Môžem zrušiť úrazové poistenie dieťaťa?
dobry den , moj byvaly partner zalozil synovi urazovu poistku, a mam podozrenie ze sa na nej obohacuje.
syn si v lete zlomil ruku. peniaze zhrabol byvaly partner.dieta mam v osobnej staroslivosti ja.Mam nejake pravomoci tuto poistku zrusit?
Akože ženy sorry- Vám sa toto zdá v poriadku? Platí synovi poistku, a keď príde k úrazu zhrabne peniaze a ani sa o syna nezaujíma? Ok, nebudem komentovať… Pre mna je to úbožiak- peniaze mal určite dať synovi buď na rehabilitácie, alebo na sporiaci účet. Bohužiaľ, smutne je, ze robiť to môže a ty s tým nemôžeš nič urobiť ☹
Prepac ale tento koment (neviem ci ironicky alebo uprimny) je mimo.
Neplatim poistenie preto aby som natom zarobila ale preto ak by sa nieco stalo aby nam nieco vyplatili. Na zarobenie sluzia uplne ine veci.
Je to ako pri poisteni bytu/domacnosti, kym sa ti nic nestane su to vyhodene peniaze ale ked ta vytopia/vyhoris zrazu je ta poistka dobra nie?
Ja tych 10€ mesacne na syna necitim, cely zivot som nemala nic zlomene na mojej poistke rodicia prerobili, a vidis syn nema ani 4.5 roka a uz mal sadru.
Nikdy nevies…
@janai1 Len som zhrnula vety autorky z jej pispevkov. Mozno mi nieco uslo.
@katulkagajdos samozrejme je to úbohé, peniaze, keď vyplatili, mal dať synovi, alebo mu za to niečo adresné kúpiť...bohužiaľ, ak je poistka na jeho mene ako na zákonnom zástupcovi, tak peniaze idú jemu, keďže syn je ešte neplnoletý.
@janai1 a podľa teba je ok, ak ona bola na ocr, čo je výpadok príjmu. Ďalej isto rehabilitácie - ideálne súkromné, kde sa klientovi venuje naplno. To sú ďalšie výdaje. Sú to peniaze pre dieťa, nie pre otca
@belllinka ale životné poistenie je fakt dôležité, nikdy nevieš čo sa môže stať. A pri dlhej PN ti tie peniaze vedia nesmierne pomôcť, samozrejme treba mať dobre nastavenú poistku. Mne pri zlomenej nohe ktorá si vyžadovala aj dve operácie vyplatila poisťovňa vyše 4500
@misiak7777 tak na zníženie príjmov sa musí poistiť ona sama, nie vykryť to zo synovej poistky. Možno otec dieťaťa ma iný zvlášť účet, kde mu toto odkladá a ona o tom nevie. Vyzerá, že komunikácia medzi nimi nebude ideálna.
@martinkatinka dobre, čiže načo je potom poistenie pre dieťa?
@miskakyska wau, riadny vyčúranec je to. Dieťa má ako zdroj vlastného príjmu a pritom sa o neho ani nestará. Krajina to má nastavené dobre, príspevok na deti má dostať ten čo sa o dieťa stará a slúžiť to má na starostlivosť o dieťa. On na to nemá čo šahať. Inak by to poslali priamo jemu.
Ale nepriamo pripomenulo mi to jeden prípad z minulosti čo riešilo viacero poisťovní. Niekto poistil niekoho (nejaký dospelý asocial) vo viacerých poisťovniach. Potom poistený zomrel za zvláštnych okolností. Nejak by sa to neriešilo ale nejak sa prišlo na to že tam je toľko poistiek a začalo sa vyšetrovanie. Výsledok sa dá domyslieť. Takže v prípade dospelých sa už rieši či nejde o zneužívanie. Ak poistenie je zneužívané rodičom v prípade dieťaťa, to sa veru nerieši
aj tak nechapem, ked si niekto zlomi ruku ma to ist jemu..a nie, ze kto plati poistku, ide na dovolenku..Ked sa chce muz obohacovat na synovych chorobach, nech si založi vlastny šetriaci účet..A to poisťovňu nezaujima, že nežijete v jednej domacnosti? Toto je hrozne divné..
@karolinakr nezaujíma, lebo dieťa je nesvojprávne. A existujú tisíce rôznych situácií v rodinách, nedá sa to. Poisťovňa môže akurát tak ošetriť aby sa niekto neobohatil na úkor cudzieho. Ale v prípade vlastného dieťaťa sú ruky zviazané. Neviem či na toto existujú nejaké zákony. A podľa toho printscreenu vyššie ešte vidieť že ide o človeka kde aj keď to je zákonom ošetrené že pošle peniaze len oprávnenej osobe aj tak si to bude vynucovať aby to poslala priamo jemu. Pretože aj keď existuje účet na dieťa, kým nie plnoleté, s peniazmi disponuje rodič. Pokojne môže zrušiť sporiaci účet a zobrať peniaze deň pred osemnástymi narodeninami.
@minimie ja nechápem niektoré komentujúce ženy, že keď to platí on, sú to jeho peniaze. Wau... Kašľať na dieťa, že matka má znížený príjem, že treba platiť rehabilitáciu, výživové doplnky...
@misiak7777 nuz tiez nechapem tieto komenty ze peniaze patria jemu.Ano ,nalozi s nimi ako chce lebo je poistovatel.Poistovna vyplati jeho je im tiez fuk co spravi , decko nech sa zrehabilituje samo.Ja na poistky nemam a tento sposob ako prist k peniazom je genialny, klobuk dole ,sikovny chlap🤦🏼♀️😉
@karolinakr vidite, presne preto som sa pytala ze ci k tomu ako pravne zodpovedna osoba kedze dieta je v mojej starostlisti nemam pravo sa vyjadrit a takuto poistku popripade zrusit,ale toto maju poistovne asi osetrene tak ze sa to neda len tak zrusit ked k tomu ma pristup iba ten co do toho vklada peniaze. ale neviem rada by som pocula radu od toho kto sa v tom vyzna ale neviem kam sa obratit
@deina76 odpoved je nie nemozes to zrusit on ako zakonny zastupca ma rovnake ,,prava,, ako ty a teda moze uzavret poistku aj bez tvojho vedomia, a on ako poistovatel ma povinnost ju platit a pri poistne udalosti na vyplatenie. Moze ju menit/rusit len on do 18 roku zivota dietata. Potom ju vie syn zrusit.
@marianarem praveze ak dobre chapem z prispevkov, po rozvode je zakonnym zastupcom rodic, ktoremu bolo dieta zverene do starostlivosti, cize matka, autorka. Problem je ten, ze na poistnej zmluve je ako zakonny zastupca, poistnik a teda aj opravnena osoba v pripade poistneho plnenia tento "pseudo-otec" .
@macinko321 nemas uplnu pravdu.
Pri niektorych ukonoch nieje podstatne ci je to dieta zverene do starostlivosti je len podstatne ci si rodic, ako napriklad vybavenie pasu a pod., to ze mu dieta nieje zverene neznamena ze jeho prava a povinnosti rodica(zapisaneho v RL) zanikaju. Je to podobne ako pri detoch mino manzelstva,ak su neni rodicia zobrati. Komu je to dieta v tomto pripade zverene/kto moze nemoze konat v mene dietata? Obaja z titulu rodica.
Podla popisu to bude kvitko,zial, je to otec dietata a uz je neskoro to riesit. Nerobi nic nezakonne ma nato pravo.
@macinko321 naše dieťa má napr. 2 poistenia, 1 založil otec, 1 som založila ja....ak bude mať napr. úraz, dostane niečo z obidvoch poistení, sumu dostane otec a aj matka, lebo dieťa je neplnoleté. Je len na rodičoch, ako s tou sumou naložia. Ja ju určite využijem na moje dieťa.
@misiak7777 Tak preco matka nezalozi vlastne riziko poistenie pre syna na tieto ucely?
@macinko321 Preco by mala byt zakonnym zastupcom iba matka? Ja mam deti tiez vo svojej starostlivosti a zakonni zastupci sme obaja s ex.