icon

Musím platiť rodičom nájom v rodinnom dome?

13. júl 2025

Stále nemám ukončenú školu a ani 18 rokov. Rodičia ale trvajú aby som nepokračovala v štúdiu a našli mi prácu. Taktiež odomna žiadajú keďže byvam u nich aby som im dávala peniaze za nájom. Podotýkam že bývame v dome a je náš. Majú podľa vás právo na niečo také? Bolo mi povedané že buď budem idem začať platit nájom alebo ma vykopnú.

billy_jean
13. júl 2025
@doriiis

@billy_jean ...ak bude študovať externe tak na rodinne prídavky nárok nemá.A okrem toho,ak rodičia žijú a neuplatní si výživné,respektívne jej bude odňaté tak nemá už vôbec nárok na rodinné prídavky

@doriiis preto jej hovorím, že riadne denné a prezenčnou formou.

doriiis
13. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis študovať chcem len sa pýtam či teda môžu odomna žiadať nájom

@anonym_autor ...áno,môžu od teba žiadať nájom.Ak je na kávičku,tak je aj na chod domacnosti

autor
13. júl 2025
@billy_jean

@abbey1 neodpovedala ani na otazku, kolko pytaju rodicia najomne. Teda mama.

@billy_jean sumu mi nepovedala keďže vždy jej poviem že ešte nemám ani 18

abbey1
13. júl 2025
@anonym_autor

@abbey1 v priemere tak 600 eur to dávam na cestu telefón jedlo a podobne. Školne je niečo cez 1000€

@anonym_autor Môžeš nám aj napísať, na akej škole študuješ? Prax tam nepotrebuješ?

billy_jean
13. júl 2025
@anonym_autor

@abbey1 v priemere tak 600 eur to dávam na cestu telefón jedlo a podobne. Školne je niečo cez 1000€

@anonym_autor a koľko chce mama nájom teda?

doriiis
13. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean ...to jej vraví každý.Len ona si ide svoje

autor
13. júl 2025
@abbey1

@anonym_autor Môžeš nám aj napísať, na akej škole študuješ? Prax tam nepotrebuješ?

@abbey1 prax nie som na gymnaziu

autor
13. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean mama mi to nechce dovoliť

billy_jean
13. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean mama mi to nechce dovoliť

@anonym_autor rodičia ti platia súkromné gymnázium, ty dostávaš 600 eur mesačne cash a neprispeješ mame na domácnosť? To vážne? Aj keď len 50 - 80 eur. Ostane ti viac ako 500 eur na kávičky, oblečenie, tenisky apd.

autor
13. júl 2025
@strelkyna1

Chod na urad prace, zisti svoje moznost a bud s nimi v kontakte, keby sa nieco pos... Najdi si lacny internat so zdielanou izbou, dokazala by si to zo svojej brigady plus 60 eur detskych pridavkov utiahnut aj so stravou a oblecenim a skolnym? Ak ano, tak chod do toho a na prilepsenie sa mozes na sude natahovat s rodicmi. Alebo sa vyser aj na natahovanie sa s nimi, pokial dokazes natesno prezit bez nich. Ale viac by som sa im uz potom neozvala, takymto krkavcom...

@strelkyna1 ďakujem..volala som pred rokom na socialku a tam mi povedali že ak sa odsťahujem tak to môžu napadnúť. Pokúsim tam zájsť a riešiť to osobne..vďaka

natalka13
13. júl 2025

No autorka daj nazov skoly👍

strelkyna1
13. júl 2025

Takze zarabas 600 mesacne? A skolne je 1000cka za polrok alebo za rok? Ak za polrok, tak to je 5 mesiacov po 200, k tomu internat dajme tomu 150, to by Ti ostalo 150 na stravu a oblecenie. Sakra malo, ale s detskym pridavkom plus 60 eur by sa z toho dalo zit/zivorit. Ak je to doma take hrozne peklo, tak chod do toho, ked dostudujes strednu, budes mat na vyske o 200 viac, lebo ta uz bude zadarmo.

abbey1
13. júl 2025
@anonym_autor

@abbey1 prax nie som na gymnaziu

@anonym_autor Kde sa platí iba 1000 eur školné? Pýtam sa v dobrom, ako mama dieťaťa na domácom vzdelávaní.

autor
13. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor rodičia ti platia súkromné gymnázium, ty dostávaš 600 eur mesačne cash a neprispeješ mame na domácnosť? To vážne? Aj keď len 50 - 80 eur. Ostane ti viac ako 500 eur na kávičky, oblečenie, tenisky apd.

@billy_jean nehovorím že neprispejem ale na nájom mi nevychádza keďže nie vždy sa mi tých 600e podarí zarobiť

anonym_074d14
13. júl 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 ďakujem..volala som pred rokom na socialku a tam mi povedali že ak sa odsťahujem tak to môžu napadnúť. Pokúsim tam zájsť a riešiť to osobne..vďaka

@anonym_autor mám len jeden dotaz. Na toto nepotrebuješ zákonného zástupcu a jeho podpis a na denné štúdium áno? A to nejde? Ale sociálka ide?

autor
13. júl 2025
@abbey1

@anonym_autor Kde sa platí iba 1000 eur školné? Pýtam sa v dobrom, ako mama dieťaťa na domácom vzdelávaní.

@abbey1 nechcem hovoriť školu keďže som sa práve kvôli tomu dala anonymne aby sa nezistilo meno. Keďže mi to je aj blbe písať. Ale platí sa 1000 plus maturity

billy_jean
13. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean nehovorím že neprispejem ale na nájom mi nevychádza keďže nie vždy sa mi tých 600e podarí zarobiť

@anonym_autor čiže prispievaš na domácnosť, tak? Dávaš mame aspoň na internet, TV, prípadne na elektrinu apd. Nikto nehovorí, že máš platiť stovky, máme ide určite o to, aby si niečo prispela do domácnosti. A neprehajdákala peniaze po kávičkách. Koľko si si už ušetrila?

autor
13. júl 2025
@strelkyna1

Takze zarabas 600 mesacne? A skolne je 1000cka za polrok alebo za rok? Ak za polrok, tak to je 5 mesiacov po 200, k tomu internat dajme tomu 150, to by Ti ostalo 150 na stravu a oblecenie. Sakra malo, ale s detskym pridavkom plus 60 eur by sa z toho dalo zit/zivorit. Ak je to doma take hrozne peklo, tak chod do toho, ked dostudujes strednu, budes mat na vyske o 200 viac, lebo ta uz bude zadarmo.

@strelkyna1 je to 1000 za rok no platí sa vopred čo pre mňa je príliš veľa

anonym_074d14
13. júl 2025
@anonym_autor

@abbey1 nechcem hovoriť školu keďže som sa práve kvôli tomu dala anonymne aby sa nezistilo meno. Keďže mi to je aj blbe písať. Ale platí sa 1000 plus maturity

@anonym_autor to ty si dala mamu na sociálku za to, že ťa udrela?

strelkyna1
13. júl 2025
@anonym_autor

@strelkyna1 je to 1000 za rok no platí sa vopred čo pre mňa je príliš veľa

@anonym_autor Poziadaj o odpustenie/znizenie/odlozenie zo socialnych dovodov a ak nepomoze, tak o splatkovy kalendar.

natalka13
13. júl 2025

Mas 17 niesi na gymku cize z 9viny si sla na strednu. A ides do 4.rocnika. 🤔
Po zraneni si neopakovala rocnik?

autor
13. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor čiže prispievaš na domácnosť, tak? Dávaš mame aspoň na internet, TV, prípadne na elektrinu apd. Nikto nehovorí, že máš platiť stovky, máme ide určite o to, aby si niečo prispela do domácnosti. A neprehajdákala peniaze po kávičkách. Koľko si si už ušetrila?

@billy_jean neušetrila som si nič keďže každé dva týždne byvam po kamaratkach atd kde si uplne všetko platím sama..no áno platím internet a jedlo

autor
13. júl 2025
@anonym_074d14

@anonym_autor to ty si dala mamu na sociálku za to, že ťa udrela?

@anonym_074d14 Príde vám normálne niečo také písať? Moja mama verejne bila dieťa a tak ju udala obec aj s kamerovým záznamom. Ma dve zverené deti do opatery z detského domova

autor
13. júl 2025
@natalka13

@natalka13 prečo by som mala?

autor
13. júl 2025
@natalka13

@natalka13 robila som rozdielové skúšky

anonym_074d14
13. júl 2025

Nenašlo mi v BA žiadne súkromné gymnázium v sume školeného 1000 eur/r. Napríklad len Bajkalská: Výška zápisného pre zápis žiaka na školský rok 2025/2026 je 900,- €. Pre školský rok 2025/2026 zriaďovateľ školy určil výšku príspevku na vzdelávanie (školné) na 2460,- €.

lion777
13. júl 2025
@anonym_autor

@natalka13 robila som rozdielové skúšky

@anonym_autor tak v zákone je písané, pokiaľ sa sama nevieš uživiť a tuším ešte, že musíš študovať na dennom štúdium ,aby bolo výživné. Rodičia ti platia drahú školu. Bolo by na mieste, aby si sa teda rozhodla. Buď denné štúdium , prípadne brigády. Alebo dohoda s mamou koľko teda chce, aby tolerovala to, že chodíš externé a pracuješ. Ale výživné môže teda padnúť a keď jej nedá otec na teba, ani prídavok. Nemysli si, že to mama z jedného platu utiahne. Oblečenie predsa nemusíš meniť a tenisky ti vydržia aspoň rok dva. Musíš sa rozhodnúť a podľa toho zariadiť. Skončíš strednú a dovidenia a potom život, alebo štúdium a ešte ťa podržia.

autor
13. júl 2025
@anonym_074d14

Nenašlo mi v BA žiadne súkromné gymnázium v sume školeného 1000 eur/r. Napríklad len Bajkalská: Výška zápisného pre zápis žiaka na školský rok 2025/2026 je 900,- €. Pre školský rok 2025/2026 zriaďovateľ školy určil výšku príspevku na vzdelávanie (školné) na 2460,- €.

@anonym_074d14 nechápem načo potrebujete vediet kam chodím na školu a písať mi že som udala vlastnú mamu

anonym_074d14
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_074d14 nechápem načo potrebujete vediet kam chodím na školu a písať mi že som udala vlastnú mamu

@anonym_autor neexistuje v BA gymnázium, kde sa platí 1000 eur ročne školné. Nemusela si hovoriť o tom, koho bila na ulici a že máte adoptované deti, len či si podnet dala ty. Tam smerovala otázka. Bývaš po kamarátkach. Otec ti prestane platiť výživné. Ty namiesto školy pracuješ, aby bolo na oblečenie, tenisky apd. Už mi to dáva celé zmysel.

autor
13. júl 2025
@lion777

@anonym_autor tak v zákone je písané, pokiaľ sa sama nevieš uživiť a tuším ešte, že musíš študovať na dennom štúdium ,aby bolo výživné. Rodičia ti platia drahú školu. Bolo by na mieste, aby si sa teda rozhodla. Buď denné štúdium , prípadne brigády. Alebo dohoda s mamou koľko teda chce, aby tolerovala to, že chodíš externé a pracuješ. Ale výživné môže teda padnúť a keď jej nedá otec na teba, ani prídavok. Nemysli si, že to mama z jedného platu utiahne. Oblečenie predsa nemusíš meniť a tenisky ti vydržia aspoň rok dva. Musíš sa rozhodnúť a podľa toho zariadiť. Skončíš strednú a dovidenia a potom život, alebo štúdium a ešte ťa podržia.

@lion777 na denne ma nepustia a v dome ma mama nechce.. raz mi rozprávala že taký dom mesačne vyjde 1200€ čo ja ak by som mala platiť polovicu je veľmi veľa keďže by som nemala na cestu ani do školy