Ahojte.
Mám problem so svokrou, ktory sa taha uz roky a stale sa neviem odhodlat to riesit na rovinu. Je v podstate mila, má 65, je ochotna, pomaha s detmi, ale ma potrebu kontrolovat vsetko, co sa deje u nas doma – od toho, co varim, po to, preco mame v kupelni iny sprchovy gel ako minule.Chodi k nam hocikedy, aj neohlásene, kludne v pätok o osmej rano, ked este dospavame po narocnom tyzdni. Ma pocit, ze ked sa stará o vnucata, ma pravo zasahovat do toho, ako ich vychovavame – ze vela rozpravaju, ze su rozmaznane, ze chodia neskoro spat.
Muz je medzi nami tak trochu „tlmocnik“, ale nechcem aby to riesil stale on. Zacinam mat pocit, ze to cele dusim v sebe a nic sa nemení. Mate niekto podobnu skusenost? Ako ste to riesili, aby sa nenarusili vztahy, ale aby si svokra uvedomila, ze niektore veci uz su cez ciaru?
Neuvedomi sa, je taka povaha a aj ked jej povies co sa ti nepaci je asi tak 10% sanca, ze si nieco vezme k srdcu a 90% sanca, ze sa urazi.
Niekotre veci mozno ani nemysli ako ich povie, nieco podobne je moja mama - preco ste kupili, naco ste kupili... ale uz viem, ze u nej su to otazky "aby rec nestala", ale casto to vyznieva, ze sa stara..
to ze je muz medzi vami tlmlcnik je dobre, je to jeho mama, on ju pozna a teba tiez a on je ten co si mamu ma dat do laty.
A k tomu, ze chodi neohlasene - to je jednoduche. Neotvorit a hotovo.
Ja som prestala s nimi komunikovat. Odpovedala som len ked sa nieco opytali ale nezapajala som sa do konzervi s nimi. Tomu predchadzalo dohovaranie z muzovej strany aj ked nechcel vyvolavat konflikty vzdy im to tak mierne povedal aj tak to nechapali dlho dlhooo. Preto som sa k tomu uz takto postavila a neuveris vsimli si to a potom mi svokra pisala co sa stalo preco som taka. V slusnosti som jej napisala co mi vadi ako to vsetko vnimam a nech sa vciti do mojej koze.. mozem povedat ze az tento krok vsetko zmenil. Mame hranice respektuju mna manzela nase deti o ktorych rozhodujeme len my a nas domov kde si uz nepridu ako domov kde netravia cele dni od rana do vecera neurcuju tu pravidla ako predtym.ja som nemala len svokru v tomto ale aj svokra. Zalezi sice na vasich povahach ale za pokus to stoji.
Inak ta odmeranost z mojej strany trvala pol roka kym si uvedomili ze sa nieco naozaj deje a to sme boli spolu kazdy den.
Takze teraz mozem v klude varit behat vyzlecena po dome mat otvorene dvere na wc ci odomknute dvere ked sa idem sprchovat.. uz ma svokra nevystrasi ako predtym.nechodi mi do chladnicky do spajze nehrabe sa v skrinach nenuti nam veci ktore sme nechceli. Pyta sa ci si mozu deti zobrat ci im moze dat sladkost. Predtym to bolo oblec ich pobal prideme pre nich ideme tam a tam. Halooooo a nase plany s muzom a nasimi detmi???
ja by som to nehrotila - jedným uchom dnu druhým von ... a robila by som si po svojom ... čo som aj robila, moja svokra okrem toho že sa do všetkého montovala aj manipulovala - ale zvládli sme to a aj dieťa je naučené odrážať jej útoky úplne s prehľadom - on je total asertívny od mala ...
napr. svokre sa nepáčilo že pes chodil na gauč a nechcela ho tam púšťať - došlo dieťa (vtedy 11-ročné) a psa pustilo so slovami - babi, to je náš pes a náš gauč - a bolo ... 😂
u nej sme ho nikdy na gauč nepustili, ale on to ani nechcel ...
Pomáha s deťmi …..koľko máš a aké staré deti že svokra musí pomáhať ?
@pribinak dcera 8, syn 10
Odpovedať žartom čo si o jej radách myslím. Buď sa urazí, zbadá - alebo to pôjde mimo ňu a budeš musieť byť ráznejšia. Ale ak Ti to vadí, nie je iná cesta ako komunikovať 🤷 Škoda, že si to nechala tak ďaleko zájsť, lebo mne si ani moji rodičia nedovolia len tak ráno sa dovaliť, keď ešte spíme.
@michaela329 že? to by len raz mi spravili 😂
@biba_18 kokos... však by stačil momentálne jeden pohľad na mňa a buď by mi volali sanitku, alebo by utekali 😅
8 a 10 ročne deti? Veď to sú už školáci …čo ti s nimi akože pomáha?
Sim myslelamze máš ročne 4 ročne a 6 ročne
Začnite sa starať o deti sami, bez svokry a svokra bude k Vám menej chodiť
A výmen zámok. To je základ
Ved treba jej to povedat.. ak jej to nedokazes povedat tak jej to napis.. ze ti to takto nevyhovuje, ze si rada ze ti pomoze s detmi ale ze musi sa ohlasit predtym ako k vam chce prist, nakolko mozete mat ine plany (kludne uvedz priklady) a ze co sa vychovy tyka ze tiez musi robit veci podla vas a nie podla nej, ze ona svoje deti vychovala a nikto iny to za nu nerobil a ze to tak chces aj ty, povedz jej ze nie je ok ked sa zaujima o basolutne vsetko vo vasej domacnosti a podobne.. ja som svojej svokre povedala narovinu ze to nikdy nerobi dobrotu ak sa svokra stara do nevesty a ich rodiny a ze ak chce aby boli zachovane dobre vztahy tak musi prestat eobit urcite veci.. zobrala to v pohode a snazi sa, sice sa jej to velakrat nepodari ale vidim ze sa snazi brzdit oproti tomu co robila niekedy
To žiadnym dohovorom nevyriešiš. Predpokladám že keď si k vám chodí takto mirnix dirnix tak bývate blízko seba. Hlavne to nemáš riešiť ty ale tvoj muž je to jeho matka čo vám zasahuje do života. Treba to riešiť striktne zamknúť, odobrať jej od vás kľúče ak ich má a poprosiť ju aby nepobehovala po celom byte a nesnorila. Ale normálne na rovinu. Viem si predstaviť ako sa tvári že tam náhodou vošla alebo že si ide akoze dačo zobrať. Snáď ti je jasné že tento typ ak ma od vás kľúče je vám schopný behať po byte aj keď nie ste doma. Ak to nevyriešite bude sa v tebe nabaľovať frustrácia. Najlepšia možnosť by bola odsťahovať sa od nej ďalej
@biba_18 prosim ta, co je zle na tom, ze 10 rocne dieta chodi same busom?Moj od 9 rokov chodi sam, tiez sme z KE..ale add nema, tak snad to je len kvoli tomu, ze nechces..
@nin12345 som rada ze mam s niekym spolocne zazitky v straseni 😄 aj tie veci.citila som sa ako charita.nosit tonu veci lebo sak na tebe budu tie 30rocne bluzky vyzerat dobre a topanky o 2velkosti mensie lebo ved niekde vynosis aj ked len na dvor
..a nezmyselne hracky kupovat len tak ze je dnes pekny den. Az ked som jej nedopratala 3 vreca hraciek ze uz nemame kde skladovat nech skladuje ona.toto inak nezabralo musim vymysliet nieco lepsie lebo stale obcas kupia len tak hracky lebo boli za par supov
@tehula2016 neviem odkiaľ kam cestuje, ale celkom verím že nejde o pol štvrtej poobede s prestupom na palackého tak, že k telocvični to má ešte dobrých 20 minút pešo od zastávky ... neviem ani kde bývate, ani aký je veľký tvoj syn, ani ako asertívny, nepíšem ale o cestovaní jedným spojom 2 zastávky po sídlisku ...
mna zaujima, ako sa k vam dostane v piatok o osmej rano ??
ma svoje kluce ?
@biba_18 ved sa pytam...ako sa k nim v piatok rano dostane.
ak ma od nich kluce, tak by som ju poziadala, aby mi ich vratila...pokial sa toto bude este raz opakovat.
ja by som nikdy bez dohody k nikomu nevosla, tiez mam kluce od domov surodencov...ale aj tak vzdy zvonim, ke didem na navstevu.
sama si otvaram len vtedy, ked su mimo domu (polievanie kvetok, krmenie maciek...)...ale to mame odkomunikovane
A vy už piatky mate volne, že už oddychujete doma?
Vy spolu byvate?
@domkakvet v jednom dvore. Napredu je svokrin dom a my mame v zahrade novostavbu. nemame pllot a ani bráničku medzi domami. Voľlný priestor
Autorke: keď sa dcéra narodila, svokrovci boli u nás každý deň doslova nasackovani, ... Videla som že s mužom nepohnem, že im nič nepovie, lebo si ich nechce pohnevať . Tak som to vzala do vlastných rúk, posadila som si ich raz v obývačke a všetko som im povedala.. čuduj sa svete, odvtedy neohlásene nechodia a to ma dcéra už 11 rokov .. treba povedať na rovinu, rovno som im povedala bez omáčok, že mi nie je príjemné, keď chodia neohlásene, že mi to proste nie stále vyhovuje, atď, atď... A to pritom nám tiež s deťmi pomáhajú, ale už si nedovolia prísť len tak... Skús si poskladať nejako vety, aby to nevyznelo neslušné alebo že si nevďačná, a povedz jej to na rovinu.. všetko je o komunikácii..
Však jej povedať to a tak, ako to píšeš nám. Úprimne, nechápem, ako si dospelá žena nevie nastaviť hranice. Moje dieťa, môj dom, moja domácnosť= moje pravidlá.