Moja mama mi lezie na nervy
Ako stopnúť matku, ktorá sa neustále stará do toho čo robím, kde robím, koľko zarobím, koľko peňazí mám, celkovo sa jej komunikácia so mnou obmedzuje na prácu a peniaze? To je všetko, nič iné sa nepýta, len práca a práca a práca. Teraz som dala výpoveď, nebola som spokojná z viacerých dôvodov a nadávala mi. Úplne ako zmyslov zbavená. Babke, tete, strýkovi o mne hovorí, aká som nemožná aj s mužom. Muž pracuje pre zdravotný ústav, rozváža krvné vzorky, rôzny biologický materiál, má pružnú pracovnú dobu. A matka rozpráva, že nemá poriadnu prácu. Ja už som z nej hotová. Hlavne ma mrzí to, ako o mne a mužovi rozpráva všade. Všade nás rieši.
Ešte dodám, že mám vyše 30 rokov, 9 rokov mimo dom, nikdy som od nej ani euro nepýtala.
Je nazor celej rodiny na teba podstatny? Mas nutnu potrebu aby ta videli v dobrom svetle? Preco? Stres spracujes tak, ze prekonas strach z matky. Skus to konzultovat s odbornikom.
Aj moja mamička mi lezie na nervy...už som si zvykla ju odpinkavat s úsmevom;)
Šak ale nooo....mama mi je;) a čím bude staršia tým to bude horšie;)
Mne minule povedala že sa mám ísť prezliecť🙂)) lebo krátke šaty...po kolená tým myslím...nie sú už pre mňa...mám 45 a podľa okolia vyzerám na 38🙂))) a som pomerne s celkom ok postavou...no čo ti poviem;)))
@komplikovana Nie je, ale potom na nás pozerajú ako na nejakých podivínov a pritom úplne neprávom.
Ja by som sa na tvojom mieste odosobnila od reci, ktore mama vedie poza tvoj chrbat. Ty mas svoje svedomie ciste. Je to jej maslo na hlave, ze ohovara vlastnu dceru a jej rodinu pred pribiznymi. Asi by som sa jej opytala, ci ju zaujima tvoja odpoved, ked tak ci tak prekruca. Nie je to s nou jednoduche, to verim, ale aby si sa ty zbavila stresov, musis zmenit pohlad na vec. Ja by som skusila s nou nevyhladavat kontakt a ked predsa k stretnutiu dojde ci uz cez telefon, alebo osobne, tak jej strucne jednoslovne odpovedat. Neobhajovat pred nou svoje tvrdenia, ale odbit ju s tym, ze ved minule som ti hovorila kde pracujem, odvtedy sa nic nezmenilo. Aj ked cerpas dovolenku - ziadne vycitky!!! Zasluzis si ju a ked mama neveri a ma podozrenie ze nepracujes, tak to je jej problem.
Ahoj. Najdi si na youtube videa od Jana Dvoraka, Spoznejte sveho psychopata. Toto co prezivas robia narcisticke matky. Pan Dvorak vsetko zrozumitelne vysvetli a poradi ako s takymi ludmi ,,vychadzat,, Z vlastnej skusenosti by som Ti poradila, obmedziť kontakty, nezdoverovat sa s nicim a ignorovať. Ona s tym neprestane a bude to stupnovat. Drzim prsty aby si to vydrzala. 💛
Mrzí ma to, ale podľa mňa preruš s ňou kontakty úplne, maximálne ak potrebuje pomôcť, pomôžeš, inak hranice a nebaviť sa. Odsekávat že jej nebudeš odpovedať na otázky, jej do toho nič nie je. Si doma?.A? máš voľno. Nevysvetľuj. Nekomentuj, neodpovedaj. Nauč sa byť na ňu tvrdá. Musíš. Veď ide o pokoj v tvojom manželstve.
Ako v sebe spracovat ten stres z matky? No predsa mat na haku, odosobnit sa od toho kto co o vas hovori, kto si co o vas mysli a kto vas ako vnima. Ty vies kde je pravda, tvoj muz vie kde je pravda a ostatni nech si trhnu. Matke uz NEMUSIS robit poslusnu dcerenku, ktora poslusne odpoveda na nevhodne otazky. Neboj sa byt ZLA, lebo hned ako toto prestanes robit, budes pre mamu zla.
Hned ako budes s tymto postojom stotoznena, zacne tvoja sloboda.
Ak nemáš silu by na ňu tvrdá tak skús vyhľadať psychologickú pomoc, to že si z nej rozklepaná nie je dobré a už vôbec nie normálne.
Skus jej otvorene povedat, ze mami, nic ti nebudem hovorit, lebo ty to potom po rodine rozpravas a prekrucas a mne a manzelovi to vadi. Nie sme uz male deti, uz sa ma to viac nepytaj. A ked zacne, tak navrhni: zmenme temu, toto sme uz uzavreli.
Tak nech na vas pozeraju ako na podivinov. Ziju vas zivot? Nie. Kym sa nenaucis od toho odosobnit budes tam kde si.
Budes sa musiet naucit to ignorovat a matke nic takehoto nehovorit. Nespovedaj sa jej a nebude mat potom co rozpravat. Ako viem, ie je to bohvie co, ale tak niekedy to inak nejde
@gaja78 To sa snažím, lenže potom aj babka sa nás tak pýta, akoby sme sa len tak bezcieľne túlali a nevedeli čo chceme. Aj teta sa tak pýta, že kedy sa normálne zamestnám...tak jej hovorím, že prosím??? Ja pracujem aj môj muž.
Prosim ta babky a tetky do toho uz nezatahuj🙏, tak moc ti zalezi na nazoroch inych ludi, ze ti to skodi...
Nenechaj sa nasierat, skus trocha humoru priniest do zivota, to pomoze preklenut aj toto.
Teraz plánujeme bábätko, hneď som mala prednášku, ako nemám mať deti alebo max jedno, tak som jej povedala, že o tom rozhodneme my. Ja jej poviem svoje, to si nemyslite, že som ticho, ale ona ma vždy akoby "prebije".
@0silvia0 Ja viem. Lenže vieš aké je nepríjemné, keď sa zíde celá rodina u babky na návšteve a začnú nás riešiť?
Odkial vie, ze planujete babatko? Naco to komu hovoris?
To je vec len tvoja a tvojho muza.
Ano viem ake je to neprijemne ked vas vsetci riesia, ale to neznamena, ze tam budes stat ako 5 rocne decko a recitovat vase rodinne plany na poziadanie.
Babke a tete by som povedala, ze: Neviem co vam natarala moja mama, ale asi by ste sa mna mali pytat, mali by ste informacie z prvej ruky, nie prekrutene a vymyslene.
@gaja78 To si zapisujem 🙂. škoda že mňa nič takéto nenapadne keď tam som.
@0silvia0 Pýtala sa na to, tak som jej povedala, že ani plánujeme.
Do diskusii sa nezapajam, ale teraz mi zastal rozum. Autorka, chces ty vobec pomoct? Dostala si xy normalnych rad a vsetky smeruju k tomu, aby si ju zacala ignorovat. Si dospela osoba, vies, co chces, vies, ze ti jej spravanie robi psychicky aj fyzicky zle. Sprav to, co ti pomoze zlepsit zivot k lepsiemu a nehladaj stale dovody, preco nie. Chapem, rodicov mame len jednych, ale tiez zivot a zdravie je len jeden. A ze rodina nas vnima ako divnych.. fuck_off, oni ti najom neplatia a s tebou do postele nelihaju.
Ja by som na nu sla s humorom a prehananim. Neviem ci to na nu zaberie, ale na podobnych ludi mi to obcas zabera. Spyta sa ta na pracu, povedz nieco v style, ze nerobis, taku nesikovnu neschopnu kto by chcel zamestnat... Ako byvate? Ste predali byt a byvate pod mostom, vam to prislo ako vacsie vzruso. Muz ma hlupu pracu podla nej? Hej, to ani nie je praca, len sa vyvaza hore dolu na aute. Potom sa akoze zasmej. Nie kazdy to tak vie, ale kto vie, vacsinou ma od takych otrav celkom pokoj. Niektore typy ludi nevedia ako reagovat, ked je to ocividny vtip, ked sa aj clovek zasmeje, ale nezistia tym co chceli a ani ta tym nevyvedu z miery (co velakrat chcu, tym sa "zivia" taki ludia, ze vyciciavaju z teba energiu), tak nevedia co dalej a nechaju tak. Hlavne sa nebran a nevysvetluj. Otoc to na vtip alebo odpovedaj len tak, neurcito, nerozvadzaj to viac. Ked nemas naladu, nedvihaj je. Bude sa pytat preco? Zalozila si mobil, mala si omylom vypnute zvonenia... Vies, ona si casom zvykne. Zvykne si aj na to, ze jej volas raz za tyzden. Zvykne si aj na to, ked z teba informacie nevytiahne a nebude vediet co a ako a nebude mat do coho pichat jedovatym zihadlom, len aby ta vyviedla z miery.
Hlavne si musis uvedomit, ze nie si jej otrok a nie su nutena jej vsetko hovorit alebo sa obhajovat. Nech si povie svoje a tym to konci. Ty sa nemusis branit a obhajovat, je to jej vec, ze je blba ci jak to nazvat a nechape to je. Je to jej problem, nie tvoj. Nech si vzdy huci svoje a ty to proste nekomentuj. Povedz jej zakladne info zo zivota, ktore chces aby vedela a nic viac. Ked nechces nic hovorit, nehovor nic. Pytaj sa jej ako sa ma a tak. Nehovor o sebe. Nastav si nejaky system, drz sa ho a ona si zvykne. Uz ci to bude telefonovanie len raz za mesiac ci to, ze ju budes pocuvat alebo nebudes reagovat alebo hocico. Najprv sa bude cudovat, casom si zvykne. Vzdy to tak je. Mozno bude stale otravna, ale aspon o tebe nebude tolko toho vediet, cim by sa do teba stale navazala.
@kalmak Isteže chcem poradiť, preto píšem. Len som sa chcela z toho vypísať.
@cervenaruza123 My sa vieme aj v pohode porozprávať, občas aj zasmiať...pokiaľ sa nezačne pýtať na prácu a vyžadovať dôkazy...
To je super, castokrat je to prvy krok. Ale vsetky tvoje odpovede mi pridu ako "obhajoba", preco ti mama mohla povedat hento a preco si jej musela povedat tamto. Vystri chrbat, zdvihni hlavu a bud normalne asertivna.
@kalmak Nie, ja sa len snažím tu ukázať aká je a ako reaguje, aby som dostala rady ako s takou osobou jednať.
Necitala som vsetky komenty preto neviem ci uz to tu zaznelo. Zvolala by som najblizsiu rodinu (tú, pred ktorou vas ohovara) pod zámienkou nejakej oslavy. A na nej pred vsetkymi "vysypala" tvoju verziu a oznámila ze pokial mama bude nadalej o vas klamat a špinit teba aj manzela, ukoncujes s nou kontakt a vidi ta naposledy. ale pokial chce na svojom správaní pracovat, davas poslednu sancu. Takto bude aj druha strana vediet co je vo veci a preco sa s mamou nebavis (lebo tam to isto smeruje). Je to bohuzial smutné, lebo ide o mamu, ale mas pravo na normalny zivot. Drzim palce
Tak Ti poviem, tvoja mama je moja mama cez kopirák, ale Ty si na tom ešte dobre. Ja som sa dlhé roky snažila nejako ten vzťah napraviť, ale naozaj už to bolo na mňa veľa, tak som to vzdala a teraz sa jej už neozývam. Ak mi napíše, zavolá, tak to áno, to sa porozprávam, ale ja jej nepíšem, ani nič. Mrzí ma to hlavne kvôli dcérke, ktorú takýmto štýlom moc nevída, ale čo už. Proste všetko, čo urobím je zle. Nechcela som ísť na výšku, zle bolo. Tak som si teda nakoniec vybrala a dokončila mgr. Aj to bolo zle. Prečo nie ing.? Prečo iba mgr.? Nemala som robotu, lebo som pomáhala mužovi v podniku. Prečo nemáš normálnu robotu? Našla som si prácu, celkom dobre platenú, nie náročnú. No to taká robota, prečo nerobíš to, čo si vyštudovala. Vždy mi predhadzuje ostatných, aký majú oni skvelý život a ten môj stojí za hovno. Ako som nič nedokázala a ako moja sesterka stíha aj pracovať, aj mať dieťa aj si robiť externe VŠ...a ja som chudera, čo má iba mgr. trápnu robotu a decko až v 30tke 🤷♀️
Už si to ozaj nevšímam a keď sme spolu na nejakej oslave alebo so známymi, tak ma hreje na srdiečku aspoň to, že za ma vždy ostatní zastávajú ❤
Popros ju nech ti volá menej,Max dvakrát do týždňa.ak to nebude rešpektovať proste nezdvihne,nemala som čas bodka. Raz dvakrát v týždni orezi rozhovor,odpovedaj večne nekonkretne na otázky. Daj tomu pár týždňov a uvidíš ako ju to prestane baviť. Nedaj sa prepanakrala....máš život,rodinu. Od mamky sa odstrihnúť úplne nedá ale ona Vám vo svojej podstate psychicky ubližuje. A to je horšia týrania niekedy ako fyzická

Len preto, lebo muž nepracuje osem hodín každý deň mama hovorí, že nemá poriadnu prácu. Takto nás prezentuje v zlom svetle pred rodinou.