icon

Moja mama mi lezie na nervy

18. júl 2022

Ako stopnúť matku, ktorá sa neustále stará do toho čo robím, kde robím, koľko zarobím, koľko peňazí mám, celkovo sa jej komunikácia so mnou obmedzuje na prácu a peniaze? To je všetko, nič iné sa nepýta, len práca a práca a práca. Teraz som dala výpoveď, nebola som spokojná z viacerých dôvodov a nadávala mi. Úplne ako zmyslov zbavená. Babke, tete, strýkovi o mne hovorí, aká som nemožná aj s mužom. Muž pracuje pre zdravotný ústav, rozváža krvné vzorky, rôzny biologický materiál, má pružnú pracovnú dobu. A matka rozpráva, že nemá poriadnu prácu. Ja už som z nej hotová. Hlavne ma mrzí to, ako o mne a mužovi rozpráva všade. Všade nás rieši.

Ešte dodám, že mám vyše 30 rokov, 9 rokov mimo dom, nikdy som od nej ani euro nepýtala.

katunika
20. júl 2022

@ollynka Mrzi ma, ze Ti tvoja svokra takto hnusne zasiahla do zivota. Verim, ze to manzel s odbornou pomocou zvládol. Je to hrôza coho su blízki ľudia schopni, zozeru cloveka zaziva!

matussara
20. júl 2022

@emilllll ani nie dieta alebo handra. Ale skor musi pochopit, ze ludia podla nej skakat nebudu a vzdy plnit jej poziadavky,lebo urazena

autor
20. júl 2022

@alchemilkazltozelena Ani nie, že podradnú, ale nie poriadnu 😁 Muž má poriadnu prácu, ale nie pre ňu. Pracuje pre zdravotný ústav, rozváža krvné vzorky, rôzny biologický materiál, baktérie, vírusy atď... Ma ale pružnú pracovnú dobu a to moja mama považuje za neakceptovateľné. Lebo do práce sa chodí na osem, prípadne dvanásť hodín a celý týždeň. Keď som jej povedala, že ale on to má zohľadnené v plate, tak som nepochodila. Ja podľa nej nemám na nič, tak mám držať hubu a krok najlepšie tam, kde sa viac zarobí, čiže fabrika najlepšie. Teraz robím administratívu, ale predtým som bola v tej fabrike kde som zarobila viac.

ollynka
20. júl 2022

@katunika Ďakujem veľmi pekne. Odborná pomoc veľmi pomohla. Všetko rozobrali, mužovi bolo navrhnuté čo má urobiť, dokonca mu povedal, že mu pôjde svedčiť, ak by sa rozhodol podať žalobu za obmedzovanie osobnej slobody a urážanie. Skôr ja ich stále vyťahujem keby bolo keby, mohlo byť jak v nebi. Žiaľ,...

autor
20. júl 2022

@ollynka Áno, otec čakal, že keď som tam išla skutočne pracovať, tak hneď pri príchode som mala hodiť peniaze na stôl 😁 a keďže som prirodzene mala peniaze na účte, tak mi neveril že som tam pracovala. Úplne na hlavu.

matussara
20. júl 2022

Ja mam skusenost so svokrou. Co sme robili a nerobili bolo zle, deti som stvala proti nej, sla po majetku, keby zomrela, takmi to je jedno, trebalo nidco,tak hned. Cisty toxicky clovek,kt.ma dlhe roky ucil povedat dost.
Ja uplny opak...inak vychovana, s inymi hodnotami. No na seba som nemyslela, za seba skutocne postavit vonkoncom nie. To ako ked odovzdavate energiu druhemu.
Pomohlo utnut a nestretat, nevolat,nic. Podobne vztahy ma s nou jej syn.
Ano,rada by som mala pekne vztahy so svokrou, ale s takymto clovekom to nejde, jednoducho nesedime si

lilitela
20. júl 2022

@trema Toto je jaka bohovska rada, fakt, to ale treba asi natrenovat, aby clovek nesiel do nastvania hned obratom. 🙂

lilitela
20. júl 2022

Autorka, ja by som ti zase napisala, ze nie kazdu radu na MK treba brat vazne. Rady, ze sa mas vyprdnut aj na to, co sa ta pyta babka, teta a s nikym nekomunikovat... a pritom ja som introvert, som skor taka osoba, ktora sa ozaj drzi stranou a nezdoveruje sa, ale toto uz aj mne pride moc.

matussara
20. júl 2022

Ona ma bohuzial taky pohlad na svet, ludi okolo. Pozrite sa na jej vztahy, ma ich pekne? Len ku vam taka je? Osobne si myslim, ze ked ste bola dieta nebola ina. Mozno pridete na to,ze to nieje pohlad na vas ale vseobecne. A smutno vam je mozno aj z toho, ze je vasa mama a cakame,ze sa matka bide inak chovat ku dietatu.

nurielka
20. júl 2022

Poviem ti k tomu úprimne len toľko, mama si ku mne vybudovala vzťah taký, že jej keď som niečo povedala, vždy to bolo zle, čierne. Keď som vravela aký máme s manželom život, hovorila jej pravdu, mala s tým vždy problem, lebo pre ňu nikdy nebolo nič dobré. Začala som zahmlievat. Keď som našla priateľa potom muža, vždy to nebol "on" čo by ma mal robiť šťastnou, a potom som jedného dňa dostala úžasný nápad. Brilantný. Nevesat jej vsetko na nos. Keď sme si kúpili byt, tak sa to dozvedela až vtedy keď som ju pozvala na kolaudacku. Keď som čakala prvé tak to vedela až vtedy keď ma videla s bruškom. Stále mala problém s tým, že my nemáme dosť peňazí na tento toto tamto, ale keď ona začínala, suchala nohami pri mame kým nemala 3 dieťa. To som jej do tváre samozrejme nechrstla. Stále problém s niečím. Nič pre ňu nebolo dosť dobre čo urobil môj muž alebo ja. Raz keď ma naštvala som sa neozvala 4 mesiace. Neprišla na narodeniny mojej dcéry, lebo som jej povedala presný čas kedy má prísť a ktorý jej nevyhovoval. Úplne ma nasrala. Potom sa ozvala po mesiacoch ako keby sa nechumelilo, ale ja som jej pripomenula, čo sa ozyvas, chceš sa ospravedlniť? Inak sa nemáme o čom baviť. Odvtedy mi nikdy nič nepovie, o vnúčatá sa stará, ale o to čo ja robím, aká som aký je môj muž už vôbec. Aké máme financie, odkiaľ čo máme už vôbec. Určiť si hranice, a NEVESAT jej všetko na nos. Základ je nepripustit si k telu tie reči, ktoré znižujú tvoju energiu. A potom jedného krásneho dňa si povieš- konečne mám pokoj🙂 a si rada ak príde na návštevu a ty jej dáš mieru odtiaľ potiaľ, si tu na návšteve. Mimochodom svoju mamu milujem. A prijímam ju aká je. Vzorce sa ťažko odstraňujú, a viem že to mala v detstve ťažké.

matussara
20. júl 2022

@evabb35 co tak motivacia pre nu. Ju samu to nenapadne, vas ano,tak sa inspiruje

kocurikpupcek
20. júl 2022

@nurielka presne tak! Niektorych ľudí z príbuzenského vzťahu sa nedá odstrihnúť úplne. Nekontaktovať. Proste to nejde. Ale čo sa dá je určiť im hranice. Pokiaľ ich pustím rozhodujem stále ja, čo im zavesím a nezavesím na nos, pár krát do roka zdvorilostná návsteva stačí, aj s osobou ktorá vám ubližovala sa dá aspoň zo slušnosti baviť o počasí, o zdraví, max. o deťoch. Nič viac a hotovo. Tým jej ukazujete kam ju maximalne pustíte.

matussara
20. júl 2022

To ze sme nevdacne, ze mame posluchat, respektovat aj ked nam niekto skodi mame len a len z detstva...posluchaj, lebo rodic, ucitel,lebo nechceme byt tie zle. Vlastne cely zivot manipulacia, len aby sme skakali ako druhy povie. Nesieme si tieto sracky do dospelosti. Takze zmenit tomu co verime

matussara
20. júl 2022

@emilllll zije v pozicii obete.vsetci okolo su zodpovedny za jej zivot

tempera
20. júl 2022

@nurielka klobúk dolu

emilllll
20. júl 2022

@matussara presne a výstižne napísané

autor
20. júl 2022

@nurielka Aj u mňa je to tak. Ja sa jej rada zdôverím čo plánujem, lenže keď som to urobila tak hneď ma vysmiala, napríklad som chcela ísť na vysokú školu a hneď ma vysmiali, že nech nesnívam, že na to nemám. Furt počúvam, ako mám niekde robiť a nevymýšľať, najlepšie tam vydržať do dôchodku. Každý deň osem hodín, aj soboty a nedele keď sa dá nech idem, veď budem mať peniaze. Keď som jej povedala, že ale peniaze nie si všetko a radšej budem s mužom, tak mi povedala, že som krava. Keď sa vyskytne niečo, ako napríklad keď mi volali z práce že zajtra sa nejde do práce lebo je omeškanie dodávok materiálu, už mi neverí, už ma podozrieva. V minulosti keď som chodila do práce a žila u našich ma boli skontrolovať na zastávke autobusu či naozaj idem do práce. Bola sobota a nešla som, ale nechcela som počúvať ako som mala ísť a nech ma nenápadne neísť, tak som klamala. Ja som vtedy mala priateľa a chcela som byť s ním. A naši normálne zazvonili u neho doma, ja som utiekla a naháňali ma po meste 😑 Ja som z nich bola hotová. Uznávam, že som klamať nemala ale fakt som nechcela tráviť sobotu v práci a máme som to nemohla povedať, lebo by to nepochopila.

autor
20. júl 2022

Ale už mám toho dosť a popravde som rada keď nie sme vôbec v kontakte. Lebo nie je normálne aby mi bolo fyzicky aj psychicky zle keď vidím na displeji telefónu jej meno.

tempera
20. júl 2022

Teraz už rozumiem celej tvojej situácii. Myslím, že o dôvere vo vašom vzťahu sa nedá hovoriť. Prerus kontakty.

autor
20. júl 2022

Ja si uvedomujem aj svoje chyby, že som klamala, že nemá dôveru. Ale tak bolo to dávno a nemôže ma upodozrievať večne.

autor
20. júl 2022

@tempera Ja viem že som nebola žiaden anjel, ale ona ma tou kontrolou umorila.

kocurikpupcek
20. júl 2022

Odstrihni sa na istý čas. Fakt je to tak lepšie. Oddýchneš si od nej.

autor
20. júl 2022

@tempera Čo sa týka tej dôvery ja viem, že som to pokašľala tým, že som klamala.

autor
20. júl 2022

@kocurikpupcek Keď som sa s ňou raz pohádala a napísala som jej, čo ma trápi tak ona na to reagovala slovami že "ty si vždy bola na hlavu". Vtedy som s ňou nebola mesiac v kontakte a ona mi po mesiaci napísala akoby niečo, že "ako sa máš? Prečo sa neozveš?"

nurielka
20. júl 2022

Pozri to, že si klamala a že ti neverí je jedna vec, ale ako ti dala ona pocítiť, že jej môžeš veriť a môžeš sa jej zveriť so všetkým? Žiadny, vždy kritika. Vždy si bola zlá, aj keď si hovorila pravdu. Ako hovorím, žiadne podrobnosti o živote, o práci už vôbec.
Mám sa dobre mami. Ďalej nič.
Muž mi pomáha so všetkým mami. Bez detailov.
Práca bola a bude mami. Žiadne detaily.
Nezabúdaj, že to ty si to robíš, že jej všetko, ale úplne všetko hovoríš. Mama je tu na to aby ta podporila. Ty od nej vždy čakáš podporu a to sa ti nedostáva a nedostávalo. Vždy si niečo našla.
V ziadnom prípade to nenechaj tak, nenechaj si skákať po hlave. Že ti napíše že si na hlavu? Po uprimnom ospravedlnení by som ju prijala späť do života. Nenechaj to len tak. Len sa urážať. Aj rodičia sú ľudia, aj oni majú svoje muchy. Keď sme dosť starý aby sme to pochopili, vtedy príde ten aha moment, ale veď ty nie si dokonalá, čo mi ty tu ideš hovoriť čo mám robiť. Som dospela, tak sa ku mne tak chovaj. Ako rovný k rovnemu. Tak to má byť. Áno bude sa starať, ale len po hranicu akú jej ty sama dovolis.

dankamg
20. júl 2022

tu nič iné nevymyslis, treba si spolu sadnúť a vydiskutovať si to. Buď Vás bude respektovat alebo budete nútení prerušiť kontakt. Proste ultimátum, ináč neprestane. Moja mama ma tiež tendenciu sa do všetkého starať, ale keď už prekročí únosnú mieru, ja už zvyšujem hlas s tým, že nech nerieši čo sa jej netýka. Ona sa urazí dá mi pokoj. No a na druhý deň fungujeme normalne.

autor
20. júl 2022

@nurielka Ja už jej nebudem hovoriť nič, teraz si robím kurz sanitarsky, chcela by som pracovať v zdravotníctve c budúcnosti tak sa snažím robiť potrebné kroky. Ona o tom nevie, ani jej to nepoviem, možno až keď úspešne kurz ukončím. Škoda, že nemáme taký vzťah pekný ako iné matky a dcéry, ale s tým nič nenarobím.

nurielka
20. júl 2022

S tým nenarobime nič. Oni si vzali tieto vzorce od rodičov. Akceptuj ju aká je. 🙂

autor
20. júl 2022

@nurielka Tak nikdy som dôveru nemala, ale ani ona moju, ťažko teraz hovoriť čia je to vina. Myslím, že určite za to môžeme obidve. Vadilo mi, že keď mi prišla výplatná páska, vtedy ešte papierová, tak mi ju normálne otvorila, keď mi prišiel list z banky - výpis z účtu, tiež hneď kontrolovala. Ja som ju kedysi strašne nenávidela a nemám ju dodnes rada tak, akoby som mala. Ale zároveň ju rada mám, je to ťažké a neviem to poriadne vysvetliť.

marca12
20. júl 2022

Moja mama je taka. Vsetky deti sme vydarene,mame dobru pracu,sme slusni ludia a vecne nas kritizuje,vsetko jej vadi,rozprava o nas skaredo. Zvykla som si,ked ma nastve,vypenim a inak sa ju snazim nevsimat si. Takemuto cloveku darmo budes nieco hovorit,ona si ide svoje a nik ju nepresvedci,ma svoju pravdu. Su to ludia,ktori stale kririzuju inych