icon

Môžem žiadať rodičov o pomoc s domácnosťou?

zzuunnaa
24. jún 2024

Ženy, ja už neviem, dajte mi vás názor… Moji rodičia žijú v zahraničí, chodia k nám ale vždy na pár dni. A minule k sebe pozvali moju tetu, ktorá príde vlakom do BA a po ňu prídu z Nemecka rodičia. No a aby nemali jednorazovú dlhu cestu tak sa pýtali, či nemôžu prespať u nás, jasne, bez problémov, nakoniec, že aj tá teta má chce vidieť že či môže jednu noc prespať aj ona s mužom.. Bola to dosť taká situácia “zahnaná do rohu”, lebo mi volali spolu s tou tetou, tak som nemala moc na vyber… Akurát sa však stalo, že muz musel na sluzobku a bude doma len pár dni (rovno s rodičmi a tetou), ja som ostala sama na dieťa, záhradu, psov, nákupy, proste všetko. Tak som napísala rodičom, či by nemohli prísť o 3-4 dni skôr, že mi pomôžu aspoň kúsok buď okolo domu, kým som sama, že potrebujem aj upratať keď má prísť navsteva atd. A oni, že jasne, že prídu, ešte si robili aj srandu, že koľko im budem platit na deň atd atd. Prišli v nedeľu, v ten deň nerobili nič, že sú unavení z cesty, reku OK, jasne. Na dnešok si vymysleli, že si chcú kúpiť tv, tak sme behali 1/2 dňa po obchodoch kvôli telke, druhu polovicu spali. Mama potom spravila síce palacinky malej. Večer idem malú uspavat, chodili hore dole po chodbe, buchotali, trvalo mi ju uspať 1,5 hodiny lebo xkrat zdvihla hlavu že čo to… konečne o 22:15 vyleziem z izby, mama na tablete, pýtam sa, že či náhodou psi už nejedli, a či treba záhradu poliať tak ze ona nerobila nič z toho.. Na zemi omrvinky od malej od večere, kuchyna v pôvodnom stave, hračky rozhádzané, telka veselo vyhravala. Keď som ju poprosila, aby ju dala tichšie, tak sa urazila, ze ona môže ísť aj spat a odišla preč.. Takze nakoniec som aj tak robila všetko sama, akurát mi to “komplikuje” situáciu v tom, ze musím sa prisposobit vo vsetkom… na zajtra si naplánovali návštevu u známych, takze asi tiež budeme s malou samé.. Ja viem, ze nie sú povinní mi pomáhať ale tak na to som ich tu volala a hlavne nechcem aby mi vymaľovali dom, ale dali psom jesť (čo vedia ako), či nahádzali hračky do krabice a nelezali ka gauci medzi nimi… mame som teraz napísala správy na msg, no som zvedavá aká bude zajtra atmosféra :/ Ja už neviem, či som mimo z únavy ja alebo proste im nedochádza?!?

simca06022011
25. jún 2024

@zzuunnaa v cudzej domácnosti Nie je jasné nikdy, čo máš robiť... ak bežne ti nechodia.pomahat, tak treba ukolovat. Nie je to jasne ;) vidíš už ti pomáhajú, to je parada :D tak.porozmyslaj co.ti vsetko treba urobiť ešte:D

purple_wolf
25. jún 2024

ja by som ich poslala do prdele uz druhy den ked si vymysleli tu telku... ako na niecom sme sa dohodli a oni su tam ako na dovolenke... u mojich rodicov to nehrozi zeby mi pomohli kedze ma maju za antikrista ale svokra to skusila raz a uz rok a pol sa u nas neukazala lebo vycerpana som na nu nahulakala a ona sa zdula a potom jej nalozil aj moj muz a navyse som par dní na to skoncila v nemocnici kvoli tomu vycerpaniu. a to som dost hyperaktivna... mala prist mi pomoct a odbremenit ma kedze aom "zdedila" po sestre ani nie 2-rocneho chlapca a este sa mi narodili dvojicky a som bez pomoci a ona prisla, sedela na riti, komandovala ma a nepohla prstom kym neprisiel moj muz z prace a toho obskakovala ... moj muz sa moze snazit akokolvek ale chodi do prace a musi si oddychnut

katkaseiner
25. jún 2024

V prvom rade skus komunikovat konkretne veci...nie ze pridte mi pomoct, ale spytaj sa vecer ci by mohli nakrmit psa kym ty chystas veceru...a otca poprosit ci by polial zahradu. Ano prisli pomoct ale vestecku gulu zrejme nechali doma. Ani ja neviem kedy jedáva pes mojich rodicov, ale ked mi povedia nakrm ho o 19tej, tak ho nakŕmim.

zzuunnaa
autor
25. jún 2024

@katkaseiner oni vedia aj kedy je pes aj čo je, chodia k nám relatívne často a ako som aj písala, pomáhajú, psov napríklad majú na starost vždy.. 🤷🏽‍♀️ neviem kde bol problém, ale tak snáď už je preč.. vždy u nás pomáhali dobrovoľne, tak mne je blbo im hovoriť čo robiť ale tak budem musieť začať 😀

luccija
25. jún 2024

@zzuunnaa tak poňali to ako výlet kúpiť televízor, pohrať sa na tablete, TV...a tetu ti pozvali bez tvojho vedomia do domu.Asi budeš rada, keď všetci odídu🙂

margotka17
25. jún 2024

@zzuunnaa pošli dedka s malou na prechádzku do cukrarnicka na kávičku a mamke povedz rovno, že pod mi pomôcť, nech to je hotové čo som mala v pláne a večer môžete upiecť na grile mäsko. Veď to sú tvoji rodičia tak sa nestresuj a povedz rovno👍

simona92101
25. jún 2024

@katka700 ja mam presne takehoto svokra..zije v zahranici,pride raz za rok.kedze je lakomy zaplatit si hotel,vzdy spi u nas.na tom by nebolo nic zle,keby neocakaval servis ako v 5*hoteli,rovno aj transfer z letiska.vzdy da vediet tak den vopred ze pride na 2 tyzdne,ziadne ze ci moze atd.ked tu bol raz bol,dcera mala 3 roky,ja som bola vo vysokom stadiu tehotenstva a nechal sa obskakovat ako kral.a nepohol ani prstom cele 2 tyzdne,ani dcere sa nevenoval.my vonku rozostavane na dome,on murar ani sa len nespytal ci by daco nepomohol,ved on je na dovolenke.ked odchadzal,este mi vytkol ze malo relaxujem 🙈 toho roku uz neprisiel,nas All iclusive hotel uz mu nevyhovuje,lebo mame 3 dieta a on by musel spat na gauci 😃 och,tolka radost vo mne 😃

zazka666
26. jún 2024

@zzuunnaa urob len minimum. Kašli na pratanie, varenie, nakupovanie. Najedz sa, nakrm malú, psa. A rob len tie veci, ktoré nutné potrebuješ k chodu domácnosti. Podľa mňa , si si v hlave urobila konštrukt ake to budeš mať tip top keď prídu. No uženies sa k infarktu. Nechcem rýpať, ale manžel mohol ostať doma.

mantilka
26. jún 2024

Tie hejty si nevšímaj. Asi si ich zle odhadla, teraz ti ešte aj "zavádzajú". Podľa mňa normálne, keď niekoho poprosím o pomoc, tak príde a pomôže tak ako sme sa dohodli. Však mohli povedať, že sa momentálne necítia dobre nevedia pomôcť. Nech s nimi nepočítas. Poliať záhradu, poskladať hračky, nakŕmiť psy a trochu zabaviť malú by bola pre teba veľká pomoc...kľudne by si sa mohla venovať upratovaniu. Snáď dnes to už pochopia a viac pomôžu.

h2
26. jún 2024

@mantilka Ale veď už sa to vyriešilo včera, čítaj 12:53.

animus
26. jún 2024

@zzuunnaa ja bývam doma sama s dvomi deťmi a fungujem normálne, ešte si aj nohy vyložím a kávu vypijem (dcéra 3 roky, syn 11 mesiacov). Keď nezvladas domácnosť s jedným dieťaťom sama tak robíš niečo zle nemyslíš? Všetko je len o tvojom manažmente. Koľko má dcéra rokov? Lebo moja napr. pred spaním musí upratať všetky hračky (resp. nájsť každej unavenej hračke domček, inak bude plakať celú noc). Psa síce nemáme ale máme dve mačky, vie im nasypať granule, vodu im pre istotu dávam ja nech nie je všetko mokré 😅 keď idem variť, dam jej šúpať cibuľu a zatiaľ si očistím zeleninu, menší je v ohradke a hra sa s kockami a podobne. Keď upratujem, dcéra má starý pokazený mop s ktorým akože vysáva a syn sa motá pri nás, stále naháňa vysávač. Skús dcéru viac zapájať a všetko robte spolu, budeš aj ty menej frustrovaná a dcéru to viac zabaví. Hlavne jej nedávaj robiť veci príkazom, to sa ti vzoprie a nepohnes s ňou. Skús naozaj hravu formu a hovor jej ako potrebuješ od nej pomoc a podobne 🙂 veľmi ti to uľahčí život a hlavne sa nebudeš musieť spoliehať na pomoc iných lebo tá býva vždy skôr na ostaru ako na osoh 🙂

betulinka1
26. jún 2024

@zzuunnaa však hádam došli pozrieť vnúča. Veď nech sú s ním. Prídu a chodia si kade tade, to je čo za návštevu, to môžu spať na hotely a ty nemáš robotu okolo nich. By som mame veru povedala svoj názor na to aj keby sa urazila, veď nech sa uvedomí.

mantilka
26. jún 2024

@h2 nemám čas čítať vsetko

h2
26. jún 2024

@mantilka Veď som ti napísala, ktorý príspevok presne si máš prečítať, v ktorom sa to píše. Nikto nehovorí, že máš čítať všetko.

minenkak
26. jún 2024

@h2 😀😀😀mne to pomohlo,som nemusela všade hľadať

h2
26. jún 2024

@minenkak Som rada, že aspoň niekomu. Ja tiež niekedy nečítam všetko, ale prebehnem aspoň príspevky autorky, nech som v obraze, či sa na situácii niečo nezmenilo.

minenkak
26. jún 2024

@h2 presne,po dvoch stranách ,je to už aj tak to isté ,alebo sa niekto začne hádať

marcelka2000
Autor odpoveď zmazal
dadka1997
26. jún 2024

@zzuunnaa akože keby ti rodicia neprisli kto by ti pomahal ?

Tvojou povinnoatou nebolo behat po obchodoch, mas svoju domacnost zahradu dieta a staras sa o neho, v tvojom dome by mali byt tvoje pravidlá, cize keby stacilo poprosiť rodicov o stisenie tv, lebo ides uspat malu nebol by s tym problem ci ?
Zas na druhej strane, tvoji rodicia neisu povinny ti krmit zvierata ani polievat zahradu ani zametat po tvojom dietati.. ved nic neupratujes po nich ale po svojom dietati ako keby tam neboli

h2
26. jún 2024

@dadka1997 Keby jej rodičia neprišli, neprišla by ani teta s manželom a autorka by pomoc nepotrebovala.

h2
26. jún 2024
zzuunnaa
autor
26. jún 2024

@animus každé dieťa je iné :/ ja sa snažím malú zapájať do činnosti ale ju to nebaví. Ona je veľmi take pohybové dieťa, čo vydrží pri nejakej činnosti pár minút. Čokoľvek, upratovanie, varenie, dávanie veci do pracky/ susicky, proste urobí 1-2x (napr 2 trička hodi do pracky), alebo 3x pomiesa veci v miske a dávaj uteká kdesi 😀 Už začína byt starsia (20 mesiacov), kúsok sa ukľudňuje a začína sa pomaličky dať ale inak je to vetroplach… 🤷🏽‍♀️ Hračky odloží 2-3 a uteká hore že chce spat a hotovo 🤷🏽‍♀️ Proste cez deň mám pri nej čas len keď spi 😀😀😀😀😀

zzuunnaa
autor
26. jún 2024

@dadka1997 nikto.. ale nemala by som doma o 2 až 4 ľudí naviac a mohla by som total okaslat či mám neporiadok alebo nie 😀 muž by sa síce pri príchode zo sluzobky zľakol ale už je aj naučený ako to u nás niekedy vyzerá 😀

eskop
26. jún 2024

@zzuunnaa moja mamina k nám príde dvakrát do roka a pomáha mi vo všetkom. Či okná umývame alebo s malou sa hrá a venuje sa jej ja zatiaľ navarím alebo upracem atď.. a to isté keď som u nič tak sa venuje malej a ja si oddýchnem, prečítam knihu alebo idem na nechty.. len škoda, že je to párkrát do roka lebo bývame ďaleko od seba.. takže chapem, ze si nahnevana

animus
26. jún 2024

@zzuunnaa joj tak to je ešte maličká, to sa spraví 😀 u nás cca od 2,5 roka to začala byť taká poriadna parťácka že vydržala aj dlhšie ako pár minút 🙂

alexanderkovacs
26. jún 2024

@zzuunnaa neocakavas vela. Ja by som ich poslal do hotela .nech si tam uziju a oddychuju . Ked ich zavolam na pomoc , tak bud oni urobia vsetko na com sem sa dohodli. Alebo poriesa dieta aby sam ja mohol. U nas je to tak ze oni sa psotaraju o mali a ja (my so zenou) mozeme vsetko poriesit co treba.

bubik6x
27. jún 2024

@zzuunnaa no poviem ti že to od nich vôbec nie je pekné, moja mama keď došla k nám, tak ja som musela ešte necelý týždeň pracovať, ona tu bola dva týždne a ani sa nepýtala že čo má urobiť, ráno vstala, ja som urobila kávu a jesť deťom, ona odprevadila staršiu do školy bez problému, ja mladšieho do škôlky keďže je to opačným smerom škola a škôlka, prišla domov, navarila, povysavala, umyla podlahu, prala, proste všetko ešte som jej hovorila že to nemusí robiť a odpovedala že ona sa nudí a vie aké to je prísť z práce a behať okolo detí a domácnosti že sa nebude len prizerať ako padám na hubu z únavy, takže vôbec nie si drzá tvoji rodičia sú len nechápavi a pohodlní

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@zzuunnaa ženy, poviem Vám tak, že je to čistá katastrofa, rozhovor pomohol na 1/2 dňa a zase je to to iste… tablet, tablet alebo vybavovačky pre nich…. A pre tie čo má tu osocuju, že som zlá dcéra mám príklad z dneška: včera mama navrhla, že navarí obed na dnes a že navarí perkelt aby bolo toho viac a aj na zajtra pre tetu a že ho navarí tak, aby mohla aj mala. Ja že super, nemusím na dnes variť, naplánovala som si výlet s malou, že pôjdeme na ihrisko čo je kúsok ďalej od nás… Rano už sme pomaly na odchode, no 9:15 a mama v posteli sa hra s tabletom… tak sa pýtam oca, či stihnú navarit ten obed na dnes tak aby ho mala jedla (okolo 12tej-13tej), pričom vedia že tak je.. takze nie lebo ešte treba ísť mäso kúpiť, že malej mám niečo navarit ja!!! (kebyže sa neopytam ani neviem)…. a ja že a z čoho mám jej navarit, keď mäso zmrazené atd? a on: tak chod do obchodu si niečo kúpiť… takze namiesto výletu sme s malou v aute smer potraviny… a ešte nezabudol dodať malej, že psíky pôjde nakŕmiť keď sa s mamou vráti z obchodu…. a keď sok povedala, že dik za takú pomoc tak mi bolo vysvetlené, že to jedlo bolo skôr myslene na zajtra pre tetu a nie na dnes pre nás…. takze takáto pomoc! a to vám už teraz viem povedat, že ten obed budem variť aj s malou, lebo oni pôjdu práve vtedy kúpiť mäso pre tetu…. ide ma poraziť… kebyže ich nevolam, mám 10000x viac času a menej neporiadku :/ poucena som na sto rokov :/

dariaaa
28. jún 2024

@zzuunnaa uf,ja ani necitam komenty,lebo mi vystupil tlak.To ta požiadali,ci mozu ostať na noc,ci ich prichylis,,,a ty si to sproste zneuzila prist pomoct upratat???Pomoooooc.Mat dieta ani deti nie je choroba pre pána. Radsej nepojdem spat,ale pre tu navstevu navarim, napeciem,upracem.Nie si jedina,co ma zahradu so psom a detmi a vie si zorganizovať. Boze,tebe chodi chlap do prace a on toto robi?To bez neho nie si schopna?No,nepysila by som sa s takou dcérou

zzuunnaa
autor
28. jún 2024

@dariaaa mala by si si prečítať trochu viac ak už chceš kritizovať. Manžel mi odišiel na 2 týždne na sluzobku preč a ostali mi na hlave aj jeho povinnosti, do toho rodičia si k nám pozvali návštevu (nie nevolala som ju ja) a keďže mali prísť k nám tak či tak, tak som ich poprosila aby prišli skôr a buď mi pomohli alebo strážili malú aby som mohla urobiť čo potrebujem, plus aj upratať keďže má prísť navsteva. Oni súhlasili, že mi pomôžu a že prídu o niekoľko dni skôr. Takze som namiesto seba mala v dome o 2 dospelych viac. Lenže namiesto pomoci (či už len strážiť malú) sa mi dostalo toho, že si vymýšľali program pri ktorom som musela s nimi byt, mám o 2 ľudí na varenie naviac a ešte další 2 prídu. A ja si myslím, že keď sa s niekym dopredu dohodnem, že mi príde pomôcť a on súhlasí tak asi tu pomoc čakám a nie, že budú ležať a hrať sa na tablete a ja taham jazyk za nohami…