Môže syn používať izbu v zdedenom dome?
Dobry den, prosim o nazor, radu. Sme traja surodenci, mame dom po rodicoch, na vsetkych troch je napisany, nic sa v nom nedeje, stoji prazdny, neobyvany, sem tam si brat tam robi nejake fusky(mysli si, ze o tom nevieme😃). Moj syn minule prisiel z navrhom, ci by si tam nemohol jednu izbu trosku zariadit, aby tam mohol sem tam cez vikend prist, prespat, zrelaxovat, kedze byvame v meste v 2izbovom byte, ja s tym suhlasim, co myslite, mam pravo nato? Ci musim mat povolenie od surodencov, myslim, ze sestra by s tym problem nemala, len neviem ako brat, kedze je zbudovany hned vedla a myslel si, ze mu ten dom po smrti aj ostane...
Preco si to nevysporiadate? Ved sa normalne stretnite ako surodenci a dajte si nejake navrhy, toto cim skor bude znamenat problemy, najma tymto stylom, ze kazdy si bude chciet robit ako so svojim. Necakajte az kym budu vyhrotene situacie, uplne zbytocne.
@colsami
@gribka1 ja viem, najlepsie by to bolo vysporiadat, lenze najvesci problem bude brat, uz ako mamka pred dvomi rokmi zomrela, mali sme debatu a on nam povedal, ze myslel, ze dom ostane jemu, pritom je zbudovany, zahrady, pozemky ma poskupovane, sestra je tiez zbudovana, ja zijem s rodinou v mestskom byte, tak neviem ako by to dopadlo, vtedy to dopadlo tak, ze sme sa pol roka nerozpravali s bratom😔
@evak12 vieš to nie je len že prespať...syn si tam chce zariadiť izbu, automaticky budú súrodenci brať že tam chce bývať....syn na to právo nemá, teoreticky tam máš právo ty ako dedič , nie tvoj syn ako vnuk....najlepšie dohodnúť sa so súrodencami, ty by si zrejme tiež mala s tým problém ak by bez tvojho vedomia si tam bratova dcéra občas vodila frajerov alebo by tam chcela občas bývať ked si pozve kamarátky a chcú sa baviť.....to len ako príklad....buď by mali súrodenci o tom vopred vedieť a byť s tým ok alebo dom vysporiadať....
Mali by o tom vedieť všetci majitelia, ideálne to vysporiadať, neobývaný dom prináša časom len problémy.
@evak12 inak na zaklade coho si brat “myslel” ze dom ostane jemu, nechapem.
@tehula2016 neviem vobec, ked mamka ochorela, bral na nu opatrovatelske, chodil s nou na kontroly, ale ked sme mohli, boli sme snou aj my, cez vikendy, cez tyzden... Podotykam, aj ja by som sa bola vzdala prace kvoli mamke aby som ju mohla opatrovat, ale brat sa podujal, ze tam byva, tak neviem ci preto si narokuje...
@0silvia0 zbudovaný že ma postavený svoj dom to znamena.
@evak12 No treba sa opýtať súrodencov. Ale teda osobne by som skôr trvala na predaji domu a rozdelení sumy na predaj na tretiny nech to nechátra, teraz je dobrá doba, je bývanie na dedine in, tak ceny domov sú dosť vysoko.
A nemozes tie 2/3 od nich odkupit? 🤔
Mozno pre vas a mlademu nechat 2i byt.
@alickapusinka dakujem za vysvetlenie
no ist tam obcas na vikend je pekne ... ale kto sa bude starat o cely dom? on? treba tam kurit, mat vodu v trubkach, popr na zimu vypustit inak moze v mrazoch popraskat vodovod v dome ak sa nekuri, treba aj prach utierat, robit okolo pozemku .. toto bude robit? ak tam chce byvat (sem/tam) dom treba udrziavat. inak po pravnej stranke tam chodit moze
@0silvia0 niektori vychodniari to pouzivaju vo vyzname akoze uz "maju postaveny svoj dom" ("zbudovali sa"), aspon ja si to tak vysvetlujem z kontextu, ked hovoria 😅
Autorka: ale to ci oni postavili ci nie, nasporili alebo brali hypo, nijako neriesi ich podiel na dedicstve. Kto chce dom vylucne pre seba, nech vyplati ostatnych. Samozrejme, ak mamu realne brat doopatrovaval vacsinu casu (ako neskor dodavas), je minimalne z moralneho hladiska vhodne to vziat do uvahy. Aspon v nasej rodine to tak vzdy bolo. Ale tak my aj napriek tomu ze vzdy bolo vela surodencov, vedeli sme sa normalne a ludsky dohodnut.
Alebo predat a rozdelit. Alebo hocijaka forma dohody, s ktorou vsetci zucastneni suhlasia.
Kto dom plati a kto sa stara? Aj vsetky vydavky spokene s domom behom roka si delite a platite v pomere 1/3 kazdy?
@evak12 treba sa dohodnut so súrodencami, možno si viete v dome každý zariadiť izbu pre seba. Navyše je potrebné vyriešiť co s energiami, aj víkendové užívanie zožerie nejakú elektrinu, vodu navyše
Z mojej skúsenosti - lebo takýchto príbehov isto každý pozná niekoľko vo svojom okoli to ale fungovat nebude. Je len minimálne % súrodencov ktorý vedia využívať rodičovský dom spolu ako chatu pre všetkých. Ináč to v 99% skončí hádkami, pocitom nespravodlivosti a ostane to budto prázdne, alebo okupované iba jednou rodinou
Stretni sa so súrodencami a porozpravajte sa co ďalej, ideálne predat, to bude najlepšie. Tvoj brat je v takom nastavení ze tam bude vnímať tvojho syna ako votrelca a už len hľadať problémy
U nás mame tiez takýto prázdny dom, užíva ho v podstate iba jedna rodina. Oficiálne je akoze všetkých a akoze to chcu predat, no nikto sa k tomu moc nemá. Nikto nikoho nevyhadzuje, teoreticky tam môžem ist aj ja, ale načo, co by som tam robila, v dome už majú svoje veci, starajú sa o záhradu nepôjdem tam hadam len tak naoberat jablka ked tam nechodím ani kosiť trávu
V tej tretine, co Ti pripada, alebo casti podla dedenia moze syn robit nejake mensie prerabky ( ak nepotrebuje staveb povolenie), tak moze vymalovat, moze tam dat novy nabytok a pod. Neni urcena izba/ izby, cize toto je take na vode a nikto jemu nic nemoze.Oni mozu spravit to iste. Co je pruser, bez suhlasu nemozete robit ziadne vacsie upravy. Radim tiez to vysporiadat, bud nech brat vyplati podla ofiko odhadu dalsie dve osoby, alebo to cele pojde na sud a ten po odhade moze bud navrhnut rozdelenie domu, alebo to posle do drazby. Cize sa to preda a basta. Najlepsie je sa dohodnut a povedat bestochen, ze bud sa dohodnete, alebo o to pride komplet za napr rok, dva.
@0silvia0 nemáš začo.
Ono to nie je uplne tak, ze si oddelis svoju 1/3 a tam bude syn byvat. Pretoze ty mas sice 1/3, ale na kazdom metri stvorcovom mas 1/3. Nie je mozne zobrat izbu, ze toto je moje.
Je moralne hladisko a pravne a tie su casto odlisne. Lebo mozno tvoj brat ma pocit, ze sa najviac staral, tak chce dom. A vy dve sa k tomu nemate akosi, co si on predstavoval.
Ja poznam taky pripad, co si myslel, ze za doopatrovanie dostane od surodencov darovacimi zmluvami automaticky rodicovsky dom. Lebo mal na to podla neho najvacsie pravo. Rodina ostala rozhadana kvoli tomu, nebavia sa uz dlhe roky ani ich potomkovia.
Podľa mňa to je príliš zložité na to aby to vyšlo tak ako si ty a syn predstavujete.
Pretože keď tam bude nebude využívať len 1 izbu, ale aj kúpeľňu, wc, kuchyňu (pravdepodobne) takže to už je viacej.
Teraz bude sa musieť kúriť pretože v zime asi spať nebude, taktiež elektrika, voda..
Takže pokiaľ chceš aby tam syn chodil, treba si to poriadne, jasne a zrozumiteľne vyrozprávať o oboma súrodencami. Ideálne naraz. A všetko tie detaily ako to bude s platením energií si treba vyrozprávať
@colsami ano delime sa aj zo vsetkymi vydavkami, ak treba ide sa pokosit, poupratovat, vyvetrat, umyt okna, nieje to tak, ze on tam nieco navyse robi, dom mu sluzi jedine teraz nato ked si tam daco potrebuje pozvarat, dorobit nejaku fusku... Sem tam ide prikurit, mimochodom, ten rodicovsky dom stoji asi dve metre od jeho noveho domu, takze uziva aj spolocny dvor aj zahradu
Môže, ak s tým ostatný budú súhlasiť.
Náš bratranec si takto v dome po starých rodičov prerobil cele poschodie....až po dlhých rokoch konečne vyplatil moju mamu.
Ale my sme mu to za zlé nemali, ten dom aj tak nevyužívame.

Právo má, všetci traja máte na to právo. Len prečo to nechávate takto, k čomu je to dobré. Dom starne, bude potrebovať investície, čo potom?