icon

Ako naučiť dieťa hospodáriť s vreckovým?

Včera o 12:32

Syn dostáva prvé vreckové, zatiaľ 10 € na týždeň. Lenže vždy je do dvoch dní bez peňazí. Kúpi si sladkosti, niečo v automate, občas nejakú hlúposť a potom celý zvyšok týždňa pýta ďalšie.
Nechcem mu stále doplácať, lebo potom sa asi nič nenaučí. Ako ste deti učili hospodáriť s vreckovým? Nechať ho jednoducho bez peňazí do ďalšieho týždňa?

Strana
z2
anonym_cf41dd
Včera o 12:34

Nie, nedaj mu viac. Musi sa naucit si to rozdelit. Alebo mu davaj na zaciatku kazdy den 2 eur, ked ho nutka otocit tyzdnove vreckove za 1 den. Bude si musiet par dni odlozit, ak chce nieco drahsie.
Ani tebe neda zamestnavatel dalsiu vyplatu, ak tu svoju minies za 2 dni.

anonym_56e42c
Včera o 12:35

@anonym_autor samozrejme, že mu nič nedať. Inak sa finančnej gramotnosti nenaučí. Ak by si minula celú výplatu hneď na začiatku, taktiež ti nikto nič nedoplatí. Platí si z vreckového len sladkosti alebo aj niečo potrebné?

anonym_185ede
Včera o 12:36

kolko ma rokov ? a nie nedavaj mu uz nic o tom to prave je ze sa musi naucit si to rozdelit

anonym_56e42c
Včera o 12:37

@anonym_autor ešte doplním, že to to práveže podľa mňa výborná lekcia. Prvé dni hojno a zvyšné dni ho…. Nedať mu peniaze navyše a zvyšné dni nebude mať ani cent je presne to, čo tvoj syn potrebuje. Že vôbec váhaš mu dať zvyšné dni peniaze

anonym_409e90
Včera o 12:38

Ved nedoplacaj, preco by si mala? Ja by som ani raz nedoplatila aj keby minul za jeden den.

letfenixa
Včera o 12:39

Koľko má rokov? 10 € na týždeň je dosť. Nič by som nedoplacala.

autor
Včera o 12:39
@anonym_185ede

kolko ma rokov ? a nie nedavaj mu uz nic o tom to prave je ze sa musi naucit si to rozdelit

@anonym_185ede 11 rokov má

anonym_4f463e
Včera o 12:41
@anonym_autor

@anonym_autor doteraz si mu doplácala? Tak si na to mladý pán asi zvykol...

anonym_ca0c55
Včera o 12:43
@anonym_autor

@anonym_autor riešime presne to isté, ale dávame mesačne,minul za pár dní,dnes chcel ísť s kamošmi niekam,drankal peniaze, že budúci mesiac mu dáme menej, nepovolili sme , zostáva bez peňazí

anonym_01afa8
Včera o 12:43

@anonym_autor 40e pre 11 ročného je podľa mňa dosť. Toľko ma moja 14ročna a kupuje si prevažne kozmetiku, zmrzlinu, keď minie, viac nedostane

anonym_af692e
Včera o 12:51

@anonym_autor Moja 11ročná dcéra si minula celý kredit na mobile a 2GB dát (ktoré mne bohato stačia na mesiac a ešte mi zostane, veď doma máme wifi) za 4 dni. Hold, smola, musí čakať zvyšok mesiaca, nenabijem jej ďalší kredit, musí sa naučiť hospodáriť.

anonym_185ede
Včera o 12:52
@anonym_autor

@anonym_autor tak v prvom rade neustupit a nedat viac

v druhom rade by som si s nim sadla a ukazala mu ako si to ma rozpocitat ze napr.
2€ za tyzden si ma odlozit na setrenie na kratkodoby ciel napr kino v danom v mesiaci a pod 2 € na strednodoby ciel nejaku hru nieco co chce a 2 € na dlhodoby ciel napr na buduce leto aby mohol sinviac dovolit s kamosmi a zvysne 4 € ma na potechu v danom tyzdni

anonym_ebabe8
Včera o 12:53

@anonym_autor tak pri dnesnych cenach je 10 euro pre zacinajuceho pubertiaka malo. Zalezi na tom, akych ma kamosov, kde byvate a tak. Jasne, ze ked niekto byva na dedine a v ponuke dna ma len skolu a ulicu, nema kde minut a mamicky sa budu pysit, ako si deticky nasetrili pomaly z vreckoveho na vodicaky.
Ine je, ked byvate v meste, pri skole mate mekac a nakupne centrum a chlapec ma za kamosov decka, co maju vacsi budget. Bud im bude v mekaci kukat do huby, alebo si nieco kupi tiez. A 10 euro v prdeli na 2 dni.
Ale o tom to je, toto je ucenie sa financnej gramotnosti. Ked mu das 10 na tyzden a minie za den, musi cakat. Snad sa to casom nauci.

doriiis
Včera o 12:54

Zúžila by som to na 10 € na mesiac a ani o cent viac.

anonym_caa8a5
Včera o 12:59

Skús synovi rozdeliť vreckové na dni a zároveň mu názorne ukaz na časti svojich príjmov, že by si v obchode možno kúpila viac tovaru,ale keďže peniaze zadelujes na nejaké obdobie, musíš si premyslieť, že čo kúpiš pri jednom nákupe.

anonym_f8f2a2
Včera o 13:00

@anonym_autor samozrejme,ak si minie má smolu, ešte sa nestalo ,aby som doplácala,vie ,koľko dostane,a podľa toho si musí hospodáriť,keby som doplácala,tak samozrejme,že by to míňal oveľa rýchlejšie

anonym_b8e8a4
Včera o 13:03

@anonym_autor vravis ze "nechcem mu stale doplacat", takze doteraz ked rychlo minul tak si mu dala dalsie peniaze? Nepochopitelne

simsalabim
Včera o 13:03

@anonym_autor jasne, ze mu nic nedaj. Tebe v robote daju, ked minies? Ako ho chces naucit hospordarit?

anonym_daf4e5
Včera o 13:09

Ja detom vsetko pisem,maju 20eur na mesiac,samozrejme,ze je to real aj 40eur,ale zaroven dodame,ze na buduci mesiac nedostanu nic.Takto aj oni riesia kolko im zostava a pod.

anonym_6e655b
Včera o 13:25

v dnesnej dobe je 10 eur na tyzden nic

eeffka
Včera o 13:28

Nedoplacat, minul si? Tvoj problem.nauci sa raz dva.

anonym_0c8501
Včera o 13:33

Dalsi rozmaznany chalan na obzore len mu davaj a zachvilu si bude kupovat energetaky a cigarety

anonym_745b96
Včera o 13:36
@anonym_6e655b

v dnesnej dobe je 10 eur na tyzden nic

@anonym_6e655b pre dieťa, ktoré ma zabezpečené všetko, čo potrebuje a 10e je len na to, čo chce ? To si nemyslím, že je veľa.

minenkaa
Včera o 13:40

Ako 10€ na týždeň je malo ,ale ak si povedala ,že táto suma mu staci tak nedávať viac
Inak nechapem prečo si pýta keď vie ,že to ma na týždeň

eeffka
Včera o 13:45
@minenkaa

Ako 10€ na týždeň je malo ,ale ak si povedala ,že táto suma mu staci tak nedávať viac
Inak nechapem prečo si pýta keď vie ,že to ma na týždeň

@minenkaa malo? A na co? Jedlo ma od rodicov, 11r dokopy nikam nechodi, na cipsy a zuvacky je to az az. Realne na energetaky a cipsy. A to mu isto nutne netreba. Moja dcera mala donedavna 20 na mesiac (zs) a ... vygazdovala. Teraz ma 30 a to chodia stredoskolske "zeny uz na kavu".

minenkaa
Včera o 13:54
@eeffka

@minenkaa malo? A na co? Jedlo ma od rodicov, 11r dokopy nikam nechodi, na cipsy a zuvacky je to az az. Realne na energetaky a cipsy. A to mu isto nutne netreba. Moja dcera mala donedavna 20 na mesiac (zs) a ... vygazdovala. Teraz ma 30 a to chodia stredoskolske "zeny uz na kavu".

@eeffka je to moj názor nič viac ,kino je drahé,hranolky tiež,cigarety tiež

minenkaa
Včera o 13:57
@eeffka

@eeffka moje decko malo 10€na týždeň pred 18timi rokmi a vygazdovalo
To teraz ideme porovnávať koľko malo koho decko a ako vygazdovalo?

eeffka
Včera o 14:03
@minenkaa

@eeffka moje decko malo 10€na týždeň pred 18timi rokmi a vygazdovalo
To teraz ideme porovnávať koľko malo koho decko a ako vygazdovalo?

@minenkaa je uplne jedno kto kolko dietatu dal, niekto si z toho kupuje zmrzliny niekto cigy, podstatne je ze ked sa rozhodnem dat fixnu sumu, tak s nou musi vyjst.

minenkaa
Včera o 14:03
@eeffka

@minenkaa je uplne jedno kto kolko dietatu dal, niekto si z toho kupuje zmrzliny niekto cigy, podstatne je ze ked sa rozhodnem dat fixnu sumu, tak s nou musi vyjst.

@eeffka a to som aj napisala

letfenixa
Včera o 14:07

Držím sa pravidla, že má toľko na týždeň, v ktorom ročníku je.

Strana
z2