icon

Moja rodina kritizuje môj životný štýl aj IVF

28. jún 2025

Bola som dlhé roky single, lebo mi to tak vyhovovalo. V blízkej rodine však máme niekoľkých ľudí, ktorí s tým majú problém. Aj keď mi to priamo nepovedali, dá sa na to prísť podľa narážok, ake občas majú. Nechcem hovoriť o koho presne ide, aby sa v tej téme náhodou nenašli. Poviem len to, že sami nemajú dokonalé životy ale poukazujú na iných. V ich rodinách je psychické týranie, jeden skončil s narcistickou partnerkou, ktorá ponižuje celú rodinu atd.

Keď sme sa stretli, majú poznámky typu, ideš naspäť do prázdneho bytu a podobne. Keď som ich na to upozornila, reagovali, že oni to tak nemysleli a nejako sa z toho vždy vykecali. Raz ma prenasledoval týpek, ktorý bol dosť otravný a vypisoval mi odkazy na sociálnych sieťach. Časť rodiny mi naznačila, že by som mala byť rada, ked niekto o mňa prejaví záujem a nie ho hneď odmietnúť. Ďalší komentujú, že podľa nich málo zarábam a takto si nikdy nenašetrím na byt.

Ale čo sa medzitým nestalo. Zoznámila som sa s jedným mužom a práve podstupujeme vyšetrenia na IVF. A to sa časti rodiny nepáči. Nechcem menovať komu každému, lebo v našom meste je to známa rodina a naozaj by ich niekto mohol podľa toho identifikovať. Dôvodom je náboženstvo. Nič a nik ich nepresvedčí. Z ich úst padli vety ako, že chcem svoje problémy vyriešiť cez dieťa a podobne. Niektorí sa nechali počuť, že keď sa dieťa narodí, tak nech nerátam s ich pomocou, lebo toho majú sami dosť. Pri každej jednej konverzácii mi "nenápadne" podsúvajú vyjadrenia kňazov, ktorí sa vyjadrili k umelému opolodneniu. Ja som im spomenula názor môjho lekára a dostala som odpoveď že dotyčnú nezaujíma názor nejakého Maďara (môj doktor je maďarskej národnosti).

Na druhej strane mi jeden člen rodiny vyjadril podporu a povedal, že s jeho pomocou môžem rátať. To sa, samozrejme, nepáčilo tým ďalším.

Neviem si predstaviť ako budú fungovať naše spoločné stretnutia. Našťastie bývame v inom meste, ale kontakt sa úplne prerušiť nedá. Keď to náhodou niekto z nich znova spomenie, budem musieť odísť od stola.

Čo si o tom myslíte? Cítim, že naše vzťahy odvtedy výrazne ochladli.

Strana
z3
lauricka
30. jún 2025

V prvom rade ťa môžem uistiť, že o dieťa sa dokážete postarať sami ako rodičia, takže ak niekto nechce pomáhať, nič sa nestane, niekedy aj lepšie tak, ešte by sa ti montovali úplne do všetkého a nakoniec by si bola radšej, keby sa nestarali. Nech si trhnú. Žiješ svoj život, nie podľa predstáv ľudí, čo sa tá snažia manipulovať a majú samé hlúpe predsudky. Kašli na to.

selena_luna
30. jún 2025
@andrea2667

Myslím, že každý má právo na náboženské presvedčenie. Oni sa snažia dať ti to najlepšie čo majú. Nemusíš s nimi súhlasiť, ale keď si svoje intímnosti vykvákala, tak ich teraz nehejtuj za to, že sú iní ako ty. Btw, nebolo by rozumné najprv sa pokúsiť o dieťa prirodzenou cestou?

@andrea2667 waw. nie oni rovno sli na neiste ivf vyhadzovat tisice eur len tak oknom, z dlhej chvile.... super ze si im pripomenula, ze sa to da aj prirodzene aj zadarmo, si poklad.

andrea2667
30. jún 2025
@selena_luna

@andrea2667 waw. nie oni rovno sli na neiste ivf vyhadzovat tisice eur len tak oknom, z dlhej chvile.... super ze si im pripomenula, ze sa to da aj prirodzene aj zadarmo, si poklad.

@selena_luna Citujem autorku: "Zoznámila som sa s jedným mužom a práve podstupujeme vyšetrenia na IVF." Nie je to divné?

selena_luna
30. jún 2025
@andrea2667

@selena_luna Citujem autorku: "Zoznámila som sa s jedným mužom a práve podstupujeme vyšetrenia na IVF." Nie je to divné?

@andrea2667 nie, nie je. Naco pisat roman. Videla si ivf aspon z rychlika? Vies kolko hormonov do seba treba pichat? Ako sa odoberaju a vkladaju vajicka? Ver ze par co navstivi reprodukcnu kliniku uz naozaj presiel vsetky moznosti.
Btw, urazat inych - co robi jej rodina, nie je pravo na nabozenske presvedcenie.
Neviem, ty sa takto arogantne bavis s cudzimi ludmi a prijde ti to normalne? Aspon kus respektu k tej zene.

martin96321
30. jún 2025

Niesi zodpovedna za stastie a pocity inych,ale za svoje. Zi si svoj zivot a nenechaj si ho pokazit. Bud Ta beru aka si,so vsetkym,alebo nech si trhnu.

johanka21
30. jún 2025

Bohužiaľ, rodinu si nevyberáš, ale teda naozaj to nezávidím mať v rodine takéto povahy. Ja by som bola len rada, keby mi s takou rodinou ochladli vzťahy. Prepáč, ale myslím, že budeš šťastná aj bez nich.Ty máš svoj rozum.

cynicky
30. jún 2025

mas uzasnu tradicnu krestansku slovensku/slovansku rodinu, bodaj by vsetci dostali svrab

sova7
1. júl 2025

Z akého dôvodu potrebuješ byť súčasťou tejto "rodiny" a ešte s nimi rozoberať osobné veci keď s nimi nemas nič spoločné ? Potrebuješ aby ľudia čo ťa majú na salame schvaľovali tvoje rozhodnutia a život? V tomto chaose ma žiť tvoje dieťa?

zajinkakoni
1. júl 2025

Treba im narovinu povedat, že pokiaľ ta neživia, nemajú žiadne právo sa ti montovať do života. Nech si kúpia zrkadlo, nie ďalekohľad. Snáď si svojprávna a vieš sa rozhodnúť sama o tom, akým smerom sa bude uberať tvoj život. S nimi žiť nebudeš. 😀😉

sisska96
1. júl 2025

Nevešaj všetko na ich nos. Naši nevedeli ako dlho sme sa snažili. Proste sme neboli zvedaví na ich otázky

jabuducanevesta
1. júl 2025

Ži si svoj život ako ty (vy) uznáte za vhodné...nik nieje v tvojej kożi a buď ti budú priať od srdca alebo ich vypusť z hlavy ...žiaden kontakt a uvidíš časom ako sa k bábätku postavia, či vás budú chcieť navštevovať alebo len za budú rypať...aspoň sa preriedi "burina od kvetu"

hipuska
1. júl 2025

Nato, že máte také vzťahy aké máte, vedia o tebe celkom dosť. Načo im to všetko vlastne rozprávaš?

linalinabizu
1. júl 2025

Ahoj nečítala som iné odpovede a rady ,ja ti len chcem zaželať aby si v živote bola šťastná a milovaná ❤️ a rodine by som povedala nech si pripomenú 10 božích prikázaní a 7 hlavných hriechov a svoju ľútosť môžu prejaviť v svätej spovedi kňazovi

nikuus12
1. júl 2025

Ak vztahy ochladli, a vzdy je to onicom a Ty mas zly pocit z kazdej navstevy, treba sa odstrihnut a spalit mosty. Ja som to v 18tich spravila s falosnou tetou (mimochodom tiez rukyspinackou a do kostola by chodila po kolenach) mojim rodicom oznamila veci, s ktorymi som sa zdoverila sesternici (tetinej dcere, tiez zijucej v danej krajine) skor ako som stihla priletiet zo studijneho pobytu. Bolo to trapne, tykalo sa mojho zacinajuceho sexualneho zivota. No co ma nezabilo ma posilnilo. Tete som povedala, aby sa nestarala do mojho zivota a neriesila ho za mojim chrbtom, ona mi sla na kriz prisahat,ze oni nikomu nic nepovedali, to sa ozvala moja mama,ze ved ste tu prisli, tu sme sedeli,..... nepomohlo teta klamala, zatlkala, prisahala, na kolena si klakala, vsetko odskriepila mna poslala na psychiatriu a v tom momente prestala pre mna existovat. Roky ubiehaju, s nou sa pozdravim dobry den,ked ju nahodou stretnem v obchode. Nebola na nasej svadbe, lebo sme si ju s manzelom platili a organizovali sami, nevie o detoch, lebo si to nezelam, napriek tomu,ze je to mamina sestra. A paradoxne dalsi clenovia z rodiny s ich rodinou obmedzili kontakt na nula. Lebo len sonduju, o sebe nic nepovedia a ked sa cokolvek dozvedia uz to hlasia prekrutia a robia zlobu. Stale sa vrtaju v minulosti, obvinuju. Kde je miluj blizneho svojho? Svoj cas a energiu venujem na pekne veci a ludom,ktori o mna maju uprimny zaujem, nie takym, pred ktorymi si musim davat pozor na jazyk a bat sa, ze o 3r to nahodou pouzije proti mne. Z casu na cas je dobre upratat vo vztahoch ako v satniku, je to oslobodzujuce. A paradoxne tie vztahy mi nechybaju. Drzim palce, obklopte sa ludmi, ktori stoja o vas cas a su ozajstnymi priatelmi. A vytvorte si vasu krasnu zdravu rodinu. P.S.Rodinu si sice nevyberame, ale mame pravo si vybrat ci zotrvame v toxickych vztahoch.

basulaak
1. júl 2025

Nic. Ked budu mat zas blbe reci povedala by som im len: modlim sa, nech ti Boh odpusti tvoje slova! (niesom veriaca, ale no co takym ludom uz len povedat?). Zi si svoj zivot, mas nan plne pravo.

mandarinka555
1. júl 2025

Aj my máme v rodine pár katolíckych "akože" veriacich, ale neriešim ich...ich názory mám v riti a bodka. Načo stále riešiš svoju sprostú rodinu? Keď ti vadia ich postoje a sprosté reči, tak čo ich neodstrihneš? Jóóóóóój.....už viem: "veď čo povedia ľudia"🙈🙈🙈 Sliepky ste poniektoré, ale to fakt....

andreatytler
2. júl 2025

Ludia sa chytili toho ze si rodine povedala o IVF a teraz sa pytaju ze naco. Ale Aj keby si im to nikdy nepovedala, mne stacilo ze sestra povedala ze mas byt rada ze sa o teba zaujima uchyl.
Zial podla mna tu nic nepomoze len sa prestat stretavat. Uplne ta ale chapem ze to nie je take lahke. Asi uz len preto ze tvoji rodicia budu trpiet ak ich deti budu mat takyto vztah.
Ako tu uz niekto povedal, ked sa stanes mamou, najdes v sebe uplne novu silu ochranovat svoje dieta a som si ista ze nedovolis aby tvoje dieta zazilo co i len jednu blbu poznamku na svoju adresu.

simca06022011
2. júl 2025

Podla mna ako dospela samostatna zena, nemas co kazdy nazor okolia a rodiny brat tak vazne. Proste nesuhlasia = ich problem... nemusia. Urob si tak aby si ty bola spokojna, a nie.. s takymi ludmi ani nemusis byt v neustalom kontakte a riesit s nimi svoje sukromne veci. Kludne aj ivf si si mohla nechat pre seba :D co koho do toho.. prisla by si s hotovou vecou ze si tehotna a nebodaj aj svadbu budes mat a nech sa daju vypchat.. neda sa kazdemu vyhoviet 😇

petkavka
2. júl 2025

Tvoj pribeh mi pripomina modelku, co si dala spravit silikony, tak aby vyzerali prirodzene ....bohuzial si to nikto nevsimol, tak to musela zverejnit ...no a teraz sa bude stazovat, ako ju ohobaraju ...,.pointa, robis si to sama, ze chces aby si bola sucastou celeho tohto pribehu....Keby chces, tak I'm povies, ze mali pravdu, ze koncis s IVF (a urobis si po svojom), zmen pracu a zataj plat-a povedz, ze je vysoky .,,a ze cakas az ta partner poziada o ruku ...proste klam a urob si po svojom

sisska96
2. júl 2025

Moja babka bola taká úplne zastaralá. Keď vedela že niekto mala umelé oplodenie, tak vravela však to je iba umelé decko, preto je furt choré a upíšťané a podobné keci

sisska96
2. júl 2025
@mandarinka555

Aj my máme v rodine pár katolíckych "akože" veriacich, ale neriešim ich...ich názory mám v riti a bodka. Načo stále riešiš svoju sprostú rodinu? Keď ti vadia ich postoje a sprosté reči, tak čo ich neodstrihneš? Jóóóóóój.....už viem: "veď čo povedia ľudia"🙈🙈🙈 Sliepky ste poniektoré, ale to fakt....

@mandarinka555 nie odstrihnúť treba ale vyriešiť, vysvetliť 🙄

autor
2. júl 2025
@linalinabizu

Ahoj nečítala som iné odpovede a rady ,ja ti len chcem zaželať aby si v živote bola šťastná a milovaná ❤️ a rodine by som povedala nech si pripomenú 10 božích prikázaní a 7 hlavných hriechov a svoju ľútosť môžu prejaviť v svätej spovedi kňazovi

@linalinabizu Dakujem 🙏

margotka17
4. júl 2025

Nerieš ich názory a teba aj keby sám Marocky princ s prepáčením "otrtkal", im je do toho nič ako ty prídeš k dieťaťu 😍.

Strana
z3