Môžu bratia predať spoluvlastnený dom bez súhlasu?
Ahojte baby potrebujem poradiť, manžel spolu so svojími tromi bratmi zdedil nehnuteľnosti.Ta nehnuteľnost sa nachádza hneď vedľa nášho domu( spoločná stena) Jedného brata chce vyplatiť aby mu patrila jedna polovica ale pre dvoch už na vyplatenie peniaze nemá. Tu je však otázka ak by mu patrila polovicu môžu jeho bratia bez jeho súhlasu predať dom?
Chceli sme to riešiť na splátky ale jeho bratia chcú hneď hotovosť. Požičať si nemáme kde.
Asi sa pýtate načo mu bude polovica domu no nám by stačila len jedna miestnosť stoho domu, keby ste to videli na živo pochopíte ☺️. Bratia sa mu totiž vyhrážajú že predaju dom spoluobčanom preto chcem vedieť či je možné predať dom?
Mozu predať
Mozu ak on odmietne kupit. Zatazte novy dom a z toho vyplatte surodencov. Potom bud splacajte alebo prenajmite ak sa da
Jedine riesenie je predat dom, rozdelit peniaze medzi vsetkych surodencov. Lebo ak nemate peniaze na vyplacanie, tak muz ma sice predkupne pravo na casti svojich surodencov, ale ked ho nevyuzije, tak sa oni to mozu komukolvek, kto zaujem bude mat. Dalsia vec je, ze kto si kupi napriklad polovicu alebo tretinu domu s cudzimi ludmi?
Jeho nevyplatení dvaja bratia nemôžu predať dom, ak polovica patrí tvojmu mužovi. Môžu predať len svoje podiely. To znamená, že každý z nich može predať svoj štvrtinový podiel, ale celý dom predať sami nemôžu.
nemáte na vyplatenie, tak sa do toho nestarajte a predajte ten dom. To čo vás napadlo, že im to budete splácať v splátkach
Podľa zákona dom bez jeho vedomia predať nemôžu. Existuje predkupné právo a teda ak by niektorý z vlastníkov chcel predať svoj podiel, musí ho najprv ponúknuť zvyšným spoluvlastníkom. Teda, ak by niektorý z bratov chcel svoj podiel predať, musí ho najprv ponúknuť manželovi. No problém nastane, ak mu brat ponukne svoju časť, manžel nebude mať peniaze na kúpu, teda ju odmietne, vtedy môže brat svoj podiel predať komukoľvek.
Myslím že môžu to dať aj na súd a súd môže nariadiť predaj domu pokiaľ sa nedohodnú
Ak sú 4 dediči, teda teraz už 4 vlastníci domu, nikto z nich nemôže predať svoju 1/4 len tak. Najprv ten kto by chcel predať svoj podiel, musí ho ponúknuť ostatným spoluvlastníkom. Keby tvoj muž odkúpil ďalšiu 1/4, bol by v tej istej situácii. Lebo by mu ďalší dvaja mohli ponúknuť svoje podiely, a ak by nemal € na odkúpenie, ponúknu ich inemu záujemcovi.
Alebo dokonca by mohli podať návrh na súd, ak by sa teda nedohodli, aby sa predmetný dom predal a zisk rozdelil.
Ďakujem baby za každý názor. Ono je to tak že už boli spísané aj zmluvy keď na poslednú chvíľu si to jeho bratia rozmysleli a pýtajú dvojnásobok čo predtým . Môj manžel zobral pôžičku pred pár týždňami aby ich všetkých vyplatil no len pred pár dňami mu oznámili úplne inú čiastku, preto nás to hnevá že nás ťahaly za nos a môjho muža majú ako ,,oslik otras sa,, jeden brať mu povedal aby auto predal keď nemá peniaze, ale ja to nechcem dovoliť aby sme sa ešte viac zadlžili...
Ešte by som sa chcela opýtať baby jednu vec, pred pár dňami tu bol odhadca ktorý chcel ohodnotiť nehnuteľnost. A moja otázka znie ,kto vlastne toho odhadcu posiela? Je to zo zákona takže notár či? Lebo jeho bratia tvrdia že ho poslal notár tak teraz nevieme či im máme veriť. Ďakujem
Neviem o tom že notár posiela znalca. To by sa dedičské konanie dosť predražilo. Notár má svoje tabuľky o hodnote pozemkov podľa lokality, tiež prehľad o hodnote stavby podľa veku, materiálu, stavu, tiež podľa iných nehnuteľností na predaj v okolí.
Môžete sa poradiť s realitnou kanceláriou, v snahe získať zákazku na predaj, by mali poradiť zadarmo, ale pozor - nepodpisujte im papiere bez rozmyslu, zoberte si návrh zmluvy a preštudujte si ju doma v klude. A hlavne nie exkluzívnu.
V prvom rade má manzel predkupné právo, nemôžu ho obist, môžu to dat na sud. Zatial však svoje podiely môžu naozaj prenajat spoluobčanom. V druhom rade, odhadcu neposiela notár, musel to byt jeden z tých bratov. Odhadca určí trhovú cenu a oni budú chcieť asi taku sumu, aku určil odhadca
@tramtada31 presne tak najprv sa s manželom dohodli ale ako bol odhadca už chcú oveľa viac. Dosť sme boli prekvapený aj z tej sumy keďže odhadca videl dom len z vonku, žiadne pozemky záhrady proste nič nepozeral. Domček je malý jedna kuchyňa a izba na dedine všetko v pôvodnom stave takže nás zaskočilo že suma je taká vysoká není tam ani vlastný dvor... No uvidíme na týždeň má manžel dedičské. Ešte to bude zaujímavé
Tak odhadca nemusi vidiet vnutro, veď mnohí ani nejdú pozriet nehnutelnost z vnutra. A viem si predstavit, že stanovil vysoku cenu, hlavne keď bol o to požiadaný. Ja som si tiež dávala ohodnocovať nehnutelnost pre ucely záložného prava, keďže som nepotrebovala vysoku cenu, ešte som mu vravela, nech je kľudne nizsia, keby som tiež riešila vysporiadanie podielu (nechcela som, aby suma bola prestrelenia, ako je súčasná prax, aby ľudia nemali problem so schvaľovaním hypoteky). Vysledok bol taký, že mi dal do porovnania novostavby, takze cenu nehnutelnosti prestrelil tak o 60 tisic, čo je dosť, takze mi na tento ucel bol znalecky posudok zbytocny, keďže bol dosť vzdialený od trhovej ceny.
No len aby niektorý brat neprenajal spoluobčanom a tí s celou familiou obsadia dom a už ich nikto nevyhodi..
Ak sa ti zdá suma premrštená, zavolaj si svojho - realitaka, odhadcu. Ak sa súrodenci nebudú vedieť dohodnúť, tak už len súdny znalec.
Ešte skúste pozrieť ceny podobných domov v okolí, vytlačiť inzeráty a tie zobrať na dedičské. Lebo notár radšej stanový vyššiu sumu, nakoľko sa jeho odmena odvíja od hodnoty majetku, ktorý prejednáva. Netušíme lokalitu, stav domu, veľkosť pozemkov, prečo je suma nadhodnotená - aby brat mohol vycicat brata ( to už viete vy aké sú vzťahy).
Pre porovnanie tej ceny si zabezpečte svojho sudnoznaleckeho znalca.....je to aj bežný postup pre hypoteku pre banku. Ak by ste sa rozhodli založiť dom a splácať touto hypotékou podiely bratom...
Notar bezne vyhodnotí z tejto sumy znalca vlastnicky podiel a podla toho sa bude dedit....teraz neviem koľko olati predkupné pravo ci 30 dní....ci 3 mesiace ,ci koľko, je na to určite lehota. ..a ak sa nevyjadrite a napr spor by išiel na sud....sud koná podla bežných procesov. Cize aby prislo k dedeniu co najskôr....by asi určil dom predať.....za akú cenu by ste ho predali je spoločná vec bratov , podla ich šikovnosti....je dobré mať na to realitku a investovať do vymaľovanie, pripadne vypredania domu......
Vždy je najlepšie keď ma každý svoje a stara sa o svoje a je pokoj v rodine
@cacianka podla všetkého môže, veď bolo veľa medializovaných pripadov, keď sa manzelia rozvadzali a k manželke jej domov nasťahovali ciganov, možno nie na nájomnú zmluvu, ale nechá ich tam byvat. Sú rôzne prípady. Ja si doteraz pamatam, keď jeden chlap rozdelil dom na dve polovice lepiacou maskou a exmanželka sa musela pohybovat na svojej strane🙈
mna by zaujimalo aky maju bratia problem, ze sa nevedia dohodnut.
nechapem ako by im pomohlo, keby tam dali spoluobcanov, ved by len klesla hodnota nehnutelnosti a potom by mali len znicenu chajdu.
asi by som si potom zaobstarala dobermama alebo pitbula.
@heln Problém je očividne v tom, že ten brat, ktorý dom chce, im ponúka menej ako je hodnota domu a pozemku podľa odhadu znalca. A kto by chcel na svojom dedičstve prerobiť? Jeden brat získa celý dom skoro zadarmo a ďalší budú škodovať. Keď tam dajú cigánov, ktorí všetko zničia, nebude mať nič nikto a bude to spravodlivejšie. 🤣
Mimochodom, poznám prípad, keď jeden súrodenec okupoval takto zdedený dom aj s rodinou, odmietal ďalších vyplatiť, lebo nemal peniaze, nechcel dom ani predať, lebo by nemal kam ísť, súd sa ťahal dlho a tak mu ho zvyšní bratia podpálili.
@heleninamama nie nechceme ho skoro zadarmo, chceli sme im dať na začiatku toľko peňazí koľko si sami povedali. No ako prišiel odhadca a určil oveľa vyššiu sumu všetko padlo. Ja som manželovi povedala nech to už nerieši nech sa predá a čiastka sa rozdelí.
A koľko si povedali a koľko dal cenu znalec?
Videli ste ten znalecky? Ci ten znalec nehodnotil celu nehnutelnost aj v vasim domom, ked je spolocna stena. Ci len nespravil chybu.
Riesili sme nieco podobne.
Notarka poslala svojho znalca ( mali spolu nejaku dohodu, ako sme sa neskor dozvedeli pan mal dlhy a zo sumy majetku sa pocita odmena pre notara, takze vlastne obojstranna vyhoda😉) Nesuhlasili sme s cenou. Zavolali sme sudneho znalca. Ohodnotil dom na sumu o 20 000 mensiu. Notarka to musela akceptovat.
Súčasťou znaleckého posudku musia byt aj fotografie. To notar akceptoval, ze tam nieje odfoteny interier?

Ak nema na vyplatenie, tak logicke riešenie je dom predať.
Ak sa nedohodnú tak sa to bude rieisit cez súd
Čo sú zas zbytočne výdavky