icon

Môžeme si dovoliť dieťa aj bez úspor?

14. dec 2023

Ahojte, chcem tu napísať len moju úvahu nad ktorou sa posledný čas veľmi často zamýšľam (ani neviem prečo🙂). S priateľom sme spolu 4 roky, ja mám 23 a on 24. Bývame spolu 3 roky a ja už by som si vedela predstaviť mať dieťatko a zakladať pomaly rodinu. O svadbe sa bavíme, ale nemáme finančné možnosti na takú svadbu ako by sme chceli (tradičná “dedinská” aj so širšou rodinou). To absolútne beriem, do manželstva sa neženiem. Ale v poslednej dobe sa často zamýšľam nad tým čo keby som otehotnela (celkom už túžim byť mamou, ale viem že nie je správny čas). Neberiem antikoncepciu, používame kondómy ale aj tak sa stať môže čokoľvek.
Veľmi by som sa z toho tešila, splnil by sa mi sen, ale neviem ako by sme to dieťatko uživili. Ja ešte študujem a pracujem len brigádne, priateľ pracuje už pár rokov (od strednej) ale stále žije od výplaty k výplate. A toto ma trápi. Čo keby prišiel do našich životov tento dar a nemali by sme ho z čohon živiť? Viem, že on by nás neuživil a ja nemám nárok na bohvie akú materskú.
Je to celkom bezpredmetná otazka, len sa zamýšľam nad tým “čo keby..”.
Ale zaujímalo by ma či ste boli niekto v rovnakej situácii- že ste čakali bábo aj keď na to vôbec neboli finančné prostriedky a ako ste to ustáli.
Budem rada ak sa podelíte o názor🙂

katulienkax
15. dec 2023

@1ryba presne toto, mame v rodine postihnutie, sice nie nezvladnutelne ale je. Vsetci si len predstavuju ake rozkosne babo sa narodi, ale to babo moze revat non stop cele dni, chlap utecie a ostanes slobodna mama a kedze zije od vyplaty k vyplate, paneboze amen tma
Byt moja dcera, tak lamem palicu doviest dieta dobrovolne do takych podmienok

tiezjedna
15. dec 2023

Nikde nepíšeš, ako sa k "tvojmu snu" stavia priateľ. To je jedna vec a druhá - ako je možné, že pracujúci mladý chlap, ktorý nemá záväzky žije od výplaty k výplate??

beronsche
15. dec 2023

Toto nema s rozumnym planovanym rodicovstvom nic spolocne.
Niektori to samozrejme zvladli v pohode, ini prezivali na hranici chudoby, co ich zivotne pribehy tebe pomozu? Ako?

Ale mat 23, stale studovat a planovat dieta s frajerom, co zivori od vyplaty k vyplate je SIALENSTVO!
Kde vobec byvate?
Zariad si zivot, priprav si nejake zazemie a potom snivaj o dietati.

saxana000
15. dec 2023

Kaslite na mega svadbu su to prachy do luftu...zacni riesit normalnu pracu preco robis brigadne?si mlada baba teraz.je.praveze cas vytazit z toho maximum.kludne aj dve roboty zvladnes.priatelovi tiez otvor oci ze od vyplaty do vyplaty zit nie je ziadna slava.na dieta v dnesnej dobe treba aspon malu rezervu ktora pokryje vypadok prijmu.nemusi byt kocar za 1000e a..byvate vo sbojom?v podnajme?co ak vam vypovedaju zmluvu?kam pojdete?porieste byvanie financie lepsiu pracu nasporte.nieco a potom zalozte rodinu.ono je sice pekne tuzit po babetku ale je to zavazok pre oboch

ibatanecnica
15. dec 2023

@saxana000 tak bolo by dobré keby napísala prečo žije od výplaty k výplate. Ak má nízky plat, platí podnájom + strava na dvoch ľudí, možno fakt nič nezostane, keďže autorka má iba brigádu

zmrzlinka2021
15. dec 2023

@saxana000
Ona studuje, preto len brigaduje.
A nie, ziadne dve - tri roboty a skoncit s inkfartom. Toto bolo mozno hitom dnesnych 40-50 rocnych ludí, dnesní mladí ludia si už dajú na tom zivote viac zálezat. Zdravie/psychiku má kazdý len jednu. Ak studuje na dennom studiu, v prvom rade sa má venovať studiu (snád to je lepšia VS) a popritom ked si privirobí mesačne pár eur, tak je to len dobre.

medda_beda
15. dec 2023

@tiezjedna No normálne.
Keď zarobí tak 900€ tak čo mu ostane keď zaplatí napríklad podnájom, stravu, cestovné a ostatné veci.Plus živí ju lebo ona len brigáduje.
Veď podnájom dnes stojí aj 600€ a nie na západe.
A žije od výplaty k výplate, možno z mála niečo odkladá a potom už funguje len z toho čo ostalo.

tiezjedna
15. dec 2023

@medda_beda ...alebo nevie hospodáriť s peniazmi. Autorka sama písala, že ju to trápi, tak ma to zaujíma. Uvidíme, či upresní, čo tým myslela.

medda_beda
15. dec 2023

@katulienkax Dieťa nie je pes 😂 ja sa vždy zasmejem keď si toto prečítam.Ako keby na psa stačilo mať študentskú brigádu.Aj na neho treba mať peniaze a nie málo.

medda_beda
15. dec 2023

@tiezjedna Aj to je možné.

pupavka234
15. dec 2023

Tak teraz mozno uz rozumies, preco zeny maju deti po 30tke, casto aj po 35-ke. Nie, tie zeny nie su bezcitne karieristky, (a ked aj su tak je to ok) ale kym sa zabezpecis, tak to trva. Urcite by som to neformulovala stylom: partner nas neuzivi atd. pri dnesnych nakladoch na zivot je velmi malo muzov, ktore to cele utiahnu. Uzvit Vas budes musiet aj ty. Takze ako zeny radia, vystudovat, setrit, najst si pracu, a potom ked sa budes citit zabezpecena, tak mozea zacat rozmyslat nad detmi. Alebo ked chces zivorit tak sa to da aj teraz, ale urcite nepocuvaj rady ze peniazky same naskacu...nie nenaskacu, peniaze treba zarobit a nie je to jednoduche, a pri dnesnej inflacii je to stale tazsie a tazsie. Ale ak niekde peniazky same skacu, dajte mi prosim vediet kde a u koho, pridem aj s cerstvo upecenym kolacom a domacim puncom na navstevu...

eternity24
15. dec 2023

Zvládnuť sa to dá, nie každý ma vopred než otehotnie vlastný byt a na úcte úspory. Ale je to veľmi ťažké, keď musíš od výplatu k výplate počítať každý peniaz a keď ešte zodpovedala za ďalší život. No v tvojom prípade je to ešte extrémnejší pripad, keďže si stále študentka a tvoj priateľ je zjavne finančne negramotný, keď nevie sám so svojho príjmu niečo odložiť. Ako by potom z toho istého príjmu živil ešte +1 človeka - dieta a ešte aj teba, čiže prakticky +2 ludi? Porozprávala by som sa s ním či na takú možnosť je pripravený v prvom rade on, resp. či o tom uvažuje tak, ako ty. Či by bol schopný a ochotný živiť rodinu. Na tvojom mieste by som tu tuzbu po dieťati ešte zatvorila do šuflíka. A zabezpečila sa tak, aby ta šanca bola minimalna.

zooeynka
15. dec 2023

Ze vobec nad tym uvazujes autorka....uplne zla situacia, kym studujes a nemas odpracovany potrebny cas na matersku tak nad dietatom ano neuvazuj. A najma, ten tvoj je na dieta primlady....pochybujem ze aj on tuzi po dietatku ako ty.

sense
15. dec 2023

A čo si myslí o tom všetkom tvoj priateľ, to je podstatné. Plus si polož ešte otázku lebo tu si si pri tej túžbe asi ne položila. Ak by sa aj dieťa pritrafilo vedela by si sa oň aj sama postarať? Uživiť ho ak by sa s priateľom niečo stane?

monikkatt
15. dec 2023

@natusqa123 toto je strasna rada 🙈
Autorka, ziadne dieta.. ty nemas skoncenu skolu, nemas narok na matersku, priatel zije od vyplaty do vyplaty, nemate peniaze ani na svadbu... dufam ze byvate aspon vo svojom a nie v prenajme

saxana000
15. dec 2023

@zmrzlinka2021 potom o.dietato ani nech neuvazuje najprv skola potom robota potom babo

ibatanecnica
15. dec 2023

@monikkatt ja toto nepochopím. Ako môže niekto takto rozmýšlať? Nemám nič a uvažujem o dieťati? Dám si sakra veľký pozor, aby som nezostala tehotná. Žiadne vlastné bývanie, študujem, príjem iba brigáda. A potom rodičia, štát starajte sa, pretože podmienky pre dieťa som si nevytvorila ale chcela som ho.

ivangeline
15. dec 2023

Myslim si..ze najdolezitejsi je stabilny vztah a spolocne plany/ciele/hodnoty... potom sa ustoja i deti. Lebo budete robit vsetko preto,aby ste to spolu dali!

majlo1234
15. dec 2023

Niee, este mate cas na dieta, dokonci skolu a trochu si uzi nezavisly zarobkovocinny zivot. Viem, ze kazdy ma ine priority, ale ja by som sa nechcela stresovat pocas materskej este aj o financie

lorin29
15. dec 2023

Dostuduj odrob tých tuším 270 dní +- aspoň tak aby ti vyšla materska a bude to jednoduchšie 😊
Teraz sú svadby dosť drahé my sme si spravili len o 2 svedkoch a hotovo🙂

mogaa
15. dec 2023

Je to vec priorít...vyžiť vyžijete, ale bude to chcieť veľa odriekania...ty musíš vedieť či máte niekoho kto vám pomôže, či žijete spolu v prenájme alebo má priateľ svoj byt a spláca hypotéku....bývanie je základ, to máte...teraz je otázne či priateľ spláca hypotéku alebo naozaj menej zarobí a peniaze minie na blbosti....on v podstate zarobí aj dosť keďže živí aj teba.....takže najskôr doštuduj alebo preruš študium, zamestnaj sa a niečo našetrite...ono tvoj priateľ živil 3 roky aj teba a ty ešte nezarábaš a už po ňom chceš aby živil aj vaše dieťa? tak to nefunguje....treba mať niečo našetrené ak je žena na rodičovskej aby rodina vyžila, tvoj priateľ ale nemal z čoho našetriť lebo tie tri
roky živil seba aj teba.....

autor
16. dec 2023

@mogaa ja som ani raz nenapísala, že ma živí 🙂 ideme všetko na polky, od nájmu cez stravu až po benzín.. ja si zarábam brigádne vždy keď sa dá popri škole + mám vďakabohu stále veľkú finančnú podporu od rodičov
a ďakujem vám všetkým za názory, súhlasím s nimi

maranco
16. dec 2023

* ideme všetko na polky, od nájmu cez stravu až po benzín *
Takže bez tvojho príjmu a veľkej finančnej podpory tvojich rodičov by sa ani sám o seba nedokázal postarať?
Náhodou negembluje, alebo neprežúrkuje všetko?
Ak by na 2-3 mesiace vypadol tvoj príjem, budeš chorá a rodičia budú potrebovať opateru nemôžu ti prispieť, skončíte ako bezdomovci?

mogaa
16. dec 2023

no ak idete pol na pol so všetkými nákladmi, tak prepáč.....ale jeho pohľad chápem, tvoji rodičia ťa nebudú podporovať donekonečna a brigády popri materskej tiež nebudú reálne.....z jeho pohľadu to teda chápem, vie že by sa z jedného platu nedokázal postarať sám o svoju rodinu, tam treba mať nejakú rezervu a na teba sa spoliehať nemôže keďže si ešte študentka...vie že všetko by musel ťahať on a zrejme sa na to necíti, takže ho chápem....a úprimne, ak študuješ a chceš mať popri tom dieťa, tak treba popremýšlať či je to vo vašich možnostiach - teda či on dokáže všetko platiť - lebo ty budeš bez príjmu(bez brigád a stále musíš ešte financovať aj štúdium, takže tá pomoc od rodičov bude buď na dieťa alebo na štúdium ale zrejme vás nebudú mesiac čo mesiac dotovať sumou povedzme 500eur .....takže ano, tie peniaze tam chýbať budú.....a to nejde o krátke obdobie ale o nasledujúce minimálne 3roky....

erika237
16. dec 2023

Tuzby su krasna vec, ale rodicia ta podporuju financne, ak aj brigadujes pravidelne tak to nie je mzda, tvoj priatel pracuje ale ak nema ziadnu rezervu hoci aj ty pripievas na najom, stravu a pod. tak by som ani omylom neuvazovala nad dietatom.
On je este naozaj pomerne mlady a ak nema skusenosti s dietatom tak vlatne ani nevie co to obnasa a mohlo by to vystrelist uplne zle, nemali by ste peniaze, hadky lebo tie by pravdepodobne prisli ak je teraz zvyknuty ze domacnost manazujes ty. Ale aj ty mozno budes unavena, nevyspata, budes chciet aby aj on doma nieco robil. To uz fabulujem, ale ty vies ako doma fungujete, proste nie je dobry napad ani len pripustit moznost zeby si otehotnela.

mogaa
16. dec 2023

Ak naozaj chceš dieťa, tak buď najskôr ukonči štúdium alebo prejdi na externé štúdium a zamestnaj sa....nehovorím že ak by sa pritrafilo a otehotnela by si že dieťa nevychováte, ale následky to bude mať - kam ťa vezmú po materskej bez praxe? síce VŠ ale žiadna prax v danom odvetví na primeranej pozícii + malé dieťa...lebo prácu bez praxe na podobnej pozícii a k tomu malé dieťa to zoženieš len ťažko....a asi si nerobíš VŠ aby si pracovala ako predavačka či čašníčka....

zmrzlinka2021
16. dec 2023

Prečo idete na polovicu, keď ty študuješ? Ja by som očakávala že priateľ sa o mňa postará, keď som nepracujúca.

stanielka17
16. dec 2023

@zmrzlinka2021 No on velmi nema z coho podla vsetkeho, a to chcu k tomu este dieta.

maranco
16. dec 2023

@zmrzlinka2021 máš veľké očakávania, keď s terajšou polovicou nákladov priateľ žije od výplaty k výplate, sám by bez podpory priateľky a jej rodičov neprežil

mnau123
16. dec 2023

Ja som v tvojom veku tuzbu po dietati este nemala, preto sa mi to asi tazko chape. Ale predpokladam ze skor si tiez tuzila ist na vysoku skolu (v ktorej ta rodicia podporuju financne), nechces trosku tuzit po vystudovani aj nachvilu pracovat? Potom nevidim zmysel preco si isla studovat. Ja by som nebola nadsena keby takto uvazovala moja dcera.

Dieta da zabrat vztahom aj pri financnom zabezpeceni. Ty vo svojej tuzbe teraz vidis prevazne to pekne, ale ak by ste potom kazdy mesiac riesili otazku financii, ruzovy oblacik by sa rozplynul. Dostuduj, popracuj, sprav si trocha zazemie aby si sa potom mohla vklude sustredit na svoje vytuzene babatko. Dieta je zodpovednost, uz tu s tebou bude navzdy, ak chces pre neho to najlepsie postav sa skor na vlastne nohy (predpokladam ze si isla studovat aby si si zabezpecila "lepsiu" buducnost).