icon

Ako pomôcť bratovi v toxickom vzťahu?

11. máj 2024

Ide o môjho brata a jeho priateľku. Opantala ho krásou no až po čase sa ukázala aká je v skutočnosti, že za zlatou pozlatkou není nič. Je namyslená piplena a brata len využíva. Majú spolu 5rocneho chlapca. Bývali v podnájme no panička chcela velice dom, tak postavili si dom novostavbu. Rok tam bývajú, keďže brat má už vyše 40rokov platia vysoku hypotéku 900 eur mesačne. Ledva to zvládajú platiť lebo ona si neodpustí z komfortu. Kaderníčka manikúra pedikúra masáže a wellness musia byť každý mesiac. Variť poriadne nevie upratovať tiež. Len o módu sa zaujíma. O chlapca sa nestará, často naňho kričí a nadáva. Takisto aj na brata nadáva že je k.k.t, brat je doma pod papučou nemôže si povedať ani svoj názor všetko musí byť podľa nej. On sa stará sám o chlapca brava ho von, učí sa s ním, kúpe ho uspava odmalička proste všetko. Ona nič nezáujem.
Strašne ma to hnevá no brat si nevie pomôcť, dohovarame mu celá rodina nech sa s ňou rozíde. No nechce o tom ani počuť, že keď majú spolu dieťa a dom to sa nedá ani rozísť sa. Lenže takto sa pri nej len trápi a hlavne aj synovcek, zaslúžili by normálnu ženu ktorá by ich lubila.
Poraďte ako by sa dalo vyriešiť túto situáciu?

autor
12. máj 2024

@1ryba Áno vybaviť okolo stavby a dávať na všetko pozor to vie, ale úrady a právnik do toho sa nerozumie ani čo by bolo po rozchode.
@h2 Týka sa to aj mňa prečo nie, veď vidím aký je z toho nešťastný synovec to isté. Úplne iné vymenené dieťa je keď je u nás a keď je doma.

0kristina0
12. máj 2024

Autorka, tvoj brat je totalny mumak a od chlapa ma poriadne daleko. Uprimne? Ja sa tej jeho priatelke ani necudujem. Aby si 42 rocny chlap nechal skakat po hlave od 27 rocnej? Ved on nema ziadne gule. Mlada sj dovoluje iba tolko kolko jej on dovoli.

autor
12. máj 2024

@domka222 Nedám jej to prečítať aby som s tým nenarobila zle bratovi.
@karolinakr Konečne niekto kto chápe ako sa cítim.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
12. máj 2024

a je brat mumak či neni? je tam veĺky vekový rozdiel a on si nemôže nechat skakat po hlave

h2
12. máj 2024

Tak keď je brat taký strašne nešťastný, nech je chlap a podľa toho sa aj správa! Namiesto toho, aby chodil vyplakávať k sestre, nech si robí poriadky so ženou.

animus
12. máj 2024

A nemáš pocit že len závidíš? Pekná žena, má manžela, dom, každý mesiac si dopraje oddych a relax, manžel je milujúci otec, ktorý sa stara o dieťa a vezme ho aj von a venuje sa mu. Nemala by si skôr popracovať na sebe? Chyba bude asi niekde u teba, keď ti toto všetko príde ako využívanie. Ty si asi moc oddychu nedoprajes. Denne doma za sporákom, s vysávačom v jednej ruke s mopom v druhej. Tipujem že tam bude aj mierna nadváha, vlasy zničené, nechty polámané. Ak má takto podľa teba vyzerať milujúca matka a manželka tak mi ťa je úprimne ľúto.

autor
12. máj 2024

@0kristina0
@karolinakr Není mumak no on je taký dobrák od srdca a aj keď ho niekto využíva tak nevie ako z toho von.
@animus Nič o mňa nevieš ale dobre myslí si čo chces aspoň som sa zasmiala😄 ináč u nás varima s manželom na striedačku, máme pani na upratovanie, nechty si robím sama aj vlasy a čo si ešte písala jaj nadváha, hm keď podľa teba 58 kíl na 175 cm je nadváha tak ok tvoj názor. Písala som viac krát že ja jej nemám čo závidieť, len mám starosti o brata to je všetko.

mamamasama
12. máj 2024

Trápne toto celé. Čistá závisť. Nestaraj sa do nich.

domka222
12. máj 2024

Prečo zle? Dosiahneš to,čo chceš. Zbavíš sa jej. Ale bolo mi jasné, že na toto by si nemala gule,ale ohovárať, to áno

0kristina0
12. máj 2024

Presne takyto "dobraci" si najdu harpie, ktore im skacu po hlave. Toto je pravidlo, vidim to aj v mojom okoli. Nech laskavo skonci s dobractvom a nech konecne buchne po stole. Chlap aby vyplakal? Prepac ale ja by som takisto takehoto chlapa nerespektovala, pre mna to nie je chlap.

h2
12. máj 2024

Nie je mumák, ale nechá sa využívať a nevie, ako z toho von? Čiže: je mumák. A ak je taký, tak mu nijako nepomôžeš. Žena ho má omotaného okolo prsta a ak je typ, že sa nechá využívať (mumák), tak v prípade rozchodu ho ona oberie o dieťa, dom a ešte aj vysúdi vysoké výživné.
Takže ak radu, aby si sa do toho nestarala, nechceš brať do úvahy, jediná ďalšia rada je, aby brat prestal byť mumák a začal byť chlap.

candii
12. máj 2024

Toto sú veci, ktoré sa riešia doma za zatvorenými dverami a nie na nete, to je prvá vec a druhá vec.. tvoj brat je dospelý .. sú to ich záležitosti a ich situáciu. Možno sa ti pozerá na to zle lebo je to tvoj brat a nechceš aby sa trápil ale sú to záležitosti vyslovene ich .. ty túto situáciu nemáš ani ako vyriešiť a nemáš ju ani riešiť. Ak je to tak ako píšeš .. raz dostane rozum. Skôr či neskôr. Ak nechceš byť tá zlá nemontuj sa do toho

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
12. máj 2024

takže on je mumak a narazil na potvoru - tak ked neni uplne blbý, nech si necha od teba poradit a ako rodina mu pomôžte..ked je uplne blby, tak ho oberie žena o doma, dieta, vysoke vyživne ako pisala h2
na zakladnej škole by som dala povinny predmet medziludske vzťahy , vztahy v rodine a finančna gramotnosť

aurora33
12. máj 2024

Tak keď je tvoj brat poserko, chod ty za švagrinou a povedz jej všetko, čo si tu napísala. Povedz jej, že je len obyčajná panička, ktorá nevie ani len variť a nadáva mužovi aj synovi. Chcela by som vidieť jej reakciu. Alebo ake rady si tu očakávala? Toto si musí poriešiť brat.

gabika0825
12. máj 2024

@autorka - tak to by som bola zvedava ako by si s tým ty bola v “pohode” ak by sa ti rodina starala do tvojho života, len preto, lebo ty si si vybrala partnera podľa seba a rozhodla sa žiť život podľa seba a nie podľa rodiny. Ale ty si asi typ človeka, ktorý radšej bude žiť podľa toho, čo mu povie rodina, namiesto toho, aby uprednostnil svoje rozhodnutie. Takto šťastná nikdy nebudeš. A už to na mna začína pôsobiť tak, že ty si zrejme sama a vadi ti že brat má svoj život a svoju rodinu a nevieš prekusnut že nesedí s celou rodinou doma pri stole. 🙈 keby sa tá pýtal ja názor tak nech sa páči, ale myslím si že radu od vás nechce, tak mu dajte pokoj. Sám musí prísť na tieto veci, je to jeho život. Keď mu to takto vyhovuje, nič s tým aj tak neurobíte, iba seba oberáte o nervy a čas, on to nezmení len kvôli tomu že ty s rodinou mu povieš že nech ten vzťah ukončí.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
feb13
12. máj 2024

Ja tiez chapem, ako som uz pisala blizsie, zazila som podobnu zenu vo vzdialenejsej rodine. A na zaklade skusenosti si myslim, ze v tomto pripade rozchod moze byt v prospech tvojho brata, ale urcite nie v prospech dietata.
Tiez som toho nazoru, ze zena si dovoluje tolko, kolko jej dovoli muz. Treba prepocitat mesacny prijem a vydavky, nasledne jej urcit financny limit, kolko moze mesacne na seba minat (rovnako aj bratovi, aby to bolo spravodlive). Ostatne nech ide do spolocneho, z coho sa bude splacat hypo, strava, domacnost a veci pre dieta. Tiez by jej mohol urcit, ze napr. kazdy utorok a stvrtok bude varit ona a rano berie maleho do skolky ona a poobede pride on, atd.
A vy ich krmit tiez nemusite, ani rodicia... Mozete umoznit malemu, aby bol u vas co najviac, ked sa mu chce. To je z vasej stany vsetko.
A naucte sa ju respektovat aj taku, aka je. Nepouzivat na nu vyrazy ako "henta" "sprosta" "milostiva pani" a dalsie, ako ju tu pomenujes, takto sa o svagrinej nehovori. A to je uz o vas, nie o nej.

vilma7
12. máj 2024

Tak ja by som asi bratovi poradila poradcu, keď ona ísť nechce, nech ide aspoň on, poradiť sa ako z toho von.
Dom a dieťa ešte nie je dôvod, aby všetci trpeli, lebo zrejme oba trpí svojim spôsobom tiež, keďže asi nechcela mať v 23 dieťa (predpokladám podľa jej životného štýlu a neschopnosti a nezáujmu o dieťa).

kleopatra114
12. máj 2024

Náhodou , aj ja poznam takú rodinu . Bohužiaľ , muž je dobrák a veľmi submisívny , ženy sa boji , boji sa , že keby niečo podnikol , žena bude manipulovať s detmi , aby ho nenávideli . Tak v manželstve trpí …

stanulienkat
12. máj 2024

Pises-Keď sa spoznali mali 22 a 36 rokov začalo to ako rýchly flirt len hneď otehotnela.

Preco sa stary cap nahanal za de facto nevyzretym deckom?? 36 a 22 rokov?? A ona hned otehotnela? On je taky blby, ze este nevidel kondom? Stary cap a hned nabucha skoro pubertacku? Co cakal? Jasne, ze ona v jej veku ma chodit na nechty a kavicky. Ona v takom veku nemala mat dieta. Alebo si ju cap chcel poistit? Prepac, ale tvoj brat nie je neviniatko, do sraciek sa dostal svojou hlupostou.
A este-chodia sa k vam najest a vecer idu domov.

Jemu ako dospelemu chlapovi to nie je blbe? Nevie zabezpecit jedlo pre dieta a travit s nim cas doma, alebo vonku? Tvoj brat tiez nie je vyhra.

zooeynka
12. máj 2024

@stanulienkat autorke budes zbytocne pisat logicke argumenty, ona by skritizovala aj pannu mariu krizenu s matkou terezou keby bola priatelkou jej brata. Jej brat je skvely, sikovny, pracovity a dobry a zasluzi si lepsiu....omg, stale nechape ze sa nema starat do cudzieho vztahu. Jej brat je podla mna cely happy ze ma mladu, peknu zenu a ruky nohy jej bozkava doma a autorka to nevie prekusnut....ze su aj muzi, ktori svoje zeny posluchaju

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
12. máj 2024

Ako sa nestará? Neda 5r dieťaťu najesť? Alebo ho nechávala ako dojca bez mlieka?

bonboniera
12. máj 2024

@stanulienkat som rada že na to niekto upozornil… keď mal potrebu 36 ročný chodiť na prietrtky za 22 ročnou, mal sa na to náležite pripraviť.
Každopádne autorka chapem že ta to trápi, ak naozaj žijú tak ako hovoríš, ale nikto s ňou nevie spraviť poriadky okrem tvojho brata 🤷‍♀️ držím palce

autor
12. máj 2024

@1ryba Celá rodina k nej bola ľudská a milá hneď od začiatku, no časom sa vyfarbila a nemáme ju teraz v láske kvôli tomu ako sa správa k bratovi a k malému. Ona ho ani nechcela, brať sa jej prosikal nech dieťa si nechajú a bohužiaľ dáva mu najavo že je nechcený a neľúbi ho.
@feb13 Brat aj s malým sú u nás čo najviac, malý sa hrá s mojimi deťmi rozumejú si a aspoň na chvíľu zabudne čo má doma akú atmosféru a mamu. A že nemusím ich kŕmiť a čo mám sa na nich pozerať keď sú hladný. Jasné že im dám najesť sa.
@stanulienkat Teraz už vie že to bola chyba vyspať sa s ňou a dať sa dokopy. No čas sa už nedá vrátiť. Brať si vie uvariť jednoduché jedlá alebo polotovary, no to není vyvážená strava pre dieťa ani preňho.
@lenkakravcova Nestará že nezáujem. Nič preňho nerobí nezoberie ho von nehrá sa s ním. Odbije malého že daj mi pokoj alebo neotravuj.

karolinakr
12. máj 2024

je vôbec jeho to dieťa?

feb13
12. máj 2024

Tak kym ich krmit budete, oni k vam na veceru chodit budu. Ak ich prestanete krmit, oni tiez prestanu k vam na veceru chodit. Neviem, co je na tom nepochopitelne. To je jedina cesta, v opacnom poradi to nepojde. Ked su hladni, maju si to riesit po svojom, ved su to dospeli ludia. Normalne povedz bratovi, ze u vas to skoncilo a nech zatlaci na zenu, aby sa posnazila. Inak zmenu nedosiahnete.
Tvoj brat mal mozno vychovu, ze mu bolo vsetko posunute pod zadok, lebo "chudak je hladny, predsa sa na to nebudeme pozerat" a nenaucil sa svoj zivot riesit sam a prebrat na seba zodpovednost. Tak uz prestante byt helikopterovi.

0kristina0
12. máj 2024

Brat financuje jej nadstandard? Ak ano, nech jej privre kohutik, dufam, ze splaca dom napoly s bratom kedze jej polovica domu prislucha.