Moja svokra a ja

evelynm
30. mar 2014

Dnes som sedela u nás v záhrade s mojou dobrou svokrou a veru mi aj prišlo na um, aké všelijaké vzťahy medzi ľuďmi sú, ako všelijako zbytočne si znepríjemňujeme život.
Som vydatá veru dlho, prešla som si rôznymi fázami a dnes si uvedomujem, aké hovadiny som kedysi riešila. Že skladá uteráky ináč, ako ja? Že varí fazuľu menej zdravo, ako ja? Že niečo robí ináč ako ja??
Podstatné je to, že ma hneď pri prvom stretnutí privítala so slovami " vitaj, dievka moja".
Obidve ľúbime jedného muža - ona svojho syna, ja svojho manžela. Obidve neskutočne milujeme Evičku a Samka - ona svoje vnúčatá, ja moje deti 🙂 . Vďaka tomu, že som mala úžasných starých rodičov, chápem ju. A uvedomujem si, že raz budem svokra. Bude mať zaťa aj nevestu (aspoň dúfam 🙂 )) . A ak budem taká úžasná, ako je moja svokra, budem si môcť povedať, že som šťastná.

anina63
30. mar 2014

@evelynm pekne a presne napísané.Bývala som so svokrou v jednej domácnosti.Raz uvarila jedna,raz druhá,pomáhala s deťmi,ked mohla aj korunkami a podnes den na nu spomínam.Tiež sme si vedeli povedať čo sa ktorej nepáči a pri tom sa neurážali.Ked ma niekomu predstavila,stále povedala,že to je moja dievka a to bolo pre mna ako vyznamenanie.

evelynm
autor
30. mar 2014

@anina63 , ano aj ja to vnimam od svokry ako poctu 🙂 . Dnes hovorila, ze chape, ze ine je mama a svokra. Ano ,je to ine, ale ona ma dvoch synov, dceru nema a ak mna vnima ako dceru, vemi si to ceniim.

billam
30. mar 2014

@evelynm nuž...máš šťastie na svokru...nie každá to žiaľ môže povedať/napísať

evelynm
autor
30. mar 2014

@billam , ano, to chapem. A dumam nad tym, ako to nase svokry vnimali, ked boli ony nevestami 🙂
ale aj tak vidim, ze casto je to akcia - reakcia

sissy27
30. mar 2014

@evelynm som na tom podobne 😉 mám skvelých svokrovcov, aj keď bývať pod jednou strechou s nimi by som asi nezvládla (ale to by nešlo už ani s mojimi rodičmi, takže nie je to nič osobné voči nim), mám rada ich spoločnosť...
@billam na každý vzťah sú potrební dvaja - a nehovorím, že neexistujú svokry "ako z rozprávky", určite áno (tá, čo ju vyfasovala moja mama, je toho chodiacim dôkazom 😝), ale nebude ich zase tak veľa, lebo aj z toho, čo si tu často prečítam, mám pocit, že mnohé nevesty ani len nedajú tomu svokrovsko-nevestovskému vzťahu šancu, skrátka je to svokra tak musí byť zlá a keby aj rovno znášala zlaté vajcia, tak nebudú dosť zlaté... nemusíme ani chodiť ďaleko, je tu čerstvá téma, kde si svokra dovolila vnukovi dať koláč a pohár vody a zle-nedobre... to, že nevesta jej zrejme nikdy nepovedala, že si to neželá, je nepodstatné, svokra je tá zlá a hotovo 🙄

evelynm
autor
30. mar 2014

@sissy27 , hovoris mi z duse 🙂

1manka1
30. mar 2014

@sissy27 to nebolo len o kolaci. Precitaj si vsetko, co som tam napisala a potom reaguj.

sissy27
30. mar 2014

@1manka1 riešila si AJ koláč a vodu ako strašné zlo? riešila... prečítala som si a reagovala v danej téme, táto je o niečom inom, toto som spomenula len ako príklad... my s tebou a tvojou svokrou nežijeme, nečakaj tu nejaký "rozsudok" o tom, ktorá z vás je lepšia alebo horšia, lebo poznáme len tvoju verziu... ak by sa nám k tomu vyjadrila aj tvoja svokra, verím, že by to mohlo byť veľmi zaujímavé čítanie...

mamakaja
31. mar 2014

nadhera mne sa deje nieco podobne, moja mama mala tazky život a niak zatrpla na vsetko ,občas ma svetle chvilky a je prijemna na nas a prejavi aj zaujem ale chce byt sama a mne neostava nic ine jako respektovat to,a tak nastupila ina zena svokra,od kedy sme sa prestahovali akokeby sa im otvorili oci a stále sa zaujima svokor aj svokra,su nam ochotni pomoct a kde tam nepridem aspoň 1xdo tyzdna uz volaju co sa stalo,to v min nebyvalo a tak aj kekd sa somnou luci tak ma vybozkava jako vlastna mama nie,co mi je velmi luto.

stefka33
31. mar 2014

@evelynm Pekne ti povedala. Môžem len tíško závidieť. Mne povedala, že som jej zobrala najlepšieho syna. Otvorene mi povedala, že si myslela, že sa neožení a ostane žiť s ňou ako starý mládenec. Je na mňa poriadne protivná. Aj také perly padli akože by si vybrala úplne inú nevestu a pod.

bets
31. mar 2014

@evelynm ja mám tiež pekny vztah so svokrou. Vieme sa vzájemne otvorit a porozpravat sa o veciach, ako vie len žena so ženou. Mala som stastie 🙂 moja svokra je inteligentna, vzdelana zena a velmi tolerantna. Tiež som riesila hovadiny, keď deti boli male, teraz mi to pride také malicherne a som vdacna, že keď bolo treba s chorymi detmi zostat doma, tak nasadla na vlak.

billam
31. mar 2014

@sissy27 v istom smere máš pravdu - ale netýka sa to mna.

evelynm
autor
31. mar 2014

@stefka33 , ktovie, preco takto reaguje, co ju trapi.. Ak vidi, ze jej syn je stastny, urcite by bolo fajn, keby sa dokazala z jeho stastia tesit. Ja by som sa jej na to urcite spytala, ako sa poznam. Chcela by som jej ukazat, ze si mozeme rozumiet. Ale jasne, ochota je potrebna na oboch stranach, aj na tvojej, aj na jej.

alexandramaria
31. mar 2014

@evelynm konečne pekný príspevok, veď mne sa až rozum zastavuje, ako tu ktorési mamičky dokážu riešiť s prepáčením voloviny kvôli svokre. Nevezme dieťa von, je zle, vezme ho, je zle. Dá mu niečo zjesť je zle, nedá, je zle. Len aby hľadali zámienky na hádky a konflikty...

stefka33
31. mar 2014

@evelynm To by bolo na dlho o tom hovoriť. Jedná sa o nevzdelanú ženu z jednoduchých pomerov, zvyknutú komandovať, všetko živé. Každému chce radiť, ale sama si poradiť nedá. Ten typ, že buď to bude po mojom, alebo tam sú dvere. Ja už som s tým vysporiadaná, v podstate nemám problém ju akceptovať takú aká je. (Inej cesty nebolo) To som si len tak povzdychla. Chcela by som svokru ako máš ty. Moja ma nenávidí. Nielen mňa, ale aj ďalšiu nevestu a dokonca aj vlastnú dcéru. Dakedy si myslím, že má problém so všetkými ženami vo svojom okolí, že nás berie ako sokyne. Mala synov pre seba a nedokáže akceptovať, že už nie je najdôležitejšia.

guinevre
31. mar 2014

Moj brat so zenou byvaju spolu s mojimi rodicmi, a vztah svokra-nevesta je perfektny. Jasne, ze take spolubyvanie ma svoje nevyhody, treba byt dost tolerantny, ale nikdy sa kvoli nicomu nehadali. Ked su ludia rozumni, a medzi sebou sa respektuju, a respektuju aj kazdeho sukromie a slobodu, tak je to ovela lahsie. Priatelova mamina je tiez celkom mila a normalna zena, a som velmi rada, ze to tak je 🙂

silvinuska6
31. mar 2014

Ja mám tiež dobrý vzťah so svokrou jasné sem tam mi ide na nervy ale vždy je to v rámci normy 😀 takže tiež som spokojná

evelynm
autor
31. mar 2014

@alexandramaria , mne je z toho niekedy aj dost smutno. Aj my raz budeme svokry. Aj nase svokry boli kedysi nevesty. Preto nerozumiem tej castokrat az nenavisti. A teraz som rada, ze sa tu ozvali aj zienky, ktore to maju v rodine inac, tesia ma aj tie pribudajuce lajky 🙂

evelynm
autor
31. mar 2014

@stefka33 , mozno je nestastna, nenapadlo ti to niekedy? Zivit v sebe tolko negatívnych pocitov musi byt velmi zatazujuce.
mimochodom, moja svokra je velmi skromna, jednoducha zena so zakladnym vzdelanim, so zdravym sedliackym rozumom, ako zvykne povedat moja mama. A s obrovskym srdcom, hoci niekedy az prilis obetava, co je potom zo strany okolia lahko zneuzitelne..

kkristin
31. mar 2014

Mas velke stastie.....skoda ze nieje kazda taka svokra ako ta tvoja ;( lebo moja ziadne "vitaj" nikdy nepovedala ale dala najavo presny opak ;(

stefka33
31. mar 2014

@evelynm Neviem. Možno. Už to neriešim po 11 rokoch. Rezignovala som a hovorím si, že sú aj horšie svokry. Moja ma aspoň nebije. 😀 Manžel stojí pri mne, takže ani sa nehádame o tom. Ja na ňu nenadávam, lebo manželovi to ubližuje. Má ju rád, hoci s ňou nesúhlasí. Bavíme sa o nej len veľmi málo a to v zmysle, či nie je chorá a ako sa má. A bývame ďaleko, takže sa v tom nevrtame zbytočne. Keď ideme na návštevu, tak len zdvorilostné formulky s ňou prehodím. Ak by som sa spýtala niečo osobnejšie, tak by sa osopila, že čo mňa je do toho. O deťoch tiež nie, pretože ak je dobre, tak je to jej zásluha, lebo jej gény sa prejavili, a ak zle tak moja výchova - moja chyba. Takže sa radšej po hodinke upracem niekam k telke a rozpráva sa s manželom. O čom, to neriešim. Viem, že môže hocičo zlé povedať na mňa, a aj to robí. Však nie som hluchá úplne. Ale manžel mi to nereprodukuje a absolutne nerieši. Ale bolo by to fajn mať svokru kamošku. Moja mamina to tak mala so svokrou. Chodili spolu na nákupy, do cukrárne a furt sa chechtali na dačom.

evelynm
autor
31. mar 2014

@kkristin , mne moja svokra povedala, ze ona ako nevesta bola velmi nepekne prijata, pamata si dodnes, ako jej to zle padlo a ona si povedala, ze bude k svojim nevestam ina. A podarilo sa jej to. Takze snad raz to ty budes moct v buducnosti "napravit" vo vztahu k svojej neveste, ci zatovi. Moja mama mala vybornu svokru, ja som siteda niesla peknu skusenost, verim, ze budem raz aj dobra svokra 🙂

evelynm
autor
31. mar 2014

@stefka33 , verim, ze je to neprijemne, mat ten vztah takyto. Snad ty raz budes ina svokra 🙂 a mozes mat s nevestou, ci zatom taky vztah, aky mala tvoja mama so svojou svokrou 🙂 .

sono2
31. mar 2014

@evelynm tak to ti môžem presne povedať. Na silvestra som bola tam a keď svokra prišla od kamarátky s troška hýrivou náladou a chcela za rodinu a pol večerať a kritizovala že čo už robím toľko a že ďalšia švagrina prečo krája na chlebík tak tú kapiu že to vyzerá hrozne. Tak sa jej pýtam, že koľko chce aby sme to robili keď všetko kritizuje veď každý robí niečo a robí to dobre že či aj ju takto cvičia svokra. Odpoveď bola, no nemohla bola stará a všetko nechala na mňa ako som urobila tak bolo. Takže asi takto.

majamagdova
31. aug 2019

@billam presne tak nie každá žena nevesta sa môže pýšiť svokrou.