icon

Môžem dať dieťaťu priezvisko po otcovi nemanželovi?

amina000
23. aug 2010

Zdravim.Za par mesiacov porodim dietatko a chceli by sme s partnerom aby malo priezvysko po nom.Da sa to len tak bez problemov?Niekde som pocula,ze rodicia dietata ,ktory niesu zosobaseny musia prejst sudom.Mate niekto s tymto skusenost?

jazmina83
23. aug 2010

treba ist na matriku, zobrat OP na zapis, a kopiu toho listu si vziat potom do porodnice 😎 ide to bez problemov

lussy666
23. aug 2010

netreba ziadny sud, ak chces dat meno po otcovi uz v porodnici, treba ist dopredu na matriku podla miesta bydliska a spisat zapisnicu o otcovstve, dostanete potvrdenie, ze ste sa dohodli, ze dieta sa bude volat tak a tak..
ak to nestihnete dopredu, v porodnici daju babatku tvoje priezvisko a zmeni sa dodatocne.

nadhera
24. aug 2010

amina, ak rodis v inom meste ako v mieste tvojho bydliska, tak musis ist na matriku v rodisku dietata. Vid ja - byvam v MI a rodila som v HN, cize som sla na matriku v HN s otcom dietata a ziadny problem. 🙂 obaja maju priezvisko po nom.

zuzul1310
24. aug 2010

Máme dieťa a tiež nie sme zobratí, syn má meno po otcovi, išli sme na matriku, podpísali prehlásenie že je otcom dieťaťa partner a dostali sme doklad ktorý som pred pôrodom odovzdala v nemocnici. Malý dostal meno po otcovi, mám veľa známych v rovnakej situácii, žiadny problém nebol, ani žiadny súd samozrejme, žijeme v 21.storočí, už sa dajú veci riešiť.

vroni
24. aug 2010

Sud je treba len v pripade, ze otec otcovstvo uznat nechce alebo matke neuplynulo od rozvodu 300 dni. Inak staci dohoda na matrike.

titkovamiriam
24. aug 2010

ja som to riesila po porode,isli sme na matriku a za dve minutky mal marek otcovo priezvisko.po porode mal priezvisko moje 😀

katica5
26. aug 2010

na sud ides vtedy ak otec babatka nie je obcan slovenskej republilky...

lenonka
26. aug 2010

JA som to tak robila, treba isť pred porodom namatriku, oni s vami vypíšu nejaké tlačivo a to treba dať v pôrodnici

evanns
26. aug 2010

my sme to prave absolvovali...presne ako pise lussy666 a bolo to bez problemov

mirka414
26. aug 2010

ja som to absolvovala dokonca cez 2staty a to Slovensko a Svajciarsko a uplne bez problemov.malinka sa mi narodila este ako slobodnej mamicke a pod mojim priezviskom a potom sme jednoducho dali ockove na matrike vo Svajciarsku ocko podpisal prehlasenie o otcovstve a bolo to uplne bezbolestne.

lucianna1312
26. aug 2010

Ahoj, taktiez sme neboli zosobaseni a vybavovala som to az po narodeni a ani som nebola predtym na matrike...Vobec som to neriesila, jednoducho som v nemocnici takto povedala a az potom sme boli na matrike 🙂

ella_joy
15. nov 2010

Ahojte, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit, ci rovnaky postup o uznani otcovstva plati aj v pripade, ze otec dietata je cudzinec? Staci aby podpisal rovnake papiere, alebo to musi byt nejak sudne prelozene do anglictiny resp. svedciny ( je Sved)? Chceli by sme to vybavovat este pred narodenim, nakolko ten moj nevie po slovensky skoro vobec, a nie som si taka ista, ze by na matrike vedeli po anglicky. Vdaka

sweetangel20
15. nov 2010

@ella_joy

URČENIE OTCOVSTVA SÚHLASNÝM VYHLÁSENÍM

§ 91, ods. 2, zák. č. 36/2005 Z. z.

Žiadatelia predložia:

* - občianske preukazy obidvoch rodičov dieťaťa
* - rodné listy obidvoch rodičov dieťaťa
* - právoplatný rozsudok o rozvode manželstva (ak je matka rozvedená)
* - úmrtný list manžela (ak je matka vdova)
* - ak jeden z rodičov cudzinec (povolenie na pobyt pre cudzinca, resp. cestovný pas)
* - ak jeden z rodičov neovláda slovenský jazyk, musí byť prítomnosť súdneho prekladateľa

petula8
29. jún 2013

ja som to riešila tak, že pred pôrodom sme išli s partnerom na matriku a dohodli sme sa , že malá bude mať jeho priezvisko, doklad z matriky som si so sebou zobrala do pôrodnice.