Moja dospelá dcéra nechce deti.

livus5510
10. júl 2019

Ahojte, účet nie je síce môj, ale keďže ide o jednorázovú otázku prišlo mi zbytočné sa registrovať. Chcem len vddieť akoby reagovali ostatné ženy.

Moja dcéra je dospelá, má 25 rokov, nikdy nemala dlhodobého partnera a povedala mi, že ani žiadneho nehľadá, je veľmi cielavedomá, doštudovala aj VŠ a teraz sa chce sústrediť len a len na svoju kariéeu. Povedala mi, že žiadne deti nechce, lebo by ju len brzdili, s jedným priateľom sa po dvoch mesiacoch rozišla aj pre toto, on deti chcel, ona v žiadnom prípade. Reaguje tak vždy, raz sa dokonca nahnevala keď ju na rodinnej oslave riešili a povedala im, že peniaze a cestovanie sú jej oveľa prednejše čo ma naozaj zabolelo. Moja druhá dcéra už nežije a ja som sa vždy veľmi tešila na vnúčatká. Proste by som ich chcela pokojne už aj teeaz, vek na to ostatne má, ale ona sa vždy len hnevá. Problém je aj fakt, že má odmala gynekologické problémy, už v 15stich jej museli vybrať jeden vaječník lebo ho mala tak plný cýst. Bojím sa, že nikdy neotehotnie a nedá mi vnúčatká, že nikdy nebude svadba a manžel...

martinka13
10. júl 2019

Asi s tým nič nenarobis. Radšej ju netyr zbytočnými otazkami. Keď sa raz naozaj zamiluje, deti prídu.....

zlatkapaps
10. júl 2019

@livus5510 tak tvoja dcera nie je povinna mat deti, manzela svadbu, nie je povinna ti dat vnucata, nie je to stroj, ze hodis mincu a vypadne vnuca, nemusi, a ty ako jej mama by si mala byt hrda na to ze ma vs, aka je cielavedoma a ze chce byt zabezpecena a hlavne ju respektovat, je mi to luto, ale je to tak

dopolbokaodrata
10. júl 2019

@livus5510 bohužiaľ, ale to najhoršie, čo rodič môže urobiť, je plniť si svoje sny cez deti a tlačiť ic do niečoho, čo oni nechcú. Možno časom zmení názor, možno nie, každopádne na to všetko príde aj sama.

livus5510
autor
10. júl 2019

Ja som na ňu hrdá a dávam jej to často najavo, ale veľmi ma zraňuje keď mi povie že nebude s chlapom čo chce deti. Proste ma bolí keď vidím ako to vehementne odmieta a venuje sa len práci, pričom vôbec nemyslí na svoju budúcnosť. Preto si aj myslím, že jej tie vzťahy nevydržia lebo do nich ide rovno s tým, že deti proste nie.

meluela
10. júl 2019

@livus5510 je to jej vec a najhorsie co v takejto situacii je pocuvat prribuzenstvo rozprava o tikajucich biologickych hodinach. mozno o 10 rokov zmenu nazor a budu aj tie deti, a mozno nie a ma na to plne pravo. jej maternica, jej zivot. skuste pripadne profi rodicovstvo alebo opatrovanie vo volnom case ak sa chcete strarat o male dietatko
rodicia nikdy nie su spokojni, verte mi ze kebyze teraz caka druhe-tretie dieta a kariera jej nic nehovori a prednejsia je pre nu rodina, tak by ste si nasli nieco aj na tom .. ja som zazivala prave tento extrem :-/

korunka1
10. júl 2019

@zlatkapaps

@dopolbokaodrata
súhlasím. Nechaj ju žiť a dýchať, možno časom zmení názor.
Prečo máš pocit, že nemyslí na svoju budúcnosť?

ktochytavzite
10. júl 2019

@livus5510 neda ti vnucata,to sa aj zle cita,tak neda no,ved ked nechce,nechce a ty si svoju tuzbu po vnucatach skus niekde onde vynahradit

denkatn
10. júl 2019

ja by som sa chcela vyjadrit, ze k úprimnému vztahu patri, ze budes dcere hovorit o sebe a o svojom strachu o tom, ze pre teba by boli vnucata dolezite. (nie ju tym casto a nasilu obtazovat ale v uprmnom rozhovore ) lebo potlacanie pocitov jednej z vas nema dobry vplyv na vztah, ale aj ty ju nechaj uprimne hovorit, preco nechce, coho sa vlastne boji. bez toho aby si ju tlacila. mozno niektore strachy spolocne zvladnete. mozno ona pochopi teba a ty ju...

pribinak
10. júl 2019

Je este mladá. Netikaju jej biologické hodinky. Za par rokov aj ona mozno zmeni nazor. Dnes rodia zeny aj v 40tke
Je uplne normalne, ze ak vyštudovala chce urobiť aj nejaku kariéru
Netlac na nu. To je to najhoršie citit tlak

kimchi_na
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
korunka1
10. júl 2019

@livus5510
len tak zo srandy....minule tu chalanisko 26 ročný, hľadal lásku....nemôže mať deti....to by bola partia pre dcéru 🙂

denkatn
10. júl 2019

@korunka1 mne to nie je vtipne..

22patricia22
10. júl 2019

@livus5510 vieš čo, podľa mňa ju treba nechať tak. ona raz možno dospeje k tomu, že bude chcieť rodinu a deti. lenže teraz keď furt do nej hučíte, tak sa ani nečudujem, že na just vám robí zle a hovorí, že nikdy deti a rodinu nebude mať.

lujza123
10. júl 2019

@livus5510 za jedno je ešte mladá, niektore ženy pocítia túžbu po deťoch až v 35.
Za druhé nebut sebecká a nenut dcéru plniť ti tvoje sny. Keď máš ty túžbu po deťoch vezmi si nejaké do pestúnskej starostlivosti alebo adoptuj.
Keď mala gynekologické problémy nemusí to mať s otehotnenim ľahké a tvoj tlak na ňu jej veru nepomoze

Ja si myslím ze je vecou každého človeka ci bude alebo nebude mat deti. Niekto tu túžbu proste nemá a treba to rešpektovať. Nieje nič horšie ako mať decka nasilu.
Ja mam len jednu dcéru, som rada ze ju mam aj keď nebola nejak extra plánovaná. Ale ďalšie deti nechcem, príde mi to strata času. Mam v živote iné priority ako utierat sopliky a venovať sa nonstop nejakému malému tvorovi. Viac na láka vysokohorská turistika ako kocikovanie a trcanie na detskom ihrisku. Proste to tak mam. Nemyslim si ze je môj život nejak ukrateny tým ze nemám viac detí. Ľudstvo je aj tak premnozene.

Ženy to majú ťažšie v tom ze ten tlak okolia je oveľa väčší na bezdetnu ženu ako bezdetneho muža. A to ze žena nechce deti neznamená ze bude sama, kľudne si môže nájsť muža co to vníma rovnako

cacianka
10. júl 2019

viem že to bolí, nemať vnúča, ale deti sa nerodia a nevychovávajú preto aby plnili naše požiadavky. porodila si ju, vychovala najlepšie ako si mohla, je šikovná , húževnatá a cieľavedomá, a naozaj nie je povinná TI DAŤ vnúča.
a okrem toho možno má z tých gynekologických problémov takú nejakú averziu toto riešiť, plodiť, rodiť, nespať....a ten tlak od teba a celej rodiny je naozaj nemiestny, viem zažila som a bolo to na zúfanie.
radšej jej povedz že rešpektuješ jej rozhodnutie a podporíš ju akokoľvek sa rozhodne. že si tu pre ňu v zázemí a či príde sama, či s chlapom alebo aj dieťaťom necháš na jej voľbu.
ešte len teraz doštudovala, bud radšej rada že nepremrháva svoje roky štúdia a chce sa pracovne realizovať, nie hneď okakané plienky prať. možno sa v jej živote udejú zmeny a túžba po dieťati sa prebudí.

lenkaam_1
10. júl 2019

Ahoj ja v 25 som tvrdila ze nikdy ...deti mi vadili nemala som ich rada neplanovala som mat....
Stretla som uz teraz manzela a bolo mam o chvilu 2 rocne chlapciatko....
A naozaj to nebolo u mna take ze este som neuvazovala ale razne nie...naizaj som nemala ziaden vztah k detom

kvetinka75
10. júl 2019

nečítala som diskusiu ale po 1.: Príde mi sebecké tlačiť na ňu len pre to, že ty chceš vnúčence.
po 2. Možno ju teraz láka kariera a o pár rokov to môže byť inak. Vždy ešte môže zmeniť názor. Ja som tiež kedysi bola karieristka, kým som sa nezaľúbila . Potom som to okresala a definitívne som to vzdala, keď sa narodila dcéra. Takže zmeniť sa to môže.

Ak by aj nie. Každý má právo žiť tak ako chce. Myslím, že keď sa sústredí na karieru a nebude mať deti pretože ich sama nechce, nikomu tým neubližuje. Neviem prečo ju stále niekto rieši. Mňa by to tiež naštvalo. Čo koho do toho ako žijem? Či mám priatela, muža, deti, koľko detí. Každý nech si rieši seba a nie druhého. Druhí ich budú vychovávať, živiť? Nie, ona. Tak je len na nej ako sa rozhodne.
Ja by som tiež mala rada vnúčatá. Mám 1 dieťa s vážnymi zdr. problémami a keď sa rozhodne, že deti mať nebude, tak sa z toho nezbláznim. Nájdem si niečo čo ma bude napĺňať a nie ju tlačiť do niečoho čo sama nechce, len aby som bola ja spokojná.

thoughtfulweirdo
10. júl 2019

Ja ti rozumiem, ze velmi chces vnucata, aj ja ich raz budem chciet. Ale vobec sa neboj, ze ich nikdy nebudes mat, ved 25 rocna je este mlada, kludne moze prve rodit o 10 rokov. Mozno sa jej o par rokov kariera a cisto pracovny zivot zunuje a uz sa jej nebude zdat tak uzasny, ako sa jej zda teraz, ked je to pre nu nove 🙂 po skonceni skoly ma svoju novu slobodu (aj financnu), moze sa venovat len a len sebe a najma ak ma vysnenu pracu, tuzi sa v nej realizovat. Ved to je uplne pochopitelne 🙂 ked na nu bude cela rodina tlacit, zbytocne sa bude tvrdohlavo zatinat, ze proste just nie a nie. Treba jej dat pokoj, nechat ju, nech sa sama rozhoduje, kedy a ako je stastna. A mozno este len nestretla toho spravneho cloveka, s ktorym by si vedela predstavit mat rodinu ;)

kvetinka75
10. júl 2019

inak mám susedu ktorá je podobná, Má už vyše 50 a vždy každému partnerovi hovorila že deti nechce. Niektorí jej neverili a keď na ňu tlačili tak sa s ním rozišla. Je spokojná sama so sebou, má prácu ktorá ju baví, záujmy a hovorí že by nemenila. Každý sme iný.

livus5510
autor
10. júl 2019

Ona mi povedala, že sa ničoho nebojí, už som sa o tom s ňou rozprávala a vravela som jej, že deti sú predsa obrovský dar a ona mi povedala, že ich praje každej jednej žene, ktorá po nich túži. Ale že ona to nie je...
Že sa vidí v živote úplne niekde inde a deti do toho nezapadajú. Že nebude ani s chlapom čo ich chce a preto im to vždy povie hneď. To by podľa mňa nemala, lebo by ju možno časom presvedčili na tie deti... jedného mi aj predstavila kedysi pred rokmi a ten mi povedal, že ju má veľmi rád ale že je dosť sebecká a to je pravda...
A obávam sa, že tie bio hodiny jej tikajú, lebo aj lekár nám povedal, že v jej prípade už to bude po 30tke skôr zázrak ak sa jej podarí otehotnieť. Ten jeden vaječník tiež nie je zdravý a už minule spomínala, že by si tiež najradšej dala vybrať len ten, lebo aj s ním sú problémy. Lenže ja som bola vehementne za to aby ešte počkala. Tak mi ustúpila aspoň v tomto a behala po lekároch až kým nenaška jedného čo to chcel riešiť inak....

malasandrika
10. júl 2019

@livus5510 prečo by dcéra mala mať deti? Lebo ty chceš vnúčatá? Podľa mňa si chceš zahojiť ranu po dcére prostredníctvom vnúčaťa.
Ja som vo veku Tvojej dcéry tiež netúžila po dieťati, všetko zmenil až ten správny muž, ale doteraz nepovažujem materstvo za vrchol svojho života.
Úprimne som neznášala rodinné stretnutia, kde sa ma pýtali, kedy ukážem frajera, kedy bude svadba a prečo ešte nemám dieťa, no čo koho do toho? A Ty ako matka by si mala stáť na strane svojej dcéry a rešpektovať jej rozhodnutia.

kvetinka75
10. júl 2019

@livus5510 veľmi na ňu tlačíš. Ty niečo chceš a chceš si to presadiť za každú cenu bez ohľadu na to, čo cche ona. Ale toto nie je len o tebe ale hlavne o nej. Nájdi si niečo čo ťa bude napĺňať. Aby si si s ňou ešte nepokazila vzťah. A nebudeš mať ani ju. Je dosť rodín ktoré hľadajú aj ,,náhradné,, staré mamy. Ak by ti to tak chýbalo, môžeš sa realzovať takýmto spôsobom.

jana_eyre_2
10. júl 2019

ked som mala 20 ani ja som nechcela deti a mam 3 a som stastna.. mozno zmeni nazor, mozno nie, ale je to jej rozhodnutie, s tym clovek nic nenarobi..

petkaaa
10. júl 2019

A čo si myslíš, že dosiahneš tým, že ju budeš nútiť do toho, aby otehotnela? Keď sama tvrdí, že deti nechce, lebo jej nezapadajú do jej plánu ideálneho života, tak načo to siliť? Aby to dieťa malo neskôr pocit, že vlastná mama o neho nejaví záujem a vychováva ho v podstate babka? Bola by si šťastnejšia, lebo tebe by sa splnil sen o vnúčati, rodine by sa dieťaťom zalepili oči, ale tvoja dcéra aj jej dieťa by neboli šťastní? A to nie je z tvojej strany sebecké?

sofiia87
10. júl 2019

V 25tich rokoch som ani ja nechcela pocu o detoch. Je este mlada, nech sa kludne venuje sebe, cestuje, spoznava svet. Hlavne na nu netlac, zjavne jej idu na nervy otazky o detoch, tak ju zbytocne nedrazdi. Ked sa bude chciet na tuto temu s tebou rozpravat, tak pride. A v kazdom pripade, to ze ty chces vnucata ti nedava pravo nutit ju do deti. Mozno ich nechce mat vobec, mozno jej treba len cas. Ako pises, je dospela tak toto rozhodnutie je len na nej a jej partnerovi a ty by si ho mala respektovat, akokolvek bude

fialka1318
10. júl 2019

mojho manzela rodicia maju uz po 60tke maju tri deti a ani jedno nema dieta...syn nechce , dcera si stale hovori ze je mlada..a moj manzel ich tretie dieta aj keby chcel tak sme obaja prirodzene neplodni a chodime na ivf...teraz sa podarilo prve a aj to nam hovoria ze nemusi byt na prvom sone srdiecko a nikde nemame istotu ze tehotenstvo dopadne dobre..jeho rodicia tak tlacia na vsetky tri deti ze su frustrovani lebo mama mu stale hovori ze vsetci uz maju vnucata len oni nie a ten tlak je nenormalny...jeho teta ma dve dcery a obe su karieristky a deti nechceli,ich mama tak na nich tlacila ze sa jedna odstahovala do belgicka a druha zije na opacnom konci slovenska len aby ju nemuseli pocuvat - jedna ma 35rokov a druha 40rokov....aj na vas vasi rodicia tlacili aby ste mali deti cim skor?? trocha sa vzite do jej citov ved jej zobrali vajecnik ako ste pisali a ani neviete ci ten druhy ma v poriadku a ci moze mat deti...kedze mala jeden plny cyst je mozne ze ma cysty aj na druhom..uprimne jej lekar mohol v 15tich povedat ze mat deti nebude alebo ze tazko otehotnie a sa s tym zmierila...mne v 15tich povedal ze mam dve kmene z 4och z rakoviny krcka maternice a ze sa to moze kedykolvek rozbehnut a aj ze mam pcos a ze deti mat prirodzene nebudem len umelo ak postupi reprodukcna medicina..ak vam niekto toto povie ked ste mlada cely zivot sa vam obrati..a rokmi sa s tym zmierite..dnes je omnoho viac neplodnych parov ako tych plodnych..takze urcite nanu netlacte ak bude chciet bude mat aj sama a radujte sa ze mate dceru ktora vas miluje a nepokazte si s nou vztah tlacenim nanu s detmi ..

via88
10. júl 2019

Moj nazor je, ze este to ma cas, aby to na nu prislo. Dovtedy by som ju s tym dokola neotravovala, lebo jej to sprotivis.
Viem he u chlapov je to trochu ine ale moj muz povyhadzoval vsetky svoje stare (udajne velmi zachovale kvalitne) hracky, co mali v pivnici, ze deti nikdy nebude mat, nechce, na co to bude odkladat. Po 30 sa to zlomilo, aspon tak mi povedal a zrazu zacal chciet rodinu. Mame dvojrocneho synka. Teraz tie vyhodene hracky lutuje 🤗

hettinka
10. júl 2019

@livus5510 hlavne do nej nerýp a už vôbec nie na rodinnej oslave pred celou rodinou!
Možno jej začnú tikať biologické hodiny po 30-ke, a ak nie, zmier sa s tým, je to JEJ život. Radšej mech deti nemá, ak ich mat nechce, akoby sa potom o ne nestarala.
Ja mám dcéru len 18-ročnú a nemá a nemala frajera ešte, hovorí, že načo teraz, keď ide na VS a že by ju frajer zbytočne obmedzoval. Má pravdu. Nech si užije a radšej sa riadne učí, kamarátov má dosť a ten pravý (snáď raz) príde tiež.

rebeca40
10. júl 2019

@livus5510 ine ti neostáva len sa s tym zmieriť a respektovat dcerino rozhodnutie .
Niektore chceme deti niektore nie mozno ani nevieš a moze mat strach ci vobec moze ostať tehu a radsej to rieši takto radikalne zamietavo .

obcanka123
10. júl 2019

@livus5510 napísala som súkromnú správu.