icon

Môžem sa stýkať so synom aj mimo stanovených hodín?

jojcob
16. jan 2010

Dobry den, chem sa spytat, ze ak mam v rozvodovom rozsudku napisane, ze sa so synom mozem stykat len v parne soboty od 9 do 18 hod bez pritomnosti matky, ci to znamena, ze inokedy ho nemozem ani len stretnut na ulici. Ide mi o to, ze matka mi syna v stanoveny cas nielen ze neda, ale ani mi ho len neukaze. Riesim to tak, ze obcas za nim zajdem cez prestavku do skoly,aby som ho aspon videl a popytal sa, ako sa ma a ci nieco nepotrebuje. Ma 7 rokov. Ale matka zasla za ucitelkou, ze si to nezela a argumentuje prave znenim rozsudku. Moje chapanie rozsudku je take, ze v tie soboty si ho mozem bravat, inak nie, ale ze vyhladat ho mozem kedykolvek, ak tym nebudem zasahovat do jeho rezimu. Podotykam, ze rozsudkom mi neboli inak obmedzene rodicovske prava, len syn je zvereny do vychovy matka. Dakujem za radu.

ria80
16. mar 2010

Tak tohle se mi zdá nějaký divný.
Myslím,že o tomto okopírovaném vyjádření nevíme všechny informace.Tento článek by podle mě platil v případě,že otec má právo se s dítětem stýkat zrovna v ten určitý den a v ten den si ho bude po škole vyzvedávat.Pak tomu samozřejmě matka nemá co bránit.
Ale mimo tento určený styk zase otec není oprávněn si dítě ze školy vyzvedávat,to by se taky mohlo stát,že si pro něho bude chodit denně.
Podle mě by pracovník školy měl být seznámen s tím,jaký je rozdudek o styku a podle toho vědět,který z rodičů je který den oprávněn si dítě vyzvednout.

Takže těžko říct,jak to zrovna v tomto případě bylo.

laila22
16. mar 2010

ahojte, viem, ze tu riesie konkretny problem... mna by zaujimal nazor na ,,moj problem,,
styk s dietatom mame urceny, ze otec sa moze stetavat kazdy druhy tyzden...moj problem spociva v tom, ze ex sa chce obcas zastavit aj po praci, resp. priniest darcek malej k narodkam... neviem ci ustpit, lebo on na mna ohlad nikdy nebral...ako som sa ja citila, ked on nemal na nas cas a ja som chcela aby ho travil s nami. odrzu by sa zastavoval aj ked nemusi... nechcem aby sa to zvrhlo na nejaky holubnik... mate s tym skusenost? a mala je este dost mala, takze ona to este tak ,,nevnima,,... robite vynimky, ci sa drzite rozsudku?

mamina31
16. mar 2010

Laila22 ako by som čitala svoje.Môj ex tiež chodí schválne okolo že akože ide do práce občas donesie niečo detom,ale o vascinu aby ma kontroloval...či tu náhodou niekto neni... 😠 Tak zatial kým je tá mladšia malá nech chodí,ale od tial po tial...

striedavastarostlivo
16. mar 2010

mila laila22 na ,,tvoj problem,, sa skus pozriet ocami dietata
dieta chce oboch rodicov, ale kedze to neakceptujes, sud ti zakazal (v pripade zaujmu otca) sa onho starat kazdy druhy vikend... tvoj problem spociva v tom, ze dietatu branis sa obcasne stretavat s jeho otcom, dokonca aj oslavit s nim narodeniny... ustup od svojho egoizmu a pomstychtivosti voci byvalemu manzelovi, lebo takto dieta vyuzivas ako rukojemnika a pochop, ze dieta nie si ty... nedokazes asi vnimat, ako sa dieta citi, ked mu nedavas na otca dostatocny cas a uvedom si, ze dieta chce travit cas s otcom aj bez teba, lebo otec dietata uz po rozvode nema povinnost travit cas s tebou. a dobry rodic ma zaujem o dieta nepretrzite... nemozes dietatu programovat vsetok cas tak, aby mu neostalo miesto pre otca... velmi tym dietatu ublizis! to, ze male deti ešte tak ,,nevnimaju,, je hlupost... 12 dni manipulovat dieta v mene "drzania sa rozsudku" je ta najvacsia detska trauma... ale na tento "tvoj problem" si radsej otvor novu temu, lebo sem to nepatri
ty tu riesis vztah muz/zena (exmanzel/exmanzelka) a nie otec/matka (dieta/rodicia)

ria80
16. mar 2010

Laila,to záleží na tobě a na vás,jaké ted máte vztahy.Když on nedělá problémy,nedělej vědu z jednoho zastavení.Přimlouvala bych se za to.Ale to musíš vědět ty,aby se pak fakt nestavoval obden po práci.to už samozřejmě ne.Ale když je to dárek k narozkám,umožni mu to.

Ted už nejste partneři,že neměl na vás čas,to už je za vámi a vyřešené rozvodem,takže v zájmu vašich aspon slušných vztahů,bys asi měla v takové situaci,jako jsou narozky,ustoupit.

ria80
16. mar 2010

Striedavastarostlivo:ty tu riesis vztah muz/zena (exmanzel/exmanzelka) a nie otec/matka (dieta/rodicia)

Ono u takto malých dětí to bohužel k sobě patří a nedá se to oddělit,z čeho ani ty matky nejsou nadšené,věř mi.

laila22
16. mar 2010

stridavastarostlivo - dakujem za vycerpavajuci nazor... 😉

laila22
16. mar 2010

jojcob - tebe drzim palce aby sa ti podarilo stretavat so svojim synom, zda sa, ze si dobry otec. 😉

jojcob
autor
20. mar 2010

Laila dakujem. Podal som Návrh na zmenu zverenie a 15.4. mám prve pojednavanie. Uvidime, ci moju ex uz aspon teraz trkne, ze treba zaradit spiatocku alebo sa nadalej bude tvarit ako nepostihnutelna. Viem, ze to nebude jednoduche, ale ja uz nemam co stratit a mozem len dufat, ze zvitazi konecne aj spravodlivost.

striedavastarostlivo
21. mar 2010

Ahoj jojcob v rozvodovom rozsudku urcite nemas napisane, ze sa so synom mozes stykat "len" v parne soboty od 9 do 18 hod bez pritomnosti matky, to znamena, ze sud zakazal styk dietata v uvedenom case s matkou a Ty ho mozes stretavat denne. Ak Ti ho matka neda, vyuzi www.tatacom.cz Uvedom si, ze v skole su vsetky ucitelky rozvedene a nestrannosti sa od nich ako otec nedockas. Paragrafy su vsak na Tvojej strane. Podla platnych zakonov, matka nie je skolsky zakon, ktorym sa musia riadit ucitelky a prekrucanie rozsudkov je velmi bezne. Tvoje chapanie rozsudku je nespravne, pretoze samotne rozhodnutie sudu nema prednost pred inou dohodou rodicov o styku s detmi a o ziadnom rezime sa tam nepise. Rozsudok dal matke len pravo urcit, na ktorom mieste syn prespi. Rad by som siel ako verejnost na Tvoje sudne pojednavanie.

ria80
21. mar 2010

😀
Překucování rozsudku je velmi běžné - jak to vidíme právě v předcházejícím příspěvku.Už dlouho jsem se tak nepobavila.
Jojcob,toho si fakt nevšímej,děláš to dobře a my ti držíme palce.

striedavastarostlivo
21. mar 2010

Mila ria80 tvoje prispevky zahlmievaju realitu. Skus sa trosku vzdelavat v problematike ku ktorej sa vyjadrujes.
Dobre vies, ze Jojcobovi jeho navrh sud zamietne a nepomoze mu ani ten najlepsi sudnoznalecky posudok.
Jeho dieta nakoniec skonci v podobnej sprave vyskumu na ktoru link prikladam: http://www.ok.cz/iksp/docs/252.pdf
"Na úseku sociálne - právní ochrany dítete by meli pracovat odborníci na otázky
sociální práce. K tomu cíli jsou již vytvoreny vzdelávací podmínky1 (v CR existuje v
soucasné dobe 24 škol poskytujících vyšší odborné vzdelání a úplné strední odborné
vzdelání v oblasti sociální práce a navíc na nekterých fakultách humanitních smeru
existuje studijní obor sociální práce), nejsou však dorešeny otázky stabilisace odborne
vyškolených pracovníku v pomerne špatne honorované sociální práci. Na úseku
sociálne - právní ochrany dítete je zamestnáno naprosto nedostacující množství mužu.
To má ovšem závažné dusledky pro terénní práci mezi ohroženou mládeží (nárocnost
práce ve vecerních hodinách, sociální šetrení v asociálním ci ohrožujícím prostredí,
obecne známá problematika potrebnosti mužských identifikacních vzoru pro klienty,
jež jsou vychováváni ve feminním prostredí atd.).

tento
21. mar 2010

striedavastarostlivo:
koukám, že tvůj smysl pro humor nemizí 🙂)) Tebou nadhozený výklad rozsudku je opravdu podivuhodný a myslím, že tady pobavil všechny 😉 Každý trošku normálně uvažující člověk, včetně soudců a sociálních pracovníků takový rozsudek vnímá poněkud jinak. Pokud je otec oprávněn stýkat se s dítětem "od - do", tak to znamená, že v tu dobu mu matky styk umožnit musí. Je pravda, že v tu zbývající dobu rozsudek styk otce s dítětem výslovně nezakazuje, nicméně jelikož má dítě v péči svěřena matka, má taky za něj mimo dobu vyhrazenou styku s otcem, plnou odpovědnost a může povolit nebo zakázat, jestli se otec s dítětem setkat může nebo ne. A rozhodně si nemůže otec dovolit vyzvednout dítě třeba ze školy bez souhlasu matky. Ale znovu opakuju to, co ti tady už spousta lidí napsala a co ty přes svůj fanatismus nechceš slyšet. Pokud se otec bude chovat slušně, nenapadá mně jediný důvod, proč by matka dítěti a octi bránila, setkat se spolu i mimo stanovenou dobu. Ale takto to jde POUZE ve slušnosti a NE bojem. Jenže to nikdy otcové tvého typu nepochopí, ten boj je totiž drží při životě a snaží se jím zamaskovat to ponížení, že si matka dovolila s nimi rozejít a ještě to schovávají za "zájem dítěte". To je to magické zaklínadlo 🙂

ria80
21. mar 2010

Věřím tomu,že Jojcob určitě je rozumný člověk a nechce dítě odtrhávat od matky.Ale jestli se s ním chce stýkat,nemá ted jinou možnost než dělat to,co ted dělá,třeba se bývalá lekne a začne styk umožnovat.
Není to asi nejlepší řešení,ale v jeho případě se asi nic jiného dělat nedá.

Striedavastarostlivost mě taky pobavil,smějuse nad tím ještě ted.

jojcob
autor
21. mar 2010

Ria mas pravdu. Naozaj by ma nikdy nenapadlo nasilu odtrhat dieta od matky, ak by bola rozumna. Ani pri rozvode som nenavrhol ani pro forma, ze by som chcel dieta do svojej starostlivosti. No rodicia ostavame obaja po cely zivot a ja len chcem, aby syn vedel, ze otec je iny, ako ho v rodine matky opisuju. A ked mi nedovoli sa s nim stykat, tak jedinou moznostou je sa pokusit dostat syna z toho nezdraveho prostredia a vycistit mu hlavicku od tych bludov, co doteraz pocuval. Dieta sa ma pravo samo vyjadrit a aj rozhodnut, ale musi mat na to nielen mentalny vek, ale aj dostatok relevantnych informacii z oboch stran, aby sa rozhodlo naozaj spontanne a nie tak, ako mu niekto nalinkuje. Nikdy by som nerobil, to co robi moja ex, prave naopak. Snazil by som sa, aby syn mal mamu nadalej rad a aby s nou mohol stravit dostatok casu a ona mala pristup ku vsetkym informaciam o malom. Preto som aj v navrhu rozsudku uviedol, ze by som jej ho daval striedavo na cele vikendy a aj na polky prazdnin. A nemam problem, dohodnut sa sukromne aj na inych terminoch. Len spravodlivost nesmie byt slepa a konecne musi rozhodnut podla zakona, aby expartnerom zneuzivajucim zverene dieta vo svojej sukromnej vojne sa konecne kleplo exemplarne po prstoch.

striedavastarostlivo
21. mar 2010

vážené http://www.tento.eu/sk dokáže uspokojiť vysoké nároky každého vyznávača "kultu materstva". Rozsudok určil dvojtýždňový cyklus, v ktorom matka "musí/môže" 14/12 dní a otec "môže/musí" 2/14 dní. Každý právne vzdelaný človek, vrátane sudkýň a sociálnych pracovníčok takýto rozsudok vnímá cez paragrafy. Pokiaľ je otec oprávnený stýkať sa s dieťaťom "od - do", tak to znamená, že v tú dobu je oprávnený a matka povinná. Nie je pravda, že v tej zbývajúcej dobe otec nemá rodičovské práva a povinnosti, ani to, že na rozdiel od súdu (tak to stanovuje ústava) matka môže zakázať druhému rodičovi právo na starostlivosť o výchovu, alebo zakázať stretnutie otca s dieťaťom. A rozhodne môže otec vyzdvihnúť dieťa zo školy, lebo ako rodič nepotrebuje na to "súhlas" matky. Ale znovu opakujem, že pred 47 rokmi spústa ľudí počúvala rovnakú totalitnú demagógiu, aku tu šíriš dnes (v 21. storočí) ty. Pokiaľ sa otec chová slušne, bez jediného dôvodu dnes matky deťom a otcom bránia stretnúť sa spolu i cez súdom stanovený čas, nie to ešte mimo tejto doby. Ale takto to ide LEN proti záujmom DIEŤAŤA. Lenže to moderní otcovia európskeho typu pochopili a jojcob na rozdiel od teba nepreferuje "rukojemníctvo" detí a snaží sa zodpovedne pristupovať nielen k výžive, ale aj výchove svojho dieťaťa, na rozdiel od tebe podobných "pedofílnych" milencov matiek s maloletými deťmi. Tvoje šamanstvo jajcobovi nepomôže a tak si otvor vlastnú tému, kde budeš riešiť svoj problém.
viac info na http://www.iustin.cz/art.asp?art=373

akshara
Odpoveď bola odstránená
striedavastarostlivo
Odpoveď bola odstránená
jojcob
autor
Odpoveď bola odstránená
jojcob
autor
16. apr 2010

Podal som si do skoly kam syn chodi ziadost, kde som sa domahal informacii, nakolko som ostal aj po rozvode jeho zakonnym zastupcom. Dnes mi prisiel od riaditelky list, v ktorom pise, citujem:
"Na zaklade Vasej ziadosti zo dna 16.3.2010 Vám oznamujem, ze vzhladom na to, ze Vas syn Michal XXX bol rozhodnutim Okresneho sudu v Galante zvereny do osobnej starostlivosti matke, pani XXX, ktora maloleteho zastupuje a vykonava vo vztahu k nemu vsetky rodicovske prava, je matka ziaka jedinym subjektom, s ktorym je skola opravnena komunikovat. Otec dietata ma zarucene rodicovske prava v rozsahu, v akom mu ich urcil sud a domahat sa ich moze vo vztahu k matke, pretoze skola nie je opravnena bez suhlasu matky- zakonneho zastupcu, Vam ako otcovi pozadovane informacie poskytovat. V pripade, ze matka skole predlozi pisomny suhlas s poskytovanim prislusnych informacii, Vam radi tieto informacie budeme poskytovat."
A potom ze matriarchat uz skoncil.....

striedavastarostliv
22. apr 2010

245/2008 Z.z.
ZÁKON z 22. mája 2008 o výchove a vzdelávaní(školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Desiata časť
SPOLOČNÉ USTANOVENIA
§ 144
Práva a povinnosti dieťaťa, žiaka a jeho zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia
(6) Zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka alebo zástupca zariadenia má právo
e) zúčastňovať sa výchovy a vzdelávania po predchádzajúcom súhlase riaditeľa školy alebo školského zariadenia.

ria80
22. apr 2010

Jojcob:tohle mě nikdy nenapadlo,že se to dá vůbec udělat.Ale to,co ti napsali,je celkem pochopitelné,žety bys měl svoje práva vymáhat ve vztahu k matce,jestli ti ona informace nedává.Ale škola s vaším vztahem nemá nic společného.To chápu.
Přesto,jsi nebo nejsi zákonným zástupcem?Z toho,co ti napsali,a z toho,co jsi napsal předtím,bych řekla,že nejsi zákonným zástupcem.určitě ti nebyly nějak zkrácený práva?
Jako nevím a taky mě to zajímá,tak to sleduju,co tady píšeš.Asi by ses měl stavit u soc.pracovnice a zeptat se ,jak to je.A nebo se porad s právníkem,to není určitě nic složitého.Musí to být nějak stanovený.A pak dej vědět.

A "striedavastarostlivost" tady píše blbosti,aspon já nechápu,co tím chce říct,a určitě si neber z něho příklad a z pánů jemu dopobných.

lucka123
23. apr 2010

No ja som prečítala len úryvky, lebo hádky sa mi naozaj nechce čítať, a ako právnička zaoberajúca sa rodinným právom sa naozaj musím zastať mužov. Mám pocit, ako keby boli muži naozaj len na jedinú spermiu a pravidelné platenie výživného.

Ria80 nehnevaj sa na mňa, ale SS ti dobre povedal, za čo ťa považuje. Ja neviem, neviem aký je tvoj problém, a nechcem ťa blamovať, možno je to celé inak, ale matky si naozaj neuvedomujú, že takýmto konaním ubližujú hlavne deťom. Riešia si svoje komplexy za to, že ich muž opustil a to práve na dieťati. A nemusí to byť vždy len výslovne, ale aj tým ako kyselo sa tvária, keď otec prinesie dieťa späť domov, podrývačnými pripomienkami a pod. To dieťa to cíti a snaží sa vyhovieť matke. Stačí si prečítať Gardnera, ktorý opisuje milión dôvodov prečo sa dieťa odkloní od otca... Napríklad sa cíti vinné za to, že sa malo s otcom dobre, hrá rolu ktorú od neho matka vyžaduje (akože týrané dieťa a pod).

Ja som za dobu svojej praxe presvedčená o tom, že drvivú väčšinu problémov spôsobujú práve matky svojim nevyspelým prístupom. O to viac si vážim matky ktoré sa chovajú inteligentne a nechajú na dieťati aby sa v staršom veku rozhodlo. Ak si ten otec dieťa naozaj nezaslúži, dieťa na to príde, a už ho nič nepresvedčí. 😉

andzi
23. apr 2010

Ja by som sa rada vyjadrila k problému zastupovania maloletého dieťaťa po rozvode.
Jojcob, v prvom rade, riaditeľka, ktorá ti napísala predmetný list sa hlboko mýli.
Podľa § 28 ods. 2 Zákona o rodine rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia, a preto obidvaja rodičia sú oprávnení a povinní svoje maloleté deti zastupovať a spravovať ich majetok, samozrejme, pokiaľ tieto rodičovské práva a povinnosti neboli rozhodnutím súdu obmedzené alebo pokiaľ súd rodičov týchto práv a povinností nepozbavil alebo ich výkon nepozastavil.

Oprávnenie a povinnosť obidvoch rodičov zastupovať maloleté deti a spravovať ich majetok trvá, aj keď súd upraví ich práva a povinnosti k maloletému dieťaťu na čas po rozvode a napríklad rozhodne, že jednému z rodičov zveruje maloleté dieťa do osobnej starostlivosti a tento rodič bude dieťa aj zastupovať a spravovať jeho majetok. Rodičovské práva a povinnosti zostávajú zachované aj vo vzťahu k druhému rodičovi!!!!! , pôjde len o úpravu výkonu týchto rodičovských práv a povinností v bežných veciach, ktoré vyplývajú a súvisia s osobnou starostlivosťou o maloleté dieťa. Vo všetkých podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností by sa však rozvedení manželia mali dohodnúť.

Takže nie je pravda, že otec má rodičovské práva len v rozsahu ako mu ich určil súd, pretože súd ti ich neurčil, vznikli narodením dieťaťa a pokiaľ nie si rozsudkom súdu obmedzený vo svojich rodičovských právach, tak ich vykonávaš v rovnakom rozsahu ako matka a pani riaditeľka zásadne tvoje rodičovské práva popiera!

ria80
23. apr 2010

Andzi,no já jsem se právě ptala,jestli nemá Jojcob práva nějak omezené,protože jsem si taky myslela,že mu jako rodiči všichni musí podávat informace.Tak nevím.Všal on se Jojcob třeba zas ozve a řekne něco.

Ještě jsem chtělaříct,že zrovna v tomto případě se nijak nezastávám matky dítěte od Jojcoba.Jen mě to zajímá.

andzi
24. apr 2010

Myslím, že zo zákona to vyplýva jasne - v bežných veciach (teda aj informácie o školských výsledkoch) je ZZ dieťaťa matka, resp. ten, komu bolo dieťa zverené do OS rozsudkom súdu. V podstatných veciach sa musia rodičia dohodnúť, inak rozhodne súd. Pokiaľ však ide aj o bežné veci, tak druhý rodič je povinný podávať o dieťati informácie tomu rodičovi, ktorému dieťa nebolo zverené do OS a tohto práva sa môže domáhať aj na súde. Inak povedané, škola je oprávnená komunikovať aj s otcom aj s matkou, takže s názorom riaditeľky sa nestotožňujem! Škola nič neporuší, ak bude komunikovať aj s otcom, pretože pokiaľ niektorý z rodičov nebol obmedzený na rod. právach alebo nebol pozbavený rodičovských práv, sú zákonným zástupcom dieťaťa OBAJA rodičia - toto vyplýva z § 28 Zákona o rodine a takto treba aj pani riadieteľke argumentovať. V každom prípade, situáciu nezávidím a držím palce.

dajna11
25. apr 2010

ked tu čítam tieto príspevky....no pripomina mi to mojho kamaráta...ako sa ešte tri roky po rozvode naťahuju kto bude kedy s deťmi a čo má s nimi a nemá robiť,ako sa ťahaju po súdoch,s deťmi po psychiologoch lebo dúfaju že im asi povedia že deti sa maju zle u jedneho alebo druheho a aby na seba kydali. deti nevedia ako sa správať ked idú k otcovi,nadávaju na mtku...uf hrozné.aj ja som rozvedená,tiež som si svoje užila,dišla som od manžela ja,nie on od nás i ked na nás kašlal....mal iné koníčky,ale čo sa týka malej,nikdy som nezakazovala aby si ju zobral ked mal čas...ona bola malá,nevedela čo sa medzi nami dialo a otca má rada,moj názor na neho sinechávam pre seba ale vidím že sa teší ked má isť k nemu,alebo k exsvokre...maju ju radi a i ked mi neplatí výživné.....asi raz za ppol roka,ja sa vynadávam ak je pako,ale nie pred dcérou,ked prídeod tial,zaujimam sa čo robili,ako sa mala,vidím že sa teší tak nébudem jej kaziť radost nie?

andzi
25. apr 2010

dajna, tak ty patríš k maximálne inteligentným a rozumným matkám, ktorá dokáže oddeliť svoje prežívanie od prežívania dieťaťa a správa sa v súlade so záujmami dieťaťa, hoci emócie a vzťah k exmanželovi sú inde. Kiež by bolo takých matiek viac. Ale toto dokáže máloktorá matka. Gratulujem. 🙂

dajna11
25. apr 2010

ja si myslím že je to normálne,lebo necchem malej ubližovať.už len tým že nemá rodičov spolu som jej musela vela vysvetlovať že prečo to tak je,ked iné deti mali rodičov spolu. zasa moj ex nemá o nu velký záujem,ani platiť...ale ked sa ozve,či na vianoce alebo tak,tak nieje problém si malu zobrať. nikdy som nepovedala nie...iba ak sme mali dovolenku alebo niečo iné v pláne. ale vždy sme sa dohodli...síce strohá kominukácia medzi nami,ale dohodli. skor sa bavím s exsvokrou,malá ju má rada,teší sa ked ide k nej a aj ked ex začal robiť v zahraničí ubezpečovala som ju že malu bude vídavať ako bude chcieť,že nieje problém.dokonca som jej ju autom zaviezla 25km k nej aby nemusela vlakom či tak.chápem že nám dvom to nevyšlo,zlosť už pominula....prosto niečo sa stalo a nezvládli sme to..ale mám malú čo je moje naj šťastie a bez neho by som ju nemala.

jojcob
autor
25. apr 2010

Dakujem vam vsetkym za reakcie. Aby som predisiel spekulaciam, uverejnujem na nete cely rozsudok. Najdete ho tu:

http://www.uloz.to/4649877/rozsudok.pdf

List od riaditelky tu:

http://www.uloz.to/4649884/odpoved-zs.jpg

A rozhodne vas chcem vsetkych ubezpecit, ze ja nemam zaujem sa o syna natahovat a presviedcat ho, ze ja som ten dobry a mama ze je ta zla. Ja s nim chcem len travit cas a hlavne usetrit ho tych problemov, ktore po rozvode s mojou ex vznikli. Rodicia sme obaja a mame mat rovnake prava a aj povinnosti voci nasmu synovi.