icon

Môžem vstúpiť do prenajatého bytu bez nájomníka?

6. jún 2025

Dobrý deň, máme byt v ktorom je nájomník. Býva v tom byte už asi 8 rokov a nikdy problém nebol. Dnes mi písal domovník, že nájomník je neporiadny, byt a celá chodba smrdí. Od bytu mame kľúče, večer mu zavolám a budem chcieť byt skontrolovať. Predpokladám, že sa mu to páčiť nebude a bude hľadať výhovorky. Môžem do bytu vstúpiť aj keď on nebude doma?

zuzanka.zuzu
6. jún 2025

môžeš, musí byť o tom vždy vopred upovedomený a to buď v dostatočnom predstihu alebo situácia musí byť havarijný stav - nedá sa že susedom pod vami tečie zhora v stupačke? 😁 ale za mňa - neurobila by som to, počkala by som. ak platí načas tak čo stratíš keď tam pár dní nepôjdeš?

eliska13
6. jún 2025

My sme chodili po upozornení, keď ste roky spokojní načo to hrotit?napíš, že prídeš a chces, aby bol doma

kavasmliekom
6. jún 2025

Podľa toho, ako mate zmluvu, my máme, že do bytu môžeme vstúpiť len za prítomnosti najomnika, alebo v havarijnom stave bez informovania. Zase keby som vedela ze mi tam robí zle, ničí...bolo by mi to jedno, ak by nechcel dobrovoľne, tam by som išla nedobrovoľne. 😬

sella38
6. jún 2025

My sme mali v byte oproti susedov rómov. Boli v podnájme. Slušní, čistí, chodili do práce, umývali schody, nikdy sme s nimi nemali žiaden problém, mali sme spoločnú jednu stenu.
A potom sa jedného dňa odsťahovali. Normálne nám bolo ľúto, že kto teraz príde do toho bytu, lebo fakt boli bezproblémoví, čo sa týka správania. A po rokoch sme sa dozvedeli, že odišli, lebo na nich boli sťažnosti, že sú neporiadni a hluční....
Takže ak ste s ním doteraz nemali problémy, s chladnou hlavou by som si to preverila, do bytu by som zatiaľ nevstupovala bez jeho prítomnosti.

vroni
6. jún 2025

Nemôžeš. Iba ak by bol skutočne havarijný stav. Ale môžeš nájomníkovi prikázať, aby ti v priebehu nejakej doby (napríklad týždňa) dal termín, kedy môžeš prísť skontrolovať byt za jeho pritomnosti. Ale náramne by ma zaujímalo, odkiaľ domovník vie, že smrdí byt.

maranco
6. jún 2025
@vroni

Nemôžeš. Iba ak by bol skutočne havarijný stav. Ale môžeš nájomníkovi prikázať, aby ti v priebehu nejakej doby (napríklad týždňa) dal termín, kedy môžeš prísť skontrolovať byt za jeho pritomnosti. Ale náramne by ma zaujímalo, odkiaľ domovník vie, že smrdí byt.

@vroni nájomník mohol zomrieť a telo sa rozkladá, tak to cítiš aj na chodbe
alebo chová tam desiatky mačiek, a už sa o nich nevládze starať tak je smrad

autor
6. jún 2025

Nájomník žije, skôr sa prikláňam k tomu, že chova doma zvieratá bez nášho vedomia. V zmluve máme ošetrený iba vstup v prípade havarijného stavu.

vroni
6. jún 2025
@maranco

@vroni nájomník mohol zomrieť a telo sa rozkladá, tak to cítiš aj na chodbe
alebo chová tam desiatky mačiek, a už sa o nich nevládze starať tak je smrad

@maranco , áno. Ale na taký smrad nemusí vstúpiť do bytu, ten by bolo cítiť aj ja chodbe. 🤮

zuzanka.zuzu
6. jún 2025

ale nehroť to 🙈 napadlo ti mu napísať že sa po 8 rokoch chceš prísť pozrieť??? iba tak. ľudsky. ako majiteľ bytu 🤷 ak by bol problém, potom napíš...

zuzanka.zuzu
6. jún 2025
@kavasmliekom

Podľa toho, ako mate zmluvu, my máme, že do bytu môžeme vstúpiť len za prítomnosti najomnika, alebo v havarijnom stave bez informovania. Zase keby som vedela ze mi tam robí zle, ničí...bolo by mi to jedno, ak by nechcel dobrovoľne, tam by som išla nedobrovoľne. 😬

@kavasmliekom a náhodou by deň vopred vybral nájomník 2000e z účtu (náhoda je fakt blbec) a po tvojej kontrole tvrdil že mu zmizli, veru nechcelo by sa mi chodiť vypovedať a riešiť moje meno po celom internete 😁

karolinakr
6. jún 2025

páči - nepáči
v prvom rade mne ako majiteĺovi by sa to nepáčilo

eeffka
6. jún 2025

Ked mas pocit ze domovnik hovori pravdu, sla by som tam vecer a sla na kontrolu aj o 22. Ved tam budes 3min a uprimne ak mu smrdi byt a xhodba neyreba ti ziaden kluc len nos

lucia147852
6. jún 2025

vsak chod čuchnut na chodbu :D ak je tam taky extremny smrad, ze to citi spravca, tak by si to citila aj ty. Uprimne, ak ste 8 rokov nemali problem, tak taketo obvinenie je viac nez zvlastne. Určite by som do bytu bez jeho pritomnosti a suhlasu nevstupovala. Za jedno si pokazis vzťah ak tam nič nenajdeš a mozno aj prides o dobreho najomnika a za druhe , môzes sa dostat do problemov nakoniec aj ty.

betulinka1
6. jún 2025

Nechodime do bytu bez najomnika aby nikto nemohol povedat, ze sme nieco ukradli alebo co. Ale ak su staznosti, tak tam proste pridem a zaklopeme niekedy vecer, ked su doma. Ze mame taku a taku staznost a chceme skontrolovat byt teraz. Nezaujima ma poriadok alebo neporiadok ale napriklad u mas su zvierata zakazane. Ak neotvorí a vieme, ze su doma, tak im volame. Ak nedvihnu, tak im pisomne oznámime, ze vtedy a vtedy prideme do bytu, nech si zabezpečia pritomnost tretej osoby. Zatial sa nam nestalo, ze by sme sa tam nedostali. Ale ako poznam mojho muza, keby nas nájomník ignroval, tak by tam isiel.

kavasmliekom
6. jún 2025
@zuzanka.zuzu

@kavasmliekom a náhodou by deň vopred vybral nájomník 2000e z účtu (náhoda je fakt blbec) a po tvojej kontrole tvrdil že mu zmizli, veru nechcelo by sa mi chodiť vypovedať a riešiť moje meno po celom internete 😁

@zuzanka.zuzu lenže ja mu dám vedieť dopredu. "prosím vás, budte vtedy a vtedy doma, chcem sa prísť pozrieť na stav bytu, prosím o umožnenie" ak neodpovedá, volám...ak má s tým nejaký problém, dám mu možnosť iného termínu. Ak ani to nepomáha, bohužiaľ, aj keby tam mal 100tisic. To môže povedať hocikedy predsa, ved kľúče od bytu mam od prvého dňa.

simca06022011
6. jún 2025

Smrad a staznost domovnika sa neda povazovat za havarijny stav? vsak povies, ze dostavate staznosti a hrozi vam pokuta.. vybavene. A moze sa aj na hlavu postavit. Proste dam dopredu vediet, ze sa zastavim a nech je doma, potrebujem nieco skontorlovat v byte. A vybavene. Vies ty mozes kontrolovat cokolvek, staznost, alebo len pozriet potrubie, pozriet hocico.. co ak by si planovala uhradit nejaku opravu/prerabku? Zase radsej sa trosku pohnevat ako fakt mat chlievik z bytu po par rokoch a nevediet co sa tam dialo. MOzno bude vsetko ok a smrad bude mat iny dovod, neupratane,nevyvetrane atd

autor
6. jún 2025

S nájomníkom sme dohodli kontrolu na pondelok. Tak dúfam, že víkend využije na upratovanie. Ďakujeme za vaše odpovede, mala som obavu, že sa bude zatajovať.

larisa
8. jún 2025

Potom napíš čo mu v byte smrdelo. Možno len nejaké odpadky smrdeli čo zabudol vyniesť. 😄

karolinakr
8. jún 2025

podľa mňa mrtvola

fkata
10. jún 2025

Nemôžeš. Keď sme mali podobný problém, zavolala som nájomcovi, že by som chcela prísť niečo prebrať, kedy sa môžem zastaviť?! ... nakoniec smrad išiel od susedov.