icon

Môžem žiadať rodičov o pomoc s domácnosťou?

zzuunnaa
24. jún 2024

Ženy, ja už neviem, dajte mi vás názor… Moji rodičia žijú v zahraničí, chodia k nám ale vždy na pár dni. A minule k sebe pozvali moju tetu, ktorá príde vlakom do BA a po ňu prídu z Nemecka rodičia. No a aby nemali jednorazovú dlhu cestu tak sa pýtali, či nemôžu prespať u nás, jasne, bez problémov, nakoniec, že aj tá teta má chce vidieť že či môže jednu noc prespať aj ona s mužom.. Bola to dosť taká situácia “zahnaná do rohu”, lebo mi volali spolu s tou tetou, tak som nemala moc na vyber… Akurát sa však stalo, že muz musel na sluzobku a bude doma len pár dni (rovno s rodičmi a tetou), ja som ostala sama na dieťa, záhradu, psov, nákupy, proste všetko. Tak som napísala rodičom, či by nemohli prísť o 3-4 dni skôr, že mi pomôžu aspoň kúsok buď okolo domu, kým som sama, že potrebujem aj upratať keď má prísť navsteva atd. A oni, že jasne, že prídu, ešte si robili aj srandu, že koľko im budem platit na deň atd atd. Prišli v nedeľu, v ten deň nerobili nič, že sú unavení z cesty, reku OK, jasne. Na dnešok si vymysleli, že si chcú kúpiť tv, tak sme behali 1/2 dňa po obchodoch kvôli telke, druhu polovicu spali. Mama potom spravila síce palacinky malej. Večer idem malú uspavat, chodili hore dole po chodbe, buchotali, trvalo mi ju uspať 1,5 hodiny lebo xkrat zdvihla hlavu že čo to… konečne o 22:15 vyleziem z izby, mama na tablete, pýtam sa, že či náhodou psi už nejedli, a či treba záhradu poliať tak ze ona nerobila nič z toho.. Na zemi omrvinky od malej od večere, kuchyna v pôvodnom stave, hračky rozhádzané, telka veselo vyhravala. Keď som ju poprosila, aby ju dala tichšie, tak sa urazila, ze ona môže ísť aj spat a odišla preč.. Takze nakoniec som aj tak robila všetko sama, akurát mi to “komplikuje” situáciu v tom, ze musím sa prisposobit vo vsetkom… na zajtra si naplánovali návštevu u známych, takze asi tiež budeme s malou samé.. Ja viem, ze nie sú povinní mi pomáhať ale tak na to som ich tu volala a hlavne nechcem aby mi vymaľovali dom, ale dali psom jesť (čo vedia ako), či nahádzali hračky do krabice a nelezali ka gauci medzi nimi… mame som teraz napísala správy na msg, no som zvedavá aká bude zajtra atmosféra :/ Ja už neviem, či som mimo z únavy ja alebo proste im nedochádza?!?

Strana
z4
zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa a áno, predstav si, že môj chlap chodí do prace a do toho dokáže nakŕmiť aj psov a polieva záhradu. Dokonca ju aj kosi a niekedy keď nestíham večer, že dlho trvá kým mala zaspi navarí!! Och waw, aj takí muži existuju. A keď Ty vychovavas svoje deti tak, že je lepšie nespať ako požiadať o pomôcť tak blahoželám. A ak si mama ktorá príde na návštevu k dcére a čaká že bude 100% obslúžená a ani sa s deťmi nepohrdne, tak ja by som sa zase s takou mamou nechvalila 🤷🏽‍♀️

lily246
28. jún 2024

@zzuunnaa no autorka, je mi to ľúto, otrasne sa zachovali, drž sa.

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa čítala som pozorne.Zijem v zahraničí a pravidelne ku mne chodia cela rodina a nebudem konkretizovat opisovat jednu osobu... choré dieta na voziku,80%postihnutie kde sa staras 24 hodin.K tomu dalsie dieta,dom,zahrada,1 pes,chlap ktory chodi domov o 6 vecer,ano tiez pomaha,pravidelne cestovanie do Azie,ziju v Anglicku, ale...nikdy by neziadala prist upratat ani nieco urobit ked by niekto mal prist ci na hodinu,ci na mesiac Vzdy bolo vsetko ciste,navarene,ona vzdy povedala,ja si porobim,vy mi len rozpravajte a budte pri mne.Moj syn do 10 rokov bol v posteli o 8 vecer.Nie 21.30 ako ty píšeš. A stojim si za svojim,ano,pekne,ze manzel p9maha,alevty si bez neho stratena q ziadat o pomoc ked by mi prislo aj 7 ludi,je hanba.A opakujem,zijem v cudzine,pracujem,tiez som mala male dieta a velky dom a pravidelne niekto chodil.Si rizmaznana a nevies si zorganizovať den.Mas 1 dieťa,zdrave. Nie 5.To si moze tiez hracky nahadzat do krabic.Nevies to.

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa hahahahaaa som rada že si tak dokonala 🙂 tak si ži ďalej svoj super život a mna neschopní nechaj tak ;)

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa nie som dokonala,nikto nie je.Pytala si sa,dala si otázku,ja som ti na nu odpovedala.Nie,rodičov ziadat o pomoc ked mali prísť na jednu noc...Nie.Za mňa nie Ja by som im napisala,,Ved pridte skor,aspon sa uvidime o trochu dlhsie kym pride navsteva.Ale ziadat o pomoc...Tu je moja odpoved velebnosti Nabuduce sa nepytaj,ked nedokážeš prijat

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa ja som úplne ok s tým, že mi napíšeš svoj názor, že som ich o pomoc žiadať nemala. s čím som OK nebola je to, že ma nepoznáš, nevieš aký veľký dom či záhradu mame, ako fungujem ja, ako fungujú moji rodičia a návštevy atd ale hneď si ma odcudzila, že som neschopná, bez muža nepoužiteľná a rodičia sa majú za mna hanbiť.. to je na tvojej odpovedi to smutne 🤷🏽‍♀️

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa a druha z veci je, že ak príde niekto na návštevu a pozrieť vnučku tak aspoň čakám, že bude s tým človekom či dieťaťom tráviť čas. Nás deň vyzerá tak, že rodičia sú 90% času zatvorený v izbe, hrajú sa na tablete alebo pozerajú seriály, z izby vylezú sa len najesť alebo zafajcit, alebo ak niečo potrebujú čo im mám vybaviť… A myslím si, že či je to návšteva alebo nie, ak vidí na zemi hodený kúsok jedla tak ho zdvihne a neprekročí, alebo ak ich poprosím aby dali na malú chvíľu pozor kým niečo urobím tak že dajú pozor a nebudú kričať že “heeeej, ušla Ti z domu”… či aspoň po sebe pozrú na wc aby som nemusela upratovať aj to.. nepoznáš moju situciu, komentáre si si necítala ale ja som rozmaznana a neschopná žena… názor sa dá vyjadriť aj bez urazok

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa tak posledny raz,,,vyhovorila si sa na muza,ze zrovna vtedy tam nebude .To znamena,ze bez neho by si nezvladla 24 hodin so 4mi ludmi navyse.To naozaj?A za 24 hodin,akykolvek velky dom...obleciem periny,umyjem kupelku,zachod predpokladam,ze mas cisty stale,urobim jest a poviem prepáčte,je toho na mňa dosť,muž je preč,periny mate čisté,tam je toaleta,tam kúpeľňa,choďte si umyť ruky a poďte sa najesť.Ak ste unavení po ceste,choďte si lahnut. Ďakujem za pochopenie 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

dariaaa
28. jún 2024

a týmto pádom by ta nezatazovalo,ze nezdvíha omrvinky,pretoze by prišli na jednu noc

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa zle si to pochopila.. môj muž je už 2 týždne preč a ja nestíham robiť všetko sama, pretože napríklad záhradu musím polievať až keď zájde slnko čo sa mi bije s časom uspávania malej, takze kým uspim malú je 21 až 22 ako kedy a potom idem po tme polievať záhradu (zeleninu nie trávu), keď pridem dnu musím upratať a variť na druhý deň niekedy, takze chodím spávať po polnoci a v noci som x krát hore kvôli malej a úplne nestíham mat doma poriadok a všetko tip top. Muž sa vráti dnes zo sluzobky a zajtra príde teta. Kebyže nemá prísť teta tak to neriešim, je doma bordel, je, príde muž, vezme malú a dobehnem to.. Ale on príde dnes a zase zajtra musíme riešiť veci ohľadom tety, chcú grilovať atd takze nemám čas naviac. Môj zámer bol ten, aby naši prišli skôr o pár dni a keď už budú u nás tak aspoň kúsok pomôžu. S čím oni súhlasili. Mohli si kľudne “vybrať” len to aby trávili čas s malou, mne pomôže aj to, lebo mala sa ešte nezahrá sama a vždy potrebuje k sebe niekoho. Namiesto toho prišli a sedia na tablete.. A to je ten problém.. Kebyže sa hrajú s malou, ok, nevideli ju mesiac, nech si ju užijú. Kebyže mama navarí, okej, mám rada jej kuchyňu.. alebo keby aspoň sedeli pri mne keď už sú u nás.. ale pochop ten môj hnev, že si sem zavolajú návštevu, nestarajú sa ani o ňu (čo bude jesť, čo sa navarí atd), nie sú ani s malou poriadne, len za tabletom alebo s cigaretou.. to ani nie je návšteva.. to je len odskakovanie ďalších ľudí čo prišli na dovolenku asi 🤷🏽‍♀️

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa no,keby si to napísala týmto spôsobom...a názov témy iný...Stále ale robíš chybu ty.Ked už teda prišli,treba im dat dieta,požiadať nech idú s malou von sa prejst,čokoľvek.Poznas si rodičov,nebolo treba ich volat skôr.Mala si ich nechať na tu jednu noc a mala by si pokoj.A už ked prišli,tak rozdeliť prácu.Niekedy treba ľuďom povedať,poziadat...nabudúce nevolat,nesúhlasiť,ani na noc.Este stále ich tam mas.Tak sup sup rozdel prace

dariaaa
28. jún 2024

A nauč si malú na skôr postel.Uloz i 8,nech sa pozerá na nieco,ty si môžeš robiť.O 10vecer by si mala mat nohy vystrete na stole a pit vino

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa ona ma problém zaspať, je to taký neposed, do postele ju chystám už pred 8, kúpeľ atd, rovnaký rituál ale jej to dlho trvá… 🤷🏽‍♀️ a k rodičom - rozprávala som sa s nimi, aj im poviem že prosim toto by si mohla urobiť? Že hej hej, len dohrám hru atd.. dám im malú, o 2 minúty mi kričia že im ušla na záhradu alebo že sa s nimi vraj nechce hrať atď.. najradšej by jej dali do ruky tablet, nech majú od nej pokoj a ticho pri nich sedí.. mama sa sama včera ponúkla, že navarí obed aj pre malú na dnes, reku super, paráda, nevarila som teda večer. doobeda sa pýtam, či teda obed bude keďže mama na tablete, odpoved že nie, že čo čakám keď ešte ani mäso neboli kúpiť .. takze som doobeda rýchlo varila ja aby mala mala čo jesť.. kebyže sa spoľahnem na mamu na 100% tak mala nemá obed 🤷🏽‍♀️ a neboli takí, skôr bola taká že som jej stále hovorila že nech oddýchne atd.. bude to znieť divne ale ako si vypýtali na Vianoce obaja tablety tak ich nič iné nezaujíma mám pocit :( mám hra tie guličky (Candy Crash ci ako) a oco seriály. Niekedy mám chuť doma vypnúť internet, že sa pokazil nech žijú v našom a nie online svete :(

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa no,tu vzniklo nepochopenie z mojej strany.Ja som prečítala len tému a oar príspevkov.Ospravedlnujem sa ti .Úprimne.Nemam problém priznať si chybu.Asi sim naucena na pomoc až príliš v mojej rodine.My sa doslova hádame kvôli tomu.A keď niekto nepomaha vôbec,príde mi to,že sa mladí len sťažujú.No co ti napísať...uz nepomôže nič...zober si z tohto príklad do buducna ,a aby si to už vydrzala kým odídu všetci.Potom si tie nohy vystrite na stôl spolu s muzom,chyťte sa za ruky a povedz,,,zvládla som to.Som dobrá.
Co sa tyka malej...skus jej na niekolko dni po 17tej hodine nedávať nic co obsahuje cukor.Ale nic.Niektorym deťom to pomáha.

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa v pohode, ďakujem za ospravedlnenie, ja som tiež nemusela reagovať ako som reagovala. Malú sa snažím pomaly ucit nech zaspáva sama, cez deň to už viac menej takto vychadza, lebo je to množstvo času čo človek takto strávi kým dieťa zaspi. Možno sa časom podarí, že aj večer sama zaspi. My sme si v rodine tiež vždy pomáhali, muž si xkrat zobral voľno a išiel na otočku za našimi do Nemecka keď potrebovali ísť na nejaký urad na preklad atd, našich som tiez musela až “nútiť” nech si oddýchnu, lebo ešte toto spravíme tamto.. Mama bola vždy skôr taká, že kým sme tu, tak si porob atd. Preto som si aj teraz myslela, že to bude fajn ked prídu… Ale nie je :/ Už ked som bola minule u nich na návšteve ja a oco sa zavrel do izby a dvere zatarasil stolom aby mala za ním nechodila mi mohli zablikat červene svetla v hlave 😀 poucena som už na dlho, radšej pomaly a sama ale v klude 😀

dariaaa
Autor odpoveď zmazal
zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa tak to chápem :/ je to úplne iné keď má doma človek takúto situáciu... v porovnaní s ňou je to moje fakt len take sťažovanie sa… ale ono je to tak, že čo človeku príde do osudu, to nejako zvládne..

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa nie je to sťzovanie.Kazdeho problém je ten najväčší kým nepríde väčší. A všetko sa dá zvládnuť keď sa musí.Zrazu ta energia sa dobíja sama keď to inak nejde.Opatrujte sa a dobru chut

Strana
z4