icon

Moja mama mi lezie na nervy

18. júl 2022

Ako stopnúť matku, ktorá sa neustále stará do toho čo robím, kde robím, koľko zarobím, koľko peňazí mám, celkovo sa jej komunikácia so mnou obmedzuje na prácu a peniaze? To je všetko, nič iné sa nepýta, len práca a práca a práca. Teraz som dala výpoveď, nebola som spokojná z viacerých dôvodov a nadávala mi. Úplne ako zmyslov zbavená. Babke, tete, strýkovi o mne hovorí, aká som nemožná aj s mužom. Muž pracuje pre zdravotný ústav, rozváža krvné vzorky, rôzny biologický materiál, má pružnú pracovnú dobu. A matka rozpráva, že nemá poriadnu prácu. Ja už som z nej hotová. Hlavne ma mrzí to, ako o mne a mužovi rozpráva všade. Všade nás rieši.

Ešte dodám, že mám vyše 30 rokov, 9 rokov mimo dom, nikdy som od nej ani euro nepýtala.

autor
21. júl 2022
autor
Autor odpoveď zmazal
alchemilkazltozelena
21. júl 2022

Čiže ona sa o nich stará? Tak ma dosť....

autor
21. júl 2022

@alchemilkazltozelena Stará sa o nich. Oni sú len doma. Navaria, poupratuju. Ale nič viac.

alchemilkazltozelena
21. júl 2022

A akú majú dg? Tak ich ešte aj živí.. asi preto o peniazoch stále hovorí lebo ich nemá nazvyš .. to ju samozrejme neospravedlňuje.
Podľa mňa si na tebe vybíja svoje nervy zo zivota

autor
21. júl 2022

@alchemilkazltozelena Nemajú diagnózu žiadnu práveže. Nikdy s nimi nebola na vyšetrení, len keď nastupovali do prvého ročníka tak psychologička povedala, že majú miernu formu mentálnej retardacie.

autor
21. júl 2022

@alchemilkazltozelena Ja neviem či ju s nimi poslala niekam tá psychologička, viem len, že keď o tom povedala otcovi tak ten papier s posudkom otec roztrhal od hnevu.

alchemilkazltozelena
21. júl 2022

Bože to je strašné všetko naozaj...

evabb35
21. júl 2022

@matussara Tak pardon, ale nemám vyštudovanú ani psychológiu ani psychiatriu, žiadne štúdie nemám naštudované, čo píšem je len z mojej hlavy a vychádzam len z vlastných životných skúseností, to je všetko...nemusela som sa ani do diskusie zapojiť , píšem to vo voľnom čase.

evabb35
21. júl 2022

Mne keď prišla ku rodičom pošta, tak mi ju ani neodovzdali, len založili niekde, kde som to potom náhodou našla...vraj mi to netreba.

0silvia0
21. júl 2022

Dievcata, narcisticka porucha je porucha osobnosti. Tito ludia seba vidia inak ako ich vidime, vnimame my. Oni maju vygumovanu empatiu zo svojej hlavy/srdca, cize neocakavajte vstupenie si do svedomia, uvedomenie si, komu ako kedy ublizovali. A po tomto uvedomeni necakajte ziadne sypanie popola na hlavu a kajucnost - toto sa jednoducho nestane.
Oni su najlepsi, najkrajsi, nauspesnejsi a vsetko vedia najlepsie.
Najlepsie s nimi budete vychadzat, ked ich budete brat ako chorych ludi, cize nepripustat si tie reci, pousmiat sa nad tym a v duchu si povedat, no dobre, vyrozpravaj sa ale ja ta aj tak nevnimam...
Bacha este na jednu vec, tieto poruchy osobnosti su dedicne, cize iste crty moze po babkach zdedit aj vas potomok. A bacha, vyliecit sa to neda, tak sa s tym naucte zit, lebo raz to mozete riesit u vasich deti/vnukov.

alchemilkazltozelena
21. júl 2022

@0silvia0 a to je valstne aj tá toxicita?

0silvia0
21. júl 2022

@alchemilkazltozelena urcite ludia s poruchami osobnosti su aj toxicki ludia. Ale toxicita moze byt mimo poruch osobnosti. Problem je, ze o tychto poruchach osobnosti sa hovori a vie mozno poslednych 10 rokov, dovtedy sa taketo spravanie pripisovalo "zlej povahe".
A maloktoreho cloveka s poruchou osobnosti dostanete k psychologovi, lebo on nikdy nema pocit, ze potrebuje pomoc. Skor sa citi, ze on moze rady psychologom rozdavat🤷‍♀️...

Cize nema zmysel dokola riesit narcistu (alebo inu poruchu osobnosti) preco co povedal, ako komu ublizil a preco si to neuvedomuje. No lebo je citovo plochy a nemoze za to. Rieste si dievcata svoju psychicku odolnost. Ked budete odolne, ani styria narcisti vam neublizia...

alchemilkazltozelena
21. júl 2022

@0silvia0 a narcizmus resp toxicita sa dá potlačiť liekmi? Alebo sa s týmto stavom nedá robiť nič a len okolie trpí...

0silvia0
21. júl 2022

@alchemilkazltozelena narcistu/toxicku osobu nechajte dozit v jeho skodlivosti, ano bude ublizovat aj nadalej okoliu, bude rypat a riesit a manipulovat nadalej. S tym pocitajte, len vy sa odstrihnite. Ak sa neda psychicky, tak telesne.
Ano, mam to odzite, moja mama ma hysterionsku poruchu, nieco ako narcis a zial, iste crty vidim aj u syna aj netere.
Ja nie som psycholog, ani psychiater, vsetko co pisem mam odzite a spracovane na vlastnej kozi.
To nie je psychiatricka diagnoza, pochybujem ze sa da nieco vyliecit liekmi, skor terapiou. Ale skus dostat narcistu ku psychologovi.
Ale maju sklony k zavislostiam, cize mnoho z nich popija az prilis, cize mozno ich niekto z pribuznych dokope liecit zavislosti...

autor
21. júl 2022

@0silvia0 Ale čím to je, že je človek narcis? To ma nejak v génoch alebo sa ním stane výchovou?

0silvia0
21. júl 2022

U niekoho geny, u niekoho vychova, alebo kombinacia oboch...

ollynka
21. júl 2022

@0silvia0 Žijem v malom meste a občas ma napadne myšlienka, či by nebolo dobré tak ako sú preventívne prehliadky, tak by mali uzákoniť, že od určitého veku by mal každý povinne navštíviť psychiatra. Preventívne. Aspoň raz za rok. A povinne zo zákona. A to nežartujem! EÚ by sa mohla nad tým zamyslieť a uzákoniť to. Len tú myšlienku by bolo vhodné niekam poslať.

0silvia0
21. júl 2022

@ollynka to by bolo fajn, lebo je velmi vela tychto poruch, naozaj vela.

autor
21. júl 2022

Ja neviem posúdiť či má tento problém.

0silvia0
21. júl 2022

Skus si precitat tento clanok a skus posudit:
https://www.zzz.sk/clanok/11072-psychopaticke-c...

matussara
21. júl 2022

V konecnom dosledku ublizuje sebe. Vam ublizi iba ak sa budete trapit vy.

0silvia0
21. júl 2022

@matussara presne takto to treba brat ako pises, ze ona samotna si prechadza sebadestrukciou. Tou zlobou odhana od seba ludi a na stare kolena tito ludia zostavaju sami a opusteni a nasrati a vyhoreti. Kto bude dobrovolne chodit navstevovat zleho, jedovateho cloveka?

matussara
21. júl 2022

Tej druhej sprave od nej moc nechapem, ale je zjavne ze ju nemate rada z vasej odpovede, dovod viete sama a ste v pocite krivdy-tahate minulost do pritomnosti-vycitky, co spravila a nespravila. Mate uz medzi sebou boj. Velmi zalezi ako co kto povie a napise, potom je to len pinkanie, odpor.
Ked dozriete do stavu, ze jej napisete s laskou, tak ste vyhrala. Ale ja to chapem, tiez som vseliako so svokrou komunjkovala

autor
21. júl 2022

@matussara To je len komunikácia s ňou, že mi zasahuje do súkromia, chcela vidieť zmluvu a tak. Dospelej dcéry podotýkam, ktorá už dávno žila mimo dom. Máš pravdu, ja ju neznášam a tak s ňou aj komunikujem .

evabb35
21. júl 2022

@0silvia0 Veď práve to, že je ich veľa spôsobuje, že si potom normálne, zdravo, triezvo zmýšľajúci jedinec pripadá ako úplný čudák, či dokonca až duševne chorý....proste blbec.

evabb35
21. júl 2022

@0silvia0 No veď to, že keby mali okolo seba spoločnosť, tak si na svoje dospelé deti ani nespomenú...to všetko tá ich osamelosť, ktorú si pritom spôsobili sami. Čisté zúfalstvo toto.

evabb35
21. júl 2022

@0silvia0 No a teraz, keď si pripadáš ako blbec, tak ako nadobudnúť psychickú odolnosť...vlastne celé detstvo narúšajú takýto rodičia psychickú odolnosť dieťaťa....potom ešte ďalší pribudnú...takže ja neviem ako vlastne v takejto spoločnosti nadobudnúť psychickú odolnosť a či sa to vôbec dá.

0silvia0
21. júl 2022

@evabb35 aj ja som si kedysi pripadala ako neschopny blbec. Ale zistila som, ze nie ja som blbec tak, ze som spoznala ludi, ktori vidia veci ako ja. Velmi ma to upokojilo, ziskala som nadhlad a identifikovala chory clanok v rodine. V nasej rodine je to mama, ktora si o sebe vzdy myslela, ze ona je ta uzasna zena obklopena blbcami a tutmakmi.
Zistila som, ze takmer kazda rodina ma toho svojho psychopata, niektore rodiny ich maju viac a psychicky deptaju ostatnych.
Napriklad moja kolegyna mala narcisticku matku. Kedze toto psychospravanie mala doma zazite a poznala ho, nasla si narcisa muza. Trapi sa s nim xy rokov a dokola ho riesi...
Cize ako nadobudnut psychicku odolnost? Len pochopenim toho mechanizmu: chory clovek, chora hlava, neriesit, nenechat sa trapit, manipulovat a nedat chorej hlave rozhodovacie prava o nasom zivote.

lilitela
21. júl 2022

Autorka, najprv som mala pocit, ze mi tu stale cosi nesedi na tom pribehu, ked si pisala, ze ta rodicia po meste nahanali, vravim si, to nemoze byt bez priciny, ale ked vidim tu spravu z mobilu, ako rodicia pisu svojej dospelej dcere, ze nevideli pracovnu zmluvu, tak mam dost.
Nevycitaj si nic, urcite si spravila chyby, ale to robime vsetci, ale nevycitaj si nic, co suvisi s tebou a mamou, ani to klamstvo, ved to si spravila vlastne preto, aby si nejako vykluckovala z tej otrasnej situacie.
Ti bratia, ako sa ucili, co vedia robit? Matka ich umyslene drzi v stave neschopnosti? Ci oni tomu uverili a vzili sa do tej role?