Môže syn používať izbu v zdedenom dome?
Dobry den, prosim o nazor, radu. Sme traja surodenci, mame dom po rodicoch, na vsetkych troch je napisany, nic sa v nom nedeje, stoji prazdny, neobyvany, sem tam si brat tam robi nejake fusky(mysli si, ze o tom nevieme😃). Moj syn minule prisiel z navrhom, ci by si tam nemohol jednu izbu trosku zariadit, aby tam mohol sem tam cez vikend prist, prespat, zrelaxovat, kedze byvame v meste v 2izbovom byte, ja s tym suhlasim, co myslite, mam pravo nato? Ci musim mat povolenie od surodencov, myslim, ze sestra by s tym problem nemala, len neviem ako brat, kedze je zbudovany hned vedla a myslel si, ze mu ten dom po smrti aj ostane...
@h2 myslela som to tak, že je dosť dlho pracujúca na to, aby si kúpili vlastné bývanie a keďže neplatia celý život hypo, tak snáď šetriť mohli. Ešte pochopím, keď je mladá rodinka v mestskom byte, ale takto? Celý život nič nenadobudnúť a bývať v mestskom byte a ani nešetriť na vyplatenie z rodičovského domu? Pre mňa trošku zvláštne
@evak12 aspon piste po slovensky. Zbudovany?? To co je za idiotske slovo? To uz radsej nemecky napis.
K problemu, ktory by ani nemal byt problemom, su len 2 moznosti. Spytat sa surodencov, ci im nevadi ak tam bude syn, a budete si platit vyssi podiel nakladov.
Dom si jednoducho vysporiadajte, mate min.dve moznosti schodne pre vsetkych.
Takze, mila jasnovidka h2, je to jej byt, byt v najme, , je to mestsky socialny byt...
Preco by nemohla mat na vyplatu z domu, ked byva v 2i byte? Co ked ma 70m2 a stacil im?
@evak12 nechápem výraz "zbudovaný", "zbudovaná", čo to znamená???
Na užívaní domu - akomkoľvek - by ste sa mali navzájom dohodnúť v ideálnom prípade. Brat nemá na dom o nič väčší nárok ako ty, takže ho asi treba len trochu usadiť. Jeho "myslel som si" je úplne irelevantné. Ak do domu nevalí vlastné peniaze, aby ho zveľaďoval, na základe čoho by mu vznikalo nejaké morálne právo nárokovať si niečo navyše, tak môže iba sklapnúť päty a prispôsobiť sa.
@ahhola ak býva v sociálnom byte, tak by jej toto nadobudnuté vlastníctvo domu mohlo pekne zavariť, pretože na socbyt nemá nárok nikto, kto figuruje na LV inej nehnuteľnosti.
Ak autorka pise v zmysle, ze traja zdedili napr. 3-,izbovy dom a nazdava sa, ze kazdy ma narok na jednu izbu, je to (dost bezny) omyl. Kazdy ma narok na 1/3 z celeho domu.
Ako sa bude uzivat, zalezi na dohode spoluvlastnikov. K dohode ale byva tazka cesta, najma ak jeden z nich ma nehnutelnost vedla a mysli si, ze mal zdedit vsetko.
Najschodnejsie je dedicstvo predat, rozdelit a pomocou nich riesit aktualne problemy s byvanim.
Takže, milá @ahhola , ak mi chceš niečo napísať, tak ma označ, teraz som to tu našla vyslovene náhodou. Písala som, že mestský byt, čiže sociálny byt, v ktorom je autorka najomníčkou, jej nepatrí, ona nie je jeho vlastníčkou. Na to človek nepotrebuje byť jasnovidcom, aby mu boli jasné takéto základné veci.

@sasa1310 Jasné, lebo človek, čo má na účte desaťtisíce, bude trčať v mestskom dvojizbáku. 🤦♀️