Moja macocha čaká dieťa: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 25 rokov jedno dieťa rozvedených rodičov ale o to pokoj lubim ich najviac na svete ide o to ze otec sa po rozvode s mamkou ktory bol pred 6 rokmi dal dokopy s terajsou priateľkou ta ma z predchádzajúceho manželstva 3 dospelé deti .. cez víkend sme sa stretli a povedali mi ze čakajú prírastok ak si dobre pamatam je uz v 17 tyzdni bohužiaľ nemohla som sa s nimi tešiť skôr som im "vynadala" ci sú normálni ved otec ma 45 rokov a jeho priateľka 47 nedokážem sa s tým zmieriť aby jeho vnúčatá boli staršie ako jeho dieťa resp. Môj súrodenec . Neviem ako sa s tým mám stotožniť.
A ešte jedna vec ma zaráža, macocha má vlastné deti, prečo sa autorka tak bojí, že prípadný súrodenec by ostal na krku jej a mnohé ju v tom podporujú. Možno práve macochine bio deti radi pomôžu. Možno ona s autorkinou žiadnou pomocou neráta. A zrejme ju ani o žiadnu doteraz nepožiadala
No keby na mňa nahúkala moja 23 ročná dcéra , že som tehotná v 43 rokoch s jej otcom , tak ju pošlem kade ľahšie aj s príslušným nie pekným slovným doprovodom. Najstaršia moja dcéra mala 23 rokov keď sa mi narodil syn. Ešte to aby som sa vo svojom živote riadila čo smiem a čo nesmiem podľa názorov staršieho dieťaťa.
47 rokov nie je ideálny vek , ale treba rešpektovať a akceptovať rozhodnutie svojho otca a jeho partnerky. Ich život a ich rozhodnutie , tak sa budú starať o svoje dieťa a nebudú sa starať o to tvoje.
@subartic Ziadne dieta nie je povinne poskytnut jej pomoc, ani jej deti, ani autorka s bratom ako deti jej partnera. Nech sa staraju. A kedze autorkin otec sa o pomoci vyjadril, je jasne ze ju ocakavat budu.
A ano, keby mi ako 23 rocnej mama povedala, ze je tehotna, tiez si poklepem po cele a bolo by mi uplne jedno, s akym patricnym komentarom ma kde posle.
A ešte mi nedá. Moju mamu milujem, mala všetky deti mladá 20+a napriek tomu si ledva spomeniem na 5 spoločných aktivít za svoje detstvo. Nepamätám sa, že by mi čítala rozprávky len tak, kreslila so mnou, či maľovala. Najprv sa staval dom, potom bola veľká záhrada, plietla po nociach, šila lebo nic nebolo dostať, zavárala, behala po lekároch, osetrovala keď sme ochoreli, ale okrem týždennej dovolenky sa nám nevenovali v zmysle povedz čo ťa baví a budem to robiť s tebou. Naučila nás žiadnemu športu, otec zas bol strašne netrpezlivý. Plávať som sa naučila na plaveckom, bicyklovať ma naučil strýko atď.
Ja naopak som sa snažila deťom dat moju prítomnosť, čítať, kresliť, lepiť, strihať, jašiť sa, chodiť do knižnice napr...
Ona nebola zlá mama, robila čo bolo v jej silách a ako najlepšie vedela, ale to či sa nám bude plne venovať nebolo o veku, ale o nastavení. O tom, že najprv povinnosti, ktorých bolo neúrekom a až potom zábava, na ktorú už nezvýši vlastné žiaden čas. Do práce vždy po pol roku.
Ale to bolo o dobe. Kedy sa očakávalo, že deti sa zabavia samé a majú byť v prvom rade čisté, najedené a poslušne.
Dom vyluxovany, každý deň navarené, záhrada bez buriny a špajza plná domácich zavaranin.
A mne tá mama na hranie chýbala.
Takže nie je to o veku za mňa zďaleka.
A mimochodom ako babka vo veku autorkinej svokry bola uz inde. Mala čas.
@drahomirrra čo by si pomyslela moja dcéra mi bolo jedno . Môj život a moje rozhodnutia. Ja som na svoju dcéru húkať nemusela , nebolo treba, lebo nemala sprosté komentáre, ani môj dospelý syn nemal sprosté komentáre. To je o vzťahoch v rodine , o tom aké máte vybudované väzby a ako sa vzájomne rešpektujete. Ja som nedávno vydávala dcéru vo veku 29 rokov a teda ja sa jej do života starať nebudem, ani koľko a kedy bude mať deti . Tak nech to nerobia deti ani svojim rodičom .
Nie , žiadne dieťa nie je povinné ,ale ani rodič nie je povinný prichýliť dieťa v čase núdze , po rozchode , alebo v chorobe, nie je povinný sa starať o vnúčatá a ani poskytovať akúkoľvek pomoc svojim deťom ak sú už dospelé a schopné sa živiť samé. Ak sa tak deje , je to preto že v tej rodine existuje niečo ako väzby, súdržnosť , city čo je pre mnohých v dnešnej dobe cudzie a hlavne pre mnohé dospelé deti jednosmerné, teda pomoc a majetok by mal smerovať len k nim .
Neviem ci by som chcela otehotnieť v takom veku je to uz moc ja mam 28 som tehotna a neviem akoby som sa obracala o 20 rokou keby som bola tehotna 🙈ale myslím si dokým niekto nemá apson podobnú situáciu tu budeš nepochopena ľudia ti budu vyčítať tvoje chovanie. A nútiť ta aby si sa ospravedlnila podľa mňa rob ako to cítiš možno o pár dní, mesiacov vychladnes bude tvoj pohľad na danú vec iný možno nie ale tu pochopenie nenájdeš tu ti budu len nakladať prečo sú není v danej situácii.
@drahomirrra chyba ešte info autorky, či jej rodicia a partneri jej s jej dieťaťom pomáhali. V pripade choroby napr. Či sa ako starí rodicia venovali a koľko.
Lebo nie, nik nie je povinný dá o cudzie dieťa starať, ale platí to obojsmerne a dá sa to úplne slušne bez vynadania odkomunikovat
@janage jasné, že to môže byť problém aj v mladšom veku, že odíde zdravie. O tom potom. Ale ked ste sa rozhodli mat dieťa, nemali ste 47 rokov a nedala si vedieť ostatným detom, že sa ocakáva ich pomoc, ked bude treba. Ved co spravím si deti a niekto sa o ne postará, ked ja nebudem môcť. Teraz sa už iba môžu modliť aby bolo zdravé fyzicky aj mentálne. K tomu sportu, napríklad u nás v meste nie sú kluby, ktoré by naučili dieťa každý šport. A ja si myslím (píšem ja úmyselne, lebo je to môj subjektívny pocit), že každé dieťa má právo aby mu rodič ukázal každý šport, aby ho naucil základy a ak to dieťa baví, aby to rodič podporoval. Je super, že aj napriek tomu, že nie si na sporty, si dala detom základy.
@drahomirrra asi tak no😃 tu uz fakt ani nejde o autorku ta stym nic neurobi, ale skor o to dieta 😧
@betulinka1 ale keby neboli kluby išlo by to inak. Svoje deti milujem a nemyslím, že rodič, ktorý nenaučí dieťa každý šport je "nanič" lebo nenaplnil pravo dietata naucit ho tomu či onomu športu osobne. Mimochodom milujem plávanie a napriek tomu moje deti dobre plávať nevedia. Lebo majú obe kožné problémy a do klasického bazéna či aqua parku nemôžu. Tak robia iné čo môžu. A momentálne sú športovo na tom v určitých oblastiach lepšie ako mnoho ich spolužiakov.
Vždy sa dá nájsť riešenie ak sa chce. Nie je to čisto o veku rodiča. Ale o nastavení, podmienkach atď...
@bibuskaiba no co ja viem,nie kazdy rodic teda stary rodic ma aj zaujem o vnucata....mam 3 deti a ani raz o jednu dieta "nezakopli"
Zeby iniciativny zaujem, snaha vobec navstivit vnucata,zahrat sa s nimi to neexistuje.pomoct mi to hy som chcela vela..
Prvu dceru videli asi ked mala 1rok.
Kocikovali mi tak 3x...aj ratam 2 deti dokopy.
V podstate moje deti nezazili ten pocit mat starych rodicov.(z muzovej strany su rodicia mrtvi)
A nedavno mi este otec zomrel,tak uz maju len starku....a ta je vlastne kamen vsetkeho urazu.
Moje 3 dieta ma 7mesiacov a kocikovanie 0 bodov,hranie sa s nim 0 bodov,prist ku nam 0 bodov...
Takze....
@betulinka1 Presne tak 👍 suhlasim
Mas pravdu, nastastie nie si moja dcera. A vdakabohu za nasho 16-rocneho pubertiaka, ktory ma viac rozumu a empatie ako ty. ✌️
@betulinka1 a mam kamošku, šťastie na toho správneho mala až oveľa neskôr. Obe deti rodila po 40. A obe zdravé, prudko inteligentné s milujucimi rodičmi čo majú upratané priority a deťom sa plne venujú. Dokonca ona zmenila prácu, aby sa im mohla viac venovať. Mohla si to dovoliť, majú dobré zázemie.
A poznám pár co sa deti nedarili a keď prišlo vytúžené vymodlene radosť bola obrovská a tiež sa venovali, vzťah majú výborný (akurat dieta chcelo ešte surodenca čo už sa nedalo)
V MS a ZS sú bežné 50, 60 učiteľky a očakáva sa, že budú stíhať 20tim 3, 4 ročným deťom.
Nie je to ideálne, ale byt vo vyvrtke, že otec si dovolil dieťa?
Z jednej vety sa pasovať do role martyra s malým súrodencom na krku? Však to dieťa budem mat ďalších x súrodencov.
@tiezjedna no vidíš a ja zase vidím mladých oteckov s mobilmi v rukách,pri Pc,nezáujem o manželku,o sex,viď MK. A naopak,staršie ročníky sú aktívne. Môj muž stíha dve práce,sused,čo má ledva 30,je vkuse müde a ma len tú jednu robotu,teraz dve malé deti a je proste müde🤣. Takže relatívne. Ale rozhodne dnešná mladá generácia je reálne müde. A čo sa tyka reakcie autorky,mne príde nezrela. Otecko tiež nemusel byť nadšený z jej tehotenstva,všakže...koľké by ste sa tu triasli od šťastia kebyze vám domov nabehne 21 ročná ,že je tehotná.... 🤷Ale je to ich vzťah,teda jej,môže si ho aj dodrbať,jej vec. A určovať oravdila od koľko do koľko je vhodné mať deti...to snáď nie. Mám kamarátku rodila 44 a 46 ročná. Prvé deti. Prišli do vyrovnaného a zabezpečeného vzťahu. Píšem,že to viem porovnať,keďže som rodila aj ako 20 ročná. A mala mladého muža. Muža...silné slovo. Chlapca. A šťastie,že nás zabezpečila moja rodina. Nikto nevie,čo ho v živote stretne ,ani autorka. Môže sa stať všeličo a sama bude chcieť mať možno dieťa v 45+....
@pandorra celkovo už neboli taki vitálni, nehrali sa so mnou, nejašili sa. v škôlke si pamätám ako mi to bolo ľúto keď kamarátky mama bola taká mladučká vždy s ňou došla taká “energia” alebo ako to nazvať. na rodicovskych boli vždy najstarší a spolužiaci ma zato vysmievali. a malemu dietatu to tazko vysvetlíš nejako rozumne aby bolo rado že je rado, keď sa mu zato v triede smejú. starých rodičov som mala už len jedných a iba krátko. ale celkovo keď je mama po 40tke tak nemá toľko energie a nevyhrá sa s tým dietatom ako nejaka 25rocna a to dieta to vidí a cíti. na rodinných oslavách boli všetci stari a niektorým rodinným príslušníkom som zjavne a citeľne liezla na nervy so svojou detskou povahou, že som neobsedela na stoličke a neviedla s nimi debaty. v dospelosti som síce vedela zapadnúť medzi rovestnikov, ale musela som sa veľmi “snažiť” aby som zapadla, lebo som vzdy bola “mentálne starsia”, keďže som v takom prostredí vyrastala. bohužiaľ na tuto stránku málokto myslí
@fantaghiro21 Zažívam úplne to isté, čo ty... preto chápem a zároveň obdivujem takýchto rodičov..❤️
Vedeli čo robia je to ich starosť a zodpovednosť ak sa chcú na staré kolená ťahať z deckom je to ich vec ty sa tomu len zasmej. Niesi povinná byť šťastná s nimi zagratuluj a tým to hasne. Nikdy nevieš čo v živote stretne teba..
@betulinka1 každý šport🤣🤣🤣🤣🤣dobre...takže hokej,futbal,tenis,florbal,volejbal,basketbal,krasokorčuľovanie gymnastika. Kokos,začínam sa hanbiť a idem dodrbať chlapa.... To naše dieťa,hra lenna husle a chodí k hasicom. A dievčatá.... Hruuuza,mala som 20 a staršia nič. A mladšia teda balet a aquabelly. Ja som to tvrdila,že ten môj ex je hajzel. Mladé to bolo a nič z toho. A z jednej vety,že môžeš sa postarať,je celodenná starostlivosť,s mám v pazi vycerenou macochou flakajucou sa po kaviarňach.🤣to dokáže len MK. Inak myslím si,že tatkoovi je uuuuuplne jedno nakoniec,čo si autorka myslí. Ani ona si zjavne nepýtala povolenia a ovácie k tehotenstvu. A je krásne,že aj keď sú dlho spolu,tak sú podľa slov autorky,stále zaľúbení.
@fantaghiro21 v takom veku by urcite po nich uz nechcel kocikovanie a taak..Bol by rad aj za spolocne chvile u obeda
@janage ale autorka mala právo reagovať ako to v tom momente cítila. Len tu sa akurát dozvedela, že je nezrelá, sebecká, onaká a hentaká. Si zober, ti to oznámia a hneď ti aj povedia ako očakávajú pomoc. Ty máš svoju prácu, malé dieťa nevieš co skor a do toho ti niekto toto povie, prečo by nemala právo sa hnevať. Preco za to, že vyjadrí svoj pocit, by mala byť súdená. Možno očakávala na MK nejaké povzbudenie, že neboj sa dobré to bude ale tu hneď aká si najhoršia dcéra na svete.
@betulinka1 však môže vyjadriť kľudne svoj pocotzmoze ho potom aj macocha a aj otec....a nemôže sa čudovať. Človek by takúto reakciu očakával od nastrocnej pubertacky a nie matky dieťaťa....ale má právo. To je jasne. Všetci majú právo🙃🤣
Ine Ti nezostane len sa zmieriť.Tvoja reakcia bola hlúpa.Zenam v tom veku často vynecháva menzes a otehotneju stane sa...aj Igora Kmeťa žena tak otehotnela a potom už bolo neskoro a neboj sa kmitaju okolo malého aj on po 60 tke stretla som ich na kúpalisku🙂nemyslím si, že to bolo plánované.Ja mám 47 a na babku sa absolútne necítim.Zivot ide ďalej staraj sa o svoje dieta oni o svoje a existuju aj opatrovatelky
@maciatkolulu
@pralinka25
@dskjhfdlkdjhl
Tiež sa nad tou stuzkovou pozastavujem.
Ako doteraz ma nenapadlo ani sa zamýšľať nad tým koľko rokov mali rodicia spolužiakov. A povedzme si pravdu niekedy môže aj 60-tnicka vyzerať 100x lepšie ako 45 ročná žena.
@drahomirrra úplne suhlasim s tvojimi komentmi a presne tak to je!! čistý egoizmus rodičov, prakticky si sprvaili dieta aby ich doopatrovalo
Mám 47 a este by som sa na dieťa nahovoriť dala, aj túžba je, necítim sa ako babka, ani ňou nie som.

@betulinka1 môjmu mužovi odišiel chrbát v mladom veku, ja mam vzťah skôr ku kultúre (divadla, knihy, pamiatky)a vede ako športom- som drevo od narodenia😉 a deti prosto lyžovať, plávať atď vedia hoci sme ich to buď priamo naučili a už ani s nimi niekoľko rokov napr. nelyžujeme, nekorculujeme. Majú základy športov a aj s kým ísť. Športujú v kluboch a s kamošmi. Nezatazujem tým vôbec zvyšok rodiny. Dá sa to jednoducho poriešiť.