Môžeme si dovoliť dieťa aj bez úspor?
Ahojte, chcem tu napísať len moju úvahu nad ktorou sa posledný čas veľmi často zamýšľam (ani neviem prečo🙂). S priateľom sme spolu 4 roky, ja mám 23 a on 24. Bývame spolu 3 roky a ja už by som si vedela predstaviť mať dieťatko a zakladať pomaly rodinu. O svadbe sa bavíme, ale nemáme finančné možnosti na takú svadbu ako by sme chceli (tradičná “dedinská” aj so širšou rodinou). To absolútne beriem, do manželstva sa neženiem. Ale v poslednej dobe sa často zamýšľam nad tým čo keby som otehotnela (celkom už túžim byť mamou, ale viem že nie je správny čas). Neberiem antikoncepciu, používame kondómy ale aj tak sa stať môže čokoľvek.
Veľmi by som sa z toho tešila, splnil by sa mi sen, ale neviem ako by sme to dieťatko uživili. Ja ešte študujem a pracujem len brigádne, priateľ pracuje už pár rokov (od strednej) ale stále žije od výplaty k výplate. A toto ma trápi. Čo keby prišiel do našich životov tento dar a nemali by sme ho z čohon živiť? Viem, že on by nás neuživil a ja nemám nárok na bohvie akú materskú.
Je to celkom bezpredmetná otazka, len sa zamýšľam nad tým “čo keby..”.
Ale zaujímalo by ma či ste boli niekto v rovnakej situácii- že ste čakali bábo aj keď na to vôbec neboli finančné prostriedky a ako ste to ustáli.
Budem rada ak sa podelíte o názor🙂
@stanielka17 tak práve preto by nemala riešiť ani žiadne dieťa
@maranco čiže ho musí podporovať študujú a priateľka. Ak nie je schopný zarobiť, nech idú do sharovaneho bytu a majú 1 izbu. A čo by robil, keby okrem ženy mal živiť aj dieťa?
My sme si postupne ako sa hovorí všetko budovali pomaly .a postupne išli aj deti .ja to nikdy ľutovať nebudem .
Chcela by som sa este zastat autorkineho priatela. Uvedomte si, ten chalan ma 24 rokov, niektore tu pisete, ako to ze ju neuzivi atd...ze peniaze rozflaka na hlupostu atd. uzivili by ste vy mudre zeny, v 24 rokoch 2 dospelych ludi a 1 dieta? Je mlady, kludne moze zarobit 800 eur v cistom, ked zaplati najom, stravu, poistky, auto, chce nieco nasetrit atd. tak peniaze sa rychlo minu, pravdepodobne nie je ziaden flakac ktory minie vsetko na cigarety... nikde nie je napisane, ze sa v buducnosti nevypracuje. Ale postupne sa bude musiet vypracovat aj autorka, nie len cakat ze muz bude mat 2 prace a sediet doma 6 rokov na rodicaku. Treba mysliet aj na tych muzov, muz nie je otrok, podla mna si treba zabezpecovanie rodiny rozumne rozdelit a tiez prilozit ruku k dielu ked chcem dieta. Ale za mna, mate cas, zabezpecte sa, a deti pokojne az okolo 30tky, ked nebudete citit financnu tiesen.
alebo este, ked je pre teba dolezitejsie mat dieta ako byt s priatelom, a nevies si predstavit cakat kym sa zabezpecite, tak je tu este moznost najst si niekoho o 10-15 rokov starsieho, zabezpeceneho, a rodinu zakladat s nim. Samozrejme nenahovaram ta na rozchod, len ked pre teba predstava deti v 30tke je uplna nocna mora, tak mozes skusit aj inu cestu, len nikde nie je garancia ze takeho muza najdes a ze bude pricetny. Ale je to jedna z moznosti ked pre teba mat dieta je celozivotny sen, tak vyskusaj, sny si treba plnit, ale rozmyslala by som tak, aby si vedela dieta uzivit aj ked ostanes sama, stat sa to moze kazdemu, tak daj si pozor aj na to, aby si uplne nebola bez vzdelania a bez skusenosti, ked si pojdes za svojim snom. Drzim palce, ale bud rozumna, zivot nie je jednoduchy a do cesty Ti moze priniest hocico,a vzdy je dobre mat pracu a nespoliehat sa na druhych, aby si neskoncila na ulici kvoli tuzbe po babatku
@monikkatt žiaľ prenájom.nie, vlastný dom nie ale zanechala mi mama po sebe vilu...takže...svadbu sme si spravili sami ešte aku honosnu"" ,peniaze sme nasporili z výplaty manžela ziadna hypotéka žiadne pôžičky chvala Bohu peniaze mame..keď vie človek sporiť...ešte z tých peňazí chodíme na dovolenky takže asi tak nejak...treba hospodáriť z rozumom...pekný den😄
@ibatanecnica práca práca rozum 🤣
Keď on žije od výplaty k výplate a ty študuješ, tak nebudete mať z čoho žiť, keby sa pritrafilo babo. Budete na krku jedným alebo druhým rodicom. Dajte si čas, ty doštuduj, on nech si nájde normálne platenú prácu ( alebo rozmýšľa, kam dáva peniaze). Ako chcete prežiť traja, keď sa neviete uživiť dvaja?
@natusqa123 no to sa ti dobre bluzni o tom, ze "nakoniec k vam peniazky same budu chodit..", ked ti mama zanechala vilu...
A darmo sa rehoces, ze praca, praca.. Ono to tak sudni, zodpovedni ludia zvycajne robia, ze sa prv aspon trochu zabezpecia a az potom si zalozia rodinu.
@natusqa123 a nenechala v tej vile maminka aj učebnicu gramatiky (okrem iného, čo by sa ti tiež hodilo)? 😉

Boli sme v podobnej situácií, akurát my sme boli manželia a o dieťa sme sa snažili. Lenže ja som musela ísť hneď od 8tt na PN, čiže môj plat, ktorý sme si celý odkladali vypadol a potrebovala som si kupovať vitamíny, na to išla skoro celá PN. Tak sme asi rok žili z mužovho platu, potom sme začali plánovať ďalšie bábätko a prvú vec čo manžel riešil bola ešte jedna práca. Teraz máme 2 deti, manžel má stále 2 práce a plánuje to tak aj naďalej, nakoľko mladší syn má zdravotné problémy, takže zrejme ja sa do práce v jeho 3 rokoch nevrátim.