Môžem dať dieťaťu priezvisko po otcovi nemanželovi?
Zdravim.Za par mesiacov porodim dietatko a chceli by sme s partnerom aby malo priezvysko po nom.Da sa to len tak bez problemov?Niekde som pocula,ze rodicia dietata ,ktory niesu zosobaseny musia prejst sudom.Mate niekto s tymto skusenost?
netreba ziadny sud, ak chces dat meno po otcovi uz v porodnici, treba ist dopredu na matriku podla miesta bydliska a spisat zapisnicu o otcovstve, dostanete potvrdenie, ze ste sa dohodli, ze dieta sa bude volat tak a tak..
ak to nestihnete dopredu, v porodnici daju babatku tvoje priezvisko a zmeni sa dodatocne.
amina, ak rodis v inom meste ako v mieste tvojho bydliska, tak musis ist na matriku v rodisku dietata. Vid ja - byvam v MI a rodila som v HN, cize som sla na matriku v HN s otcom dietata a ziadny problem. 🙂 obaja maju priezvisko po nom.
Máme dieťa a tiež nie sme zobratí, syn má meno po otcovi, išli sme na matriku, podpísali prehlásenie že je otcom dieťaťa partner a dostali sme doklad ktorý som pred pôrodom odovzdala v nemocnici. Malý dostal meno po otcovi, mám veľa známych v rovnakej situácii, žiadny problém nebol, ani žiadny súd samozrejme, žijeme v 21.storočí, už sa dajú veci riešiť.
Sud je treba len v pripade, ze otec otcovstvo uznat nechce alebo matke neuplynulo od rozvodu 300 dni. Inak staci dohoda na matrike.
ja som to riesila po porode,isli sme na matriku a za dve minutky mal marek otcovo priezvisko.po porode mal priezvisko moje 😀
JA som to tak robila, treba isť pred porodom namatriku, oni s vami vypíšu nejaké tlačivo a to treba dať v pôrodnici
ja som to absolvovala dokonca cez 2staty a to Slovensko a Svajciarsko a uplne bez problemov.malinka sa mi narodila este ako slobodnej mamicke a pod mojim priezviskom a potom sme jednoducho dali ockove na matrike vo Svajciarsku ocko podpisal prehlasenie o otcovstve a bolo to uplne bezbolestne.
Ahoj, taktiez sme neboli zosobaseni a vybavovala som to az po narodeni a ani som nebola predtym na matrike...Vobec som to neriesila, jednoducho som v nemocnici takto povedala a az potom sme boli na matrike 🙂
Ahojte, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit, ci rovnaky postup o uznani otcovstva plati aj v pripade, ze otec dietata je cudzinec? Staci aby podpisal rovnake papiere, alebo to musi byt nejak sudne prelozene do anglictiny resp. svedciny ( je Sved)? Chceli by sme to vybavovat este pred narodenim, nakolko ten moj nevie po slovensky skoro vobec, a nie som si taka ista, ze by na matrike vedeli po anglicky. Vdaka
URČENIE OTCOVSTVA SÚHLASNÝM VYHLÁSENÍM
§ 91, ods. 2, zák. č. 36/2005 Z. z.
Žiadatelia predložia:
* - občianske preukazy obidvoch rodičov dieťaťa
* - rodné listy obidvoch rodičov dieťaťa
* - právoplatný rozsudok o rozvode manželstva (ak je matka rozvedená)
* - úmrtný list manžela (ak je matka vdova)
* - ak jeden z rodičov cudzinec (povolenie na pobyt pre cudzinca, resp. cestovný pas)
* - ak jeden z rodičov neovláda slovenský jazyk, musí byť prítomnosť súdneho prekladateľa
ja som to riešila tak, že pred pôrodom sme išli s partnerom na matriku a dohodli sme sa , že malá bude mať jeho priezvisko, doklad z matriky som si so sebou zobrala do pôrodnice.

treba ist na matriku, zobrat OP na zapis, a kopiu toho listu si vziat potom do porodnice 😎 ide to bez problemov