icon

Moja dcéra volá svokru mama

vieruska25
23. jan 2016

Ahojte maminky, ani mi nejde o nejake rady, len sa chcem vyzalovat. Dcerka 19mes. uz asi 2mes. vola svokru mama. Svokra chce aby ju volala stara mama, tak sme ju to ucili a mala aj pekne povie "taua mama" lenze si to skratila a vola na svokru mama. Trpezlivo jej to s manzelom stale vysvetlujeme a opakujeme, ze ona je stara mama a ze ja som jej mamka, ze snad to raz zacne pouzivat. LENZE mojej svokre to asi imponuje a este NIKDY ju neopravila ona, ani po rozhovore s manzelom, ked ju prosil aby ju opravovala lebo inak sa to nenauci. Bola som trpezliva dlho, naozaj to trva asi od novembra ale uz mam toho dost. Posledne tyzdne mala zakrici "mama" a ona sa jej na to automaticky ozyva. Zakazdym jej to manzel povie, ale ocividne bez efektu. Predvcerom sa stala taka situacia a ja uz som sa normalne vyrevala ako mi to bolo luto, ze moje dieta vola mama niekoho ineho. Dnes doobedu prisla svokra k nam a boli sme v kuchyni a mala z obyvacky zakricala "mama" a svokra sa dvihla a sla do obyvacky za nou ze co chce. Do mna uz voslo asi milion certov, a rovno som sa jej opytala ci jej to pride normalne, ze mala zakrici mama a ona sa na to ozve, ci si nemysli ze by som sa mala ozvat ja. A ona ze jej to vobec nepride divne, ze co sa rozculujem. Snazila som sa s kludom, ale to jednoducho neslo vyletela som na nu a poslala ju od nas prec, ze mi uz nie je dobre a priserne mi tvrdlo brucho (som tehu v 26tt) ze to vyriesime potom ked pride manzel domov. Ja uz neviem ako dalej....

Strana
z4
len_leninek
24. jan 2016

V muzovej rodine sa pouziva len STARA ("taja") alebo BABA. Urobte z mamy babu, to je najpodobnejsie, keby nieco je ta zmena sposobena nadchou a upchatym nosom :D

lubiss
25. jan 2016

chuda male je z toho popletene..nestacilo by oslovovat staru mamu babka?

vieruska25
autor
25. jan 2016

@sardinka335 ja som jej to povedala slusne a vecne...doslova som sa jej opytala preco isla ona ked mala zakricala mama, ze si myslim ze mama som ja a nie ona. Lenze po jej reakcii co je na tom cudne ze aj ju tak vola uz som zacala "gradovat". Asi 5x som sa jej opytala ci je ona jej mama ze sa tak necha oslovovat. Bola ticho. A potom zacala co mam proti nej a zacala vytahovat stare veci ktore uz boli vyriesene ( napr ako som tu uz pisala preco jej malu nenechavame, pricom ona to dobre vie) tak som ju poslala prec ze take veci budeme riesit ked bude doma manzel. Vyslovene za mnou chodila a provokovala aby mi nieco vyletelo, ale som ja ju len prosila aby ma nechala na pokoji. Nemam sa jej za co ospravedlnit. Ja som jej neublizila s nicim.

vieruska25
autor
25. jan 2016

@sardinka335 a vysvetlovane nech ju opravuje jej bolo uz XY krat predtym

sardinka335
25. jan 2016

@vieruska25 pozri ťažko sudiť ...neboli sme tam, nepoznáme ani teba ani ju...Namiesto doťahovanie jej povedz, ze kedze je v tom zmätok tak ju mala bude oslovovať bud starka alebo babka.
Stare veci začala svokra vytahovať lebo sa potrebovala rychlo ,,braniť,, a odviest pozornost na niečo ine...kazdopadne aj ty si ujasni vztah k svokre, ake navštevy su pre teba prijatelne, kolko, kedy. Hadky nič nevyriešia len urobia dusno. Ty si tam doma - vo svojom, si mama malej a tak mas svoje predstavy, ktore by mala rešpektovať.

vieruska25
autor
25. jan 2016

@paris3 ale ona to povedat vie, len si to skratila, zo zaciatku ju volala maua mama, teraz uz povie taua mama, kedze svokra to intenzivne podporuje tym, ze reaguje na mama, tak uz ju mala takto vola...keby na to nereagovala musela by pouzit cele oslovenie a zvykla by si

dari226
25. jan 2016

😀 necitala som vsetko ,ale napadlo ma tak nech ju vola stara 🙂 .
no normalne babka co si ma co ona vyberat.

vieruska25
autor
25. jan 2016

@sardinka335 my byvame v jednom dome, sice uplne oddelene, my hore mame svoje vlastne a ona dole, byvanie a "navstevy" uz mame vyriesene, v tom problem nie je. Ona je s malou casto, takmer dennodenne, ale iba ked je doma manzel. Vtedy vynimocne prisla, ked doma nebol, lebo mala strasne kaslala a pocula ju, tak sa prisla opytat ci je chora....a tak to dopadlo

sardinka335
25. jan 2016

@vieruska25 ja to tak subjektivne vnimam...ze svokra ma zaujem, iste miluje vnučku a je rada ze ju oslovila mama - vtedy mala svokra byť diplomatka a povedať ,,mamina uz ide,, a počkať kym to ty vyriešiš...Ja osobne som so svokrou nemala spočiatku dobrý vztah, bolo medzi nami napätie, naše predstavy boli rozne...ale časom sa hrany začali obrusovať, aj moja svokra začala byť skor diplomatka a dnes si rozumieme, ale nezaobide sa to bez tolerancie, občasneho prižmurenia oka a ja zase sa snazím byť menej domyšlava a prchka.

vroni
25. jan 2016

@vieruska25, opravuj malu ty, ked svokra "nevie". S usmevom a vzdy. Mala sa to nauci raz-dva, urcite si vas dve nepletie, aj ked chvilu pocuvate rovnake oslovenie. Moju mamu vsetky vnucata (7 kusov) oslovuju stara mama ( asi by zinfarktovala, keby ju niekto oslovil babka 😀), chvilu trvalo, nez to oslovenie bolo vybrusene, ale je to fakt len par mesiacov (maximalne) a ono sa to podda...

Inak az na margo tejto diskusie som si uvedomila, ze som moju staru mamu (rovnako ako moje sestry) cely zivot oslovovala "mami" (mamina mama, hovorila jej tak nasa mama a my sme to proste opakovali a uz to tak zostalo. Mamu oslovujeme inak) V zivote som ju za mamu nepovazovala, to oslovenie bolo jednoducho u nas doma rezervovane pre staru mamu. A rovnako jej vraveli aj vsetky deti od susedov (kto si teraz predstavuje laskavu babicku, tak zabudnite. "Mami" mam v pamati v oblaku cigaretoveho dymu, s kartami v ruke - naucila vsetky deti z domu hrat kanastu 😀 - a so slovnikom kocisa - ale len po madarsky a nemecky, aby sme to tak rychlo nevedeli opakovat) Pokial sa pamatam, moja mama to nikdy neriesila, musim sa opytat....

ivec16
25. jan 2016

necitala som vsetky reakcie, ale asi by som malu ucila baba na babku a hotovo, kedze ona ju nemieni opravovat, tak by som to spravila takto, keby mala snahu ju opravit tak by som bola trpezlivejsia ale asi by ma to tiez vytacalo, takze zo stara mama by bolo ked tak stara baba :D

klodyka76
25. jan 2016

@vieruska25 Nečítala som všetky príspevky takže neviem, čo radili iné mamičky, len chcem reagovať a možno aj poradiť. Keď som bola ja malá, tiež mamina mama chcela, aby som ju volala stará mama. Pre dieťa je to asi moc dlhé, lebo som si to skrátila presne tak isto ako vaša malá a volala som ju mama. No a mojej mame som začala hovoriť mami. Takže to podľa toho rozoznávali....mama bola stará mama a mami bola mama. Ja viem, že keby to hovorila vašej mame, možno by ste to znášali lepšie ako svokre, ale skúste to teda nejako rozlíšiť. Alebo tak ako tu radil niekto v posledných komentoch, volajte ju baba, čo je pre dieťa jednoduchšie. Môj malý tiež volá babku baba 🙂

vieruska25
autor
25. jan 2016

@sardinka335 joooj to by naozaj bolo na jednu veeelmi dlhu temu, keby mam pisat o tom ako to bolo u nas na zaciatku 🙂 ale to uz je dobre, myslim ze sa snazime obe...no este vzdy vypali nieco nove a poslednou dobou bol dlho klud...a co sa tyka malej, ona ju ma velmi rada a naozaj sa jej plne venuje ked je s nou, na to nemozem povedat jedno zle slovo, ale je za fyzicke trestanie a bitku, a stale ma ironicke posmesky na to ze malej vsetko vysvetlujem slovne a nie "rucne strucne"

sardinka335
25. jan 2016

@vieruska25 čo uz narobíme...musime sa rešpektovať a tolerovať. Je to mama mojho muža a dobre ho vychovala aj s mužom - svokrom. Ja som prišla ,,do rodiny,, z dosť ,,neohrabeneho prostredia,, kde bol alkoholizmus a oni boli ,,slušna rodina,, kde sa potrpelo na ,,bonton,,. Aj ja som sa ,,musela vychovať,, a meniť veci na sebe. Tak je dobre ze sa snažíš, zase capať dieťa za všetko je tiež hluposť, ja uznavam len ,,vychovnu,, ale nie ze sa ,,vysvetluje ručne,, to nie. Ved povedz svokre ,,ze ved ked bude treba tak aj vycapeš,,. oni uz na to nemaju tak nervy napr. ani moja mama ta tiež mi kade čo plieska o hlavu ked nema naladu...ale tak kusnem si do jazyka a usmievam sa aj ked to vo mne vrie, ale tak mama je mama, načo si kazit vztahy. Ja si hovorím ze ja ,,mam pravo,, na svoje chyby a omyly ani naši rodičia neurobili vzdy všetko spravne, tiež chybovali...tým nehovorím ze teraz naschval robiť chyby ale aj si myslím si ze teraz neni čas na ,,bitku,, tak sa nenecham vytočiť mamou ktora by uz bila ale zase moja mama mi aj pomaha aj svokra tak zase len nech zle nehovorim, maju svoje muchy tak ako aj mna ked chytí rapel tiež viem byť hnusna a davať to na javo.....tiež je to na dlho čo všetko som si doma zažila, ale tak človeka to posunie dopredu - hlavne nezatrpknut a odpušťať. Kde inde ked nie v rodine?

motovidlo
25. jan 2016

@vieruska25 U nás to bolo rovnaké, kým malý poriadne nehovoril. Neskôr sa to spravilo a nakoniec je zo svokry babička. Úprimne, mne to nejako zásadne nevadilo, takže ti neviem poradiť. Aspoň okolo malého skákala svokra a ja som si mohla vypiť kávu 😀 Malý vedel dať dosť jasne najavo keď chcel naozaj mamu, takže nejaký problém som v tom nevidela.

kapa34
25. jan 2016

@vieruska25 dieta vie urcite kto je jeho mama.Urcite nepovazuje za mamu babku🙂ale mna by to stvalo tiez...takze ja navrhujem ci chce,ci nechce Tvoja svokra,aby ju volala tiez babka,ako aj Tvoju mamku volá a čooo,a nech sa urazí,aspon bude pokoj.doteraz si bola urazena Ty...Zacni Ty s tym,to je babka,ja som Tvoja mamka atd

dena10
25. jan 2016

Nedá sa mama zmeniť na niečo iné? Naša volala starkú, keď bola malá "vava" a starká bola rada, že nie je starká, či stará mama (no a teraz už je) 😀

henikav
25. jan 2016

@vieruska25 viem ze ta to zamrzi, ale je to len "nazov" pre niekoho, nenahradza to teba ako matku. Malicka je este babatko, tak si to zjednodusuje. Nechcete ju naucit namiesto starej mamy, starka? U nas je to tak rozdelene, u manzela starych rodicov volaju babka a dedko, cize tam mame babku a u nas volaju starych rodicov stara mama a stary otec, skratene starka ci starky. Nasa starka je kajka uz cele roky, tak ju nazval este moj 15 rocny syn ked bol malicky. Ale aspon to nemiesa s mamou 😉

melania1
25. jan 2016

ja som volala staru mamu mama. vsetky vnucence sme ju tak volali, ale ona si to zas vyzadovala🙂 Mamicka bola mamicka. Asi by som z toho taku vedu nerobila, ked mala trosku vyrastie, tak sa nauci hovorit "stara mama" . S tebou je castejsie, mozno by si mala potrenovat, nech ta vola maminka a bude po nezhodach🙂Drzim palceky🙂

jeennyv
25. jan 2016

@vieruska25 babka ci starka a bodka...ako dobre dieta to este tak neanalyzuje, ale musi poznat predsa rozdiel kto je kto, lebo to vedie potom k neyrovnalostiam podla mna, ak sa o nu staras ty a ty hlavne vystupujes ako mama tak si mama a bodka tak to ma byt..ja sa napr. v dnesmom svete stretavam, babky casto vychovaju deti, lebo praca atd. dieta supu babke a potom im len tazko ukazuju, kto je rodic a koho maju tzv. posluchat...podla mna by vztahy mali byt jasne....potom len je v tom zmatok...

ali08
25. jan 2016

@vieruska25 moje deti volajú obe babky -Nana. Mojej mame sa to paci ze to babka je také pre staré ženy.ml.syn teraz na každého staršieho kričí dedo.Na mna kričí mamo.

illyria
25. jan 2016

ked som bola mala, tiez som chvilu babku chcela volat mama, a aj som to robila, zdovodnovala som to tym, ze je predsa moja stara mama 🙂 vobec nikto to nebral zle a po case som presla na baba. Asi ste na zaciatku urobili chybu, ze ste ju neucili na slovo baba ale stara mama. Nevadi, skus to pretrpiet, malej trpezlivo aj nadalej vysvetlovat a ona to pochopi. Je fakt, ze svokrina spolupraca by pomohla, ale skus sa nerozculovat, nikomu to neprospeje

lululilien
25. jan 2016

@vieruska25 stoj si za svojím, neustupuj. Aj môj syn keď bol malinký, tak povedal každej žienke, ktorá sa mi podobala mama a každá ho opravila. Jasné, zasmiali sme sa na tom a časom sa naučil oslovovať správne... lenže tvoja svokra malú neopravuje, takže to sťažuje... Ja by som urobila takú divadelnú scénku. Ak by tvoja dcérka opäť povedala mama a svokra by sa hrnula za ňou, pribehla by som a rázne a pomalu povedala S T A R Á M A M A. Aj viac krát a ukazovala na svokru prstom a dala malej pusu. a na seba by som ukazovala prstom a povedala M A M A. a na svokru opäť že ona je ta stará 😀 mama. Ako u debilov... a kľudne by som povedala že ona je oteckova mama. (na pripomenutie, koho je vlastne mama)

Strana
z4