ma pokusy zasahovat do vsetkeho, ma doslova radikalne nazory na vychovu bitkou, fackanim atd...ale toto si dokazem ukocirovat bez sudu, jednoducho nie je s malou sama a hotovo, zase ked je s nou pred nami pohra sa s nou, povenuje sa, ale ked uz treba vychovavat riesime to my s manzelom...mala ju ma rada a nemyslim ze je dobre robit si pre taketo veci peklo v rodine, vsetko sa da nejako vyriesit...

vieruska25
autor
23. jan 2016

@senta_sofia urcite tam nejaka diplomacia bola ako poznam mojho muza 🙂 ale nebola som pri ich rozhovore takze nemozem hodnotit...kazdopadne vzdy v danej situacii ked svokru mala oslovi, razne reaguje a opravi ju

dana_l
23. jan 2016

niektore "starke" nevedia preglgnut ze uz hold nie su matky ale stare matky. poznam jednu co si vyzadovala aby ju vnucka volala MAMA. na nic ine nepristupila. a original matka a otec s tym suhlasili (on bol jej synom a jeho zena sa musela prisposobit aj ked je to vadilo 😒 )
zacnite svokru volat babka alebo starka. stara mama - take slovne spojenie vylucte zo slovnika.
ja mojich rodicov v pritomnosti deti volam starka a starky. aj muzovu mamu - oma (nemka).
ked sa ohradi tak povedzte ze si zelate aby sa odteraz takto volala. a ked dcera bude starsia a bude rozumiet rozdiel medzi - mama / stara mama - tak sa mozete k vratit k takemuto osloveniu svokry

a netrap sa, ty nerobis nic zle. aj ja by som vybuchla ked by svokra alebo aj moja mama neopravovali vnucence a reagovali na oslovenie mama namiesto mna.

zabina27
23. jan 2016

mna by porazilo, keby odo mna niekto chcel, aby som ho volala stara mama 😀 akoze nieco dlhsie si nevedela vymysliet? a mala jej nemusi aj onikat? boze ved to je take oficialne, to po prve a po druhe, svokru by som za ten pristup do ... kopla a malu naucila nie ze babka ale baba 😀 a keby sa pani cudovala, tak by som jej povedala, ze malinka ma mamu len jednu a nechces, aby sa postarsie kolena zodrali vzdy, ked sa povie mama, tak aby bolo pri rozhovore jasno, mala bude hovorit baba 😀

zibi
23. jan 2016

@vieruska25 a aky mas vztah so svokrou? lebo mi to pripada, ako keby ste spolu bojovali ... jej imponuje, ze ju mala vola mama..citi sa pri tom mozno dolezito , potrebne...mala by mat tolko rozumu , aby to nasmerovala na spravnu stranu .... mali by ste jej vysvetlit, ze ti nevadi to, ze 2 rocne dieta sa pomyli v osloveni, ale ze ti vadi, ze ona podporuje tvoje dieta v tom a reaguje na to oslovenie a neopravi ju, ved ako sa to mala ma naucit spravne? Povedz jej, ze v prvom rade si jej matka ty a ze si nezelas, aby ona reagovala na oslovenia malej mama, ze ona mysli teba a nemysli ju a ze v tom nic nie je a ze si nezelas, aby takto domotala tvoje dieta a tebe s tym robila nervy. A ked aj mala oslovenim mama myslela svorku, tak ze ocakavas, ze ona jej to vysvetli, ze je stara mama... V ramci dobrych vztahov a vychadzania jej povedz, ze to su pravidla vo vasej rodine a ona ich musi akceptovat... a basta... ze ako vy akceptujete ju a ucite vase dieta aby ju volalo stara mama a nie babka, baby, co je pre 2 rocne dieta z hladiska vyslovnosti lahsie ako stara mama. Tak ze ty ocakavas od nej, ze sa prestane chovat divne a nebude ragovat ,ked vnuca evidentne vola matku , a nebude tam skakat ona ... pripadne, ked k malej pride namiesto teba, nech povie, mamicka nemohla, lebo vari, umyva sa, oddychuje tak je tu stara mama a nech vo vasej rodine neprebera rolu, ktora jej nepatri a nech akceptuje teba ako matku a basta.. 😉

lusyke
23. jan 2016

@vieruska25 my nasu ucime aby volala starka. Ked nechce byt babka tak nech ju vola starka. A chapem ta ze ta to stve..aj mna by to stvalo..a este ked si teraz tehotna tak je to o to horsie.

silaviat
23. jan 2016

pre moju je mama uplne kazdy od psa cez kamaradov..ci chalan ci baba vsetci ami len ja mama .. 😀 a nevadi mi to .. ved ju to prejde

lauricka
23. jan 2016

@vieruska25 len som napisala, ze keby ste ju volali starka alebo babka, tak mate po problemoch. Ale ked ju to treba jednoducho naucit podla vas, lebo stara si to zela, nuz tak ucte. Co sa tyka starej, nuz, normalne to nie je, ale ak jej to nedate najavo jasne a strucne s tym, ze bud babka alebo starka, tak asi nic neurobi. Vyzera, ze ta ma na haku, ak to tak chces pocut. A riesi si nejaky svoj problem mozno, robi jej to dobre evidentne. Ma vlastnu dceru? Mozno si nieco kompenzuje. Kazdy mame daku uchylku zrejme. Jednoduchsie je upravit oslovenie, nez napravat staru mamu, ktora mozno potrebuje psychologa. Co na to napisat. Tak uz len dufat, ze vase male dietatko bude mat dost rychlo dost rozumu, aby pochopilo, co po nom chcete, kedze asi nik iny sa neprisposobi. Mne to normalne nepride, moja mama ani svokra by take nieco v zivote nerobili...

moonlight1210
23. jan 2016

@petulda333 ale vsak prave ze jej zenie vodu na mlyn.
vydupat si to asi nevydupe, dietatu to nasilu do hlavicky nenatlaci.
tak bud svokra po rozumnom dohovore pochopi abude spolupracovat (co zatial sa zda nefungovalo, a!e mozno po poslednom vystupe to zabere), alebo este par mesiacov pocka, zaprie sa, vydrzi a vyriesi tu katastrofu za nich dcerka sama. sama si najde rozdiel ako oslovit mamu, aby prisla prave mama a ako babku, aby prisla prave babka.
a mama bude konecne zas pokojna.

nervacenimokolo toho ublizuje hlavne nenarodenemu dietatu a nie svokre, ci sebe.
ved ta postupnost dolezitosti je dieta, tehotna matka, jej okolie.
okolie ma brat ohlad na matku, matka na to buduce dieta (lebo to inu moznost ako byt v nej zatial nema).
ale ak okolie neberie ohlad na matku, mala by ona napriek tomu sa snazit nepustit to v tej postupnosti dalej k dietatu.
ja viem, ze je to tazke, ked zenou mavaju aj hormony k tomu, to pozna kazda, co tehotna bola.
ale toto mi pride tak trochu zbytocne zveliceny problem, lebo je z kategorie: vyriesim sa casom aj sam.
a on sa fakt vyriesi.
co ju asi najviac vytaca je, ze jej svokra zatial kradne prvenstvo a dokonca ju to "kradnutie" asi aj bavi (asi to bude prva vnucka vobec). tak sa ocitli na pomyslenom bojovom poli v boji o dolezitost v zivote dietata.
ale je to len slovo, je to akoby bojovali o titul.
dcerka nakonkec aj tak udeli obom nieco ine.

fakt za dva roky sa tomuto bude smiat. na 100%.
co by bol horsi dosledok by bolo, keby toto bol buduci zaklad vzajomnej nevesto-svokrovskej nevrazivosti.
ako z tej rozpravky o vojne pre kvapku medu.
na zaciatku bude hnev pre to komu patri slovo "mama", nakonci vzajomne uz vazne prieky, hnevy a krivdy. a rozdelena rodina.

nini1010
23. jan 2016

Anpreco ju nevola babka?

miricka77
23. jan 2016

Moj syn volá odmalička všetky starke že starká a k tomu meno,aby sme vedeli,o ktorú starku sa jedná,lebo my máme ešte aj moju starku,jeho prastarku,ale neviem si predstaviť,že by ju volal prastarka.a pravdupovediac nepoznám nikoho,čo volá starku stará mama.poznám starká,babka,babička,oma.
Byt tebou,urobila by som,ako ti radia baby,vysvetliť svokre,čo sa od nej chce a nechce,nech si uvedomí,že vaše dieťa, vaše pravidlá.ona si vychovala svoje deti po svojom,vy svoje tiež po svojom.ak to nechce rešpektovať tak nech k vám nechodí.hotovo.
Moja svokra mala tendenciu napchavat moje dvojčatá ,keď mali cca 6mesiacov presnidavkami sladenymi a piskotami.Ja som im ale len v tom čase začala dávať zeleninku.upozornila som raz,nepomohlo.na druhýkrát som zvýšila hlas a objasnila jej,že keď ma nerešpektuje, tak tam nebudeme chodiť.pomohlo.

melonik7
23. jan 2016

aj ja súhlasím s @aduuus babka, babina, baba, starká...nech si vyberie..ale mama nie (nemusela by som byť ani tehotná a teda precitlivelá, ako tu bolo spomínané..mne by to veľmi vadilo a tiež to , že vôbec nerešpektuje tvoje pocity)

aduuus
23. jan 2016

@vieruska25 az bude vacsie tak sa nauci al bude inak volat az bude chciet...teraz by som ju ucila tak aby vy ste boli spokojni...

guinevre
23. jan 2016

@vieruska25 Netere volali moju mamu, teda ich babku "mama", lebo sa skoro cely cas o nich starala, ked uz mali 4 tak prestali. Nerobila som si z toho nic, to urcite nebude trvat dlho,d ieta si to uvedomi.